ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 19 Ιούνη 2013
Σελ. /28
Τέλος τα πανηγύρια, ώρα για ταξική αναμέτρηση

Το κάλεσμα των δυνάμεων του ΠΑΜΕ στο χώρο του Τύπου προφανές. Για τους εργαζόμενους και στην ΕΡΤ ήρθε η ώρα να αποφασίσουν με ποιους θα πάνε και ποιους θα αφήσουν
Το κάλεσμα των δυνάμεων του ΠΑΜΕ στο χώρο του Τύπου προφανές. Για τους εργαζόμενους και στην ΕΡΤ ήρθε η ώρα να αποφασίσουν με ποιους θα πάνε και ποιους θα αφήσουν
Η ΝΔ πανηγυρίζει γιατί το ΣτΕ διέταξε το κλείσιμο της ΕΡΤ.

Το ΠΑΣΟΚ πανηγυρίζει γιατί νίκησε ο διάλογος.

Η ΔΗΜΑΡ πανηγυρίζει γιατί επιβεβαιώθηκε ο ρόλος της ως κυβερνώσα αριστερά.

Ο ΣΥΡΙΖΑ στην αρχή πανηγύρισε γιατί νίκησε η δημοκρατία. Κι όταν δεν μπόρεσε να πείσει ούτε τους δικούς του το 'ριξε στα δικανικά: Είναι παράνομη η κυβέρνηση, λέει, γιατί δεν εφαρμόζει την απόφαση του ΣτΕ.

Η απόφαση του ΣτΕ, όμως, ρητά διατάσσει το κλείσιμο της ΕΡΤ. Αυτή η απόφαση ζητά να εφαρμοστεί ο ΣΥΡΙΖΑ; Αυτή!

***

Χαρμολύπη.

Στην περίπτωση των εργαζομένων της ΕΡΤ ισχύει απόλυτα.

Αποβραδίς έτρεξαν διάφοροι και τους είπαν ότι «το ΣτΕ διέταξε να ανοίξει η ΕΡΤ». Να τα χαμόγελα μέχρι τ' αυτιά. Και δικαιολογημένα.

Υστερα ήρθε το μπουγιουρντί: Το ίδιο το κείμενο του ΣτΕ κι ακόμα χειρότερα οι εξηγήσεις που έδωσε πρόσθετα ο πρόεδρός του. Το ΣτΕ θεωρεί νόμιμο το κλείσιμο της ΕΡΤ, νόμιμες τις απολύσεις και διατάσσει να εκπέμψει ο νέος φορέας.

Μαύρη μαυρίλα στα πλατό του ραδιομέγαρου, όπου ο ένας μετά τον άλλο οι παρουσιαστές προσπαθούσαν να εκμαιεύσουν μια εκτίμηση από διάφορους δικηγόρους ότι υπάρχει ακόμα ελπίδα. Διατηρούν, όπως και πολλοί άλλοι εργαζόμενοι, την αυταπάτη ότι η ταξική πάλη κρίνεται στα δικαστήρια.

Τους είναι - ακόμα - αδύνατο να διαβάσουν την επιμονή της αστικής τάξης που με πρωτοσέλιδα άρθρα κάνει καθαρό ότι για να βγουν οι καπιταλιστές από την κρίση πρέπει να ανοίξουν νέα πεδία κερδοφορίας, και ο χώρος της ενημέρωσης είναι ένα τέτοιο πεδίο. Τους είναι - ακόμα - αδύνατο να δουν αυτό που ήδη βλέπουν οι εργαζόμενοι σε άλλους φορείς του Δημοσίου, ότι η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου δεν αφορά μόνο την ΕΡΤ, αλλά νομοθετεί συνολικά το πέρασμα τομέων του Δημοσίου στο ιδιωτικό κεφάλαιο.

Εχουν, όμως, ένα προνόμιο: Βρίσκονται στο δρόμο. Εκεί που στην άμεση αντιπαράθεση με τους καπιταλιστές και την πολιτική τους διαμορφώνονται συνειδήσεις. Από τις επιλογές τους θα κριθεί αν θα συναντηθούν με το ταξικό εργατικό κίνημα, ή θα συρθούν πίσω από λίστες αναξιοπρέπειας που διακινούν ήδη διάφοροι σημερινοί και αυριανοί - επίδοξοι κυβερνήτες.

Ασχετο: Ξηρασία πρόβλεπαν για το μέλλον οι ποιητές. Καλπάζων υποσιτισμός προέκυψε.


ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΗ ΤΩΝ ΕΡΓΑΤΩΝ

ΟΙ ΕΡΜΗΝΕΙΕΣ: «Παρά την απόφαση του ΣτΕ για την ΕΡΤ εξακολουθεί το μαύρο (...) Το Μέγαρο Μαξίμου δίνει διαφορετική ερμηνεία στην απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας (...) από αυτή που έδωσαν με δημόσιες δηλώσεις τους οι κ.κ. Βενιζέλος και Κουβέλης» (από την ΗΜΕΡΗΣΙΑ).

ΤΟ ΑΥΤΟΝΟΗΤΟ: «Να παραμείνουν στο ραδιομέγαρο της Αγίας Παρασκευής και να συνεχίσουν την προσπάθεια για "ζωντανή δημόσια τηλεόραση" αποφάσισαν οι εργαζόμενοι στην ΕΡΤ σε σημερινή γενική συνέλευση. Το κλίμα είναι θολό και οι εργαζόμενοι προσπαθούν να διερευνήσουν τι ακριβώς σημαίνει για το εργασιακό τους μέλλον η απόφαση του ΣτΕ» (στο ΒΗΜΑ).

ΤΑ ΑΛΛΑ ΛΟΓΙΑ: «Οσο δεν εφαρμόζει την απόφαση του ΣτΕ για επαναλειτουργία της ΕΡΤ ο πρωθυπουργός είναι έκθετος και παράνομος. Επιβάλλεται λοιπόν η άμεση συμμόρφωσή του σε σχέση με την απόφαση» (από ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ / ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ).

ΤΟ ΠΑΡΑΜΥΘΙ ΤΗΣ ΕΞΟΔΟΥ: «Οι διαφορές απόψεων - ειδικά για το θέμα της ΕΡΤ - δεν έχουν ξεπεραστεί. Θα απαιτηθούν γενναιότητα και δύσκολες αποφάσεις από τους τρεις στο θέμα της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης. Ομως οφείλουν να δουν το δάσος, που είναι η έξοδος από την κρίση, και όχι το δέντρο, που είναι η ταυτότητα ενός "μεταβατικού" ραδιοτηλεοπτικού φορέα!» (από τα ΝΕΑ).

ΤΟ ΤΣΕΚΟΥΡΙ: «Το πρόβλημα όμως παραμένει. Κάποιος έπρεπε να κόψει αυτόν τον γόρδιο δεσμό και να πάρει κάποτε την απόφαση να εξορθολογίσει ένα δημόσιο οργανισμό (...) Οποιος και αν είναι στην κυβέρνηση, σε λίγο θα βρεθεί στην ίδια θέση» (στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ).

ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ: «Το 2012 τα κράτη μέλη όφειλαν να λάβουν μέτρα για να αντιμετωπίσουν κρούσματα υποσιτισμού, αλλά όφειλαν επίσης να κάνουν και δημοσιονομικές περικοπές, οι οποίες είχαν "σημαντικές συνέπειες" στα παιδιά στον τομέα της εκπαίδευσης, της υγειονομικής περίθαλψης και των κοινωνικών υπηρεσιών (...) Σύμφωνα με τα επίσημα στατιστικά στοιχεία της ΕΕ για το 2011, το 27% των παιδιών που ζουν στην ΕΕ απειλούνταν από φτώχεια ή κοινωνικό αποκλεισμό (...) Η οικονομική κρίση έχει πλήξει τα παιδιά σε πολλά κράτη μέλη της ΕΕ, είτε λόγω της μείωσης των εισοδημάτων των οικογενειών είτε λόγω της μείωσης των κοινωνικών δαπανών των κρατών» (από την έκθεση της υπηρεσίας της ΕΕ για την προστασία των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων (FRA) / ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ).

ΤΑ ...ΕΞΑΣΤΗΛΑ

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: ΛΥΣΗ Η ΛΑΪΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ η συμπόρευση με το ΚΚΕ

Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: «Βήματα» προσέγγισης στο κυβερνητικό σχήμα

ΤΑ ΝΕΑ: Συμβιβασμός με δικαστική συνδρομή

ΗΜΕΡΗΣΙΑ: Προς συμφωνία - λύτρωση

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Ασπρο στην ΕΡΤ γκρίζο στον Σαμαρά

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Κρυφτούλι για την ΕΡΤ από Βενιζέλο - Κουβέλη

Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Τα βρήκαν μέσω ανασχηματισμού

Η ΑΥΓΗ: Τε-λει-ώ-σα-τε τα βρείτε δεν τα βρείτε

ΕΘΝΟΣ: Σύγκλιση μετά την πολιτική θύελλα

Η ΕΛΛΑΔΑ: Τσαμπουκάς τέλος από Βενιζέλο - Κουβέλη

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Στην κόψη του ξυραφιού η κυβέρνηση

Η ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ: Χαστούκι για το μαύρο

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ: Ανοίγει νέα «ΕΡΤ»

ΥΠΟ-ΓΡΑΜΜΙΣΕΙΣ
Η πρόκληση

«Αποτελεί πρόκληση η επίκληση της "αμαρτωλής ΕΡΤ" ως δικαιολογία για τις απολύσεις, για το κλείσιμο της ΕΡΤ και την παράδοσή της στο ιδιωτικό κεφάλαιο. Ο πρωθυπουργός δεν έχει κανένα δικαίωμα να βάζει στο ίδιο τσουβάλι τους παρατρεχάμενους, τους βολεμένους και τους αυλικούς που το δικό του κόμμα, τα κόμματα της συγκυβέρνησης, αλλά και της αντιπολίτευσης, όπως ο ΣΥΡΙΖΑ, έχουν ανεχθεί χρόνια τώρα στην ΕΡΤ, με τους χιλιάδες εργαζόμενους που πετιούνται στο δρόμο. Είναι προκλητική η δήλωσή του ότι προτίμησε οι 2.000 απολύσεις, μέχρι τέλη Ιούνη, να γίνουν από την "αμαρτωλή ΕΡΤ" και όχι από άλλους δημόσιους οργανισμούς. Η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου δεν αφορά μόνο την ΕΡΤ, αλλά δεκάδες οργανισμούς και φορείς του Δημοσίου. Οι απολύσεις που έχουν δρομολογηθεί είναι 20.000. Στην πραγματικότητα ο κ. Σαμαράς προκλητικά λέει στους υπόλοιπους -υποψήφιους για απόλυση εργαζόμενους- ότι τους έδωσε παράταση 2 ή 3 μηνών.

Καμία επανάπαυση

Να μην περάσει η διαιρετική και συκοφαντική προπαγάνδα της κυβέρνησης. Ερχεται η σειρά των εργαζομένων στα ΕΑΣ, στα ναυπηγεία, όλων όσοι έχουν ενταχθεί στο ΤΑΙΠΕΔ, των εκπαιδευτικών, και των εργαζομένων στους ΟΤΑ. Να καταργηθεί ΤΩΡΑ η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου. Ο ελληνικός λαός δεν πρέπει να πιστέψει στους ελιγμούς που κάνουν μεταξύ τους τα κόμματα της συγκυβέρνησης. Ολοι τους υποκλίνονται στην πολιτική της ΕΕ - ΔΝΤ και του κεφαλαίου που έχει οδηγήσει το λαό στη χρεοκοπία. Μόνη ελπίδα για το λαό είναι να τους γυρίσει την πλάτη, να οργανώσει τη λαϊκή συμμαχία με στόχο τη λαϊκή διακυβέρνηση - εξουσία, την κοινωνικοποίηση των μονοπωλίων, την αποδέσμευση από την ΕΕ και τη μονομερή διαγραφή του χρέους» (από σχόλιο του ΚΚΕ / ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ)



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ