ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 30 Ιούνη 2013
Σελ. /24
ΜΝΗΜΕΣ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ
ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ

ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΣΑΡΑΦΗΣ
ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΣΑΡΑΦΗΣ
ΦΩΤΟ

Στη μνήμη του αγαπημένου μας συντρόφου και πατέρα ΚΩΣΤΑ ΛΙΑΠΑΤΗ, προσφέρουμε στο ΚΚΕ 50 ευρώ μέσω της ΚΟΒ Ηρακλείου Αττικής.

Η οικογένειά του

***

ΦΩΤΟ

Ευχαριστούμε θερμά τους φίλους, τους συγγενείς και τους συντρόφους για την ολόπλευρη και σημαντική συμπαράστασή τους στον αναπάντεχο χαμό του ΒΑΓΓΕΛΗ ΔΕΝΕΖΑΚΗ, που έφυγε από την ζωή την Κυριακή 16 Ιούνη 2013, σε ηλικία 36 ετών.

Στη μνήμη του προσφέρουμε 150 ευρώ στο ΚΚΕ μέσω ΚΟΒ Ιλισίων.

Οι γονείς του Ανδρέας και Μαίρη, η αδελφή του Πάολα

* Στη μνήμη του ΒΑΓΓΕΛΗ ΔΕΝΕΖΑΚΗ προσφέρω 50 ευρώ στο ΚΚΕ.

Γεωργία Τάρταρη

***

φωτό 2

Στη μνήμη του πατέρα μου ΝΙΚΟΛΑ (ΡΗΓΑΣ) και του αδελφού μου ΡΗΓΑ και της μητέρας μου ΣΟΦΙΑΣ προσφέρω 1.200 ευρώ στο ΚΚΕ, μέσω ΚΟΒ Χωρύγι Κιλκίς.

Κωνσταντινίδης Γιώργος

***

φωτό

Τέσσερα χρόνια πέρασαν από τον απροσδόκητο χαμό του πολυαγαπημένου μου παιδιού, ΧΑΡΗ ΠΑΝΤΑΖΗ.

Στη μνήμη μου, θα μένουν ανεξίτηλα χαραγμένα τα ψυχικά σου χαρίσματα. Η ευαισθησία, η καλοσύνη, η ανιδιοτέλεια και το ευγενικό σου πρόσωπο. Ζεις έντονα στη σκέψη μου και στην καρδιά μου. Προσφέρω οικονομική ενίσχυση στο ΚΚΕ 250 ευρώ.

Η μάνα

***

φωτό(Βελουχιώτη -Σαράφη) 2

Στη μνήμη των γονιών μου ΓΙΩΡΓΟΥ και ΜΑΡΙΓΟΥΣ ΑΓΑΘΙΑ από την Τρύπη Λακωνίας, που φυλακίστηκαν για την ιδεολογία τους υπέρ του ΚΚΕ και στη συνέχεια, ο πατέρας μου εξορίστηκε στη Μακρόνησο όπου κακοποιήθηκε και επέστρεψε τυφλός. Των ηρώων μας ΑΡΗ ΒΕΛΟΥΧΙΩΤΗ και ΣΤΕΦΑΝΟΥ ΣΑΡΑΦΗ και των συντρόφων μου ΧΡΗΣΤΟΥ ΚΟΝΤΟΥ από την Τρύπη Λακωνίας και ΤΑΣΟΥ ΔΑΦΝΙΑ από την Βάρσοβα Λακωνίας που εκτελέστηκαν στην Αίγινα, προσφέρω 150 ευρώ στο ΚΚΕ, μέσω της ΚΟΒ Αγίου Κωνσταντίνου Ηλιούπολης.

ΚΙΑΜΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ
ΚΙΑΜΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ
Μαρία Αγαθία - Μυριανθοπούλου.

***

φωτό 1

Στις 30 Απριλίου 2013 έφυγε για πάντα από κοντά μας η συναγωνίστριά μας ΓΑΒΡΙΕΛΛΑ ΧΑΜΟΓΕΩΡΓΑΚΗ. Επαψε να χτυπά μια καρδιά γεμάτη ανθρωπιά, καλοσύνη και αγωνιστικότητα. Η Γαβριέλλα άφησε πίσω της έργο με τη σημαντική προσφορά της στο Κίνημα Ειρήνης, στον πολιτισμό, στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, στους Πολιτιστικούς Συλλόγους και γενικά στους κοινωνικούς αγώνες του λαού μας για καλύτερες μέρες στον τόπο μας.

Στη μνήμη της αγωνίστριας ΓΑΒΡΙΕΛΛΑΣ ΧΑΜΟΓΕΩΡΓΑΚΗ προσφέρουν:

  • Η Επιτροπή Ειρήνης Ηλιούπολης, στο ΚΚΕ, μέσω ΚΟΒ Αγίου Κωνσταντίνου Ηλιούπολης, 50 ευρώ.
  • Η Ζωή Πετροπούλου - Κριτζιλάκη, αγωνίστρια της Εθνικής Αντίστασης, στην Επιτροπή Ειρήνης Ηλιούπολης, 100 ευρώ.
  • Ο Θωμάς Μηλούλης, στην Επιτροπή Ειρήνης Ηλιούπολης, 50 ευρώ.
  • Ο Σύλλογος Κυριών και Δεσποινίδων Ηλιούπολης η «Πρόοδος», στην Επιτροπή Ειρήνης Ηλιούπολης, 150 ευρώ.

***

φωτό 1

Συμπληρώνεται ένας χρόνος από τη στιγμή που έφυγαν από κοντά μας τα αδέρφια μας, ΧΑΡΙΛΑΟΣ και ΓΙΩΡΓΗΣ ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ.

Οι αδερφές τους Ελένη, Φρόσω και Διονυσία προσφέρουν στο «Ριζοσπάστη» το ποσό των 100 ευρώ.

***

Στη μνήμη του αδελφού μου ΗΛΙΑ (ΤΥΡΟΚΟΜΑΚΗΣ), ΕΠΟΝίτη και μαχητή του ΔΣΕ στον Ψηλορείτη το 1947 στο πλευρό του καπετάνιου ΓΙΑΝΝΗ ΠΟΔΙΑ και άλλων αγωνιστών του ΔΣΕ. Ο Ηλίας Τυροκομάκης από τις Μέλαπες Ρεθύμνου και ο ΘΕΟΦΙΛΟΣ ΤΡΟΥΛΙΝΟΣ, από το Ηράκλειο, συνελήφθησαν και, την 1η Ιουλίου, δολοφονήθηκαν στα βοριζοκάμαρα από εθνικόφρονες.

ΧΡΗΣΤΟΣ ΖΙΜΠΙΔΗΣ
ΧΡΗΣΤΟΣ ΖΙΜΠΙΔΗΣ
Στη μνήμη όλων των αγωνιστών που έδωσαν και τη ζωή τους για τα ιδανικά του σοσιαλισμού - κομμουνισμού, ο σ. Γιάννης Τυροκομάκης προσφέρει 50 ευρώ στο ΚΚΕ, μέσω ΚΟΒ Πετρούπολης.

***

φωτό 1

Ο ΠΡΟΔΡΟΜΟΣ ΜΕΛΙΤΖΑΝΑΣ γεννήθηκε στα 1930 στη Μελίκη Ημαθίας. Το 1943 οι συνεργάτες των Γερμανών του Κισά Μπατζάκ, σκότωσαν τον πατέρα του αφήνοντας πέντε ορφανά, μεταξύ τους και τον Πρόδρομο. Στον ΕΛΑΣ εντάχθηκε το 1944 σε ηλικία 14 ετών στο 3/50 Σύνταγμα στα Πιέρια. Με την «απελευθέρωση» οι παρακρατικοί σε συνεργασία με τη Χωροφυλακή ξανάρχισαν τα εγκλήματά τους. Μπροστά σ' αυτή την κατάσταση, ο Πρόδρομος ξαναβγήκε στο βουνό, στις 30 Ιουλίου του 1946. Τον ίδιο χρόνο έγινε μέλος του ΚΚΕ. Πολλά μέλη της οικογένειάς του ακόμα βασανίστηκαν και δολοφονήθηκαν από τους φασίστες. Τέλος, του 1949 πέρασε στη ΛΔ της Βουλγαρίας όπου υπηρέτησε από υπεύθυνες θέσεις την υπόθεση του Σοσιαλισμού. Εκεί γνώρισε και τη συντρόφισσα της ζωής του Βαγγελιώ Πετρίδου, επίσης μαχήτρια του ΔΣΕ, και αποκτήσανε δυο κόρες. Επαναπατρίσθηκε το 1982. Δούλεψε δραστήρια στην Κομματική Οργάνωση Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ, στην ΠΕΑΕΑ και την ΠΕΕΠΠ. Δε σταμάτησε ούτε στιγμή να προσφέρει στο Κόμμα από όπου και αν του ζητήθηκε, πιστός στις αρχές του Μαρξισμού - Λενινισμού.

ΧΑΡΗΣ ΠΑΝΤΑΖΗΣ
ΧΑΡΗΣ ΠΑΝΤΑΖΗΣ
Στη μνήμη του, οι σύντροφοι του, Γιώργος και Νίνα Βλουτόγλου, προσφέρουν, μέσω ΚΟΒ Ανω Πόλης Πτολεμαΐδας, 100 ευρώ στο ΚΚΕ, το Κόμμα που πιστά υπηρέτησε σε όλη του την ζωή με όλη την ύπαρξη.

***

φωτό (μαίηλ) 1

Πριν λίγες μέρες «έφυγε» από κοντά μας ο αγαπημένος φίλος ΜΑΚΗΣ ΠΑΠΑΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥΣ.

Στη μνήμη του, προσφέρουμε, μέσα από την ΚΟΒ του «Ευαγγελισμού», στο ΚΚΕ, το ποσό των 150 ευρώ με την ελπίδα να έχει συνέχεια το ...όραμά μας.

Φίλε, αδερφέ και σύντροφε, γιατί αυτό υπήρξαμε για 40 και πλέον χρόνια, σύντροφοι στις πορείες, σύντροφοι σαν γονείς, σύντροφοι στις περιπέτειες και τους έρωτες, στις τρέλες, στη ζωή ολόκληρη, έφυγες πολύ νωρίς και η απουσία σου μας θλίβει όλους. Μάκη, σε ευχαριστούμε πολύ που γίναμε φίλοι, γιατί, όπως λέει και ο μεγάλος μας ποιητής, ...αξίζει να υπάρχουμε για να συναντηθούμε... στους κοινούς αγώνες και στις απλές αλήθειες της ζωής.

Δημήτρης Μανουσάκης - Αλέκα Τσιρογιάννη

***

φωτο (μαίηλ) 1

Συμπληρώθηκαν 40 περίπου ημέρες που έφυγε από τη ζωή ο σύντροφος μας ΧΡΗΣΤΟΣ ΣΤΑΥΡΟΠΟΥΛΟΣ από την Αραβωνίτσα Αιγιάλειας. Εφυγε πλήρης ημερών αφού γεννήθηκε το 1919 στο Λεόντειο Αχαΐας. Στο κομματικό του βιβλιάριο αναφέρεται ότι έγινε μέλος του ΚΚΕ το 1944 και παρέμεινε μέλος του μέχρι το θάνατό του. Ο σύντροφος πήρε μέρος στο Εθνικοαπελευθερωτικό αγώνα ενάντια στους Γερμανούς κατακτητές και τους ντόπιους υποστηρικτές τους μέσα στις γραμμές του ΕΑΜ. Η ομάδα του έδρασε στη Δυτική Πελοπόννησο. Σύμφωνα με πληροφορίες, σε μάχη στην περιοχή των Δεμέστιχων πληγώθηκε σοβαρά και μεταφέρθηκε σε στρατιωτικό νοσοκομείο όπου του έγινε επέμβαση αφαίρεσης του βλήματος. Την περίοδο που ήταν στο νοσοκομείο τον κυνηγούσαν οι Χίτες. Φυγαδεύτηκε αλλά αργότερα συνελήφθη και φυλακίστηκε σε διάφορες φυλακές. Επρόκειτο να δικαστεί στο Στρατοδικείο της Κορίνθου, όμως σύμφωνα με πληροφορίες μία μέρα πριν τη δίκη ανεστάλησαν οι διαδικασίες και, έτσι, γλίτωσε τη θανατική καταδίκη.

Κωνσταντινίδης Ρήγας
Κωνσταντινίδης Ρήγας
Στη μνήμη του, τα παιδιά του, Διαμάντω και Βασίλης Λαλιώτης, τα εγγόνια του, οι συγγενείς του αλλά και οι σύντροφοι της οργάνωσής του στέλνουν 180 ευρώ στο «Ριζοσπάστη».

***

φωτο(χαρτί) 1

Στις 21 Μάη «έφυγε» από τη ζωή και από εμένα ο σ/φος μου ΙΑΚΩΒΟΣ (Λυκούργος) ΧΑΡΑΛΑΜΠΙΔΗΣ. Πολύ νέος επέλεξε το δρόμο του αγώνα και της πάλης ενάντια στην αδικία. Πήρε μέρος στην ΕΠΟΝ, στην Εθνική Αντίσταση με τον ΕΛΑΣ και, μετά, έδρασε με το ΔΣΕ στην περιοχή Λαγκαδά και της Χαλκιδικής με το βαθμό του Λοχαγού. Περάσαμε, όπως έγινε με όλους τους αγωνιστές και ζήσαμε στη ΛΔ Βουλγαρίας στη Σόφια. Το 1977 επιστρέψαμε με άδεια στην Ελλάδα. Εγώ, η συντρόφισσά του επέστρεψα στη Σόφια, ενώ ο Ιάκωβος έμεινε εδώ στην Αθήνα όπου ήτανε γεννημένος. Εβγαλε διαβατήριο, ταυτότητα και βιβλιάριο εκλογικό και ψήφισε. Εμεινε 3 χρόνια εδώ στην Ελλάδα και μετά τον απέλασαν. Από το 1981 επαναπατριστήκαμε μαζί και ζούσαμε στη Θεσσαλονίκη. Ο σύντροφός μου Ιάκωβος δεν σταμάτησε ποτέ να αγωνίζεται για την Αντίσταση και το Κόμμα ως την ώρα που έφυγε.

Σήμερα Κυριακή 30 Ιούνη 2013, γίνεται το 40ήμερο μνημόσυνό του στον Ι.Ν. Αγίου Χαραλάμπου, ώρα 10 πμ στο Δήμο Συκεών Θεσ/νίκης.

Στην άσβεστη μνήμη του, ενώ ακόμα ο τάφος του είναι νωπός, μετά από επιθυμία του, προσφέρω 500 ευρώ για ΚΟΘ - «Ριζοσπάστη» - ΤΟ Λαγκαδά και Εθνική Αντίσταση.

ΛΙΑΠΑΤΗΣ ΚΩΣΤΑΣ
ΛΙΑΠΑΤΗΣ ΚΩΣΤΑΣ
Η συντρόφισσά του στη ζωή και τον αγώνα, μαχήτρια του ΔΣΕ, Ευθυμία Χαραλαμπίδου

***

φωτό 1

Πέρασαν τεσσεράμισι χρόνια από το θάνατο του αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης και μαχητή του ΔΣΕ, ΧΡΗΣΤΟΥ ΖΙΜΠΙΔΗ.

Στη μνήμη του, προσφέρουμε στο ΚΚΕ 50 ευρώ, μέσω ΚΟΒ Κολωνού.

Η σύζυγος και τα παιδιά του

***

φωτό 1

Στη μνήμη του ΔΗΜΗΤΡΗ ΚΙΑΜΟΥ, η οικογένεια Γιώργου και Αφροδίτης Πεσματζόγλου προσφέρουν στο ΚΚΕ 50 ευρώ για την οικονομική του ενίσχυση.

***

φωτο 1

Γεννημένη στην Ποντοκώμη Κοζάνης στις 10.8.1931, η ΣΠΑΝΟΠΟΥΛΟΥ - ΟΡΦΑΝΙΔΟΥ ΜΑΡΙΑ του Δημητρίου και της Ανδρονίκης, υπήρξε το τρίτο από τα επτά παιδιά της οικογένειας. Εχοντας χάσει το μεγαλύτερό της αδελφό (Γιώργο Ορφανίδη) στον εμφύλιο, αναγκάστηκε σε ηλικία μόλις 16 ετών να αφήσει την οικογένειά της και μαζί με τον πατέρα της κατέφυγαν σε ορεινές περιοχές της χώρας και εντάχθηκαν σε αντάρτικες οργανώσεις, λαμβάνοντας, ταυτόχρονα μέρος σε στρατιωτικές επιχειρήσεις. Λίγο πριν την ενηλικίωσή της βρέθηκε πολιτικός πρόσφυγας στην Τασκένδη, έχοντας και πάλι δίπλα της συνοδοιπόρο τον πατέρα της. Στο διάστημα που έζησε στη Ρωσία σπούδασε Υπομηχανικός και διετέλεσε πρόεδρος στο Σύλλογο Ελλήνων Προσφύγων. Ενώ βρισκόταν ακόμη στην Τασκένδη γνώρισε και παντρεύτηκε τον επίσης ελληνικής καταγωγής Σπανόπουλο Αριστείδη και μαζί απέκτησαν δυο παιδιά. Το 1977, υπήρξε μια από τους πρώτους Ελληνες που επέστρεψαν στη χώρα μετά τη Μεταπολίτευση. Εγκαταστάθηκε στη Θεσσαλονίκη όπου και δημιούργησαν μαζί με το σύζυγο της τη δική τους μικρή επιχείρηση. Μετά τη συνταξιοδότησή της επέστρεψε στην Ποντοκώμη όπου και έζησε την υπόλοιπη ζωή της. Καθ' όλη τη διάρκεια της ζωής της έδειξε σθένος και μεγαλείο ψυχής, αντιμετωπίζοντας εξαιρετικά δύσκολες καταστάσεις και αντιξοότητες. Ηρθε πολλές φορές αντιμέτωπη με σοβαρά προβλήματα υγείας, πάλεψε και βγήκε νικήτρια. Ωστόσο, στις 29 Μαΐου το 2013 έχασε την τελευταία της μάχη, φεύγοντας από τη ζωή σε ηλικία 82 ετών. Η ανάμνησή της θα μείνει ζωντανή στους ανθρώπους που είχαν την τύχη να τη γνωρίσουν και να συμπορευτούν μαζί της.

ΑΡΗΣ ΒΕΛΟΥΧΙΩΤΗΣ
ΑΡΗΣ ΒΕΛΟΥΧΙΩΤΗΣ
Σήμερα, Κυριακή 30 Ιούνη, γίνεται το 40ήμερο μνημόσυνό της. Αντί για στεφάνι τα αδέλφια της, η οικογένεια Ορφανίδη, προσφέρουν στο τιμημένο ΚΚΕ 120 ευρώ, μέσω της ΚΟ Κοζάνης. Επίσης, προσφέρουν 40 ευρώ στο Παράρτημα Κοζάνης της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ.

***

2 φωτ.

Στη μνήμη των γονιών μου, ΚΩΣΤΑ (ψευδώνυμο Αθάνατος) ΖΗΣΑΚΗ του Συμεών και της Βασιλικής και ΧΡΥΣΟΥΛΑΣ (ψευδώνυμο Χρύσα) ΖΗΣΑΚΗ του Προδρόμου και της Αναστασίας, από την Κυανή Εβρου (πρόσφυγες του 1922 από το Ζαλουφάκι Ανατολικής Θράκης), αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης και μαχητές του ΔΣΕ, προσφέρουμε στο ηρωικό μας ΚΚΕ 200 ευρώ.

Τα παιδιά τους, Τασούλα και Σίμος, και τα εγγόνια τους Ντεγιάν και Χριστίνα.

φωτ.

Στις 25-6-2013 έφυγε από τη ζωή ο ΧΑΤΖΗΣΥΜΕΩΝΙΔΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ, αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης και Πολιτικός Πρόσφυγας στην Τασκένδη. Τιμήθηκε με το βραβείο Λένιν και ως το τέλος της ζωής του έμεινε πιστός στο κόμμα.

Στη μνήμη του, ο ανιψιός του Λιάμης Αρσένης, προσφέρει στο ΚΚΕ 50 ευρώ, μέσω ΚΟΒ Ανω Πόλης Πτολεμαΐδας.

***

φωτό 1

Στη μνήμη του φίλου του Κόμματος ΔΗΜΗΤΡΗ ΡΗΓΑΝΑΚΟΥ, προσφέρουμε ως ενίσχυση το ποσό των 70 ευρώ, μέσω Κομματικής Οργάνωσης Χανίων. Τα παιδιά του, Φώτης-Δήμητρα.


ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ

ΜΕΛΙΤΖΑΝΑΣ ΠΡΟΔΡΟΜΟΣ
ΜΕΛΙΤΖΑΝΑΣ ΠΡΟΔΡΟΜΟΣ

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΟΥ ΣΟΦΙΑ
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΟΥ ΣΟΦΙΑ

ΓΑΒΡΙΕΛΛΑ ΧΑΜΟΓΕΩΡΓΑΚΗ
ΓΑΒΡΙΕΛΛΑ ΧΑΜΟΓΕΩΡΓΑΚΗ

ΣΠΑΝΟΠΟΥΛΟΥ ΟΡΦΑΝΙΔΟΥ ΜΑΡΙΑ
ΣΠΑΝΟΠΟΥΛΟΥ ΟΡΦΑΝΙΔΟΥ ΜΑΡΙΑ

ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΔΕΝΕΖΑΚΗΣ
ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΔΕΝΕΖΑΚΗΣ

ΜΑΚΗΣ ΠΑΠΑΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥΣ
ΜΑΚΗΣ ΠΑΠΑΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥΣ

ΧΡΗΣΤΟΣ ΣΤΑΥΡΟΠΟΥΛΟΣ
ΧΡΗΣΤΟΣ ΣΤΑΥΡΟΠΟΥΛΟΣ

ΚΩΣΤΑΣ ΖΗΣΑΚΗΣ
ΚΩΣΤΑΣ ΖΗΣΑΚΗΣ

ΧΡΥΣΟΥΛΑ ΖΗΣΑΚΗ
ΧΡΥΣΟΥΛΑ ΖΗΣΑΚΗ

ΧΑΤΖΗΣΥΜΕΩΝΙΔΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ
ΧΑΤΖΗΣΥΜΕΩΝΙΔΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΡΗΓΑΝΑΚΟ
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΡΗΓΑΝΑΚΟ

ΧΑΡΑΛΑΜΠΙΔΗΣ ΙΑΚΩΒΟΣ
ΧΑΡΑΛΑΜΠΙΔΗΣ ΙΑΚΩΒΟΣ


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ