ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 19 Ιούνη 2013
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Δεν τόλμησε να συζητήσει την τροπολογία του ΚΚΕ

Ο αρμόδιος υπουργός την απέρριψε με προκλητικά επιχειρήματα και την επί της ουσίας στήριξη των ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ

Η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ διαμαρτύρεται για την απόρριψη της τροπολογίας που κατέθεσε
Η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ διαμαρτύρεται για την απόρριψη της τροπολογίας που κατέθεσε
Με απαράδεκτο και προκλητικό τρόπο η κυβέρνηση, εκμεταλλευόμενη και τη στάση του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ, αρνήθηκε χτες να συζητήσει και να θέσει σε ψηφοφορία την τροπολογία που είχε καταθέσει η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ για την αναδρομική κατάργηση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου, βάσει της οποίας εκδόθηκε η Κοινή Υπουργική Απόφαση που διαλύει την ΕΡΤ και απολύει τους χιλιάδες υπαλλήλους της.

O υπουργός Υγείας σε νομοσχέδιο του οποίου κατατέθηκε εμπρόθεσμα η τροπολογία της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ, δήλωσε στην αρχή της συνεδρίασης ότι δε θα κάνει δεκτή καμία τροπολογία βουλευτών, επικαλούμενος το άρθρο 73, παράγραφος 3 του Συντάγματος.

Οπως ισχυρίστηκε, το συγκεκριμένο άρθρο προβλέπει ότι καμία πρόταση νόμου ή τροπολογία ή προσθήκη δεν εισάγεται για συζήτηση, αν προέρχεται από βουλευτές, εφόσον συνεπάγεται οποιοδήποτε δημοσιονομικό κόστος για το δημόσιο. Είπε ακόμα ότι η τροπολογία δε συνοδεύεται από έκθεση του υπουργείου Οικονομικών για το ύψος της δημοσιονομικής επιβάρυνσης.

Η προκλητική στάση του υπουργού προκάλεσε τις έντονες αντιδράσεις της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ. Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Κόμματος Θ. Παφίλης, κατήγγειλε ότι η κυβέρνηση προσπαθεί με συνδικαλιστικά τερτίπια, επικαλούμενη τον κανονισμό και το Σύνταγμα, να αποφύγει ένα τεράστιο πολιτικό ζήτημα που αφορά την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου και την Κοινή Υπουργική Απόφαση.

Ζητάμε, είπε, να συζητηθεί η τροπολογία και να γίνει ψηφοφορία προκειμένου να αποφασίσει ο κάθε βουλευτής ονομαστικά εάν συμφωνεί ή όχι. Η τροπολογία, συνέχισε, είναι εμπρόθεσμη και εάν ήθελε η κυβέρνηση να συζητηθεί, θα ενδιαφέρονταν να ζητήσει την έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτος που συνοδεύει τις τροπολογίες. Καταλήγοντας, κάλεσε την κυβέρνηση να μην «πετάει την μπάλα στην εξέδρα» και την προκάλεσε να βάλει για συζήτηση και για ονομαστική ψηφοφορία την τροπολογία τονίζοντας: «Εάν έχετε πλειοψηφία να την περάσετε, ιδού η Ρόδος, ιδού και το πήδημα».

Στη συνέχεια, οι βουλευτές του ΚΚΕ αποχώρησαν από τη συνεδρίαση σε ένδειξη διαμαρτυρίας. Η στάση της κυβέρνησης προκάλεσε αντιδράσεις και από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ και των «Ανεξάρτητων Ελλήνων». Στη συζήτηση ήταν παρόντες οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι του ΠΑΣΟΚ Ε. Χριστοφιλοπούλου και της ΔΗΜΑΡ Β. Οικονόμου, οι οποίοι αβάνταραν την κυβέρνησης, επιλέγοντας να μην τοποθετηθούν στη συζήτηση, ενώ τις προηγούμενες μέρες σήκωναν κορόνες και ζητούσαν κατάργηση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου, έχοντας μάλιστα καταθέσει και σχετική πρόταση νόμου.

Εκ των υστέρων και στο τέλος της συνεδρίασης, ο μεν Β. Οικονόμου είπε ότι δεν τοποθετήθηκε γιατί η συζήτηση ήταν για το εάν θα συζητηθεί ή όχι και δεν αφορούσε την ουσία της τροπολογίας. Τα ίδια είπε και η Ε. Χριστοφιλοπούλου. Από τη συζήτηση αποχώρησαν επίσης οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και των «Ανεξάρτητων Ελλήνων», σε ένδειξη διαμαρτυρίας. Η ΚΟ του ΚΚΕ έχει καταθέσει την ίδια τροπολογία και σε νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος που η συζήτησή του αρχίζει σήμερα στη Βουλή. Υπουργός στο συγκεκριμένο υπουργείο είναι ο Ε. Λιβιεράτος, που έχει υποδειχθεί από το ΠΑΣΟΚ.

Τελεσίδικες οι 2.656 απολύσεις στην ΕΡΤ

Κανένα περιθώριο παρερμηνείας δεν αφήνουν οι χτεσινές διευκρινίσεις του ΣτΕ

Δεδομένες θεωρούνται οι απολύσεις των 2.500 και πλέον εργαζόμενων της ΕΡΤ, μετά και την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, καθώς η προσωρινή διαταγή του προέδρου του Ανωτάτου Διοικητικού Δικαστηρίου Κ. Μενουδάκου δεν υπεισέρχεται στο άρθρο 3 της από 11/6/2013 κοινής υπουργικής απόφασης, με την οποία οι εργαζόμενοι της κρατικής τηλεόρασης θεωρούνται απολυμένοι.

Μετά τα νομικά και άλλα πρακτικά προβλήματα που ανέκυψαν μετά την έκδοση της προσωρινής διαταγής, ως προς την ερμηνεία της απόφασης, από το ΣτΕ δόθηκαν χτες εξηγήσεις που δεν αφήνουν κανένα περιθώριο παρερμηνείας για το μέλλον των εργαζομένων.

Κατ' αρχήν, επισημάνθηκε ότι ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας και ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Σ. Κεδίκογλου, θα πρέπει άμεσα να ορίσουν το προσωπικό για την προσωρινή λειτουργία της κρατικής τηλεόρασης, κατά το μεταβατικό στάδιο μέχρι την ίδρυση του νέου φορέα. Επίσης, οι δυο υπουργοί θα πρέπει να ορίσουν και τον διαχειριστή της κρατικής ραδιοτηλεόρασης, ο οποίος θα «στρώσει το δρόμο» για τη λειτουργία της ΝΕΡΙΤ ΑΕ, όπως την προβλέπει το νομοσχέδιο που έχει δοθεί στη δημοσιότητα.

Ο διαχειριστής θα κρίνει ποιος είναι ο αναγκαίος αριθμός προσωπικού (δημοσιογράφοι, τεχνικοί, διοικητικοί υπάλληλοι, κ.λπ.) για τη λειτουργία της ΝΕΡΙΤ, ενώ θα καθορίσει και τον αριθμό και τα πρόσωπα που τυχόν θα επαναπροσληφθούν ή θα απολυθούν. Σύμφωνα με πληροφορίες, για το πρόσωπο του διαχειριστή έχουν γίνει έως τώρα προτάσεις σε δυο τέως ανώτερους δικαστικούς λειτουργούς και έναν καθηγητή Πανεπιστημίου, οι οποίες δεν ευδοκίμησαν.

Οσον αφορά το αίτημα της ΠΟΣΠΕΡΤ για έκδοση απόφασης αναστολής, από το ΣτΕ ξεκαθαρίστηκε ότι μέσα στην τρέχουσα βδομάδα δεν θα εκδοθεί. Για το σήμα της ΕΡΤ διευκρινίστηκε ότι δεν προβλέπεται δικονομικά κάποια ενέργεια του προέδρου του ΣτΕ, εκτός αν η ΠΟΣΠΕΡΤ προσφύγει εγγράφως για τη μη εκτέλεση της προσωρινής διαταγής του. Σ' αυτή την περίπτωση, ο πρόεδρος θα εξετάσει ποιες δικονομικές δυνατότητες έχει για να κινηθεί, χωρίς να αποκλείεται και η εισαγγελική επίκληση.

Τέλος, όπως επεσήμαναν δικαστές του ΣτΕ, η προσωρινή διαταγή του Κ. Μενουδάκου δεν καταλαμβάνει τα τρία μουσικά σύνολα της ΕΡΤ και τους εργαζόμενους στο εβδομαδιαίο περιοδικό «Ραδιοτηλεόραση», καθώς η «τύχη τους» θα καθοριστεί από τον διαχειριστή που θα οριστεί από τους δύο συναρμόδιους υπουργούς.

Δραστηριότητες ΚΟ του ΚΚΕ
Σήμερα Τετάρτη
  • Στις 7 μ.μ. στα γραφεία της ΚΟ Πειραιά, σύσκεψη - συζήτηση της ΚΟΒ Εκτελωνιστών, με ομιλητή τον Θ. Τζίμα, μέλος της ΚΕ.
  • Στις 8 μ.μ. συγκέντρωση με θέμα το Ασφαλιστικό στην πλατεία Νέας Πεντέλης. Ομιλητής ο Γ. Σκιαδιώτης, μέλος της ΚΕ.
  • Στις 8 μ.μ., στην Καλλιθέα, πλατεία Δαβάκη, σε συγκέντρωση για την ανεργία θα μιλήσει ο Κ. Ζιώγας, μέλος της ΚΕ.
  • Στη 1 μ.μ. περιοδεία και συγκέντρωση στα ΕΛΤΑ Πατησίων με τον Θ. Γκιώνη, μέλος της ΚΕ.
  • Στις 7 π.μ. περιοδεία στους χειριστές του ΟΛΠ με την Διάμαντω Μανωλάκου, μέλος της ΚΕ.
  • Στις 10 π.μ. περιοδεία στην ΑΚΤΩΡ με την Γιώτα Ταβουλάρη, μέλος της ΕΠ της ΚΟ Αττικής.
  • Σε συγκέντρωση στις 8 μ.μ., στο πρώην Δημαρχείο Πολίχνης, θα μιλήσει ο Ν. Χριστάνης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.
  • Περιοδεία στον ΟΣΕ Θεσσαλονίκης, στις 9 π.μ., ο Λ. Στολτίδης, μέλος της ΕΠ Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ.
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Εκδήλωση για την Κούβα

Εκδήλωση με θέμα «Αλληλεγγύη στη σοσιαλιστική Κούβα: απαιτούμε την άμεση απελευθέρωση των τεσσάρων Κουβανών πατριωτών που παραμένουν στις φυλακές των ΗΠΑ» διοργανώνουν η ΚΟ Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ και ο Ελληνοκουβανικός Σύνδεσμος Θεσσαλονίκης, αύριο Πέμπτη, στις 8 μ.μ., στον κινηματογράφο «Αλέξανδρος». Θα μιλήσει ο πρέσβης της Κούβας Οσβάλντο Κομπάτσο.

Περιοδεία του Ν. Σοφιανού στη Ρόδο

Στη Ρόδο θα περιοδεύσει σήμερα Τετάρτη ο Ν. Σοφιανός, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ. Το πρόγραμμα της περιοδείας είναι: Στις 11 π.μ., ομιλία σε σύσκεψη με τους εργαζόμενους του ξενοδοχείου «Sun Prime» (πρώην «Mira Mare»). Στις 12 μ., συνέντευξη Τύπου στην αίθουσα εθιμοτυπίας του Δήμου Ρόδου. Στη 1 μ.μ., περιοδεία στο Νοσοκομείο Ρόδου. Στις 2.30 μ.μ., συνάντηση με τις διοικήσεις των Σωματείων των εργαζομένων και των ιατρών του νοσοκομείου - Επαφή με τη Διοίκηση του Νοσοκομείου. Στις 7.30 μ.μ., ομιλία στο Εργατικό Κέντρο Ρόδου.

ΘΑΝΑΣΗΣ ΠΑΦΙΛΗΣ
Δεν τελειώσαμε, το ΚΚΕ επανέρχεται

Δήλωση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του Κόμματος

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Θ. Παφίλης έκανε χτες βράδυ την ακόλουθη δήλωση: «Η κυβέρνηση με απαράδεκτο και προκλητικό τρόπο εκμεταλλευόμενη τη σιωπή του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ, αρνήθηκε να κάνει το αυτονόητο. Να αποδείξει δηλαδή ότι έχει πλειοψηφία στη Βουλή και ότι μπορεί να εφαρμόσει αυτό το έκτρωμα που λέγεται Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου. Ομως δεν τελειώσαμε. Το ΚΚΕ επανέρχεται, έχουμε καταθέσει την ίδια τροπολογία στο επόμενο νομοσχέδιο και σε ό,τι αφορά την κυβέρνηση, ιδού η Ρόδος, ιδού και το πήδημα, να αποδείξει αν έχει πλειοψηφία στη Βουλή για να εφαρμόσει αυτούς τους νόμους».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ