ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 19 Ιούνη 2013
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ
Τακτικισμοί για να ολοκληρωθούν οι χιλιάδες απολύσεις

Συμφωνούν στο σχέδιο διάλυσης της ΕΡΤ και αναζητούν φόρμουλα, για να χειραγωγήσουν τους εργαζόμενους και το λαό

Από τη συγκέντρωση αλληλεγγύης του ΠΑΜΕ τη Δευτέρα έξω από την ΕΡΤ
Από τη συγκέντρωση αλληλεγγύης του ΠΑΜΕ τη Δευτέρα έξω από την ΕΡΤ
Συνεχίστηκαν, χτες, οι τακτικισμοί στις πλάτες των εργαζoμένων της ΕΡΤ από τους κυβερνητικούς εταίρους, στο φόντο της απόφασης του ΣτΕ και της σημερινής νέας σύσκεψης των πολιτικών αρχηγών.

Με ανακοινώσεις τους, ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ καλούν επί της ουσίας τον πρωθυπουργό να «αξιοποιήσει» την απόφαση του ΣτΕ για επαναλειτουργία της συχνότητας της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης, που διευκολύνει τη συγκυβέρνηση να προχωρήσει στη διάλυση της σημερινής ΕΡΤ, στην απόλυση χιλιάδων εργαζομένων και στην πλήρη ανατροπή των εργασιακών σχέσεων, ενόψει και της δημιουργίας του νέου φορέα.

Μέχρι αργά χτες το βράδυ, η κυβέρνηση δεν έκανε καμιά κίνηση για να εκπέμψει το σήμα της ΕΡΤ, όπως ζητούν ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ, προκειμένου, στη συνέχεια, να προχωρήσει το «πρόγραμμα αναδιάρθρωσης» με τις χιλιάδες απολύσεις. Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση προετοιμάζει το «σχέδιο για τη μεταβατική κρατική τηλεόραση», που θα παρουσιάσει σήμερα στους Ε. Βενιζέλο και Φ. Κουβέλη ο Α. Σαμαράς.

Χτες το πρωί, πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στο υπουργείο Οικονομικών, μεταξύ των υπουργών Οικονομικών Γ. Στουρνάρα και του κυβερνητικού εκπροσώπου Σ. Κεδίκογλου, για να καθοριστούν οι λεπτομέρειες του σχεδίου. Κυβερνητικές πηγές σημείωναν ότι το «νέο σχήμα» θα υπάγεται στο υπουργείο Οικονομικών και θα «λειτουργήσει με προσωρινή διοικούσα επιτροπή στην οποία ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ, αν επιθυμούν, θα τοποθετήσουν δικά τους στελέχη».

Στελέχη της κυβέρνησης, διέρρεαν ότι θα «εκπέμψουν πρόγραμμα από άλλες συχνότητες» και στη «μεταβατική περίοδο» θα λειτουργήσουν την «κρατική ραδιοτηλέοραση με μερικούς δεκάδες δημοσιογράφους και τεχνικούς - περίπου 30 άτομα - με δίμηνες συμβάσεις εργασίας», ώστε να βγαίνει ένα «στοιχειώδες ζωντανό πρόγραμμα». Αλλες πληροφορίες ήθελαν το συγκεκριμένο πρόγραμμα να προβάλλεται από όλα τα κρατικά κανάλια που έκλεισε η κυβέρνηση «προκειμένου να φύγει το μαύρο από τους τηλεοπτικούς δέκτες».

Το Μέγαρο Μαξίμου έλεγε και χτες σε όλους τους τόνους ότι «η ΕΡΤ δεν πρόκειται να επαναλειτουργήσει με το προηγούμενο καθεστώς» και καλούσε τους κυβερνητικούς εταίρους να στηρίξουν το σχέδιο του πρωθυπουργού για το μεταβατικό ραδιοτηλεοπτικό φορέα, μέχρι να δημιουργηθεί η ΝΕΡΙΤ ΑΕ. Οπως υποστήριζε το Μέγαρο Μαξίμου, με το συγκεκριμένο σχέδιο «ξεπερνιέται το πρόβλημα με το μαύρο στις οθόνες, δεν αμφισβητείται η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που έκλεισε την ΕΡΤ και εφαρμόζεται και η προσωρινή διαταγή του προέδρου του ΣτΕ».

Ελιγμοί για τις εντυπώσεις

Σχολιάζοντας τα σενάρια, το ΠΑΣΟΚ επιχείρησε νέο ελιγμό, σχολιάζοντας ότι κινδυνεύει η «πολιτική σταθερότητα» και ότι τα σχέδια της κυβέρνησης είναι «αντισυνταγματικά, παράνομα και πρακτικώς ανεφάρμοστα». Σκόπιμα διατήρησε τη συζήτηση στο «σεβασμό του δημοκρατικού κράτους δικαίου», για να κρύψει το κύριο, που είναι η συμφωνία του ΠΑΣΟΚ με τις χιλιάδες απολύσεις των εργαζομένων της ΕΡΤ, την εκποίηση της περιουσίας της και τις ανατροπές συνολικά στους Οργανισμούς του Δημοσίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι Βενιζέλος και Κουβέλης επικοινώνησαν χτες τηλεφωνικά. Στελέχη της Ιπποκράτους ανέφεραν ότι «αν δεν ανοίξει άμεσα η ΕΡΤ, ο Βενιζέλος θα προτείνει στη σύσκεψη των πολιτικών να γίνει εκκαθάριση της ΕΡΤ εν λειτουργία». Στο ίδιο μήκος κύματος, η ΔΗΜΑΡ σημειώνει σε ανακοίνωσή της ότι «η προσωρινή διαταγή του Συμβουλίου της Επικρατείας είναι άμεσα εκτελεστή». Χτες, συνεδρίασε η Εκτελεστική Επιτροπή της ΔΗΜΑΡ, όπου συμφωνήθηκε ότι για «να προχωρήσει οποιαδήποτε κυβερνητική απόφαση πρέπει να ανοίξει η ΕΡΤ», με τους εργαζόμενους βέβαια απολυμένους.

Τη στήριξη στα σχέδια αναδιάρθρωσης της ΕΡΤ, με διάλυση των εργασιακών σχέσεων και πιο ασφυκτικό έλεγχο της ραδιοτηλεόρασης, εξέφρασε και η εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, Φ. Γεννηματά, με συνέντευξή της στο «Real Fm». Ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι «η πρόταση του ΠΑΣΟΚ, η οποία έχει ξεκάθαρα διατυπωθεί είναι ότι χρειάζεται ριζική, ριζοσπαστική αλλαγή στον τρόπο λειτουργίας της ΕΡΤ. Και θεωρούμε ότι και η απόφαση αυτή του ΣτΕ επιτάσσει το ν' ανοίξει η ΕΡΤ».

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΟΛΙ ΡΕΝ ΣΤΟΝ Γ. ΤΟΥΣΣΑ
Η Κομισιόν στηρίζει το λουκέτο στην ΕΡΤ

Για το θέμα της ΕΡΤ και συνολικά της αντιλαϊκής πολιτικής κυβέρνησης - ΕΕ - κεφαλαίου, παρενέβη ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Γ. Τούσσας, στην στην κοινή συνεδρίαση των κοινοβουλευτικών επιτροπών Οικονομικών Υποθέσεων και Απασχόλησης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις Βρυξέλλες, παρουσία των Επιτρόπων Ο. Ρεν και Λ. Αντόρ, με θέμα τις συστάσεις της Επιτροπής στα κράτη - μέλη στα πλαίσια του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου.

Απαντώντας στις επισημάνσεις του Γ. Τούσσα, ο Επίτροπος Ο. Ρεν εξέφρασε την ανησυχία ευρωενωσιακών, αστικών κύκλων για την απρόσκοπτη προώθηση των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων στην Ελλάδα, υπογραμμίζοντας ότι στην παρούσα φάση πρέπει να αποφευχθούν εξελίξεις που θα τις θέσουν σε κίνδυνο. Επανέλαβε την πλήρη στήριξη της Κομισιόν στην τρικομματική κυβέρνηση, δηλώνοντας προκλητικά ότι απολύσεις και το κλείσιμο της ΕΡΤ «εντάσσονται στην προσπάθεια της κυβέρνησης για αναδιάρθρωση του ελληνικού δημοσίου τομέα».

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Να γυρίσει την πλάτη ο λαός σε παλιούς και νέους σωτήρες

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ

Σε ανακοίνωση, για τη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών και τις εξελίξεις στην ΕΡΤ, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ τονίζει:

«Η χτεσινή σύσκεψη των τριών πολιτικών αρχηγών επιβεβαιώνει την εκτίμηση του ΚΚΕ ότι οι ελιγμοί, μεταξύ των κομμάτων της συγκυβέρνησης, δεν αφορούν την ουσία της πολιτικής για το κλείσιμο της ΕΡΤ, των άλλων οργανισμών του Δημοσίου και τη δρομολόγηση χιλιάδων απολύσεων. Αφορούν τον τρόπο υλοποίησης αυτής της πολιτικής, τον επιμερισμό της πολιτικής ευθύνης, καθώς επίσης και τα μεταξύ τους παζάρια για το ρόλο του κάθε κόμματος στην αστική διακυβέρνηση και τη διαδικασία αναμόρφωσης του πολιτικού σκηνικού.

Στην ίδια κατεύθυνση κινείται και η νέα προγραμματική συμφωνία των κυβερνητικών εταίρων και ο επικείμενος κυβερνητικός ανασχηματισμός που σηματοδοτούν μια νέα φάση στην κλιμάκωση της αντιλαϊκής επίθεσης. Η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας διευκολύνει την κυβέρνηση για να προχωρήσει στη διάλυση της σημερινής ΕΡΤ, την απόλυση χιλιάδων εργαζομένων και την πλήρη ανατροπή των εργασιακών σχέσεων για το προσωπικό που θα μείνει. Το ότι αυτή η διαδικασία θα πραγματοποιηθεί με "ανοιχτή" ΕΡΤ, δεν αναιρεί το γεγονός ότι χιλιάδες εργαζόμενοι της ΕΡΤ πετιούνται στο δρόμο και η περιουσία της παραδίδεται στο μεγάλο κεφάλαιο. Για αυτό, άλλωστε, ο υπουργός Οικονομικών, το ΠΑΣΟΚ και η ΔΗΜΑΡ έσπευσαν να την υιοθετήσουν.

Εχουν πολύ μεγάλη ευθύνη και εκείνες οι πολιτικές δυνάμεις, κυρίως ο ΣΥΡΙΖΑ, που πανηγυρίζουν για την απόφαση του ΣτΕ και που όλο το προηγούμενο διάστημα έκαναν κριτική στην κυβέρνηση και τη ΝΔ από τη σκοπιά της υπεράσπισης της "δημοκρατίας" και των "θεσμών". Αυτή είναι η αστική δημοκρατία, οι θεσμοί και η Δικαιοσύνη της, που, σε συνθήκες κρίσης και ολομέτωπης επίθεσης του κεφαλαίου, δείχνει το πραγματικό της πρόσωπο. Αυτή η γραμμή εγκλωβίζει το λαό στη σημερινή πολιτική, στο πλαίσιο της αστικής διαχείρισης και τα διάφορα σενάρια μεταμφίεσης του πολιτικού συστήματος, είτε με τη σημερινή είτε με μια άλλη κυβέρνηση.

Η κριτική του ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση θυμίζει τον αλήστου μνήμης δικομματικό καυγά μεταξύ ΠΑΣΟΚ - ΝΔ. Επιβεβαιώνεται ότι η μετατροπή του ΣΥΡΙΖΑ σε κλώνο του ΠΑΣΟΚ είναι σε πλήρη εξέλιξη και ολοκλήρωση. Ως ένας από τους δύο πόλους του συστήματος μιλάει καθαρά πλέον στο όνομα των μεταρρυθμίσεων, δηλαδή των αναγκαίων αναδιαρθρώσεων προς όφελος του κεφαλαίου για την εξασφάλιση της κερδοφορίας του, που υλοποιείται πάντα με τσάκισμα των εργαζομένων. Το ΚΚΕ καλεί τους εργαζόμενους της ΕΡΤ, όλους τους εργαζόμενους να δυναμώσουν τον αγώνα τους, ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική και τα νέα μέτρα που είναι προ των πυλών, όπως οι απολύσεις, οι ιδιωτικοποιήσεις, η φοροληστεία, η επίθεση στο ασφαλιστικό σύστημα. Με βάση τις εξελίξεις γίνεται ακόμα πιο επιτακτική η ανάγκη να γίνει δεκτή σήμερα (σ.σ. χτες) στη Βουλή η τροπολογία του ΚΚΕ για την κατάργηση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου.

Ο λαός δεν έχει περιθώριο να πέσει στην παγίδα των παλιών και νέων σωτήρων, των μεταμφιέσεων του πολιτικού συστήματος που οδηγούν το λαό σε νέα αδιέξοδα. Το πραγματικό δίλημμα για το λαό είναι: Λαϊκή Συμμαχία της εργατικής τάξης, των μικρών επαγγελματιών, των φτωχών αγροτών, των νέων και των γυναικών από τις λαϊκές οικογένειες, συμπόρευση με το ΚΚΕ για φιλολαϊκή διέξοδο από την κρίση ή υποταγή στο σημερινό δρόμο ανάπτυξης που οδηγεί το λαό σε ακόμη μεγαλύτερη χρεοκοπία».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ