ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 18 Ιούνη 2013
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
Συνεχίζεται η βάρβαρη κρατική καταστολή

Και ο στρατός συνδράμει την αστυνομία

Από την άγρια καταστολή στην Κωνσταντινούπολη
Από την άγρια καταστολή στην Κωνσταντινούπολη
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ - ΑΓΚΥΡΑ.--

Την πολιτική της άγριας καταστολής και των απειλών συνεχίζει ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, απέναντι στις λαϊκές κινητοποιήσεις ενάντια στην αντιλαϊκή αυταρχική πολιτική, που συνεχίστηκαν και χθες σε όλη τη χώρα με τη συμμετοχή των εργατικών συνδικάτων. Οι μεγαλύτερες επιχειρήσεις καταστολής πραγματοποιήθηκαν το Σάββατο και την Κυριακή, οπότε και διεξαγόταν στην Κωνσταντινούπολη η συγκέντρωση του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ). Δεκάδες άνθρωποι τραυματίστηκαν στην Κωνσταντινούπολη, στην Αγκυρα και τις άλλες πόλεις, ενώ εκατοντάδες ήταν οι προσαγωγές και οι συλλήψεις, που ξεπέρασαν τις 500. Χτες η Συνομοσπονδία Προοδευτικών Εργατικών Συνδικάτων (DISK), η Συνομοσπονδία Συνδικαλιστικών Ενώσεων Δημοσίων Υπαλλήλων (KESK), η Ενωση Τούρκων Ιατρών (TTB), η Ενωση Επιμελητηρίων Τούρκων Μηχανικών και Αρχιτεκτόνων (TMMOB) και η Ενωση Τούρκων Οδοντιάτρων (TDHB), κήρυξαν απεργία και συμμετείχαν στις κινητοποιήσεις καταγγέλλοντας την κρατική βία. Στις διαδηλώσεις επιτέθηκαν για ακόμα μία φορά δυνάμεις καταστολής, κάνοντας χρήση χημικών και «κανονιών» νερού, ενώ το Σάββατο και την Κυριακή επιστρατεύθηκαν δυνάμεις της στρατοχωροφυλακής, που επιχειρούσαν μαζί με τις αστυνομικές δυνάμεις κατά των διαδηλωτών. Την Κυριακή πραγματοποιήθηκε και η κηδεία του Ετχέμ Σαρισουλούκ στην Αγκυρα, ένας εκ των τριών διαδηλωτών που έχασαν τη ζωή τους από την αστυνομική βία.

Σε ανακοίνωσή του το ΚΚ Τουρκίας (ΤΚΡ) καλούσε το λαό να συμμετάσχει οργανωμένα και πειθαρχημένα στις κινητοποιήσεις, δηλώνοντας ότι θα συνεχίσει τον αγώνα και σημειώνοντας: «Λαός ενωμένος ποτέ νικημένος είναι η καλύτερη απάντηση στην αντίδραση στην Τουρκία».

Ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης, Μπουλέντ Αρίντς δικαιολόγησε την κρατική βία, απειλώντας ότι αν αυτή δεν κριθεί αρκετή, ακόμα και «οι Ενοπλες Δυνάμεις μπορούν να χρησιμοποιηθούν στις πόλεις με την άδεια των κυβερνητών», ενώ ο υπουργός Εσωτερικών Μουαμέρ Γκιουλέρ, χτες χαρακτήρισε τις απεργιακές κινητοποιήσεις «παράνομες» και κάλεσε τους πολίτες να μη συμμετάσχουν σε αυτές.

Ο Τούρκος πρωθυπουργός στις συγκεντρώσεις που διοργάνωσε το ΑΚΡ σε Αγκυρα και Κωνσταντινούπολη το Σαββατοκύριακο, επιχείρησε μία επίδειξη δύναμης υποστηρίζοντας ότι η αστυνομία ξέρει πώς να «καθαρίσει την πλατεία Ταξίμ». Χαρακτήρισε «προδότες» όσους συμμετείχαν στις αντικυβερνητικές κινητοποιήσεις, επικαλούμενος τις υλικές ζημιές που προκλήθηκαν, υποστηρίζοντας ότι οι δικοί του υποστηρικτές και η κυβέρνηση ποτέ δεν «ξεπέρασαν τα όρια της νομιμότητας». Ο Ρ. Ερντογάν κατηγόρησε τα ξένα ΜΜΕ που καλύπτουν τις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις για αναπαραγωγή ψευδών ειδήσεων, μίλησε για σκοτεινά σχέδια ενώ εγκάλεσε και την ΕΕ... γιατί δεν αντιμετωπίζει με αυστηρότητα και την Ελλάδα.

Σε δημοσκόπηση της εφημερίδας «Ζαμάν», το 49,9% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι η κυβέρνηση γίνεται συνεχώς πιο αυταρχική, ενώ το 36% θεωρεί ότι «εκδημοκρατίζεται». Οι κινητοποιήσεις που ξεκίνησαν με αιχμή τα σχέδια «ανάπλασης» της Πλατείας Ταξίμ και εξελίχθηκαν σε μαζικές αντιδράσεις σε όλη τη χώρα, εκφράζουν τη συσσωρευμένη δυσαρέσκεια του τουρκικού λαού στην αυταρχική αντιλαϊκή πολιτική.

ΣΥΡΙΑ
Αντιδρά η Ρωσία στον εξοπλισμό των αντικαθεστωτικών

ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΜΠΕΛΦΑΣΤ - ΚΑΪΡΟ - ΜΟΣΧΑ.--

Την κατηγορηματική αντίθεσή της στο ενδεχόμενο δημιουργίας ζώνης απαγόρευσης πτήσεων στη Συρία, ή σε μέρος του εναέριου χώρου της, γνωστοποίησε ο εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Αλεξάντερ Λουκάσεβιτς, τονίζοντας ότι προφανώς η Ρωσία θα «μπλοκάρει» μια τέτοια ενέργεια. Κατηγόρησε τις ΗΠΑ ότι υποσκάπτουν τις πιθανότητες επιτυχίας της διεθνούς ειρηνευτικής διάσκεψης για την εξεύρεση πολιτικής μεταβατικής λύσης προετοιμάζοντας τη ζώνη απαγόρευσης πτήσεων στην Ιορδανία, όπου έγινε γνωστό ότι θα παραμείνουν μετά το πέρας άσκησης «ορισμένες αντιαεροπορικές συστοιχίες "Πάτριοτ" και ορισμένα μαχητικά». Ο Λουκάσεβιτς ξεκαθάρισε ότι η Μόσχα αντιτίθεται στην εφαρμογή σεναρίων αναλόγων με της Λιβύης και στον εξοπλισμό των αντικαθεστωτικών.

Οι δηλώσεις έγιναν πριν την προγραμματισμένη για χτες το απόγευμα συνάντηση του Αμερικανού Προέδρου, Μπ. Ομπάμα, με τον Ρώσο ομόλογό του, Βλ. Πούτιν, στο πλαίσιο της διήμερης συνόδου του G8 στη Βόρεια Ιρλανδία με επίκεντρο τη Συρία. Ο Πούτιν επανέλαβε ότι η Ρωσία «δεν έχει πειστεί» από τα δήθεν στοιχεία περί «χρήσης χημικών όπλων».

Αντιδρώντας στην απόφαση των ΗΠΑ να προχωρήσουν σε εξοπλισμό των αντικαθεστωτικών, σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα «Φρανκφούρτερ Αλγκεμάινε Τζάιτουνγκ», ο Σύρος Πρόεδρος προειδοποίησε την Ευρώπη ότι «θα πληρώσει βαρύ τίμημα γιατί οι ένοπλοι αυτοί στη συνέχεια θα επιστρέψουν στις ευρωπαϊκές χώρες ετοιμοπόλεμοι» και επανέλαβε ότι απέναντι στο συριακό στρατό βρίσκονται ισλαμιστές τρομοκράτες. Απαντώντας, ο Βρετανός πρωθυπουργός, Ντ. Κάμερον, υποστήριξε ότι «υπάρχουν ισλαμιστές» στους αντικαθεστωτικούς που εμπνέουν ανησυχία αλλά δεν ισχύει αυτό που ισχυρίζεται ο Ασαντ, ότι δηλαδή είναι η μοναδική εναλλακτική λύση απέναντι στους τρομοκράτες. Ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλ. Πούτιν, στη συνάντησή του με τον Ντ. Κάμερον προειδοποίησε τη Δύση να μην υποστηρίζει τους αντικαθεστωτικούς, που «όχι μόνο σκοτώνουν τους εχθρούς τους, αλλά και σκυλεύουν τα πτώματά τους και τρώνε τα σωθικά τους μπροστά στα μάτια του κοινού και στις κάμερες».

Η Αίγυπτος διακόπτει διπλωματικές σχέσεις με τη Συρία

Σε πλήρη «στοίχιση» με τους αντικαθεστωτικούς προχωρά και η αιγυπτιακή ηγεσία των ισλαμιστών «Αδελφών Μουσουλμάνων» καθώς ο Πρόεδρος, Μ. Μούρσι, ανακοίνωσε τη διακοπή των διπλωματικών σχέσεων με τη Συρία και κάλεσε τη λιβανική σιιτική «Χεζμπολάχ» να αποχωρήσει από το συριακό έδαφος. Ανάλογη έκκληση απηύθυνε και η παλαιστινιακή «Χαμάς», δηλώνοντας όμως ότι δεν θα χαλάσει τις σχέσεις της με τη «Χεζμπολάχ». Παράλληλα με το διπλωματικό πεδίο, στο πεδίο των μαχών ολοένα μεγαλύτερη γίνεται η εμπλοκή ξένων παραγόντων. Σύμφωνα με το «Ρόιτερς» οι αντικαθεστωτικοί έχουν πια στα χέρια τους αντιαεροπορικούς ρουκετοφόρους εκτοξευτήρες, που αγοράστηκαν από γαλλικές και βελγικές εταιρείες με χρήματα από τη Σαουδική Αραβία, και αντιαρματικά ρωσικής κατασκευής, που επίσης αγόρασε το Ριάντ, με τη Γαλλία να πληρώνει τη μεταφορά τους στη Συρία. Μάλιστα, σύμφωνα με το πρακτορείο, ήδη, τα όπλα αυτά χρησιμοποιούνται στις σκληρότατες μάχες που σημειώνονται στην περίμετρο του Χαλεπιού. Σύμφωνα με πληροφορίες, σφοδρή βομβιστική επίθεση σημειώθηκε χτες το πρωί και στο στρατιωτικό αεροδρόμιο Μάζεχ της Δαμασκού, χωρίς να επιβεβαιώνεται ότι υπήρξαν θύματα.

ΙΡΑΝ
Ο νέος πρόεδρος Ρουχανί με υποσχέσεις συνεργασίας

TΕΧΕΡΑΝΗ.--

«Να αδράξει η διεθνής κοινότητα την ευκαιρία για να βελτιωθούν οι σχέσεις της με το Ιράν» κάλεσε στην πρώτη συνέντευξη Τύπου που έδωσε ως πρόεδρος ο Χασάν Ρουχανί (συγκέντρωσε 50,68% στον α' γύρο). Ο 64χρονος πρώην διαπραγματευτής για το πυρηνικό πρόγραμμα (2003 - 2005) αλλά και κατά τη διάρκεια του πολέμου Ιράκ - Ιράν γνωστός με παρατσούκλι «σέικ της διπλωματίας», δήλωσε ότι «οι ιρανο-αμερικανικές σχέσεις είναι μια πληγή που πρέπει να κλείσει» αποφεύγοντας να αποκλείσει το ενδεχόμενο διαλόγου με τις ΗΠΑ για το οποίο τόνισε, μόνο, ότι θα πρέπει να βασιστεί «στην ισότητα και στον αμοιβαίο σεβασμό».

Ο Ρουχανί ευχαρίστησε τους Ιρανούς που επέλεξαν τη «μετριοπάθεια» και δεσμεύτηκε να εργαστεί για βελτίωση της οικονομίας και άρση των κυρώσεων σε βάρος του Ιράν, τις οποίες χαρακτήρισε άδικες «για τον ιρανικό λαό». Δεσμεύτηκε για «περισσότερη διαφάνεια» στο πυρηνικό πρόγραμμα, επέμεινε όμως ότι το πυρηνικό πρόγραμμα θα συνεχιστεί και ότι το Ιράν έχει δικαίωμα στην ειρηνική πυρηνική ενέργεια.

Για τα της Συρίας, δήλωσε ότι η λύση θα πρέπει να δοθεί από το συριακό λαό, χωρίς ξένες παρεμβάσεις και καταδίκασε την τρομοκρατία. Τάχθηκε, δε, υπέρ της σύσφιγξης των σχέσεων με τη Σ. Αραβία.

«Σε ελπιδοφόρα ένδειξη θα μπορούσε ίσως να εξελιχθεί» κατά τον επιτελάρχη του Αμερικανού Προέδρου Ομπάμα η εκλογή Ρουχανί, ενώ ο Λευκός Οίκος δήλωνε «έτοιμος για βελτίωση των σχέσεων εφόσον ο Ρουχανί τηρήσει τις υποσχέσεις του». Για επιδίωξη στενότερης συνεργασίας έκανε λόγο η Κάθριν Αστον, επιφυλακτικά θετικές εμφανίζονται Γερμανία και Βρετανία, θετική η Ρωσία. Να παραμείνουν οι κυρώσεις και η εγρήγορση ζήτησε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός.

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Καταγγέλλει την κλιμάκωση της επίθεσης στο λαό της Τουρκίας

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε την Κυριακή το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ τονίζει για την κλιμάκωση της άγριας επίθεσης σε βάρος του αγωνιζόμενου λαού της Τουρκίας:

«Το ΚΚΕ καταγγέλλει την κλιμάκωση της άγριας επίθεσης, με βάρβαρα μέσα και ωμότητες, που οργανώνει η κυβέρνηση Ερντογάν, το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης και η αστική τάξη της Τουρκίας. Πληροφορίες αναφέρουν ότι πολλαπλασιάζονται τα θύματα της επίθεσης, ενώ για πρώτη φορά υπήρξε ανοιχτή επέμβαση στρατιωτικών δυνάμεων. Το ΚΚΕ για άλλη μια φορά εκφράζει την αλληλεγγύη του στον αγωνιζόμενο λαό της Τουρκίας και στο ΚΚ Τουρκίας και καλεί τους εργαζόμενους στην Ελλάδα να δυναμώσουν τη συμπαράστασή τους».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ