ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 11 Ιούνη 2013
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΝΤ. ΣΑΜΑΡΑΣ
Υπερασπίζεται τους καπιταλιστές και τη «θεωρία των άκρων»

Μίλησε την Κυριακή στο προσυνέδριο της ΝΔ στη Θεσσαλονίκη

Σε επιχείρηση χειραγώγησης των λαϊκών συνειδήσεων, με αποθέωση των «επενδύσεων», που θα σώσουν τάχα το λαό και με αναπαραγωγή της αντιδραστικής «θεωρίας των δύο άκρων», επιδόθηκε ο Αντ. Σαμαράς, μιλώντας το πρωί της Κυριακής στο Προσυνέδριο της ΝΔ, που έγινε στη Θεσσαλονίκη.

Το συνέδριο της ΝΔ θα γίνει από 28 έως 30 Ιούνη και αναμένεται να λειτουργήσει καταλυτικά στη συνολικότερη αναμόρφωση του πολιτικού σκηνικού που βρίσκεται σε εξέλιξη. Σ' αυτήν την κατεύθυνση, ο Αντ. Σαμαράς επιχείρησε να οξύνει την αντιπαράθεση με τον ΣΥΡΙΖΑ, για να ενισχύσει το δίπολο της διαχείρισης, ενώ εξήρε την προσφορά των δύο άλλων κυβερνητικών εταίρων (ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ) στη «σταθεροποίηση της χώρας» και την «αποκατάσταση της αξιοπιστίας» της.

Θριαμβολογώντας για τα αντιλαϊκά μέτρα και χωρίς να λέει κουβέντα για τις εξελίξεις που μπορεί να δρομολογήσει ανά πάσα στιγμή η βαθιά κρίση στην Ευρωζώνη, ο Αντ. Σαμαράς μίλησε εκ νέου για αλλαγή του κλίματος, από το λεγόμενο «Grexit στο Greecovery» και κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι «αυτό κάποιοι δεν μπορούν να το χωνέψουν».

Για τις επενδύσεις ντόπιων και ξένων κεφαλαίων που αναζητά η συγκυβέρνηση, είπε ότι θα φέρουν την ανάπτυξη και «θα δώσουν θέσεις εργασίας στους ανέργους», κρύβοντας ότι η ανεργία είναι γέννημα - θρέμμα του καπιταλιστικού δρόμου ανάπτυξης και ότι στη φάση της ανάκαμψης, ακόμα και οι ελάχιστοι που θα βρουν δουλειά, θα απασχολούνται με μισθούς πείνας και σε συνθήκες γαλέρας.

Δυο όψεις της ίδιας στρατηγικής

Για να εμπεδώσει στις λαϊκές συνειδήσεις ότι χωρίς καπιταλιστές δεν υπάρχει σωτηρία, είπε ότι όσοι «υπονομεύουν τις επενδύσεις» συντελούν στην «αποσταθεροποίηση» της χώρας. «Σε μία χώρα με ανεργία 27%, δεν είναι υπονόμευση να διώξουν τους επενδύτες, να πρωτοστατούν σε ματαίωση επενδύσεων και αποκρατικοποιήσεων, να πασχίζουν να μην καταφέρουμε να βγούμε από το μνημόνιο;», είπε χαρακτηριστικά.

Για τον ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι δε θέλει γενικά τις επενδύσεις και όχι μόνο ορισμένες από αυτές, όταν ο Αλ. Τσίπρας έχει πει ευθαρσώς ότι το κόμμα του είναι αναφανδόν υπέρ των επενδύσεων και ότι στηρίζει τους «ηθικούς» και «καλούς» καπιταλιστές. Στην πραγματικότητα, η προπαγάνδα της κυβέρνησης και η «αντιπολιτευτική» τακτική του ΣΥΡΙΖΑ, είναι οι δύο όψεις της στρατηγικής που θέλει ανάπτυξη με μοχλό τους καπιταλιστές, ανεξάρτητα από τις διαφορές στο μείγμα της διαχείρισης που θα διευκολύνει τις επενδύσεις και θα εγγυηθεί την κερδοφορία τους.

Μιλώντας για την πρόσφατη έκθεση του ΔΝΤ, ο Αντ. Σαμαράς είπε ότι η ΝΔ είχε επισημάνει αυτά τα λάθη από την αρχή και τώρα μάχεται για τη διόρθωσή τους, θέλοντας να καλλιεργήσει αυταπάτες στο λαό ότι μπορεί να προσδοκά θετικές αλλαγές στη ζωή του από τα διαβούλια συγκυβέρνησης - τρόικας. «Γι' αυτό δεν στηρίξαμε το πρώτο μνημόνιο, γιατί ήταν λάθος συνταγή» πρόσθεσε, υποκρινόμενος ότι η ΝΔ στήριζε από τότε τα σωστά, αλλά «δεν εισακουστήκαμε και η ζημιά έγινε».

Η «ζημιά», βέβαια, δεν είναι αυτή που εννοεί ο Α. Σαμαράς και αφορά τους δείκτες της οικονομίας, αλλά αυτή που έπαθε και παθαίνει ο λαός με τις καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις, που είναι ο πυρήνας της αστικής διαχείρισης της κρίσης, ανεξάρτητα από το μείγμα με το οποίο προωθούνται.

Σιγόντο στους χρυσαυγίτες

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του, ο Αντ. Σαμαράς ξεσάλωσε σε αντιμεταναστευτική ρητορεία και με όχημα τον ΣΥΡΙΖΑ έβαλε από την πίσω πόρτα τη «θεωρία των δύο άκρων», λέγοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ «υπηρετεί τους νεοναζί όταν ζητά να νομιμοποιηθούν όλοι οι μετανάστες».

Για τη Χρυσή Αυγή είπε ότι «οι απεχθείς θέσεις τους δεν εκφράζουν κανέναν, δείχνουν το φόβο της κοινωνίας, σε αυτό ποντάρουν», για να κρύψει ότι το φασιστικό μόρφωμα είναι «παιδί» του αστικού συστήματος, που όλοι θέλουν να σταθεροποιήσουν και ότι αξιοποιείται σαν μαντρόσκυλο για να τρομοκρατηθεί και να χτυπηθεί το λαϊκό κίνημα. Δίνοντας επί της ουσίας κάλυψη και άλλοθι στους χρυσαυγίτες, ο Αντ. Σαμαράς είπε επί λέξει ότι «οι ακρότητες της μιας πλευράς τροφοδοτούν τις ακρότητες της άλλης πλευράς».

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΤΡΟΪΚΑ
Βάζουν στο μάτι το «κεραμίδι» της λαϊκής οικογένειας

Προχωράει, όπως όλα δείχνουν, η κατάργηση της ρύθμισης για αναστολή των πλειστηριασμών της πρώτης κατοικίας

Το ταξικό κίνημα παλεύει ώστε καμιάς λαϊκής οικογένειας το σπίτι να μην πέσει στα νύχια του κράτους και των τραπεζών
Το ταξικό κίνημα παλεύει ώστε καμιάς λαϊκής οικογένειας το σπίτι να μην πέσει στα νύχια του κράτους και των τραπεζών
Επαληθεύονται οι προθέσεις κυβέρνησης - τρόικας να καταργήσουν τη ρύθμιση που προβλέπει αναστολή των πλειστηριασμών για την α' κατοικία, σε περίπτωση που μια λαϊκή οικογένεια δεν μπορεί να ανταποκριθεί στα δάνεια από τις τράπεζες. Σύμφωνα με τη ρύθμιση που ψηφίστηκε πέρυσι, μέχρι τα τέλη του 2013 απαγορεύονται οι πλειστηριασμοί ακινήτων με αντικειμενική αξία έως 200.000 ευρώ, τόσο για τα φυσικά, όσο και για τα νομικά πρόσωπα, καθώς και των ακινήτων που αποτελούν πρώτη κατοικία, ανεξαρτήτως ποσού. Αυτό το καθεστώς προστασίας υπάρχει από το 2009.

Παρά τις διαβεβαιώσεις για το αντίθετο, η κυβέρνηση φαίνεται πως καταρτίζει ήδη σχέδιο για την άρση της απαγόρευσης των πλειστηριασμών. Αξιοποιεί γι' αυτό την πρόσφατη έκθεση του ΔΝΤ για την Ελλάδα, όπου σημειώνεται ότι το υπάρχον θεσμικό πλαίσιο θα πρέπει να αντικατασταθεί μέχρι τον ερχόμενο Αύγουστο από ρυθμίσεις που θα διασφαλίζουν τις τράπεζες για τα οφειλόμενα και δε θα προστατεύουν την πρώτη κατοικία από πλειστηριασμούς.

Το Ταμείο ισχυρίζεται στην έκθεση ότι το σημερινό καθεστώς «έχει πολύ υψηλό κόστος για τις τράπεζες» και γι' αυτό συστήνει «να αλλάξει μέχρι τον Αύγουστο του 2013», αφού πρώτα καταστεί πλήρως λειτουργικό «το καινούργιο πλαίσιο προστασίας» για τα δάνεια στις τράπεζες, όπως είναι αυτό που ψηφίστηκε χτες στην Ολομέλεια της Βουλής.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα στον κυριακάτικο Τύπο, η άρση θα γίνεται «με προϋποθέσεις και κριτήρια» και θα μειώνεται σταδιακά το ελάχιστο όριο της αντικειμενικής αξία του ακινήτου κάτω από το οποίο θα απαγορεύονται οι πλειστηριασμοί. Το όριο θα μειωθεί σε πρώτη φάση κατά 50.000 ευρώ, με προοπτική την περαιτέρω πτώση του ορίου σε ένα εξάμηνο ή ένα έτος, έως ότου απελευθερωθεί πλήρως η αγορά και χιλιάδες σπίτια λαϊκών οικογενειών καταλήξουν κοψοχρονιά στα χέρια των τραπεζών.

ΠΡΟΑΝΑΚΡΙΤΙΚΗ ΓΙΑ «ΛΙΣΤΑ ΛΑΓΚΑΡΝΤ»
Απόκρυψη εισοδημάτων διαπιστώνει το ΣΔΟΕ

Φοροδιαφυγή ύψους 6,3 εκατ. ευρώ των τεσσάρων συγγενών του πρώην υπουργού Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου, που σβήστηκαν από την αρχική λίστα, εντόπισε το ΣΔΟΕ, όπως προκύπτει από το πόρισμα που έστειλε χτες στην Προανακριτική Επιτροπή της Βουλής. Οι τέσσερις συγγενείς του Γ. Παπακωνσταντίνου ελέγχθηκαν κατά προτεραιότητα για να ερευνηθεί εάν είχαν αδήλωτες καταθέσεις και ως εκ τούτου εάν ωφελήθηκαν με τη διαγραφή των ονομάτων τους από την αρχική λίστα Λαγκάρντ. Με βάση το πόρισμα, προκύπτει ότι οι συγγενείς του πρώην υπουργού δεν κατάφεραν να δικαιολογήσουν φορολογητέα ύλη 6,3 εκατομμυρίων ευρώ. Οι ίδιοι ισχυρίζονται ότι ο ΣΔΟΕ δεν έλαβε υπόψιν τα επιπρόσθετα δικαιολογητικά που κατέθεσαν. Για σήμερα είναι προγραμματισμένη η κατάθεσή τους στην Προανακριτική.

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Οι επενδύσεις στηρίζονται στα αντιλαϊκά μέτρα

Σχόλιο του Γραφείου Τύπου της ΚΕ

Σε σχόλιο για την ομιλία Σαμαρά στο Προσυνέδριο της ΝΔ, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ, τονίζει:

«Οι επενδύσεις, που υπόσχεται η κυβέρνηση, δε θα οδηγήσουν σε ανακούφιση το λαό ούτε θα λύσουν το οξυμένο πρόβλημα της ανεργίας. Θα ωφελήσουν τους μεγαλοεπιχειρηματίες και θα στηριχτούν στα αντιλαϊκά μέτρα που έχουν ήδη ψηφιστεί και σε άλλα που είναι προ των πυλών, όπως οι απολύσεις, η επέκταση της φοροληστείας, η ενεργοποίηση μηχανισμών κατάσχεσης ακόμη και για την πρώτη κατοικία.

Αυτός ο δρόμος εμπλέκει ακόμη περισσότερο τη χώρα στους πολύμορφους οικονομικούς και γεωπολιτικούς ανταγωνισμούς μεταξύ καπιταλιστικών χωρών και ιμπεριαλιστικών κέντρων. Αυτό, άλλωστε, εκφράζει και η αντιπαράθεση μεταξύ ΕΕ και ΔΝΤ για το ποιος θα κερδίσει και ποιος θα χάσει από την κρίση και από ένα επικείμενο "κούρεμα" του ελληνικού χρέους.

Ο λαός δεν έχει κανένα συμφέρον να ταχθεί ούτε με τη σημερινή αντιλαϊκή συνταγή της κυβέρνησης Σαμαρά ούτε με κάποια άλλη - εξίσου αντιλαϊκή - "με άρωμα ΔΝΤ", που του προτείνουν τα άλλα κόμματα του καπιταλιστικού μονόδρομου».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ