ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 19 Ιούνη 2013
Σελ. /28
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ 2013
Πολυπληθής και νεανική αποστολή στη Μερσίνη

Υπό το άγχος που προκαλούν τα δρώμενα στην Τουρκία το τελευταίο 15νθήμερο, αναμένεται να αναχωρήσει σήμερα ο κύριος όγκος της ελληνικής αποστολής που θα μετάσχει στους φετινούς Μεσογειακούς Αγώνες οι οποίοι θα διεξαχθούν στη Μερσίνη. Υπενθυμίζεται ότι η Ελλάδα θα ήταν παρολίγον οικοδέσποινα των συγκεκριμένων αγώνων αφού είχαν ανατεθεί αρχικά σε Βόλο/Λάρισα, ωστόσο με απόφασή της η Διεθνής Επιτροπή Μεσογειακών Αγώνων (ΔΕΜΑ) πριν δύο χρόνια πήρε πίσω τη διοργάνωση αφού διέγνωσε σημαντικές καθυστερήσεις στον τομέα της υποδομής. Η Ελλάδα δεν έχει λείψει από καμία διοργάνωση από καταβολής συγκεκριμένων αγώνων, το 1951. Φέτος, η παρουσία της ελληνικής αποστολής θα είναι πολυπληθής αφού θα αποτελείται από 189 αθλητές/τριες αλλά και αρκετά νεανική. Η ελληνική συμμετοχή αφορά σχεδόν στο σύνολο των αγωνισμάτων των Μεσογειακών Αγώνων, όπου συμπεριλαμβάνονται τα περισσότερα Ολυμπιακά αθλήματα και κάποια που δεν είναι στο Ολυμπιακό πρόγραμμα (γκολφ, καράτε). Αναλυτικά, ελληνική παρουσία θα υπάρχει σε άρση βαρών, θαλάσσιο σκι, κολύμβηση, κωπηλασία, ξιφασκία, τάε κβον ντο, τζούντο, ιστιοπλοΐα, στίβο, πόλο, γυμναστική, σκοποβολή, τοξοβολία, μπάντμιντον, μπιτς βόλεϊ, κανόε καγιάκ, ποδηλασία, χάντμπολ, καράτε, πινγκ πονγκ, τένις, βόλεϊ και πάλη. Συνολικά στη φετινή διοργάνωση αναμένεται να λάβουν μέρος περισσότεροι από 4.000 αθλητές από 24 διαφορετικές χώρες που βρέχονται από τη Μεσόγειο.

Πρεμιέρα με πόλο

Αν και η επίσημη πρεμιέρα των αγώνων έχει οριστεί για αύριο, Πέμπτη 20 Ιούνη, έχει ήδη γίνει η αρχή αφού κάποια αθλήματα έχουν αρχίσει το πρόγραμμά τους από χτες. Από ελληνικής πλευράς την αυλαία του αγωνιστικού προγράμματος ανοίγει σήμερα η Εθνική ανδρών του πόλο, που στο πλαίσιο της πρεμιέρας του ομίλου της αντιμετωπίζει την κάτοχο του World League και παραδοσιακή δύναμη του χώρου, Σερβία (16.30). Στον άλλο αγώνα του ομίλου θα αγωνιστούν η Κροατία και η Ισπανία. Ο ομοσπονδιακός τεχνικός, Σάκης Κεχαγιάς, έχει επιλέξει επί το πλείστον νέους παίκτες για τη σύνθεση της ομάδας.

FOOTBALL LEAGUE
Στο Βόλο κρίνεται η άνοδος

Η αφετηρία (Βόλος) και ο προορισμός (Super League) είναι δεδομένα. Το ερώτημα είναι ποια ΠΑΕ θα φτάσει ως το τέλος. Ο τοπικός Ολυμπιακός ή ο Παναιτωλικός; Την απάντηση θα τη μάθουμε απόψε το βράδυ.

Στην αυλαία λοιπόν των play offs της Football League, «κόκκινοι» και «κυανοκίτρινοι» αναμετρώνται για το εισιτήριο που οδηγεί στη «βιτρίνα» του επαγγελματικού ποδοσφαίρου. Οι γηπεδούχοι θα το σφραγίσουν μόνο με νίκη, οι φιλοξενούμενοι αν δεν χάσουν. Το κλίμα είναι τεταμένο - και γι' αυτό θα υπάρξουν ιδιαίτερα αυξημένα μέτρα από την Αστυνομία - λόγω του διακυβεύματος αλλά και όσων έγιναν στο Αγρίνιο.

Μάλιστα, η υπόθεση του τραυματισμού (στο χέρι από κροτίδα) που υπέστη ο ποδοσφαιριστής του Ολυμπιακού Βόλου Στ. Καρράς εκδικάστηκε χτες. Κατά την απολογία της, στην Πρωτοβάθμια Πειθαρχική Επιτροπή της Football League, η ΠΑΕ Παναιτωλικός απέδωσε τον «ντόρο» σε προσπάθεια βαθμολογικής εκμετάλλευσης του γεγονότος από τους Βολιώτες. Και ουσιαστικά έριξε το φταίξιμο στον παθόντα!

«Προκάλεσε ο ίδιος τον τραυματισμό του. Αν δεν έπιανε την κροτίδα, τώρα δεν θα ήμασταν εδώ. Εδειξε επιπολαιότητα. Ο τραυματισμός του είναι ελαφρύς. Πρόκειται για ένα θλαστικό τραύμα. Εμείς στο Αγρίνιο το λέμε καψαλίστηκε». Και για να «πέσουν στα μαλακά» επικαλέστηκαν το δεδικασμένο, για ανάλογα περιστατικά, στις αναμετρήσεις Παναθηναϊκού - Ολυμπιακού (ακρωτηριασμός σεκιούριτι) και ΠΑΟΚ - ΑΕΚ (καπνογόνο στην πλάτη του Σάχα).

Απόλυτα διαδικαστικό χαρακτήρα έχει η αναμέτρηση στο «Καυταντζόγλειο». Αναλυτικά το πρόγραμμα (20.00, OTE SPORTS): Ολυμπιακός Βόλου - Παναιτωλικός, Ηρακλής - Νίκη Βόλου. Η βαθμολογία: Παναιτωλικός 11, Ολυμπιακός Βόλου 9, Ηρακλής 7, Νίκη Βόλου 3.

ΔΙΕΘΝΗ
Δύο νέα κρούσματα ντόπινγκ

Δύο νέα κρούσματα ντόπινγκ ήρθαν στην επιφάνεια και αφορούν την Πολωνή κολυμβήτρια Πάουλα Ζουκόβσκα και τον Βραζιλιάνο καταδύτη Ούγκο Παρίζι, που χάνουν την ευκαιρία να αγωνιστούν στο παγκόσμιο πρωτάθλημα της Βαρκελώνης. Η Ζουκόβσκα βρέθηκε να έκανε χρήση της απαγορευμένης ουσίας μεθιλεξανεαμίνη, ύστερα από έλεγχο που υποβλήθηκε στο πολωνικό Grand Prix κολύμβησης τον Οκτώβρη του 2012. Μάλιστα αρχικά είχε τιμωρηθεί από την ομοσπονδία της χώρα της με έξι μήνες αποκλεισμό, ωστόσο η Παγκόσμια Συνομοσπονδία αύξησε την ποινή της σε ένα χρόνο αποκλεισμό. Ο Παρίζι βρέθηκε θετικός στις ουσίες πρεδνισόνη και πρεδνισολόνη, κατά τη διάρκεια του Grand Prix καταδύσεων της FINA στο Ρόστοκ της Γερμανίας και τιμωρήθηκε με τρεις μήνες αποκλεισμό από τους αγώνες.

  • Τη συμμετοχή της σε τελική φάση Παγκοσμίου Κυπέλλου για τρίτη συνεχή φορά εξασφάλισε η Αυστραλία μετά την αγχωτική νίκη της επί του Ιράκ με 1-0. Επίσης το Ιράν που νίκησε τη Νότια Κορέα προκρίθηκε παρέα με τα «καγκουρό» ως πρώτο του ομίλου του, ενώ και οι Κορεάτες, παρά την ήττα, πήραν το εισιτήριο (ως δεύτερη ομάδα του ομίλου τους) αφήνοντας το Ουζμπεκιστάν και το Ομάν να παίζουν αγώνα μπαράζ. Υπενθυμίζεται ότι έχει ήδη προκριθεί και η Ιαπωνία.
ΞΙΦΑΣΚΙΑ
«Αργυρή» η Βουγιούκα

Στο δεύτερο σκαλί του βάθρου της σπάθης στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα ξιφασκίας του Ζάγκρεμπ ανέβηκε για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά η Βάσω Βουγιούκα. Η Ελληνίδα πρωταθλήτρια πέτυχε ό,τι ακριβώς είχε πετύχει και πέρυσι, στην αντίστοιχη διοργάνωση της Ιταλίας, όταν και πάλι είχε κατακτήσει το αργυρό μετάλλιο. Η Ελληνίδα ξιφομάχος ηττήθηκε στον τελικό από την Ουκρανή Ολγα Κάρλαν με 7-15. Ωστόσο οι εννέα νίκες (πέντε στα προκριματικά και τέσσερις στους νοκ-άουτ αγώνες) που πέτυχε η Βουγιούκα μέχρι να φθάσει στον τελικό της απέφεραν 39 βαθμούς στην παγκόσμια κατάταξη, κάτι που την εδραιώνει στην κορυφαία τετράδα της σπάθης στον κόσμο. Θετική εμφάνιση στους ίδιους αγώνες είχε και ο Νίκος Κοντοχριστόπουλος στο ξίφος ασκήσεως, που έφθασε μέχρι τους «16».

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ - ΕΘΝΙΚΗ Κ-20
Σε ρυθμούς Μουντιάλ

Στην Τουρκία βρίσκεται από χτες η αποστολή της εθνικής ομάδας Κ-20, ενόψει της συμμετοχής της στον 4ο όμιλο (Μεξικό, Παραγουάη, Μάλι) του 19ου Παγκοσμίου Κυπέλλου Νέων (21/6 - 13/7). Οι «γαλανόλευκοι» βρίσκονται στην πόλη Γκαζιαντέπ, όπου το Σάββατο (22/6), στην πρεμιέρα, αντιμετωπίζουν το Μεξικό και τρεις μέρες αργότερα το Μάλι. Την Παραγουάη θα αντιμετωπίσουν (28/6) στην Τραπεζούντα. Να σημειώσουμε ότι στην επόμενη φάση της διοργάνωσης («16») προκρίνονται οι δύο πρώτες ομάδες κάθε ομίλου και οι τέσσερις καλύτερες τρίτες συνολικά από τους 6 ομίλους.

Ο ομοσπονδιακός εκλέκτορας, Κ. Τσάνας, θα στερηθεί τις υπηρεσίες των τραυματιών Μαυρία και Φούντα. Οι 21 ποδοσφαιριστές που έχει επιλέξει είναι: Καπίνο, Διούδης, Γιαννακόπουλος (τερματοφύλακες), Μαρινάκης, Σταφυλίδης, Μπουγαΐδης, Τριανταφυλλόπουλος, Λυκογιάννης, Κουρμπέλης, Κωνσταντινίδης, Κούρος, Γούτας (αμυντικοί), Μπάλλας, Πέλκας, Φουρλάνος, Μπουχαλάκης (μέσοι), Διαμαντάκος, Κολοβός, Γιαννιώτας, Μπακασέτας, Ράνος (μεσοεπιθετικοί/επιθετικοί).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ