ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 13 Ιούνη 2013
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Σε Βουλή και Ευρωβουλή το ζήτημα της ΕΡΤ

Αίτημα της Αλέκας Παπαρήγα στον Ευ. Μεϊμαράκη να γίνει άμεσα συζήτηση. Παρέμβαση του Γ. Τούσσα στο Στρασβούργο

Η πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, με επιστολή που έστειλε χτες στον πρόεδρο της Βουλής Ευ. Μεϊμαράκη, ζητά τη διεξαγωγή άμεσα συζήτησης σχετικά με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου. Η επιστολή έχει ως εξής:

«Οπως έγινε γνωστό χθες, η κυβέρνηση με την απαράδεκτη διαδικασία των Πράξεων Νομοθετικού Περιεχομένου εξέδωσε νέα Πράξη που δίνει τη δυνατότητα στους υπουργούς, ερήμην της Βουλής, να αποφασίζουν την κατάργηση ή συγχώνευση δημοσίων επιχειρήσεων και οργανισμών. Αμέσως με κοινή υπουργική απόφαση του υπουργού Οικονομικών και του υφυπουργού στον Πρωθυπουργό εκδόθηκε απόφαση με την οποία καταργείται η ΕΡΤ πετώντας στο δρόμο χιλιάδες εργαζόμενους και παραδίνοντας τον τομέα της ενημέρωσης στα χέρια των μεγαλοεπιχειρηματιών. Θεωρούμε επιτακτικά αναγκαία τη διενέργεια άμεσης συζήτησης στη Βουλή σύμφωνα με το άρθρο 142 Α του Κανονισμού της Βουλής».

Παρεμβαίνοντας σε σχετική συζήτηση στην Ολομέλεια, ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΚΚΕ Θ. Παφίλης αναφέρθηκε στην τροπολογία που κατέθεσε το ΚΚΕ για αναδρομική κατάργηση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου και ξεκαθάρισε ότι το ΚΚΕ θα στηρίξει οποιαδήποτε πρόταση κατατεθεί στην κατεύθυνση της κατάργησης της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου και της Κοινής Υπουργικής Απόφασης.

Καταλήγοντας τόνισε για το ΠΑΣΟΚ και τη ΔΗΜΑΡ ότι στο συγκεκριμένο θέμα «δεν χωράνε μισόλογα, διότι αν όντως διαφωνούν με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου υπάρχει θέμα, η κυβέρνηση δεν έχει πλειοψηφία στη Βουλή εκτός αν στηριχθεί από άλλες πολιτικές δυνάμεις που έσπευσαν να τη στηρίξουν τουλάχιστον έμμεσα».

Στο Ευρωκοινοβούλιο

Την απαράδεκτη απόφαση της συγκυβέρνησης να κλείσει την ΕΡΤ, κατήγγειλε η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ. Παρεμβαίνοντας στη συνεδρίαση της Ολομέλειας στο Στρασβούργο, παρουσία του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μανουέλ Μπαρόζο, και του προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς, ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Γ. Τούσσας, σημείωσε μεταξύ άλλων:

«Χτες τα μεσάνυχτα η τρικομματική κυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ με επαίσχυντη Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου έκλεισε τη Δημόσια Ελληνική Τηλεόραση και τους Ραδιοφωνικούς σταθμούς, απολύοντας 2.650 εργαζόμενους. Η απαράδεκτη αυτή απόφαση της τρικομματικής κυβέρνησης επιφέρει ισχυρό πλήγμα στο δικαίωμα ενημέρωσης και στις λαϊκές ελευθερίες του λαού μας. Χιλιάδες εργαζόμενοι συρρέουν από χτες το βράδυ στο ραδιοτηλεοπτικό μέγαρο και με αποφάσεις των σωματείων τους προχωρούν σε απεργιακές κινητοποιήσεις».

Απευθυνόμενος στην εκπρόσωπο της Ιρλανδικής Προεδρίας Γκρ. Λουσίντα, τον Μ. Μπαρόζο και τον Μ. Σουλτς ζήτησε να τοποθετηθούν απέναντι στην απαράδεκτη απόφαση της ελληνικής συγκυβέρνησης και το αίτημα των εργαζομένων για την άμεση απόσυρση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου.

Ο επίτροπος Ο. Ρεν δήλωσε ότι «η απόφαση για το κλείσιμο της ΕΡΤ είναι της ελληνικής κυβέρνησης» και ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν αμφισβητεί τις αποφάσεις της για τους κρατικούς φορείς, εκθέτοντας ευρωβουλευτές των σοσιαλδημοκρατών (ΠΑΣΟΚ) και των Οικολόγων - Πράσινων, που με χυδαίο τρόπο επιχείρησαν να καλύψουν την επαίσχυντη απόφαση της τρικομματικής κυβέρνησης.

Αμέριστη και έμπρακτη αλληλεγγύη από τον «902»

Ραδιόφωνο, τηλεόραση και portal «συντονίστηκαν» από την πρώτη ώρα στις εξελίξεις, κερδίζοντας την αναγνώριση του κόσμου

Στο πλευρό των εργαζομένων της ΕΡΤ και των άλλων οργανισμών του Δημοσίου, που πλήττονται από την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου της κυβέρνησης, στάθηκαν από την πρώτη ώρα τα ηλεκτρονικά ΜΜΕ του ΚΚΕ, η τηλεόραση, το ραδιόφωνο και το portal, προβάλλοντας τις κινητοποιήσεις τους και την αλληλεγγύη που αυτές προκάλεσαν. Και τα τρία Μέσα ήταν μεταξύ αυτών που εξαιρέθηκαν χτες από την απεργία που είχε κηρύξει η ΠΟΕΣΥ για τα ηλεκτρονικά ΜΜΕ.

Το βράδυ της Τρίτης, λίγη ώρα πριν τη διακοπή του ψηφιακού σήματος της δημόσιας τηλεόρασης, τα Μέσα Ενημέρωσης του ΚΚΕ ξεκίνησαν να αναμεταδίδουν την εκπομπή των εργαζομένων από το Ραδιομέγαρο. Μετά τη διακοπή του σήματος της ΕΡΤ, ο «902» συνέχισε να μεταδίδει το σήμα που έπαιρνε από τον αναλογικό πομπό της Πάρνηθας, τον μοναδικό που είχε απομείνει σε λειτουργία. Την εκπομπή συνέχισαν επίσης το portal και το ραδιόφωνο.

Η ανακοίνωση αυτής της είδησης, στις 11.35 μ.μ., από τα μεγάφωνα της συγκέντρωσης, στο Ραδιομέγαρο της ΕΡΤ, προκάλεσε ενθουσιασμό και χειροκροτήματα από τους συγκεντρωμένους. Το τηλεφωνικό κέντρο του τηλεοπτικού «902» έσπασε από τηλεφωνήματα συμπαράστασης, ενώ και το portal δέχτηκε ρεκόρ επισκεψιμότητας (βλέπε αναλυτικά πιο κάτω).

Απαράδεκτη απόφαση της «Digea»

Λίγο αργότερα, με παρέμβαση της κυβέρνησης, διακόπηκε η αναλογική αναμετάδοση του σήματος της ΕΡΤ από την Πάρνηθα. Η προσπάθεια του «902» να συνεχίσει τη μετάδοση μέσω οπτικής ίνας του ΟΤΕ δεν τελεσφόρησε. Το ΝΥΜΑ του ΟΤΕ αρνήθηκε να παραχωρήσει κύκλωμα για τη μετάδοση του προγράμματος των εργαζομένων της ΕΡΤ, με πρόσχημα ότι περιμένει απάντηση από το μέγαρο του ΟΤΕ (!), κάτι πρωτόγνωρο στα χρονικά της λειτουργίας της τηλεόρασης.

Μέχρι αργά το βράδυ της Τρίτης, γινόταν προσπάθεια, σε συνεργασία με τους τεχνικούς της ΕΡΤ, να μεταδώσει ο «902» το σήμα της Δημόσιας Τηλεόρασης απευθείας μέσω «λινκ». Οποτε το κατάφερνε, όμως, έπεφτε το σήμα του. Προκλητική και απαράδεκτη η DIGEA, αποφάσισε να διακόψει την ψηφιακή εκπομπή του «902», με το επιχείρημα ότι αναμεταδίδει το ζωντανό πρόγραμμα των εργαζομένων της ΕΡΤ. Μετά τα μεσάνυχτα, το ΚΚΕ με ανακοίνωσή του κατήγγειλε την ενέργεια της DIGEA να διακόψει την ψηφιακή εκπομπή σήματος του «902».

Και χτες, Τετάρτη, η τηλεόραση, το ραδιόφωνο και το portal συνέχισαν την προσπάθεια μετάδοσης του προγράμματος των εργαζομένων της ΕΡΤ, με τεράστιες δυσκολίες, εξαιτίας της απαράδεκτης στάσης της DIGEA, που έκοβε αυθαίρετα το σήμα του «902». Μετά τις 4.30 το απόγευμα, χωρίς να λείψουν οι δυσκολίες, η τηλεόραση του «902» κατάφερε τελικά να βγάλει το σήμα της ΕΡΤ στον αέρα, σε κανονική ροή.

Στη Θεσσαλονίκη

Λίγο μετά τις 12.30 το μεσημέρι της Τρίτης, θέση στα μικρόφωνα και το στούντιο του «904 Αριστερά στα FM», στο ραδιοφωνικό σταθμό του ΚΚΕ στη Θεσσαλονίκη, πήραν οι εργαζόμενοι στα δημόσια ραδιόφωνα της ΕΡΤ-3 και μέχρι τις 10 το βράδυ εξέπεμπαν το δικό τους πρόγραμμα. Η εκπομπή των εργαζομένων της ΕΡΤ μέσα από το στούντιο και τη συχνότητα του «904 Αριστερά στα FM» συνεχίστηκε και χτες, από τις 6 το πρωί.

Ρεκόρ επισκεψιμότητας στον «902.gr»!

Ρεκόρ επισκεψιμότητας από την έναρξη της λειτουργίας του κατέγραψε χτες το portal του «902.gr»
Ρεκόρ επισκεψιμότητας από την έναρξη της λειτουργίας του κατέγραψε χτες το portal του «902.gr»
Η διαρκής ενημέρωση από τον «902.gr», που δε σταμάτησε ούτε λεπτό στη διάρκεια της νύχτας από Τρίτη προς Τετάρτη και η αναμετάδοση των εκπομπών που έκαναν οι εργαζόμενοι της ΕΡΤ, αμέσως μετά τη διακοπή του σήματος της δημόσιας τηλεόρασης, βρήκαν μεγάλη ανταπόκριση και προσέλκυσαν χιλιάδες επισκέπτες στο portal του ΚΚΕ από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Το portal κατέγραψε τη μεγαλύτερη επισκεψιμότητα από το Νοέμβρη του 2012, που ξεκίνησε τη λειτουργία του, υπερδεκαπλασιάζοντας το μέσο όρο των τελευταίων ημερών και φτάνοντας τις 180.000 μοναδικές επισκέψεις από 150.000 διαφορετικούς επισκέπτες. Λίγο πριν τα μεσάνυχτα και προτού η Digea διακόψει αυθαίρετα την ψηφιακή εκπομπή του 902 tv, το ενδιαφέρον των επισκεπτών του 902.gr κορυφώθηκε, φτάνοντας τις 40.000 επισκέψεις μέσα σε μια ώρα. Η συντριπτική πλειοψηφία των συνολικών επισκέψεων προέρχονταν από την Ελλάδα και 10.000 επισκέψεις έγιναν από το εξωτερικό.

Πολλοί ήταν αυτοί που τηλεφωνικά και μέσω email εξέφρασαν τις ευχαριστίες τους, τα συγχαρητήριά τους για τη δουλειά των Μέσων Ενημέρωσης του ΚΚΕ και ενθάρρυναν για τη συνέχισή της.

Στο Ραδιομέγαρο αντιπροσωπεία της ΚΝΕ

Στο Ραδιομέγαρο της ΕΡΤ βρέθηκε χτες το μεσημέρι αντιπροσωπεία της ΚΝΕ, που, σε μήνυμά της, εξέφρασε τη συμπαράστασή της στους εργαζόμενους, τονίζοντας τα εξής: «Η προκλητική κυβερνητική απόφαση που κλείνει την ΕΡΤ και δίνει τη δυνατότητα στους υπουργούς να βάζουν λουκέτο, να συγχωνεύουν και να καταργούν δημόσιους οργανισμούς, πρέπει να συναντήσει την καταδίκη, την αποφασιστική απάντηση όλων των εργαζομένων - της νεολαίας. Η απόφαση αυτή στρέφεται ενάντια σε όλους τους εργαζόμενους, τους ανέργους, τη νεολαία. Εκφράζουμε την αλληλεγγύη και τη συμπαράστασή μας στους εργαζόμενους της ΕΡΤ που δίνουν έναν δίκαιο αγώνα ενάντια στην απαράδεκτη απόφαση που τους οδηγεί στην ανεργία».

ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΚΚΕ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΠΡΑΞΗ ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΟΥ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟΥ ΠΟΥ ΚΛΕΙΝΕΙ ΔΗΜΟΣΙΟΥΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΡΤ


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ