ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 8 Ιούνη 2013 - 2η έκδοση
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Καταγγελία της «Δημοκρατικής Ενότητας Ηθοποιών»

Απορρίφθηκε η πρότασή της να διαγραφούν από το ΣΕΗ εργοδότες

Η καταγγελία της «Δημοκρατικής Ενότητας» έχει ως εξής: «Στις 6-6-13 στο Διοικητικό Συμβούλιο του Σωματείου τέθηκε το θέμα των εργοδοτών ως μέλη του ΣΕΗ. Η παράταξή μας έκανε πρόταση για τη διαγραφή των εργοδοτών από το Σωματείο των εργαζόμενων ηθοποιών. Η πρότασή μας καταψηφίστηκε από όλες τις άλλες παρατάξεις ("Ενωμένοι ηθοποιοί"- "Κίνηση Ηθοποιών" που στηρίζεται από ΣΥΡΙΖΑ - "Ελεύθερη Εκφραση" που στηρίζεται από ΝΔ).

Είναι κραυγαλέα η στήριξη από μεριάς της διοίκησης της παρουσίας των εργοδοτών στο ΣΕΗ τη στιγμή μάλιστα που πολλοί εργοδότες - μέλη του Σωματείου (ακόμα και σύμβουλος της παράταξης της "Κίνησης Ηθοποιών", ο οποίος μάλιστα μαζί με την πρόεδρο ζήτησε τη διαγραφή των άνεργων ηθοποιών) ανήκουν ταυτόχρονα και σε Ενωση Εργοδοτών. Το τραγελαφικό είναι ότι στις 27-6-13 στη συγκεκριμένη Εργοδοτική Ενωση θα συζητηθεί η Συλλογική Σύμβαση των ηθοποιών. Δηλαδή, οι εργοδότες θα συζητήσουν μεταξύ τους (και με εργοδότες - ηθοποιούς μέλη και των δύο φορέων) για το μισθό και τα εργασιακά δικαιώματα των εργαζόμενων ηθοποιών.

Είναι ανάγκη να καταλάβει κάθε συνάδελφος ότι η σημερινή κατάσταση στο ΣΕΗ δεν είναι απλά επικίνδυνη. Είναι ριζικό χτύπημα στη δυνατότητα συσπείρωσης και διεκδίκησης των ηθοποιών μέσα από το Σωματείο τους. Τον κύριο φορέα υπεράσπισης των δικαιωμάτων του κάθε εργαζόμενου. Μέσα στο ΣΕΗ "ο λύκος φυλάει τα πρόβατα" κι αυτό είναι ευθύνη όλου του κλάδου. Να βγάλει συμπεράσματα κάθε εργαζόμενος ηθοποιός, κάθε άνεργος για το ρόλο που παίζει η κάθε παράταξη την ώρα που γίνεται της μόδας η επικίνδυνη άποψη "όλοι μαζί" και "έξω οι παρατάξεις από τα σωματεία". Να κατανοήσει ότι αυτή η λογική στην πραγματικότητα διαφημίζεται από κυβερνήσεις, κόμματα και παρατάξεις που συνεργάζονται, ώστε να συγκαλύπτουν την από κοινού επίθεσή τους στα δικαιώματα των εργαζομένων. Στόχος αυτών των δυνάμεων είναι να συγκαλύπτουν τον πραγματικό εχθρό που είναι η αντιλαϊκή πολιτική και να παρουσιάζουν ως αντίπαλο των εργαζομένων τις ταξικές δυνάμεις του ΠΑΜΕ που τους αποκαλύπτουν και τους εμποδίζουν στο ειδεχθές έργο τους κατά του λαού.

Καλούμε όλους τους εργαζόμενους - άνεργους ηθοποιούς μέλη του ΣΕΗ να μην επιτρέψουν την εργασιακή καταδίκη που οργανώνει και υλοποιεί μεθοδικά εδώ και ένα χρόνο η νέα διοίκηση του ΣΕΗ. Να παρακολουθούν από κοντά τις εξελίξεις στο ΣΕΗ. Να είναι μαζική η παρουσία των μελών στα Διοικητικά Συμβούλια. Να παρεμβαίνουν στις αποφάσεις. Να είναι μεγάλη και σταθερή η συμμετοχή τους στις Γενικές Συνελεύσεις.

Εμείς δεσμευόμαστε ότι θα ενημερώνουμε τον κλάδο και θα δίνουμε ακούραστη μάχη για να αποκαλύπτουμε και να εμποδίζουμε την εργοδοτική διοίκηση να φέρνει σε πέρας το έργο της. Ο πρωταγωνιστής όμως των εξελίξεων πρέπει να είναι ο ίδιος ο κλάδος. Ο κάθε ένας από μας και όλοι μαζί. Τα δύσκολα έτσι κι αλλιώς είναι μπροστά μας. Ας σταθεί ευκαιρία η εμπειρία μας με το ΣΕΗ ώστε να πάρουμε θέση ενεργά στη δουλειά μας, στην τέχνη μας αλλά και στην ίδια τη ζωή μας».

ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΟΙ
Οχι στο θερινό ωράριο χωρίς προσωπικό!

Τις προσλήψεις προσωπικού, κυρίως φυλακτικού, μέσω ΜΚΟ και την απόφαση της ηγεσίας της ΓΓ Πολιτισμού (πρώην YΠΠΟ) να «επιτάξει» εργαζόμενους όλων των ειδικοτήτων για να λειτουργήσουν τα μουσεία και οι αρχαιολογικοί χώροι με θερινό ωράριο καταγγέλλει ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων.

Μεταξύ άλλων σημειώνει ότι το προσωπικό που προσλαμβάνουν ΜΚΟ (με σχετικό πρόγραμμα του ΕΣΠΑ) δουλεύει για 500 ευρώ και μειωμένα εργασιακά δικαιώματα. «Οπως είχαμε εγκαίρως επισημάνει, πέρα από τα προβλήματα που δημιουργούνται στις εργασιακές σχέσεις του προσωπικού που δουλεύει στη ΓΓ Πολιτισμού, οι προσλήψεις μέσω ΜΚΟ δεν μπορεί να χρησιμοποιούνται για να καλυφθούν οι πάγιες και διαρκείς ανάγκες των μουσείων και αρχαιολογικών χώρων, στις οποίες -αυτονόητα- εντάσσεται και η λειτουργία τους με διευρυμένο ωράριο». Επιπλέον, οι ΜΚΟ δεν καθυστέρησαν τις προσλήψεις κι έτσι δεν υπάρχει ακόμη θερινό ωράριο.

Αναφερόμενος στην απαίτηση της ΓΓ Πολιτισμού να δουλέψουν οι πάντες για να υπάρχει θερινό ωράριο (8 - 8) ο ΣΕΑ υπογραμμίζει ότι «οι εργαζόμενοι άλλων ειδικοτήτων στα μουσεία και τους αρχαιολογικούς χώρους επιτελούν διαφορετικά καθήκοντα και συγκεκριμένες εργασίες. Αν οι εργατοτεχνίτες μετατραπούν σε φύλακες όλο το καλοκαίρι, πώς θα προχωρήσουν οι ανασκαφές στα οικόπεδα ιδιωτών; Αν οι συντηρητές ασχολούνται με τη φύλαξη, πώς θα ετοιμαστούν οι περιοδικές εκθέσεις και οι λοιπές εργασίες των μουσείων; Αν οι διοικητικοί ασχολούνται με τη φύλαξη, πώς θα προχωρήσουν τα έργα του ΕΣΠΑ; Η πολιτική ηγεσία δεν είναι αυτή που ζητά την τήρηση της στοχοθεσίας από τις Εφορείες Αρχαιοτήτων και τα μουσεία; Πώς να τηρηθεί η στοχοθεσία, όταν το προσωπικό ετεροαπασχολείται;». Επιπλέον «η πολιτική ηγεσία συμπεριφέρεται σαν να αγνοεί ότι η φύλαξη των μουσείων και αρχαιολογικών χώρων σχετίζεται με την ασφάλειά τους και είναι γνωστοί οι κίνδυνοι που ελλοχεύουν, όταν ανατίθεται σε μη ειδικευμένο προσωπικό (...) Το ωράριο λειτουργίας 8 π.μ. - 8 μ.μ., όταν δεν υπάρχει το αναγκαίο προσωπικό, είναι πραγματικός παραλογισμός. Υπάρχουν άλλες λύσεις διευθέτησης του ωραρίου, ώστε και το υπάρχον προσωπικό να ανταποκρίνεται, αλλά και την επισκεψιμότητα αρχαιολογικών χώρων καιν μουσείων, που δεν είναι η ίδια σε κάθε περιοχή, να εξυπηρετεί».

ΚΡΑΤΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ ΒΟΡΕΙΟΥ ΕΛΛΑΔΑΣ
Αντιμέτωπο με την υποβάθμισή του από το αστικό κράτος

Με έξωση απειλείται από την Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών

Αναβλήθηκε η εκδίκαση της αγωγής έξωσης που κατέθεσε για άλλη μια φορά η Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών κατά του ΚΘΒΕ από το ιστορικό κτίριο «ακόμη και αν αυτό εκπληρώσει τις οικονομικές του υποχρεώσεις απέναντι στην Εταιρεία». Το ΚΘΒΕ χρωστάει 195.557 ευρώ από μισθώματα της περιόδου Μαΐου 2012 - Φεβρουαρίου 2013. Εκκρεμεί επίσης η καταβολή των μηνιαίων μισθωμάτων για τους επόμενους τέσσερις μήνες (Μάρτιος - Ιούνιος 2013). Πριν δυο χρόνια πάλι η Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών, κατέφυγε στη Δικαιοσύνη με αγωγή έξωσης γιατί το ΚΘΒΕ χρωστούσε τότε περίπου 200.000 ευρώ (18.000 ευρώ το μήνα είναι το ενοίκιο).

Σε εκτενή ενημέρωση προς τα ΜΜΕ, το ΔΣ της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών αναφέρει: «Αποτελεί πάγιο σύστημα του ΚΘΒΕ η άρνησή του να εκπληρώσει τις ανειλημμένες συμβατικές υποχρεώσεις του επί σειρά ετών. Μέχρι σήμερα έχουν ασκηθεί πέντε καταψηφιστικές - εξωστικές αγωγές. Και επίκειται να δικαστεί η έκτη!» και συνεχίζει: «Επειδή, όμως, μεσολαβεί μεγάλο χρονικό διάστημα ανάμεσα στην έγερση και στην εκδίκαση της αγωγής, κάθε φορά το ΚΘΒΕ εξαναγκάζεται να πληρώσει τα οφειλόμενα μισθώματα, που αναφέρει κατά την έγερσή της η αγωγή, αλλά κατακρατεί παράνομα τα μισθώματα όλων των ενδιαμέσων και όλων των επομένων πολλών μηνών».

Το σοβαρότερο θέμα πάντως σε ό,τι αφορά στο ΚΘΒΕ είναι ότι η μοναδική σκηνή που διαθέτει είναι μία αίθουσα 721 θέσεων, στο θεατρικό συγκρότημα του Βασιλικού Θεάτρου, μόνιμη πλέον έδρα του ΚΘΒΕ ενώ για το θέατρο στην Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών και τις δύο σκηνές (Σωκράτης Καραντινός και Μικρό Θέατρο) της Μονής Λαζαριστών καταβάλλει ενοίκια. Γιατί βέβαια μια κρατική σκηνή δεν μπορεί να παράγει έργο ανάλογο του σκοπού της, με ένα μόνο θέατρο. Διαχρονικά όμως οι αστικές κυβερνήσεις έχουν αφήσει στην τύχη του την σημαντική αυτή κρατική σκηνή και δε φρόντισαν όλα αυτά τα χρόνια να έχει τη δική της στέγη, ενώ επιχορηγούσαν, για παράδειγμα, πλουσιοπάροχα την ανέγερση και λειτουργία του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης και άλλα έργα για το μεγάλο κεφάλαιο.

Σήμερα το 2ο Φεστιβάλ Κούβας

Το 2ο Φεστιβάλ με... άρωμα Κούβας πραγματοποιείται σήμερα στο Βοτανικό Live Stage (Κασσάνδρας 19, Ιερά Οδός & Σπύρου Πάτση, Αθήνα) με ένα μεγάλο αφιέρωμα στους θρυλικούς ORISHAS από τους συνεχιστές της μουσικής τους, τους εκρηκτικούς CUBAN BEATS ALL STARS. Κουβανέζικες κιθάρες με ξεσηκωτική salsa από τον ερμηνευτή και τραγουδοποιό JESUS CUTINO των SKA CUBANO. Απογειωτικοί και παραδοσιακοί χορευτικοί ρυθμοί από τους Odalis Palma, Baclava Cubano, Pistola L Esencia, Omar Cuesta El Pantera. Rosanna Mailan Sevila, Ramon Soto, Ivan Lopez, Mariela Nelson, Salsa Sinners, Yoel Pereira και Miguel Angel Bautista. Dj Sets από τον Niko Marinou, El General, Acebes και εκθέσεις, προβολές και... ένα ταξίδι στην Κούβα!!

Οι εκδηλώσεις γίνονται υπό την αιγίδα της πρεσβείας της Κούβας και με τη συμμετοχή του Ελληνοκουβανικού Συνδέσμου Φιλίας και Αλληλεγγύης.

ΤΗΝ ΠΑΡΩΔΙΑ του Σαμ Μπόμπρικ «Αμλετ Β'» θα παρουσιάσει (8, 9, 15, 16/6, 8 μ.μ.) η θεατρική ομάδα του Φιλοπρόοδου Ομίλου Υμηττού (Ανδρέα Λεντάκη, Αμισσού & Σμύρνης, Υμηττός, τηλ. 210.7625.856). Ολα τα πρόσωπα του έργου έχουν την «τρελάρα» τους, και ουδεμία σχέση έχουν με τα πρόσωπα του σαιξπηρικού «Αμλετ». Μετάφραση Ερρίκου Μπελιέ, διασκευή Βλαδίμηρου Κυριακίδη, σκηνοθεσία Εφης Μεράβογλου, σκηνικά «Πρόζα», κοστούμια Ευτυχίας Χατζηγεωργίου, ηχοληψία Διονύση Νικολόπουλου, φωτισμοί Μαρίας Μπολέτη. Εισιτήρια 5 ευρώ, 3 φοιτητικό.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ