ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 11 Ιούνη 2013
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ ΠΑΜΕ
Εξόρμηση σε μετανάστες εργάτες γης

«Ελληνες και μετανάστες έχουμε κοινούς αντιπάλους και κοινά συμφέροντα», σημειώνει στην ανακοίνωσή της η Γραμματεία Μεταναστών του ΠΑΜΕ

Περιοδεία στους μετανάστες εργάτες γης στην περιοχή της Νέας Μάκρης και του Μαραθώνα πραγματοποίησε χτες η Γραμματεία Μεταναστών του ΠΑΜΕ, σε μια προσπάθεια να συζητήσει μαζί τους για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν και να τους καλέσει σε κοινό αγώνα με τους Ελληνες εργαζομένους για τα δικαιώματά τους.

Οι μετανάστες, κυρίως Ινδοί, Πακιστανοί και Αφγανοί, εργάζονται στα χωράφια της περιοχής που παράγουν οπωροκηπευτικά προϊόντα. Οπως τόνισαν οι ίδιοι στη συζήτηση με την αντιπροσωπεία του ΠΑΜΕ, δουλεύουν κυριολεκτικά ήλιο με ήλιο και για τη δουλειά με αυτά τα εξαντλητικά ωράρια παίρνουν 20 ευρώ μεροκάματο.

Το ΠΑΜΕ μοίρασε προκήρυξη σε 3 γλώσσες (αγγλικά, πακιστανικά και μπαγκλαντέζικα). Ακόμα ενημέρωσε τους μετανάστες για την παρέμβαση που έχει πραγματοποιήσει στο υπουργείο Εργασίας όσον αφορά στην περίπτωση των εργατών γης στη Μανωλάδα και την καταβολή των δεδουλευμένων που τους οφείλουν οι εργοδότες.

Η ανακοίνωση του ΠΑΜΕ, ανάμεσα σε άλλα, αναφέρει:

«Το ΠΑΜΕ είναι δίπλα σου. Οι Ελληνες εργάτες που αγωνίζονται για τα δικά τους δικαιώματα ξέρουν ότι Ελληνες και μετανάστες έχουμε κοινούς αντιπάλους και κοινά συμφέροντα. Ξέρουν ότι χιλιάδες Ελληνες καθημερινά φεύγουν στο εξωτερικό για να βρουν δουλειά. Ξέρουν ότι μπορούμε να παλέψουμε ένας για όλους και όλοι για έναν.

Το ΠΑΜΕ στήριξε και στηρίζει τους εργάτες στη Μανωλάδα που δέχτηκαν σφαίρες όταν απαίτησαν τα χρήματά τους. Είναι κοντά στους εργάτες στα εργοστάσια, στις οικοδομές, στους χώρους δουλειάς, στα σχολεία που πάνε τα παιδιά τους, στα νοσοκομεία για να νοσηλευτούν όταν δεν έχουν ασφάλιση.

Ελα και συ κοντά μας, γνώρισε τα σωματεία. Σε χρειάζονται και τα χρειάζεσαι.

Ο κοινός οργανωμένος αγώνας για να μη γίνουμε οι σύγχρονοι σκλάβοι είναι απαραίτητος».

ΚΕΡΑΤΣΙΝΙ
Δυναμική κινητοποίηση αναπήρων

«Οι ανάπηροι δεν σκύβουν το κεφάλι μαζί με το λαό αντίσταση και πάλη», «απλήρωτη δουλειά, σύγχρονη σκλαβιά, εργάτη μπορείς χωρίς αφεντικά» ήταν ορισμένα από τα συνθήματα που ακούγονταν χτες το μεσημέρι έξω από το Δημαρχείο Κερατσινίου, στη διάρκεια της δυναμικής κινητοποίησης των 42 εργαζομένων ΑΜΕΑ του δήμου. Με την κινητοποίησή τους, την οποία συνδιοργάνωσαν με τη Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αναπήρων (ΣΕΑΑΝ), οι 42 εργαζόμενοι απαίτησαν: να τους καταβληθούν τα δεδουλευμένα 18 μηνών, να μεταφερθούν σε χώρους εργασίας που θα έχουν συγκεκριμένο αντικείμενο και θα πληρούν τους όρους υγιεινής και ασφάλειας, καμία απόλυση, μόνιμη σταθερή εργασία για όλους με πλήρη εργασιακά και μισθολογικά δικαιώματα. Στο πλευρό τους ήταν εργαζόμενοι του δήμου, αντιπροσωπείες από το Συνδικάτο ΟΤΑ Αττικής, Λαϊκές Επιτροπές κ.ά.

Αγωνίζονται ενάντια στο απάνθρωπο εργασιακό γκέτο που έχει στήσει σε βάρος τους η δημοτική αρχή του Λ. Τζανή (στηρίχτηκε από ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΔΗΜΑΡ, ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ). Τους έχει παροπλίσει στο Πολιτιστικό Κέντρου του Δήμου, χωρίς αντικείμενο εργασίας προετοιμάζοντας έτσι το διωγμό τους. Το ασανσέρ του κτιρίου, το οποίο σύμφωνα με δέσμευση του δημάρχου θα έπρεπε να λειτουργεί από την περασμένη Πέμπτη, παραμένει χαλασμένο επί τρεις μήνες! Η σκάλα δε διαθέτει προστατευτικό κάγκελο και όλα αυτά όταν οι περισσότεροι αντιμετωπίζουν κινητικά προβλήματα! Δεν έχουν πρόσβαση ούτε σε τουαλέτα! Ενώ ήδη μετρούν ένα εργατικό ατύχημα, όταν (τον Απρίλη του 2012) έπεσε από αυτή τη σκάλα εργαζόμενος ΑΜΕΑ, που υπέστη πολλαπλά κατάγματα και ακόμα δεν έχει συνέλθει.

Οι εργαζόμενοι συναντήθηκαν με τον δήμαρχο Λ. Τζανή στο ισόγειο του Δημαρχείου. Ο δήμαρχος έδωσε νέα δέσμευση για το ασανσέρ ότι θα επισκευαστεί σήμερα. Για τα υπόλοιπα αιτήματα... «καταβάλω προσπάθειες» ανέφερε. Από την ΣΕΑΑΝ ο Χ. Χουρδάκης κατήγγειλε ότι η δημοτική αρχή εφαρμόζει απαρέγκλιτα την αντιλαϊκή πολιτική που στήνει εργασιακά γκέτο παντού για τα κέρδη των τραπεζιτών, βιομηχάνων, εφοπλιστών. Κάλεσε να βρεθεί στο πλευρό των 42 εργαζομένων όλος ο λαός του Κερατσινίου και ξεκαθάρισε ότι σε μία βδομάδα αν δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους θα γίνει νέα κινητοποίηση.

ΨΥΧΙΑΤΡΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΑΤΤΙΚΗΣ
Με το ζόρι να εισπραχτεί το 5ευρω

Αποθέωση της λογικής μάνατζερ που διοικεί νοσοκομείο ως ανώνυμη εταιρεία είναι το έγγραφο που έστειλε η διοίκηση του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Αττικής (ΨΝΑ) προς τη διεύθυνση του Κέντρου Ψυχικής Υγείας (ΚΨΥ) Αγίων Αναργύρων, που την ελέγχει για «διαφυγή δημοσίων εσόδων». Δηλαδή για την είσπραξη των 5 ευρώ!

Το ΚΨΥ Αγίων Αναργύρων είναι μια ανοιχτή δομή και από την αρχή της λειτουργίας του ουδέποτε εισέπραξε εξέταστρα, ούτε όταν ήταν 3 ευρώ. Πριν, δηλαδή, να τα αυξήσει ο τέως υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος σε 5 ευρώ. Το παραπάνω ΚΨΥ προσφέρει υπηρεσίες και στους όμορους δήμους Καματερού, Νέας Φιλαδέλφειας, Νέας Ιωνίας και Μεταμόρφωσης καθώς και στο 4ο Διαμέρισμα του Δήμου Αθηναίων. Συνολικά το επισκέπτονται 8.000 - 9.000 άτομα το χρόνο, ενώ προσφέρει υπηρεσίες κατ' οίκον και σε 2.500 άτομα.

Η διοίκηση του ΨΝΑ στο έγγραφό της αναφέρει: «Οπως προκύπτει απ' τα τηρούμενα οικονομικά στοιχεία της υπηρεσίας μας (έσοδα από τακτικά ιατρεία νοσοκομείων και ΚΨΥ) καταγράφονται μηδενικές εισπράξεις στα έσοδα από την αμοιβή εξέταστρων (5 ευρώ) για το ΚΨΥ Αναργύρων». Επίσης επισυνάπτει τρεις εγκυκλίους (Υ4α/οικ. 114759/20.9.2010, Υ4α/οικ. 4456/14.1.2011, Υ4α/οικ. 1329/4.1.2011) βάσει των οποίων η «είσπραξη των εξέταστρων από τα τακτικά ιατρεία είναι υποχρεωτική, πλην των αναφερόμενων σ' αυτές εξαιρέσεων και τηρείται στο ΨΝΑ και στις άλλες δομές, όπου λειτουργούν» και... παρακαλεί για την εφαρμογή τους στα πλαίσια της διαβόητης ολοήμερης λειτουργίας των νοσοκομείων (βάσει του νόμου 3868/2010). Και μετά την παράκληση έρχεται η απειλή: «Να μας γνωρίσετε τους λόγους της μέχρι τώρα μη τήρησής τους, καθώς για την απώλεια και τη διαφυγή δημοσίων εσόδων, οι υπεύθυνοι ελέγχονται αυστηρά από τα αρμόδια ελεγκτικά όργανα»!..

Δηλαδή οι ψυχίατροι πρέπει να γίνουν και εισπράκτορες του χαρατσιού από κατ' εξοχήν λαϊκά στρώματα, που, σε πολλές περιπτώσεις, δεν έχουν χρήματα ούτε για τα εισιτήρια να φτάσουν μέχρι το ΚΨΥ.

ΔΡΑΣΗ ΛΑΪΚΩΝ ΕΠΙΤΡΟΠΩΝ
ΚΑΛΛΙΘΕΑ
Πέτυχαν επανασύνδεση ρεύματος σε οικογένειες ανέργων

Μετά από δυναμική παρέμβαση της Λαϊκής Επιτροπής Καλλιθέας, την περασμένη βδομάδα, η διοίκηση στο υποκατάστημα της ΔΕΗ στην Καλλιθέα, υποχρεώθηκε να προχωρήσει σε σχετικά ευνοϊκό διακανονισμό για τρεις λαϊκές οικογένειες μακροχρόνια ανέργων, να πετύχει την επανασύνδεση στο ρεύμα σε δύο από αυτές και να αναστείλει τη διακοπή στην τρίτη. Η αντιπροσωπεία της Λαϊκής Επιτροπής Καλλιθέας ξεκαθάρισε στη διοίκηση της ΔΕΗ ότι ακόμα κι αυτός ο διακανονισμός δεν ανταποκρίνεται στην οικονομική κατάσταση που βρίσκονται οι άνεργοι εξαιτίας της καπιταλιστικής κρίσης, καθώς αδυνατούν να καλύψουν και τις στοιχειώδεις ανάγκες επιβίωσης. Η Λαϊκή Επιτροπή Καλλιθέας, σε ανακοίνωσή της, σημειώνει πως «θα σταθεί αλληλέγγυα και δε θα επιτρέψει να διακοπεί το ρεύμα σε κανένα σπίτι ανέργου ή όσων αδυνατούν να πληρώσουν γιατί είναι απλήρωτοι από τις δουλειές τους ή μειώθηκαν δραστικά οι μισθοί και οι συντάξεις».

Η Λαϊκή Επιτροπή Τούμπας Θεσσαλονίκης καλεί σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας στη συνεδρίαση του Συμβουλίου της Δ΄Δημοτικής Κοινότητας στο πολιτιστικό κέντρο Τούμπας, που οργανώνει σήμερα Τρίτη στις 7.30 μ.μ., αντιδρώντας στο νέο σύστημα ελεγχόμενης στάθμευσης, το νέο φορομπηχτικό μέτρο που σχεδιάζει να επιβάλει από τις αρχές του 2014 ο δήμος Θεσσαλονίκης σε κεντρικούς δρόμους όλων των Δημοτικών Κοινοτήτων.

Η Λαϊκή Επιτροπή καλεί το λαό να συμμετάσχει μαζικά και να απαιτήσει: Καμιά δημοτική υπηρεσία να μην εκχωρηθεί σε ιδιώτες. Κανένας δημόσιος χώρος να μη μετατραπεί σε ενοικιαζόμενο (ούτε από ιδιώτη - ούτε από τον Δήμο). Δημιουργία δωρεάν χώρων στάθμευσης. Δημόσιες σύγχρονες αστικές συγκοινωνίες, δωρεάν για άνεργους, φοιτητές, μαθητές, ΑΜΕΑ, δωρεάν για όλους κατά τις ώρες προσέλευσης στους τόπους δουλειάς και με φθηνό αντίτιμο για τις υπόλοιπες ώρες.

ΠΑΜΕ - ΠΣΟ
Σύσκεψη με συνδικαλιστές από Ν. Αφρική

Ανοιχτή σύσκεψη με συνδικαλιστές από τη Νότια Αφρική διοργανώνουν σήμερα στις 12 το μεσημέρι το ΠΑΜΕ και η ΠΣΟ. Οι Νοτιοαφρικάνοι συνδικαλιστές (ΚΟΣΑΤΟΥ) θα ενημερώσουν για την κατάσταση και τα προβλήματα της εργατικής τάξης της χώρας τους. Η σύσκεψη γίνεται στην αίθουσα του Συνδικάτου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας (πλ. Μητροπόλεως, Αγ. Φιλοθέης 5Β) στην Αθήνα.

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΟΝΕΩΝ - ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ ΑμΕΑ
Σε δομές Πρόνοιας και ειδικά σχολεία η κάλπη

Παρατείνονται μέχρι και τη Δευτέρα, 17 Ιούνη, οι εκλογές στον Ενιαίο Σύλλογο Γονέων - Κηδεμόνων ΑμΕΑ Αττικής. Μετά από αίτημα γονιών και συλλόγων γονέων ειδικών σχολείων η κάλπη θα μεταφερθεί τις επόμενες μέρες σε Ιδρύματα, Κέντρα Πιστοποίησης Αναπηρίας, Ειδικά Σχολεία και Εργατικά Κέντρα περιοχών.

Επίσης, συνεχίζεται καθημερινές και Σαββατοκύριακα η ψηφοφορία στα γραφεία του Συλλόγου (Χαλκοκονδύλη 37, 2ος όροφος) από 10.00 π.μ. - 2.30 μ.μ. και 5.30 μ.μ. - 8.30 μ.μ. Εγγραφές γίνονται και κατά την διάρκεια των εκλογών.

Κινητοποίηση ενάντια στη μεταφορά του ΙΚΑ

Παράσταση διαμαρτυρίας και συμβολική κατάληψη έγινε χτες το πρωί στο ΙΚΑ Αμφιάλης από εργαζόμενους της περιοχής, τις Λαϊκές Επιτροπές της περιοχής και το Δήμο Κερατσινίου, ενάντια στη μεταφορά και συγχώνευση των διοικητικών υπηρεσιών του καταστήματος με τις διοικητικές υπηρεσίες του ΙΚΑ Δραπετσώνας.

Η μεταφορά των διοικητικών υπηρεσιών σε πρώτη φάση -, ενώ όπως καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι το επόμενο διάστημα θα ακολουθήσουν και οι υπηρεσίες Υγείας - θα επιβαρύνει τους περίπου 200.000 ασφαλισμένους του δήμου, οι οποίοι για να εξυπηρετηθούν θα πρέπει να καταβάλουν εισιτήριο σε δύο συγκοινωνίες για να φτάσουν, χώρια η ταλαιπωρία. Την Πέμπτη στις 10 το πρωί θα γίνει νέα συγκέντρωση την οποία διοργανώνουν οι Λαϊκές Επιτροπές Κερατσινίου - Δραπετσώνας, ενάντια τόσο στη μεταφορά, όσο και συνολικά στη βάρβαρη πολιτική που υποβαθμίζει ραγδαία Υγεία και Πρόνοια.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ