ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 16 Ιούνη 2013
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Παρεμβάσεις του Κόμματος σε Βουλή και Ευρωβουλή

Εκκρεμεί η τροπολογία του ΚΚΕ για κατάργηση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου. Επιστολή των ευρωβουλευτών του ΚΚΕ στα όργανα της ΕΕ

Με «κινέζικα» πανό, όπως αυτό της φωτογραφίας, που ανάρτησε σε κολόνες γύρω από το Ραδιομέγαρο της ΕΡΤ, η Κομματική Οργάνωση Αττικής του ΚΚΕ εκφράζει την αλληλεγγύη της στον αγώνα των εργαζομένων της ΕΡΤ και καλεί σε συντονισμό της πάλης με όλους τους εργαζόμενους
Με «κινέζικα» πανό, όπως αυτό της φωτογραφίας, που ανάρτησε σε κολόνες γύρω από το Ραδιομέγαρο της ΕΡΤ, η Κομματική Οργάνωση Αττικής του ΚΚΕ εκφράζει την αλληλεγγύη της στον αγώνα των εργαζομένων της ΕΡΤ και καλεί σε συντονισμό της πάλης με όλους τους εργαζόμενους
Την κατάργηση της κατάπτυστης Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου, με την οποία οδηγούνται σε κλείσιμο δημόσιοι φορείς και οργανισμοί, με πρώτη στη σειρά την ΕΡΤ, και χιλιάδες εργαζόμενοι πετιούνται στο δρόμο, απαιτεί το ΚΚΕ, με τροπολογία που κατέθεσε την Τετάρτη στη Βουλή. Η τροπολογία κατατέθηκε σε τέσσερα διαφορετικά νομοσχέδια που συζητιούνται αυτές τις μέρες στην Ολομέλεια, για να αφαιρεθεί από την κυβέρνηση κάθε πρόσχημα στην προσπάθειά της να μην τη βάλει σε συζήτηση.

Η τροπολογία του ΚΚΕ αναφέρει συγκεκριμένα: «Καταργούνται αναδρομικά από τότε που ίσχυσαν, και αίρονται όλες οι συνέπειές τους, η από 10.6.2013 Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου "Τροποποίηση των διατάξεων του άρθρου 14Β του ν. 3429/2005" (ΦΕΚ 139Α 11.6.2013), όπως και η σε εκτέλεση της πιο πάνω Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου εκδοθείσα υπ' αριθμ. 02/11.6.2013 Κοινή Υπουργική Απόφαση για "Κατάργηση της δημόσιας επιχείρησης Ελληνική Ραδιοφωνία - Τηλεόραση Ανώνυμη Εταιρεία (ΕΡΤ ΑΕ)" (ΦΕΚ 1414Β/11.6.2013)».

Στην αιτιολογική έκθεση σημειώνεται μεταξύ άλλων ότι η κυβέρνηση συνεχίζει την τακτική της «να "νομοθετεί" τα πιο βάρβαρα αντιλαϊκά μέτρα με την απαράδεκτη διαδικασία των Πράξεων Νομοθετικού Περιεχομένου». Αναφέρεται στο κλείσιμο της ΕΡΤ, με την οποία «πετιέται στο δρόμο το σύνολο των 2.900 και πλέον εργαζομένων της», την ώρα που «ο λαός στερείται του δικαιώματος ενημέρωσης και ψυχαγωγίας από το μοναδικό δημόσιο μέσο επικοινωνίας και όχι μόνον, που είναι η ΕΡΤ και αυτό παραδίνεται μονοπωλιακά στα χέρια των μεγαλοεπιχειρηματιών - ιδιοκτητών των ιδιωτικών ραδιοτηλεοπτικών μέσων».

Στα μέτρα τους το αστικό Σύνταγμα

Την απαράδεκτη απόφαση της κυβέρνησης για κλείσιμο της ΕΡΤ κατήγγειλε για πολλοστή φορά από το βήμα της Βουλής, την Πέμπτη, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης. Είπε μεταξύ άλλων: «Θα ξεκινήσω από το σοβαρό θέμα, πρωτοφανές και πιθανόν παγκοσμίως πρωτότυπο, αυτό που συνέβη με το "κατέβασμα" της ελληνικής κρατικής τηλεόρασης, η οποία παρεμπιπτόντως εκπέμπει μέσω του "902" κανονικό πρόγραμμα αυτή τη στιγμή. Δεν ξέρω αν υπάρχει χώρα στον κόσμο που να μην έχει έστω για δύο- τρεις μέρες κρατικό κανάλι - δεν λέω δημόσιο -, κρατική τηλεόραση και κρατική ραδιοφωνία. Κάντε μία έρευνα.

Θεωρούμε απαράδεκτη αυτή την ενέργεια και όλοι όσοι μιλούν εδώ για το ότι το Σύνταγμα δίνει τη δυνατότητα να συμβεί αυτό με τις Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου, φαντάζομαι ότι δεν πρέπει να μας κοροϊδεύουν τουλάχιστον. Το Σύνταγμα μιλάει για "έκτακτες καταστάσεις". Τι έκτακτη κατάσταση υπήρξε εδώ για να "κατέβει" το σήμα με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου και με έναν τρόπο κυριολεκτικά γκανγκστερικό να κλείσει η Ελληνική Ραδιοφωνία και Τηλεόραση; Τι έκτακτο υπήρξε; Ξαφνικά σε μία μέρα τι συνέβη; Τίποτα!

Το Σύνταγμα, όμως, το ερμηνεύετε όπως θέλετε και έτσι το έχετε φτιάξει. Το ίδιο συμβαίνει και με τους νόμους. Εμείς θεωρούμε ότι πρέπει να ανοίξει άμεσα η Ελληνική Ραδιοφωνία και Τηλεόραση. Για να βοηθήσουμε προς αυτήν την κατεύθυνση και να πάρει ο καθένας τις πολιτικές του ευθύνες, έχουμε καταθέσει τροπολογία. Και σήμερα είναι κατατεθειμένη η τροπολογία. Δεν μίλησε κανένας γι' αυτήν. Είναι εκπρόθεσμη βέβαια, το ξέρουμε αυτό, και μπορεί η κυβέρνηση να φέρει αυτή τη δικαιολογία. Φυσικά δεν ισχύει, γιατί έχουν περάσει τόσες εκπρόθεσμες τροπολογίες.

Ωστόσο, Κυριακή κοντή γιορτή, την Τρίτη έχει νομοσχέδιο. Θα είναι εμπρόθεσμη. Και σας το λέω εκ των προτέρων: Μην τολμήσει υπουργός ή οποιοσδήποτε και πει ότι δεν έχει σχέση με το συζητούμενο νομοσχέδιο, γιατί αυτό θα ξεπερνάει τα όρια του θράσους, θα αγγίζει τα όρια της ηλιθιότητας - και το λέω συνειδητά - γιατί έχουν περάσει εδώ πάνω από εκατό-εκατόν πενήντα τροπολογίες που δεν έχουν καμία σχέση με το εκάστοτε συζητούμενο νομοσχέδιο.

Επομένως, εμείς καλούμε όλες τις πολιτικές δυνάμεις οι οποίες θεωρούν ότι πρέπει να ανακληθεί, να καταργηθεί η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου και οι όποιες έννομες συνέπειες έχουν παραχθεί, την Τρίτη να θέσουν θέμα για να ψηφιστεί η τροπολογία του ΚΚΕ, όπως και εμείς - επαναλαμβάνω - θα ψηφίσουμε οποιαδήποτε ανάλογη τροπολογία ή πρόταση νόμου».

Επιστολή σε ΕΕ και Κομισιόν

Σε νέα παρέμβασή της την Παρασκευή (είχαν προηγηθεί τοποθετήσεις στην Ολομέλεια στο Στρασβούργο την Τετάρτη) η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ απαιτεί την κατάργηση της κατάπτυστης Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου. Με επιστολή τους προς τον πρωθυπουργό της Ιρλανδίας, χώρα που ασκεί την προεδρία στην ΕΕ, Εντα Κένι, και τους προέδρους του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χέρμαν Βαν Ρομπάι, και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, οι ευρωβουλευτές του ΚΚΕ Γιώργος Tούσσας και Μπάμπης Aγγουράκης επισημαίνουν:

«Η απόφαση της συγκυβέρνησης να "νομοθετεί" τα βάρβαρα αντιλαϊκά μέτρα με διατάγματα, εντάσσεται στο δόγμα της καταστολής "νόμος και τάξη". Επιφέρει ισχυρό πλήγμα στο δικαίωμα της ενημέρωσης και στις λαϊκές ελευθερίες, παραδίδει την ενημέρωση, το δημόσιο φορέα ραδιοτηλεόρασης με όλες τις υποδομές του, στους ιδιωτικούς επιχειρηματικούς ομίλους. Σε επίδειξη πυγμής η συγκυβέρνηση, κινητοποιώντας δυνάμεις των ΜΑΤ, διέκοψε την εκπομπή του τηλεοπτικού και ραδιοφωνικού σήματος της ΕΡΤ, με πρωτοφανή επιχείρηση λογοκρισίας της εκπομπής των εργαζομένων της ΕΡΤ που ενημέρωναν για τις εξελίξεις.

Το ΚΚΕ καταγγέλλει την τρικομματική κυβέρνηση και την εταιρεία DIGΕΑ για τη διακοπή και του ψηφιακού σήματος του τηλεοπτικού σταθμού "902 TV", ο οποίος αναμετέδιδε το ζωντανό πρόγραμμα των εργαζομένων της ΕΡΤ. Η απαράδεκτη αυτή απόφαση της τρικομματικής κυβέρνησης πυροδότησε αγωνιστικές εκδηλώσεις και απεργιακές κινητοποιήσεις του εργατικού - λαϊκού κινήματος. Η υπόθεση της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης είναι υπόθεση όλου του εργαζόμενου λαού. Αμεσος είναι ο κίνδυνος η κυβέρνηση να κλείσει και άλλους στρατηγικής σημασίας δημόσιους φορείς και οργανισμούς, όπως τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα κ.ά., πετώντας χιλιάδες εργαζόμενους στο δρόμο.

Είναι προσχηματικοί και ανυπόστατοι οι ισχυρισμοί του Συμβουλίου και της Επιτροπής. Η απόφαση της τρικομματικής κυβέρνησης για το κλείσιμο της ΕΡΤ και τις απολύσεις των εργαζομένων έχει τη ρητή συγκατάθεση της ΕΕ. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Συμβούλιο δεν μπορούν να κρύβονται πίσω από την τρόικα, γιατί σ' αυτήν πέρα από το ΔΝΤ - μέλη του οποίου είναι όλα τα κράτη-μέλη της ΕΕ - συμμετέχουν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η ΕΚΤ. Η ΕΕ είναι λαλίστατη για οτιδήποτε η ίδια κρίνει ως "παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων" και "δημοκρατικών αρχών" σε κάθε γωνιά του πλανήτη, όταν πρόκειται να της χρησιμεύσουν σαν πρόσχημα των επεμβάσεών της για την εξυπηρέτηση των συμφερόντων που υπηρετεί».

Με βάση τα παραπάνω, οι ευρωβουλευτές του ΚΚΕ ρωτάνε:

  • Πώς τοποθετείται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Συμβούλιο στην απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να κλείσει τη Δημόσια Ραδιοτηλεόραση;
  • Τι θέση παίρνει στο αίτημα του εργατικού - λαϊκού κινήματος, του εργαζόμενου λαού να καταργηθεί τώρα η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου και να ανοίξει άμεσα η ΕΡΤ;

Ανάλογη παρέμβαση έκανε και την Τετάρτη ο Μπάμπης Αγγουράκης στην κοινή συζήτηση για τα «Ανθρώπινα δικαιώματα, ελευθερία του Τύπου και των ΜΜΕ ανά τον κόσμο».

Την Τρίτη στη Βουλή η τροπολογία του Κόμματος

Να αναλάβει ο καθένας τις ευθύνες του, σημειώνει σε ανακοίνωσή η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε την Παρασκευή η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ, τονίζει: «Στο νομοσχέδιο, που συζητείται την Τρίτη στην Ολομέλεια της Βουλής, σύσσωμη η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ έχει καταθέσει εμπρόθεσμα την τροπολογία για την κατάργηση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου που προβλέπει την κατάργηση ή συγχώνευση με υπουργική απόφαση - και μάλιστα ερήμην της Βουλής - εκατοντάδων δημοσίων φορέων και οργανισμών, καθώς επίσης και για την κατάργηση της απόφασης του Υπουργού Οικονομικών και του Υφυπουργού στον Πρωθυπουργό για το κλείσιμο της ΕΡΤ και την απόλυση χιλιάδων εργαζόμενων.

Προτάσεις νόμου με παρόμοιο περιεχόμενο έχει καταθέσει ο ΣΥΡΙΖΑ, κοινή το ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ και τέλος οι Ανεξάρτητοι Ελληνες. Είναι γνωστό και από την εμπειρία ότι οι προτάσεις νόμου αργούν να έρθουν για συζήτηση στην Βουλή - αν έρθουν ποτέ - και οι διαδικασίες είναι χρονοβόρες. Για αυτό η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ επέλεξε την κατάθεση τροπολογίας, ώστε να δοθεί λύση εδώ και τώρα με την ψήφισή της, δηλώνοντας ταυτόχρονα ότι θα στηρίξει κάθε άλλη πρωτοβουλία που θα κινείται στην ίδια κατεύθυνση.

Καμία δικαιολογία δεν υπάρχει ώστε να μην τεθεί για ψήφιση η τροπολογία αυτή. Η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ θα παρευρίσκεται σύσσωμη στην Ολομέλεια για να απαιτήσει τη διενέργεια ονομαστικής ψηφοφορίας στην τροπολογία. Η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ, με τους 12 βουλευτές της, δεν μπορεί μόνη της να προκαλέσει τη διενέργεια ονομαστικής ψηφοφορίας. Χρειάζονται τουλάχιστον 15 βουλευτές, σύμφωνα με τον κανονισμό της Βουλής. Επομένως η διενέργεια ονομαστικής ψηφοφορίας θα εξαρτηθεί από την στάση των άλλων κομμάτων. Ο καθένας ας αναλάβει την ευθύνη του».

Αλληλεγγύη από την πρώτη ώρα

Το ΚΚΕ, οι ταξικές δυνάμεις στον κλάδο του Τύπου και των ΜΜΕ, Συνδικάτα, Ομοσπονδίες και σωματεία που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ, βρέθηκαν από την πρώτη ώρα, στο πλευρό των εργαζομένων της ΕΡΤ και των συναδέλφων τους στους άλλους Οργανισμούς του Δημοσίου. Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, επισκέφτηκε το Ραδιομέγαρο την Τετάρτη, ενώ είχε επικοινωνία και με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Καρ. Παπούλια. Με αίτημα στον Β. Μεϊμαράκη, η πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, ζήτησε να γίνει άμεσα συζήτηση στη Βουλή, ενώ επίσης την Τετάρτη, αντιπροσωπεία της ΚΝΕ έκανε επίσκεψη αλληλεγγύης στο Ραδιομέγαρο.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ