ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 13 Ιούνη 2013
Σελ. /28
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΑ ΝΑΥΠΗΓΕΙΑ ΣΚΑΡΑΜΑΓΚΑ
Συντονίζουν τη δράση τους με τους άλλους εργάτες του κλάδου

Η συνέχιση του αγώνα τους με νέα αγωνιστική κινητοποίηση την ερχόμενη Τρίτη στο υπουργείο Αμυνας και να απευθυνθούν για αγωνιστική στήριξη στους φυσικούς τους συμμάχους, τους εργαζόμενους των άλλων ναυπηγείων, της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης και συνολικά του κλάδου Μετάλλου, είναι η απόφαση των εργαζομένων των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά. Την απόφαση αυτή επικύρωσε χτες το διοικητικό συμβούλιο του σωματείου τους «ΤΡΙΑΙΝΑ» στη διάρκεια συνεδρίασης που έγινε μετά από πρωτοβουλία των ταξικών δυνάμεων της παράταξης «Εργοστασιακή Επιτροπή Ναυπηγείων Σκαραμαγκά» (ΕΕΝΣ).

Πιο συγκεκριμένα, κάτω από τη θέληση των εργαζομένων που είναι επί 15 μήνες απλήρωτοι και αντιμετωπίζουν τον εφιάλτη της πλήρους εξαθλίωσης, αλλά και το βάρος των εξελίξεων, καθώς βρίσκονται στον αέρα θέσεις εργασίας και ναυπηγείο, η διοίκηση του σωματείου έκανε δεκτή την πρόταση της ΕΕΝΣ που είχε γνωστοποιήσει πριν τρεις μέρες με ανοιχτή επιστολή. Η διοίκηση αποφάσισε, όπως αναφέρεται σε δελτίο Τύπου της ΕΕΝΣ, ότι: «Η ΤΡΙΑΙΝΑ από κοινού με το Εργατικό Κέντρο Πειραιά να καλέσουν τα Σωματεία Μετάλλου της Αττικής καθώς και τα Εργατικά Κέντρα του Νομού, σε ανοιχτή σύσκεψη το αμέσως επόμενο διάστημα με στόχο το συντονισμό της δράσης απέναντι τόσο στο πρόβλημα του Ναυπηγείου όσο και στη γενικευμένη επίθεση που δέχεται όλος ο κλάδος. Επίσης αποφασίστηκε την ερχόμενη Τρίτη 18/6 να πραγματοποιηθεί κινητοποίηση στο υπουργείο Αμυνας». Το διεκδικητικό πλαίσιο που έχει θέσει η ΕΕΝΣ προβλέπει «να ανοίξει τώρα η κυβέρνηση το Ναυπηγείο διώχνοντας» τα μονοπώλια, «να εξασφαλίσει τη λειτουργία του με όλους τους εργαζόμενους και τις δραστηριότητές του».

Οι εργαζόμενοι του Ναυπηγείου εδώ και 15 μήνες αντιμετωπίζουν το εξοντωτικό μέτρο της εκ περιτροπής εργασίας με ένα μεροκάματο τη βδομάδα, μέτρο που επέβαλαν τα αραβογερμανικά μονοπώλια (ADM και «Thsyssen Krupp») που το λυμαίνονται, αξιώνοντας και άλλο «ζεστό» χρήμα από τα εξοπλιστικά προγράμματα και καταδικάζοντας 1.160 οικογένειες στα συσσίτια και τα κομμένα ρεύματα. Να σημειωθεί ότι οι μονοπωλιακοί όμιλοι που έχουν εγκατασταθεί στο μεγαλύτερο ναυπηγείο της χώρας, από τα προγράμματα του Πολεμικού Ναυτικού που ανέλαβε το ναυπηγείο, έχουν ήδη τσεπώσει περίπου 2,3 δισ. ευρώ δηλαδή πάνω από το 70% του κόστους των προγραμμάτων και έχουν παραδώσει «αέρα κοπανιστό» και για την ακρίβεια το γνωστό υποβρύχιο που «γέρνει».

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΓΑΛΑΚΤΟΣ - ΤΡΟΦΙΜΩΝ - ΠΟΤΩΝ
Σήμερα η κινητοποίηση για τη Σύμβαση

Στο δρόμο βρίσκονται σήμερα οι εργαζόμενοι του κλάδου Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών, απαιτώντας την υπογραφή των κλαδικών Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας. Το καθορισμένο «ραντεβού», που έχει ορίσει η Ομοσπονδία του κλάδου, είναι στις 7 μ.μ. έξω απ' τα γραφεία του ΣΕΒ (Ξενοφώντος 5). Η Ομοσπονδία καλεί τους εργαζόμενους του κλάδου και τα Διοικητικά Συμβούλια των σωματείων να πάρουν μαζικά μέρος και να κάνουν δική τους υπόθεση τον αγώνα για την υπογραφή των Συμβάσεων.

Στόχος είναι η σημερινή κινητοποίηση να αποτελέσει το πρώτο βήμα στην κλιμάκωση του αγώνα, καθώς απευθύνει κάλεσμα σε κάθε εργοστάσιο που υπάρχει επιχειρησιακό σωματείο, σωματειακή επιτροπή, στα εργοστάσια που υπάρχουν μέλη του κλαδικού συνδικάτου, να ανοίξει ουσιαστικά η δράση για τη μάχη των κλαδικών συμβάσεων, με γενικές συνελεύσεις, συσκέψεις, συζητήσεις εργάτη τον εργάτη.

Σε αυτό το πλαίσιο, άλλωστε, έχει ήδη προκηρύξει απεργιακή κινητοποίηση με ανοιχτή ημερομηνία.

Αναβλήθηκε η δίκη των 35 συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ

Απέφυγαν και πάλι να εμφανιστούν οι φερόμενοι ως μάρτυρες κατηγορίας

Ο Δ. Κουμπούρης μιλάει στους συγκεντρωμένους έξω απ' τη δικαστική αίθουσα
Ο Δ. Κουμπούρης μιλάει στους συγκεντρωμένους έξω απ' τη δικαστική αίθουσα
Για τρίτη φορά αναβλήθηκε χτες η δίκη των 35 συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ, που κατηγορούνται με το σαθρό και πλαστό κατηγορητήριο της διατάραξης οικιακής ειρήνης. Για μια ακόμη φορά, όπως συνέβη και τις δύο προηγούμενες, απέφυγαν να προσέλθουν στο δικαστήριο οι φερόμενοι ως μάρτυρες κατηγορίες, με συνέπεια ο πρόεδρος του δικαστηρίου να τους επιβάλει πρόστιμο, ενώ διέταξε και τη βίαιη προσαγωγή τους στην επόμενη δίκη. Η νέα δικάσιμος ορίστηκε για την Τετάρτη 2 Οκτώβρη.

Υπενθυμίζεται ότι οι 35 συνδικαλιστές συνελήφθησαν στις 30 Γενάρη όταν προχώρησαν σε μαζική παράσταση διαμαρτυρίας στα γραφεία του υπουργείου Εργασίας, διαμαρτυρόμενοι για τις προκλητικές δηλώσεις του υπουργού, ότι δήθεν το σύστημα της κοινωνικής ασφάλισης έχει στηθεί σε «πελατειακές αντιλήψεις». Το κατηγορητήριο που στήθηκε με εντολή της κυβέρνησης, ήταν ότι έσπασαν την πόρτα του γραφείου του υπουργού στη διάρκεια της κινητοποίησης. Κάτι που διαψεύδεται από τις ίδιες τις φωτογραφίες που έδωσε στη δημοσιότητα λίγες ώρες αργότερα το ίδιο το υπουργείο Εργασίας, καθώς εκεί παρουσιάζεται μια... σταδιακή μετακίνηση των επίπλων που έγινε ώρες μετά την έξοδο των συνδικαλιστών από το γραφείο του υπουργού.

Στα δικαστήρια, στο πλευρό των 35 συνδικαλιστών βρέθηκαν εργαζόμενοι, εκλεγμένοι συνδικαλιστές σε σωματεία, Ομοσπονδίες και Εργατικά Κέντρα καθώς και ο Χρήστος Κατσώτης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής.

Αμέσως μετά την αναβολή της δίκης και καθώς οι 35 συνδικαλιστές έβγαιναν από την αίθουσα του δικαστηρίου οι συγκεντρωμένοι διατράνωναν: «Εμπρός λαέ μη σκύβεις το κεφάλι, τώρα με το ΠΑΜΕ αντίσταση και πάλη» και «Χωρίς εσένα γρανάζι δε γυρνά, εργάτη μπορείς χωρίς αφεντικά». Τα συνθήματα δόνησαν το χώρο και έγινε ξεκάθαρο ότι κανείς απ' τους 35 συνδικαλιστές δε νιώθει κατηγορούμενος, παρά τις απόπειρες της κυβέρνησης να κρατά «όμηρο» το συνδικαλιστικό κίνημα, σέρνοντας από αναβολή σε αναβολή τη δίκη.

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΙΚΑ, Δήμος Κουμπούρης, που είναι ένας απ' τους 35 κατηγορούμενους, μίλησε στους συγκεντρωμένους εργαζόμενους και τόνισε ότι «η δίκη είναι στημένη στο πλαίσιο του δόγματος "νόμος και τάξη", που επέλεξε η κυβέρνηση για να χτυπήσει το εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα και να τρομοκρατήσει το λαό. Δε θα τους περάσει. Ο αγώνας θα συνεχιστεί και θα μεγαλώσει».

ΠΑΜΕ - ΠΣΟ
Σύσκεψη με Νοτιοαφρικανούς συνδικαλιστές

Με συνδικαλιστές από σωματεία που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ συναντήθηκε η αντιπροσωπεία των Νοτιοαφρικανών συνδικαλιστών (ΚΟΣΑΤΟΥ) με την ευκαιρία της διήμερης επίσκεψής της στην Αθήνα. Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης, που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, οι Νοτιοαφρικανοί συνδικαλιστές αναφέρθηκαν στην κατάσταση στη χώρα τους και μίλησαν για τους αγώνες της εργατικής τάξης ενάντια στις επιπτώσεις της κρίσης, στην ανεργία και τη φτώχεια.

Ακόμα, η αντιπροσωπεία των Νοτιοαφρικανών, με επικεφαλής το Γενικό Γραμματέα του ΚΟΣΑΤΟΥ, Ζ. Βάβι, συναντήθηκε με τη Γραμματεία της Παγκόσμιας Συνδικαλιστικής Ομοσπονδίας (ΠΣΟ) και το Γενικό Γραμματέα της Ομοσπονδίας, Γιώργο Μαυρίκο.

ΝΕΑ ΜΑΚΡΗ
Συγκέντρωση σήμερα για τα Κέντρα Υγείας

Συγκέντρωση ενάντια στην υποβάθμιση, συγχώνευση και κατάργηση των Κέντρων Υγείας οργανώνει η Τομεακή Οργάνωση Μεσογείων - Λαυρεωτικής του ΚΚΕ σήμερα στις 7 μ.μ. στην πλατεία της Νέας Μάκρης. Θα μιλήσει ο Γιάννης Γκιόκας, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής.

ΤΟ ΥΓΕΙΑΣ - ΠΡΟΝΟΙΑΣ
Γλέντι για ενίσχυση του ΚΚΕ

Ρεμπέτικο γλέντι για την οικονομική ενίσχυση του ΚΚΕ διοργανώνει το Σάββατο, 15 Ιούνη, η Τομεακή Οργάνωση Υγείας - Πρόνοιας του ΚΚΕ. Το γλέντι θα γίνει στο αίθριο του ΤΕΙ Πειραιά (Θηβών και Πέτρου Ράλλη, Αιγάλεω) στις 9 μ.μ.

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΟΝΕΩΝ - ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ ΑμεΑ
Σε δομές Πρόνοιας και ειδικά σχολεία η κάλπη

Παρατείνονται μέχρι και τη Δευτέρα, 17 Ιούνη, οι εκλογές στον Ενιαίο Σύλλογο Γονέων - Κηδεμόνων ΑμεΑ Αττικής. Μετά από αίτημα γονιών και συλλόγων γονέων ειδικών σχολείων, η κάλπη θα μεταφερθεί τις επόμενες μέρες σε Ιδρύματα, Κέντρα Πιστοποίησης Αναπηρίας, Ειδικά Σχολεία και Εργατικά Κέντρα περιοχών.

Σήμερα, η κάλπη θα βρεθεί στο Βύρωνα στο συνδικάτο Οικοδόμων (Κύπρου 111 - 113) 5.30 μ.μ. - 8.30 μ.μ., στο Ειδικό Δημοτικό Σχολείο Ιλίου 9.30 π.μ. - 11.30 π.μ.

Αύριο, στο Περιστέρι στα γραφεία της Ενωσης Γονέων (μετρό Περιστερίου, έναντι δημαρχείου) 10 π.μ. - 2.30 μ.μ. και 5.30 μ.μ. - 8.30 μ.μ.

Επίσης, συνεχίζεται καθημερινές και Σαββατοκύριακα η ψηφοφορία στα γραφεία του Συλλόγου (Χαλκοκονδύλη 37, 2οςόροφος) από 10.00 π.μ. - 2.30 μ.μ. και 5.30 μ.μ. - 8.30 μ.μ. Εγγραφές γίνονται και κατά τη διάρκεια των εκλογών.

Την επόμενη βδομάδα η συγκρότηση της Διοίκησης του ΕΚΑ

Μετά από πρόταση της ΔΑΣ, που συσπειρώνεται στο ΠΑΜΕ, μετατέθηκε για την άλλη Τετάρτη η διαδικασία συγκρότησης σε σώμα της Διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Αθήνας, η οποία ήταν προγραμματισμένη να γίνει χτες το απόγευμα. Οπως επισήμανε η ΔΑΣ, «η μετάθεση επιβάλλεται εκ των πραγμάτων καθώς είναι ανάγκη σήμερα και αύριο (σ.σ. χτες και σήμερα) όλες οι δυνάμεις να δοθούν στη μάχη για την επιτυχία της σημερινής απεργίας».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ