ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 19 Ιούνη 2013
Σελ. /28
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΕΙΡΑΙΑΣ
Μεγάλη εξόρμηση των οργανώσεων του ΚΚΕ

Μεγάλη πολιτική εξόρμηση σε όλη την περιοχή του Πειραιά, είναι από χτες τα ξημερώματα σε εξέλιξη από τις Τομεακές Οργανώσεις Πειραιά, Μεταφορών και Μετάλλου του ΚΚΕ, τις Κομματικές Οργανώσεις Υγείας, ΟΤΑ, Εκπαιδευτικών, Οικοδόμων, με στόχο να φτάσει η πρόταση του ΚΚΕ για την ανεργία και την προστασία των ανέργων και πού βρίσκεται η διέξοδος, σε κάθε χώρο δουλειάς, σε κάθε εργατογειτονιά, σε κάθε σπίτι της εργατικής λαϊκής οικογένειας. Η εξόρμηση είναι μέρος σειράς πρωτοβουλιών που παίρνει αυτήν την περίοδο το ΚΚΕ για φλέγοντα ζητήματα και με πυρήνα την προβολή της διεξόδου που προτείνει το Κόμμα.

Κορυφαία στιγμή αυτής της εξόρμησης στον Πειραιά θα είναι η συγκέντρωση με ομιλητή τον ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα την Τετάρτη 3 Ιούλη στις 8 το βράδυ στη Νίκαια, στην πλατεία Κουμπάκη (πρώην Σπάθα).

Στο κάλεσμά της η Τομεακή Οργάνωση Πειραιά του ΚΚΕ σημειώνει: «Οι άνεργοι και οι οικογένειές τους, οι εργαζόμενοι, οι φτωχοί αγρότες και αυτοαπασχολούμενοι, οι νέοι, με τη δική τους λαϊκή συμμαχία πρέπει να αψηφήσουν τους εκβιασμούς και να διεκδικήσουν ουσιαστικά μέτρα προστασίας των ανέργων, να αντιπαλέψουν την πολιτική κυβέρνησης - ΕΕ - πλουτοκρατίας που ξεθεμελιώνει κάθε εργατικό δικαίωμα και να οργανώσουν την πάλη τους για να απαλλαγούν από το καπιταλιστικό σύστημα που γεννά τις κρίσεις και την ανεργία».

Η περιοχή του Πειραιά πλήττεται με σφοδρότητα από την ανεργία. Μόνο το Μάη τα στοιχεία του ΟΑΕΔ δίνουν για την περιφέρεια του Πειραιά 50.174 ανέργους. Τα στοιχεία είναι ακόμα πιο δραματικά αφού δεν υπολογίζονται αυτοί που ψάχνουν πρώτη φορά δουλειά και όσοι κάνουν ελάχιστα μεροκάματα το μήνα.

Στο κάτεργο της COSCO

Οι δυνάμεις των Κομματικών Οργανώσεων με την ανακοίνωση στο χέρι πριν τις 6 χτες το πρωί είχαν «εισβάλει» στο εργασιακό γκέτο της COSCO. Οι κομμουνιστές έπιασαν κουβέντα με τους εργαζόμενους προσπαθώντας να σπάσουν το κλίμα τρομοκρατίας που ήταν διάχυτο, να εμψυχώσουν τους εργαζόμενους για να σηκώσουν το κεφάλι. Ορισμένοι πήραν την ανακοίνωση και την έβαλαν με τρόπο στην τσέπη. «Οπως τα ξέρετε. Ατομικές συμβάσεις. Εκ περιτροπής εργασία. Αν έχει δουλειά μπορεί να φτάσει ο μισθός να φάμε σπίτι» είπε με χαμηλή φωνή ένας εργαζόμενος. Οι περισσότεροι το κεφάλι το είχαν σκυμμένο. «Τι να κάνω. Δύο χρόνια είχα να δουλέψω» εξήγησε ένας εργαζόμενος.

Εξορμήσεις έγιναν ακόμα σε «Τζάνειο» Νοσοκομείο, ΔΕΗ Καμινίων, ΟΑΕΔ Κερατσινίου, εμπορικά καταστήματα, στον Ηλεκτρικό Σταθμό Πειραιά, εργατογειτονιές.

Για σήμερα, ανάμεσα σε άλλα έχουν προγραμματιστεί, στις 7.30 π.μ., η Διαμάντω Μανωλάκου, μέλος της ΚΕ και βουλευτής του Κόμματος, θα περιοδεύσει στο ΚΕΣΜ του ΟΛΠ και ο Σάββας Τσιμπόγλου, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, θα μιλήσει στις 8 το πρωί σε συγκέντρωση ναυτεργατών στο πλοίο «ΠΕΛΑΓΙΤΗΣ».

ΣΥΣΚΕΨΗ ΠΑΜΕ ΓΙΑ ΔΗΜΟΣΙΟ ΤΟΜΕΑ
Απαιτείται ενιαίος αγώνας - σύγκρουση με το αστικό κράτος

Οι εξελίξεις στο Δημόσιο, η οργάνωση του αγώνα των εργαζομένων και της ενιαίας δράσης τους ενάντια στα βάρβαρα αντιλαϊκά μέτρα ήταν το βασικό ζητούμενο της σύσκεψης που οργάνωσε χτες το απόγευμα το ΠΑΜΕ με τη συμμετοχή συνδικάτων, συνδικαλιστών και εργαζόμενων από το Δημόσιο και το ευρύτερο δημόσιο Τομέα. Στο πλαίσιο της σύσκεψης αποφασίστηκε να πραγματοποιηθεί παράσταση διαμαρτυρίας στις 26 Ιούνη, στις 2 μ.μ., στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης με αίτημα αιχμής την κατάργηση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου που καταργεί την ΕΡΤ, οδηγεί σε συγχωνεύσεις και καταργήσεις εκατοντάδες οργανισμούς και φορείς του Δημοσίου.

Την εισήγηση έκανε η Λαμπρινή Χριστογιάννη, στέλεχος του ΠΑΜΕ. Παρουσίασε συνοπτικά το σύνολο των αντιδραστικών αναδιαρθρώσεων στο Δημόσιο σημειώνοντας ότι τσακίζουν τα εργασιακά δικαιώματα αλλά και τα δικαιώματα συνολικά του λαού μέσα από τη συρρίκνωση, υποβάθμιση, απαξίωση των κοινωνικών υπηρεσιών, την ιδιωτικοποίηση σημαντικών τομέων.

Η απόρριψη αυτών των αναδιαρθρώσεων, υπογράμμισε, δε σημαίνει για τις ταξικές δυνάμεις «αποδοχή ή ανοχή της σημερινής κατάστασης που επικρατεί στο δημόσιο. Οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ κρίνουν τις αλλαγές από την κατεύθυνση και το περιεχόμενό τους, και η ουσία του προβλήματος στο δημόσιο τομέα έχει να κάνει με τον προσανατολισμό που αυτός έχει, με το γεγονός ότι ήταν και είναι στην υπηρεσία των μονοπωλίων.

Παλεύουμε για ένα δημόσιο που θα υπηρετεί τις δικές μας ανάγκες και όχι τα συμφέροντα των μονοπωλίων. Προϋπόθεση για να γίνει αυτό είναι να αλλάξει χέρια η εξουσία. Να γίνει ο λαός κυρίαρχος του πλούτου που παράγει». Αντιθέτως, οι άλλες δυνάμεις στο κίνημα «αποδέχονται την αστική διαχείριση και η όποια κριτική περιορίζεται στις μεθόδους, τα εργαλεία και τα αποτελέσματα της εφαρμοζόμενης πολιτικής χωρίς να θίγουν το ρόλο του αστικού κράτους, το γόρδιο δεσμό του με τα μονοπώλια και τους καπιταλιστές».

Τόνισε ακόμα ότι η πάλη ενάντια στις αναδιαρθρώσεις δεν αφορά μόνο τους εργαζόμενους στο Δημόσιο αλλά το σύνολο του εργατικού λαϊκού κινήματος. «Απαιτείται ενιαίος, συντονισμένος αγώνας -είπε- σύγκρουση με το αστικό κράτος και την κυβερνητική πολιτική, ενάντια στις απολύσεις και τις αντιδραστικές αλλαγές». Με αυτό το πλαίσιο «βάζουμε το ζήτημα στα σωματεία, συγκαλούμε Διοικητικά Συμβούλια, Γενικές Συνελεύσεις με θέμα την οργάνωση του αγώνα. (...) δεν περιμένουμε την επίσημη ανακοίνωση νέων μέτρων (...) Δημιουργούμε από τώρα τις προϋποθέσεις οργάνωσης των εργαζομένων. Προωθούμε την κοινή δράση με άλλα σωματεία εργαζομένων του χώρου αλλά και ιδιωτικού τομέα που πλήττονται, με επιτροπές ανέργων, με συλλόγους γονέων, με τις ριζοσπαστικές συσπειρώσεις των φτωχών αγροτών, με συνταξιουχικές οργανώσεις, με Λαϊκές Επιτροπές. Διευρύνουμε τους δεσμούς μας, την κοινωνική συμμαχία με όσους πλήττονται από αυτή την πολιτική. Αξιοποιούμε κάθε μορφή συσπείρωσης. Αποφασίζουμε μέσα από μαζικές διαδικασίες κάθε μορφή πάλης που βοηθάει στη συμμετοχή των εργαζομένων, κόντρα στον εκφυλισμό, κάθε μορφή που βοηθάει στην κοινή δράση με βάση τα κοινά μας συμφέροντα, που δυναμώνει τη συμμαχία και δημιουργεί τις προϋποθέσεις για την αποτελεσματικότητα των αγώνων. Πολλές δυνάμεις στο κίνημα πλειοδοτούν σε μορφές πάλης, καλούν σε Γενικές Απεργίες και Απεργίες Διαρκείας. Ομως οι απεργίες δε γίνονται με e-mail, ούτε χωρίς απεργούς. Η απεργία είναι όπλο στα χέρια των εργαζομένων, χρειάζεται προετοιμασία, συμμετοχή, οργάνωση, αντοχή απέναντι στις πιέσεις. Χρειάζεται εναλλαγή και εμπλουτισμός μορφών. Κυρίως όμως απαιτούνται αγώνες με προσανατολισμό και περιεχόμενο που θα ατσαλώνουν δυνάμεις, θα συνενώνουν δυνάμεις, θα δυναμώνουν τη λαϊκή συμμαχία. Αγώνες με προσανατολισμό σύγκρουσης με την αστική εξουσία και το κράτος της. Μόνο αυτή η γραμμή πάλης εξασφαλίζει την αποτελεσματικότητα των αγώνων.

Σήμερα έχουμε ανάγκη από ένα κίνημα μαζικό, οργανωμένο, ταξικό, καλά προετοιμασμένο στη σύγκρουση με πλουτοκρατία, αστικό κράτος, κυβέρνηση, τρόικα, ΕΕ. (...) Κίνημα που θα συνδέει την καθημερινή πάλη για τα οξυμένα λαϊκά προβλήματα με την προοπτική της ανατροπής κάθε αντιλαϊκής πολιτικής, για μια φιλολαϊκή ανάπτυξη όπου ο λαός θα είναι κυρίαρχος του πλούτου που παράγει. Κίνημα που θα κάνει σαφές, πως αν δεν απαλλαγούμε, αν δε χειραφετηθούμε από τη δικτατορία των μονοπωλίων και της ΕΕ, άσπρη μέρα δεν πρόκειται να δούμε.

Γι' αυτό είναι επιτακτική ανάγκη να αλλάξει ο αρνητικός συσχετισμός δύναμης, να ενισχυθούν οι ταξικές δυνάμεις, η συσπείρωση γύρω από το ΠΑΜΕ».

Στις τοποθετήσεις που ακολούθησαν αναδείχθηκε η απαξίωση και η υπολειτουργία στο Δημόσιο μέσα από τη συνεχή μείωση του προσωπικού, τη συρρίκνωση ή ιδιωτικοποίηση τομέων και υπηρεσιών, την υποβάθμιση υποδομών κ.ά. Ακόμα, έγιναν αναφορές στην επιζήμια δράση του κυβερνητικού και εργοδοτικού συνδικαλισμού που στηρίζει τους αντεργατικούς σχεδιασμούς καλλιεργώντας μεταξύ άλλων τεχνητές διαιρέσεις μεταξύ των εργαζομένων, το συντεχνιασμό, τον εφησυχασμό και τη μοιρολατρία.

Σήμερα ολοκληρώνονται οι εκλογές στην ΕΣΗΕΑ

Σήμερα στις 8.50 μ.μ. ολοκληρώνονται οι εκλογές - οι κάλπες θα ανοίξουν από τις 8 το πρωί - για την ανάδειξη της νέας διοίκησης στην ΕΣΗΕΑ. Η «ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ» καλεί σε μαζική υπερψήφιση του ψηφοδελτίου της, υπογραμμίζοντας ότι: «Τώρα είναι η ώρα της οργάνωσης και του αγώνα ενάντια σε αυτήν την πολιτική που μας οδηγεί στην εξαθλίωση.

Τώρα είναι η ώρα της κοινής πάλης όλων των εργαζομένων, στην οποία έχει συμφέρον να συμμετάσχει και η πλειοψηφία των δημοσιογράφων και των εργαζομένων στον Τύπο και τα ΜΜΕ.

Το εργατικό - λαϊκό κίνημα μπορεί, αν χρησιμοποιήσει τη δύναμή του, να βάλει εμπόδια, να χαλάσει τους σχεδιασμούς τους, να βγει στην αντεπίθεση. Τώρα είναι η ώρα να αλλάξει ο αντιδραστικός συσχετισμός δύναμης στην ΕΣΗΕΑ. Γυρίστε την πλάτη στις παρατάξεις του συμβιβασμού και της ηττοπάθειας, της προδοσίας των αγώνων».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ