ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 1 Ιούνη 2013 - 2η έκδοση
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΑΛΑΜΙΝΑ
Χωρίς μικροβιολόγο το νησί!

Περιοδεία της Διαμάντως Μανωλάκου, μέλους της ΚΕ του ΚΚΕ, που επισκέφτηκε το Κέντρο Υγείας, το ΙΚΑ, μίλησε με πυροσβέστες και εργαζόμενους στο δήμο

Η συζήτηση με τους πυροσβέστες
Η συζήτηση με τους πυροσβέστες
Το αγωνιστικό κάλεσμα του ΚΚΕ να σημάνει συναγερμός σε κάθε χώρο δουλειάς, σε κάθε εργατική - λαϊκή γειτονιά, ενάντια στη βάρβαρη αντιλαϊκή πολιτική, μεταφέρθηκε προχτές και στο νησί της Σαλαμίνας, κατά τη διάρκεια περιοδείας της Διαμάντως Μανωλάκου, μέλους της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτή του Κόμματος. Η περιοδεία ξεκίνησε από την Πυροσβεστική Υπηρεσία, με σταθμούς το Κέντρο Υγείας, το ΙΚΑ του νησιού, την ψαραγορά και κατέληξε στο δημαρχείο. Χώροι από τους οποίους αναδείχτηκαν ανάγλυφα τα ζοφερά προβλήματα που έχουν «γονατίσει» τους εργαζόμενους, τους αυτοαπασχολούμενους και μικρούς εμπόρους του νησιού και τις οικογένειές τους.

Δεν υπάρχει μικροβιολόγος σε ολόκληρο το νησί

Οριακή είναι και η κατάσταση στο Κέντρο Υγείας (ΚΥ) του νησιού (υπάγεται διοικητικά στο Κρατικό Νοσοκομείο Νίκαιας), όπου γίνονται 7.000 εξετάσεις το χρόνο. Οπως επισημάνθηκε από τον πρόεδρο του σωματείου των εργαζομένων Γεράσιμο Δραγομάνοβιτς, τα τελευταία τρία χρόνια το ΚΥ αντιμετωπίζει τεράστιο πρόβλημα με έλλειψη αναλώσιμων υλικών (γάντια, γάζες κ.λπ.). Δεν υπάρχει ακτινολόγος, μικροβιολόγος. Η έλλειψη ακτινολόγου έχει ως αποτέλεσμα, εκτός όλων των άλλων, ένα υπεσύγχρονο μηχάνημα υπέρηχου να βρίσκεται κλειδωμένο σε αποθήκη, ενώ τα παλιά μηχανήματα του ακτινολογικού τμήματος και οι αναθυμιάσεις από τα υγρά εμφάνισης των ακτινογραφιών εγκυμονούν κινδύνους για την υγεία των εργαζομένων. Με την έλλειψη μικροβιολόγου δε γίνονται σημαντικές εργαστηριακές εξετάσεις. Από τα 47 άτομα προσωπικό, ανά πάσα στιγμή ένα μέρος του μπορεί να μετακινηθεί στο Κρατικό Νοσοκομείο για να καλυφθούν ελλείψεις του νοσοκομείου. Το προσωπικό, που δε μένει στο νησί, αντιμετωπίζει και το πρόβλημα με τα εισιτήρια μετακίνησης, καθώς μόνο για το καραβάκι πρέπει να δίνει 2 ευρώ πήγαινε - έλα χώρια τα εισιτήρια των λεωφορείων.

Από την επίσκεψη στο Κέντρο Υγείας
Από την επίσκεψη στο Κέντρο Υγείας
Στο ΙΚΑ, όπου συνεχίστηκε η περιοδεία, επικρατούσε το αδιαχώρητο. Από 32 υπάλληλοι που ήταν το 2009 έμειναν 6! Το τμήμα των διοικητικών υπηρεσιών μέχρι τις 17 Ιούνη θα έχει μεταφερθεί στο Πέραμα, όπου θα συγχωνευθεί με το τμήμα του Περάματος και της Αμφιάλης. «Αν ξεχάσει ασφαλισμένος μία σφραγίδα, ανέφερε ένας υπάλληλος, θα πρέπει να πηγαινοέρχεται Πέραμα - Σαλαμίνα. Εξοδα και ταλαιπωρία». Το ΙΚΑ δεν διαθέτει σημαντικές ειδικότητες όπως οφθαλμίατρο, οδοντογιατρό, ορθοπεδικό, ο ένας καρδιολόγος που υπάρχει δεν μπορεί να καλύψει τις ανάγκες του νησιού, ενώ δεν υπάρχει και εκεί μικροβιολόγος. Γενικά, δεν υπάρχει μικροβιολόγος στο νησί. Ενώ η αναμονή των ασφαλισμένων για την επίσκεψη σε γιατρό μπορεί ξεπεράσει και το μήνα.

Ελλείψεις πυροσβεστών

Η Πυροσβεστική, σε ένα νησί με δασικές εκτάσεις και πληθυσμό που τους καλοκαιρινούς μήνες φτάνει και τις 300.000 κατοίκους, καλείται να τα βγάλει πέρα με 21 μόνιμους πυροσβέστες, 23 με τις συμβάσεις 5ετούς διάρκειας και 6 οχήματα, τα οποία βρίσκονται στα όρια της αντοχής τους, καθώς είναι 25ετίας με φθαρμένα λάστιχα. Οπως ειπώθηκε από τους πυροσβέστες για λόγους οικονομίας στα καύσιμα δεν γίνονται περιπολίες. Σταθμεύουν σε κάποιο σημείο στο βουνό και ό,τι γίνει. Τους οφείλονται αποζημιώσεις εκτός έδρας από πέρσι, ενώ οι μισθοί τους, για ένα επάγγελμα άκρως επικίνδυνο και ανθυγιεινό, έχουν πετσοκοπεί. Παράλληλα, καταδίκασαν το γεγονός ότι, μέσω του εθελοντισμού, η κυβέρνηση προσπαθεί να υποβαθμίσει την υπηρεσία με ό,τι σημαίνει αυτό συνολικά για το λαό.

Η Δ. Μανωλάκου μιλώντας μαζί τους ανέφερε ότι το ΚΚΕ «τις επόμενες μέρες θα βγάλει διακήρυξη αποκλειστικά για τα προβλήματα των πυροσβεστών». Επισήμανε την ανάγκη συστράτευσης, συντονισμού της πάλης των εργαζομένων «για να σταματήσει αυτή η βαρβαρότητα που ζούμε».

Με τη δύναμη της κοινωνικής συμμαχίας

Η περιοδεία στην ψαραγορά ανέδειξε ότι η μείωση του τζίρου έχει ξεπεράσει το 50%. «Μας έχουν τελειώσει. Ο κόσμος δεν έχει να ψωνίσει και από πάνω χαράτσια, φόροι, ΤΕΒΕ και πάει λέγοντας», ανέφερε ένας από τους μικρεμπόρους. «Κυνηγάνε εμάς τους μικρούς, λες και είμαστε και εγώ δεν ξέρω τι. Ομως, τους μεγάλους τους απαλλάσσουν από φόρους και τους επιδοτούν. Θέλουν να μας κλείσουν», συμπλήρωσε ένας ακόμα, ενώ η οργή και η αγανάκτηση εκφραζόταν από τους ιδιοκτήτες όλων των πάγκων. «Στους μεγαλοεπιχειρηματίες κάνουν πλάτες γιατί είναι δικές τους οι κυβερνήσεις. Γι' αυτό πρέπει να τους ανατρέψουμε και αυτό μπορεί να γίνει μόνο με τη δύναμη της συμμαχίας των εργαζομένων, των αυτοαπασχολούμενων και μικρών επαγγελματιών», απάντησε η Δ. Μανωλάκου.

Στο δήμο Σαλαμίνας, έγινε συζήτηση εργαζόμενο τον εργαζόμενο. Αναδείχτηκε η σφαγή που έγινε στους μισθούς, η αποψίλωση υπηρεσιών, με χαρακτηριστικό αυτής της ύδρευσης που έχει μείνει με 4 όλα κι όλα άτομα. Ενώ το αγωνιστικό κάλεσμα του ΚΚΕ απευθύνθηκε σε κάθε πόστο. «Συναγερμός τώρα», επισήμανε η Δ. Μανωλάκου και τόνισε: «Σε κάθε χώρο δουλειάς, συλλογικά και οργανωμένα να αγωνιστούμε για να σταματήσουμε τα χειρότερα και ταυτόχρονα να συντονιστούμε για να διεκδικήσουμε αυτό που δικαιούμαστε. Να συνταντηθούμε όλοι σε ένα αίτημα, ανατροπή αυτής της βάρβαρης πολιτικής».


ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΑ...
Ξανά για την «κοινωνική οικονομία»

Χτες απ' αυτήν εδώ τη στήλη αναφερθήκαμε στην «κοινωνική οικονομία» την οποία ο ΣΥΡΙΖΑ προβάλλει ως μέρος της στρατηγικής του για την αντιμετώπιση της ανεργίας. Αποτελεί μέρος της πολιτικής διαχείρισης του καπιταλισμού, τμήμα της στρατηγικής της ΕΕ και του ΟΟΣΑ, αλλά προέρχεται από επεξεργασία της σοσιαλδημοκρατίας που ενσωμάτωσε ο καπιταλισμός και εφαρμόζεται σε πολλές χώρες της κόσμου και της ΕΕ. Ο ΟΟΣΑ στη Διάσκεψη υπουργών Κοινωνικής Πολιτικής των κρατών μελών του τον Ιούνη του 1998, την όρισε ως εξής: «Το κράτος που ρυθμίζει το κοινωνικό περιβάλλον, αντί του κράτους που χορηγεί κοινωνικές παροχές». Ουσιαστικά το αστικό κράτος, προκειμένου να απαλλαγεί, στα πλαίσια των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων σε όφελος του κεφαλαίου, από την παροχή των όποιων κοινωνικών υπηρεσιών είχαν κατακτήσει οι εργαζόμενοι μετά από σκληρούς αγώνες, παροχές οι οποίες αποτελούσαν κομμάτι της στρατηγικής ενσωμάτωσης και χειραγώγησης εργατικών, λαϊκών μαζών στο σύστημα, στο όνομα αντιμετώπισης της ανεργίας, τις αναθέτει τώρα σε ομάδες ανέργων, προκειμένου να ζουν πουλώντας τις σε εξαθλιωμένους. Ετσι πασχίζει και την τεράστια ανεργία να δείξει ότι αντιμετωπίζει και ότι νοιάζεται για την άμβλυνση της εξαθλίωσης λαϊκών δυνάμεων, ανεξάρτητα από το ότι ούτε το ένα μπορεί να καταφέρει ούτε το άλλο.

Η καπιταλιστική οικονομική κρίση όμως, που έχει οδηγήσει μεγάλα τμήματα λαϊκών μαζών στην ανέχεια και στην έκπτωση των απαιτήσεών τους για ικανοποίηση των αναγκών τους, αποτελεί το έδαφος πάνω στο οποίο έρχεται ο καπιταλισμός να χειραγωγήσει εργαζόμενους, ανέργους, με αυτή τη μορφή οργάνωσης ενός τμήματος της καπιταλιστικής οικονομίας, με τη λεγόμενη «κοινωνική οικονομία».

Αυτό προβάλλει και ο ΣΥΡΙΖΑ ως διέξοδο για την ανεργία, αλλά και ως στρατηγική του στην «κοινωνική πολιτική». Είναι μια αβέβαιη διέξοδος και γι' αυτό επικίνδυνη, στη λογική τού «εδώ και τώρα αντιμετώπιση της ανεργίας και της φτώχειας», που δημιουργεί επίσης εμπόδια στη συμμετοχή των εργαζομένων στους αγώνες, στην ανάπτυξη της ταξικής πάλης. Παρουσιάζεται με το μανδύα της αλληλεγγύης, ενώ είναι τμήμα της βαθιάς ταξικής πολιτικής του κεφαλαίου σε βάρος των λαών. Σήμερα θα δώσουμε ορισμένα παραδείγματα απ' αυτήν την πολιτική.

***

Το 2001, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ είχε επεξεργαστεί πρόγραμμα δημιουργίας επιχειρήσεων κοινωνικής οικονομίας ως εξής: «Οι νέες επιχειρήσεις που θα συσταθούν για τους τομείς κοινωνικής οικονομίας, οι μη κυβερνητικές οργανώσεις, οι συνεταιρισμοί κοινωνικού τομέα, οι επιχειρήσεις της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αλλά και οι υπάρχουσες επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών, εφ' όσον τροποποιήσουν τους σκοπούς τους, προκειμένου να παράσχουν υπηρεσίες στον κοινωνικό τομέα»... Για ποιες υπηρεσίες γινόταν λόγος; «Σύμφωνα με το σχέδιο του κ. Γ. Φλωρίδη, ...για την εφαρμογή του πιλοτικού προγράμματος επιλέγονται οι εξής οκτώ: υπηρεσίες νοσοκομειακής περίθαλψης, υπηρεσίες μέριμνας (βρεφονηπιακοί σταθμοί, κέντρα δημιουργικής απασχόλησης παιδιών, "βοήθεια στο σπίτι"), υπηρεσίες πρόνοιας (κατ' οίκον φροντίδα), υπηρεσίες φύλαξης σχολικών κτιρίων, βελτίωση υπηρεσιών ασφαλιστικών φορέων, υπηρεσίες μαζικής άθλησης, παροχή περιβαλλοντικών υπηρεσιών, παροχή υπηρεσιών στον τομέα του πολιτισμού».

Σήμερα βεβαίως δημιουργούνται δίκτυα κοινωνικών ιατρείων, φαρμακείων, υπάρχουν σχέδια (πχ Δήμος Αθήνας για συντονισμό φορέων πρωτοβάθμιας Υγείας, με τα δικά του ιατρεία, τον ΕΟΠΥΥ που θέλει να δημιουργήσει κοινωνικά ιατρεία), τα οποία ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει όταν γίνει κυβέρνηση να θεσμοθετήσει, ως μορφές κοινωνικής οικονομίας, τα οποία όμως δεν παρέχουν, πέρα από τη διάγνωση ασθενειών, καμιά άλλη υπηρεσία υγείας. Πάνε να δημιουργήσουν επίσης με τους εργαζόμενους που θα απολυθούν από τους παιδικούς σταθμούς, το πρόγραμμα «βοήθεια στο σπίτι» κλπ συνεταιρισμούς ανέργων που θα αναλάβουν τέτοιες υπηρεσίες, αλλά με πληρωμή για την παροχή τους. Πληρωμή, όμως, το ύψος της οποίας, για στοιχειώδεις υπηρεσίες, θα είναι απαγορευτικό για τις λαϊκές οικογένειες και μάλιστα για υποβαθμισμένες υπηρεσίες, ενώ δε θα βγαίνει ούτε μεροκάματο πείνας για τους ανέργους που τους έκαναν «επιχειρηματίες»...

***

Ο Α. Γκίντενς, στο βιβλίο του «Ο τρίτος δρόμος. Η ανανέωση της σοσιαλδημοκρατίας» (εκδόσεις «Πόλις», Αθήνα, 1998), αναφέρει χαρακτηριστικά παραδείγματα ενδεικτικά για το τι είναι «κοινωνική οικονομία». Γράφει χαρακτηριστικά: «Στη Γερμανία... σε τομείς όπως η φροντίδα των παιδιών, οι τριτογενείς κοινωνικές ομάδες είχαν σχεδόν το μονοπώλιο στην υλοποίηση της πρόνοιας. Με τη μεγέθυνση του κράτους πρόνοιας στη Γερμανία, ο τομέας των μη κερδοσκοπικών οργανώσεων, αντί να περιοριστεί επεκτάθηκε ακόμη περισσότερο. Ο βαθμός στον οποίο το κράτος πρόνοιας ενσωματώνει τον τριτογενή τομέα ή στηρίζεται σε αυτόν ποικίλλει ανά χώρα. Στην Ολλανδία, για παράδειγμα, οι μη κερδοσκοπικές οργανώσεις αποτελούν το βασικό σύστημα παροχής κοινωνικών υπηρεσιών, ενώ στη Σουηδία μόλις που χρησιμοποιούνται. Στο Βέλγιο και στην Αυστρία... το ήμισυ τουλάχιστον των κοινωνικών υπηρεσιών παρέχεται από μη κερδοσκοπικές ενώσεις... Στη Μεγάλη Βρετανία κατά την περίοδο μετά το 1950... η δραστηριοποίηση στον τριτογενή τομέα - εθελοντική εργασία - έχει αυξηθεί... Οι περισσότερο παραδοσιακές ομάδες έχουν εκλείψει, για να αντικατασταθούν όμως από πολύ περισσότερες νέες, που ασχολούνται ιδίως με την αυτοβοήθεια και το περιβάλλον. Μία από τις σημαντικότερες αλλαγές είναι η αυξημένη συμμετοχή των γυναικών. Οι φιλανθρωπικές ομάδες έχουν να επιδείξουν σημαντική αύξηση - το 1991 υπήρχαν στη Βρετανία περισσότερες από 160.000 επίσημα καταχωρημένες φιλανθρωπικές ομάδες. Σχεδόν το 20% του πληθυσμού συμμετέχει σε κάποια μορφή εθελοντικής εργασίας, κατά τη διάρκεια του έτους και περίπου 10% σε εβδομαδιαία βάση...». Μ' αυτόν τον τρόπο μείωναν δραστικά τα κονδύλια των κρατικών προϋπολογισμών για παροχή τέτοιων υπηρεσιών και αφαιρούσαν από τους λαούς τις όποιες τέτοιες υπηρεσίες είχαν κατακτήσει με αγώνες. Βεβαίως η ανεργία δεν αντιμετωπίστηκε.

Απ' όλα τα παραπάνω γίνεται φανερό ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, στα πλαίσια διαχείρισης του συστήματος σε όφελος των μεγαλοεπιχειρηματιών επιφυλάσσει στο λαό συνθήκες ζωής μειωμένων αναγκών και δικαιωμάτων, αβέβαιη προοπτική για τους ανέργους, ως ένα μέσο άμβλυνσης της ταξικής συνείδησης, χειραγώγησης στην εκμετάλλευση και ανακούφισης του κεφαλαίου.


Ι.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ