ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 16 Ιούνη 2013
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
Περιφερειακή Συνάντηση Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων

Την Πέμπτη, 20 Ιούνη, στην έδρα της ΚΕ του ΚΚΕ

Παίρνοντας υπόψη τις σοβαρές εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και στην ευρύτερη περιοχή, την όξυνση των ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών, την ένταση της ιμπεριαλιστικής επιθετικότητας κατά της Συρίας και του Ιράν και τον κίνδυνο νέου ιμπεριαλιστικού πολέμου, το ΚΚΕ οργανώνει Περιφερειακή Συνάντηση Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων με θέμα:

«Για το δικαίωμα των λαών να επιλέγουν το δρόμο ανάπτυξης της χώρας τους, ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο και στην καπιταλιστική εκμετάλλευση».

Στη συνάντηση έχουν δηλώσει συμμετοχή Κομμουνιστικά κι Εργατικά Κόμματα από: Αλγερία, Ιορδανία, Ιράν, Ισραήλ, Κύπρο, Λίβανο, Παλαιστίνη, Συρία, Τουρκία.

Η Συνάντηση θα ανοίξει με εισηγητική ομιλία του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα, θα ακολουθήσουν οι ομιλίες των εκπροσώπων των άλλων Κομμουνιστικών Κομμάτων και συζήτηση για την κοινή δράση που θα αναπτυχθεί την επόμενη περίοδο.

ΣΥΡΙΑ
Εξοπλισμό των αντικαθεστωτικών εξαγγέλλει ο Ομπάμα

Από την προέλαση του συριακού στρατού
Από την προέλαση του συριακού στρατού
ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΜΟΣΧΑ.--

Σε ευθεία κλιμάκωση αξιοποιώντας την, εδώ και καιρό σε εξέλιξη, προπαγάνδα περί «χημικών όπλων» προχωρούν οι ιμπεριαλιστικές δυνάμεις, όπως δείχνει η απόφαση της Ουάσιγκτον να «ανάψει το πράσινο φως» στη «χορήγηση άμεσης στρατιωτικής βοήθειας» προς τους ένοπλους αντικαθεστωτικούς. Αυτό έγινε γνωστό χτες από τον αναπληρωτή σύμβουλο εθνικής ασφαλείας, Μπεν Ρόουντς, ο οποίος υπογράμμισε ότι η αμερικανική ηγεσία, αφού εξέτασε πληθώρα στοιχείων, θεωρεί βέβαιο πως το συριακό καθεστώς έκανε χρήση χημικών όπλων «περιορισμένης εμβέλειας», αρκετές φορές, η οποία, κατά τα στοιχεία αυτά πάντα, οδήγησε στο θάνατο τουλάχιστον 100 - 150 ανθρώπων. Ο Ρόουντς δεν έδωσε πληροφορίες για το τι θα περιλαμβάνει η βοήθεια αυτή. Η εφημερίδα «Νιου Γιορκ Τάιμς», επικαλούμενη υψηλά ιστάμενες πηγές, αναφέρεται σε «ελαφρά όπλα, πυρομαχικά και ίσως αντιαρματικά».

Την ικανοποίησή του για την απόφαση του Αμερικανού Προέδρου έσπευσε να εκφράσει ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών, Ουίλιαμ Χέιγκ, υπογραμμίζοντας ότι εκτενέστερη συζήτηση για το θέμα θα γίνει κατά τη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής του G8, την επόμενη βδομάδα, στη Βόρεια Ιρλανδία. Για παραβίαση «του διεθνούς δικαίου» έκανε λόγο με αφορμή την εντεινόμενη «χημική» προπαγάνδα ο γγ του ΝΑΤΟ, Αντερς Φογκ Ράσμουσεν, ο οποίος κάλεσε τη συριακή ηγεσία να επιτρέψει άμεσα την αποστολή στη χώρα επιτροπής του ΟΗΕ που θα ερευνήσει το συγκεκριμένο ζήτημα. Ανάλογου περιεχομένου δήλωση έγινε και από την ΕΕ.

Ενθουσιασμό εξέφρασε ο επικεφαλής του λεγόμενου «Εθνικού Συριακού Στρατού», στρατηγός Σαλίμ Ιντρίς, υποστηρίζοντας ότι αν δοθεί αμερικανική στρατιωτική βοήθεια, θα συνεισφέρει σημαντικά. Είναι γεγονός ότι το στρίμωγμα των αντικαθεστωτικών από τη σφοδρή αντεπίθεση που έχει εξαπολύσει ο συριακός στρατός, με την υποστήριξη ενόπλων της λιβανικής σιιτικής «Χεζμπολάχ», που έφερε την ανακατάληψη της στρατηγικής σημασίας πόλης του Κουσάιρ και προχωράει για το Χαλέπι, έχει προκαλέσει έντονη ανησυχία στις τάξεις των αντικαθεστωτικών και των ιμπεριαλιστών προστατών τους.

Για «σωρεία ψευδών» που βασίζονται σε «κατασκευασμένες πληροφορίες» κατηγόρησε την Ουάσιγκτον το συριακό υπουργείο Εξωτερικών, το οποίο εκτιμά ότι οι ΗΠΑ ακολουθούν «πολύ φθηνές τακτικές». Στην ίδια ανακοίνωση καταγγέλλεται η υποκρισία των ΗΠΑ που από τη μία δηλώνουν ότι «μάχονται» τους τρομοκράτες, και από την άλλη τους εξοπλίζουν.

Εντονες είναι οι αντιδράσεις και από τη Μόσχα, με τον σύμβουλο εξωτερικής πολιτικής του Ρώσου Προέδρου, Γιούρι Ουσάκοφ, να δηλώνει ότι δεν είναι διόλου πειστικά τα επιχειρήματα που παρουσιάζει η Ουάσιγκτον και να συμπληρώνει με νόημα ότι αυτού του είδους οι ενέργειες δεν βοηθούν καθόλου την επιτυχή ολοκλήρωση της προσπάθειας ΗΠΑ - Ρωσίας για πραγματοποίηση διεθνούς συνόδου για τη Συρία με στόχο μια μεταβατική πολιτική λύση. Ο Ουσάκοφ είπε ότι το ζήτημα θα συζητηθεί εκτενώς στη σύνοδο του G8. Σε ανάρτησή του στο δίκτυο κοινωνικής δικτύωσης twitter, ο επικεφαλής της ρωσικής κοινοβουλευτικής επιτροπής εξωτερικής πολιτικής, Αλεξέι Πουσκόφ, χαρακτηρίζει «κατασκευασμένα τα επιχειρήματα της Ουάσιγκτον» και εκτιμά ότι λειτουργούν ως πρόσχημα για μια στρατιωτική επίθεση.

Δυσφορία για την ανακοίνωση του Λευκού Οίκου εξέφρασε και ο ΓΓ του ΟΗΕ επιμένοντας ότι η περαιτέρω στρατιωτικοποίηση δεν θα φέρει αποκλιμάκωση και ηρεμία στη Συρία.

Καταγγελία από την ΕΕΔΥΕ

Με ανακοίνωσή της, η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΥΦΕΣΗΣ ΚΑΙ ΕΙΡΗΝΗΣ καταγγέλλει «τη συνεχιζόμενη προσπάθεια των ιμπεριαλιστών για την εύρεση προσχημάτων για τη στρατιωτική επέμβαση στη Συρία. Τώρα, ο Αμερικανός Πρόεδρος Ομπάμα επικαλείται τη χρήση χημικών όπλων από τις κυβερνητικές δυνάμεις της Συρίας, που όμως ακόμα και η "δική" τους Κάρλα Ντελ Πόντε απέδωσε στους αντικαθεστωτικούς, για την αποστολή στρατιωτικής βοήθειας στο συριακό έδαφος, προκειμένου να βοηθήσει τους αντάρτες, και ζητά την επιβολή ζώνης απαγόρευσης πτήσεων στη Συρία».

Η ΕΕΔΥΕ απαιτεί από την τρικομματική κυβέρνηση, ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ, αλλά και από όλους τους άλλους υποστηρικτές του ευρωμονόδρομου και της ιμπεριαλιστικής συμμαχίας της ΕΕ, να μην επικαλεστούν, για άλλη μια φορά, τις συμβατικές «υποχρεώσεις» της Ελλάδας, για να εμπλέξουν τη χώρα μας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, και να διευκολύνουν τη διέλευση των στρατευμάτων αυτών, κυρίως μέσω της βάσης της Σούδας.

«Κανένας χερσαίος -τονίζει- εναέριος και θαλάσσιος χώρος, και επομένως και ο ελληνικός, δεν πρέπει να γίνει εφαλτήριο των ιμπεριαλιστών για να αιματοκυλήσουν τους λαούς της περιοχής και να τους στερήσουν το δικαίωμα να αποφασίζουν αυτοί για το παρόν και το μέλλον τους».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ