ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 31 Δεκέμβρη 2000
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ενισχύστε το έργο της «Δημοκρατικής Μέριμνας»

Οικονομική εξόρμηση πραγματοποιεί η «Δημοκρατική Μέριμνα», προκειμένου, με τη συνεισφορά όλων μας, να ανταποκριθεί στις αυξημένες, λόγω των γιορτών, ανάγκες των ανθρώπων, που περιθάλπει, άπορων αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης, που αντιμετωπίζουν ακόμα και πρόβλημα επιβίωσης.

Στην ανακοίνωση της «Δημοκρατικής Μέριμνας», υπογραμμίζεται: «Η αναγνώριση από την πολιτεία της Εθνικής μας Αντίστασης και η ηθική δικαίωση των αγωνιστών της δεν έλυσε τα προβλήματα, που από πολλά χρόνια αυτοί αντιμετωπίζουν. Γιατί, δυστυχώς, η υλική τους αποκατάσταση - παρά τα δειλά βήματα που έγιναν προς την κατεύθυνση αυτή - δεν ολοκληρώθηκε ποτέ, ώστε οι αγωνιστές να αντιμετωπίζουν προβλήματα επιβίωσης, ύστερα από τη μεγάλη προσφορά τους στην πατρίδα και τη δημοκρατία, που τους "αντάμειψαν" με φυλακές, εξορίες κι άλλες παντοειδείς διώξεις, με συνέπεια να χάσουν τις δουλιές τους, τις ασφαλιστικές τους καλύψεις και να βρεθούν, σε προχωρημένη πια ηλικία και άρρωστοι οι πιο πολλοί, κυριολεκτικά χωρίς κανέναν πόρο ζωής, ενώ οι περισσότεροι - οι λιγότερο "τυχεροί" - "έφυγαν", με την πίκρα της εγκατάλειψης»!

Η «Δημοκρατική Μέριμνα» εκφράζει τη βεβαιότητα ότι και αυτή τη φορά όλοι όσοι και στο παρελθόν στήριξαν το έργο της, θα το πράξουν ξανά, βοηθώντας στην εκπλήρωση της αποστολής της. Με τη βεβαιότητα αυτή, η «Δημοκρατική Μέριμνα» εύχεται Καλά Χριστούγεννα και Ευτυχισμένο και Ειρηνικό το Νέο Ετος 2001.

Οι ενδιαφερόμενοι να βοηθήσουν το σημαντικό έργο της «Δημοκρατικής Μέριμνας», για περισσότερες πληροφορίες, μπορούν να απευθύνονται στα γραφεία της, στην οδό Ακαδημίας 78, στο τηλέφωνο 3822.776 ή να καταθέσουν την προσφορά τους στην Εθνική Τράπεζα και στο λογαριασμό 129/480210/14.

Πατριδογνωμόνιο
Δεσμώτες με πατίνια

«Μου 'κανε τη ζωή πατίνι....» Εκφραση παλιά όσο και καινούρια, κατανοητή απ' όλους, γραμματιζούμενους κι αγράμματους. Ενα σχήμα λόγου που προσπαθεί και πετυχαίνει να περιγράψει συνθήκες ζωής, δυο πόντους απ' τη γης, με το πόδι του δυνάστη (του όποιου δυνάστη) στο σβέρκο, να βολεύεται τιμονάροντας τη βούληση του άλλου.

Ποιος θέλει να του κάνουν τη ζωή πατίνι και να του λένε κι από πάνω ότι είναι τιμή του να είναι πατίνι; Ποιος αντέχει ακόμα και στην ιδέα ότι έτσι μόνο του επιτρέπεται να ζήσει, ως εκούσιο πατίνι, για να γλυκαθεί η ξεφτίλα του καταναγκασμού; Κανείς θα μου πείτε. Κι ίσως να σκεφτείτε ότι χρονιάρες μέρες θα 'πρεπε κι εγώ να γράφω εδώ για γιορτές και άχνη ζάχαρη, για γλέντια και χρυσόσκονη.

Ομως δεν μπορώ να ησυχάσω στην ιδέα ότι η πρόοδος κι ο ταχύς εκσυγχρονισμός, η αμερικανοποίηση της ελληνικής πραγματικότητας, έχουν υποχρεώσει τους εργαζόμενους σε αλυσίδα πολυκαταστημάτων (τα «Καρφούρ» πρώην «Κόντινεντ») να κυκλοφορούν με πατίνια, για να προλαβαίνουν τις επιθυμίες των πελατών...

Ημαρτον σύντροφοι! Δεν ξεσηκώθηκαν κι οι πέτρες, όπως θα περιμέναμε για να σταματήσουν τις σύγχρονες γαλέρες της αγοράς. Φύλλο, εκτός από τους κομμουνιστές συνδικαλιστές που δεν έκλεισαν τ' αυτιά τους στις καταγγελίες. Ούτε στη Θεσσαλονίκη, ούτε στου Ρέντη. Οι Ενώσεις Εμποροϋπαλλήλων άρχισαν αγώνες. Στη Θεσσαλονίκη το δικτατορικό μέτρο των πατινιών ανεστάλη. Εδώ μένει να δούμε τι θα γίνει. Ομως για σκεφτείτε πόσο εύκολα μπορεί να δείτε άρθρα, ρεπορτάζ στις ειδήσεις ή και αφιερώματα σ' αυτή την ωραία (!) ιδέα, που δεν εκνευρίζει τους πελάτες, αφού τρέχει σαν πατίνι ο δούλος - υπάλληλος δήθεν για τον πελάτη - αφέντη. Ασε που θα βγει και κανένας φιλεργατικός και φιλάνθρωπος αναλυτής και θα διακρίνει πίσω από το μέτρο «τρέξτε δούλοι με πατίνια» την ανθρωπιστική φροντίδα του εργοδότη για τους εργαζόμενους. Θα μας πετάξουν στα μούτρα και μια επιχειρηματολογία περί υγιεινής μετακίνησης των εργαζομένων που κάνουν και σπορ, και αθλούνται εν ώρα εργασίας και μάλιστα με ακριβά πατίνια για τα οποία το αφεντικό ξόδεψε κι ένα κάρο λεφτά... Η πλύση εγκεφάλου, μαζί με τον εκβιασμό της ανεργίας, σπρώχνει τους νέους ειδικά στην αποδοχή της γαλέρας με πατίνια και στην ψευδαίσθηση ότι αυτή είναι μια μοντέρνα δουλιά για άξιους και ικανούς να αντεπεξέλθουν στις σύγχρονες απαιτήσεις της αγοράς.

Σε κάποια επόμενη αλυσίδα εντατικοποιημένης καπιταλιστικής θηριωδίας, κάποιος θα έχει την έμπνευση να περπατάνε στα καταστήματα παιχνιδιών ή παιδικών ειδών, στα τέσσερα οι υπάλληλοι, ώστε να εξυπηρετούν την πολύ νέα γενιά δημοκρατικά και στο ύψος της. Και θα εξηγεί και ο αρχιδεσμοφύλακας προϊστάμενος πως το αφεντικό, που έχει σπουδάσει παιδοψυχολογία στην Αμερική, την Αγγλία και την Ιαπωνία, απαιτεί να σερβίρεται ο λιλιπούτειος καταναλωτής από υπάλληλο που μπουσουλάει, ώστε να μην πληγώνεται από την καταπιεστική διαφορά του ύψους το παιδί και πάει τελικώς σε άλλο μαγαζί.

Αυτός ο αιώνας που αρχίζει με τέτοια μαντάτα κραυγάζει καθημερινά την αναπόδραστη ρήξη με τα όσα συνεπάγεται «μια ζωή πατίνι». Κι ας έγινε «μια δουλιά με πατίνια». Γιατί δεν είναι δουλιά. Είναι εξαθλίωση και σκλαβιά. Περπατάτε γοργά, να συναντηθούμε σε αγώνες σκληρούς, γιατί αν τους αφήσουμε λίγο ακόμα θα μας υποχρεώσουν να γεννάμε παιδιά με ρόδες στα πόδια, γραναζάκια στη χρηματομηχανή τους.


Της Λιάνας ΚΑΝΕΛΛΗ

Προσφορές για το 16ο Συνέδριο του ΚΚΕ

Ο Γιώργος Νταούτης από τη Νάουσα Ημαθίας πρόσφερε 100.000 δρχ., μέσω ΝΕ Ημαθίας στη μνήμη του αδελφού του.

Ο Κώστας Καραχάλιος Επίτιμος πρόεδρος της ΕΕΛ, προσφέρει, μέσω της ΚΟΒ Λογοτεχνών 50.000 δρχ.

Ο Γιάννης Γρηγοράκης προσφέρει 20.000 δρχ. στη μνήμη της γυναίκας του ΣΤΑΥΡΟΥΛΑΣ.

Η Τασία Τερζοπούλου προσφέρει, μέσω ΚΟΒ Νέας Σμύρνης 50.000 δρχ. στη μνήμη του αδελφού της ΑΚΗ ΜΠΑΤΖΙΟΥ, της μητέρας της ΑΡΕΤΗΣ ΜΠΑΤΖΙΟΥ και του γαμπρού της ΠΟΛΥΧΡΟΝΗ ΠΟΛΥΧΡΟΝΙΑΔΗ.

Η Τομεακή Οργάνωση ΑΣΟΕΕ της Σπουδάζουσας της ΚΝΕ προσφέρει 30.000 δρχ. στη μνήμη της ΦΩΤΕΙΝΗΣ ΜΑΤΣΙΑΚ.

Ο Γεράσιμος Προκόπης, μέλος του Παραρτήματος Κορυδαλλού της ΠΕΑΕΑ προσφέρει, μέσω ΚΟΒ Κορυδαλλού, 50.000 δρχ. στο ΚΚΕ, 30.000 δρχ. στη «Δημοκρατική Μέριμνα», 30.000 δρχ. για την Κούβα και 5.000 δρχ. στην ΠΕΑΕΑ.

Ο Σωκράτης Κατερέλος προσφέρει 20.000 δρχ., μέσω ΚΟΒ Κορυδαλλού.

O αντιστασιακός Νίκος Μαργαρίτης από το Πουρνάρι Δομοκού προσφέρει 15.000 δρχ,.

Μέλη του Παραρτήματος Ελληνικού της ΠΕΑΕΑ προσφέρουν 50.000 δρχ., μέσω ΚΟΒ Ελληνικού στη μνήμη των νεκρών μελών του Παραρτήματος.

Ο Γιάννης και η Κατερίνα Γκόλτσου - Λέφα, προσφέρουν 100.000 δρχ. στη μνήμη του αδελφού τους ΒΑΣΙΛΗ Αντ. ΓΚΟΛΤΣΟΥ, ο οποίος εκτελέστηκε στις 22 Οκτώβρη 1998, στο Μεζούρλο Λάρισας.

Οι ΕΤ.ΒΤ.ΑΤ. προσφέρουν 130.000 δρχ. στη μνήμη των ΛΕΩΝ.ΑΥΔΗ, ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΣΑΛΠΕΑ, καθώς και στη μνήμη των γονιών τους.

Ο Στάθης Λαμπροδήμος προσφέρει 30.000 δρχ. στο ΚΚΕ και 10.000 δρχ. στο «Ριζοσπάστη» στη μνήμη της αδελφής του ΚΟΝΔΥΛΙΑΣ ΛΑΜΠΡΟΠΟΥΛΟΥ των εξαδέλφων του ΝΙΚΟΥ ΑΥΓΕΡΙΚΟΥ, ΜΗΤΣΟΥ ΦΛΩΡΟΥ, του θείου του ΓΙΑΝΝΗ ΣΥΡΟΥ νεκρών μαχητών του ΔΣΕ και της αγωνίστριας μάνας του ΓΕΩΡΓΙΑΣ ΛΑΜΠΡΟΔΗΜΟΥ, Ολοι κατάγονταν από την Αράχοβα.

H Ρόζη Φουρκά προσφέρει 5.000 δρχ., μέσω ΚΟΒ Δάφνης στη μνήμη του θείου της ΜΗΤΣΟΥ ΔΕΡΒΕΝΙΩΤΗ, μέλους του ΚΚΕ, αντιστασιακού.

Ο Στέλιος Κωνσταντινίδης από τα Γιαννιτσά Πέλλας προσφέρει 10.000 δρχ. στη ΝΕ Πέλλας και 5.000 δρχ. στο «Ριζοσπάστη», στη μνήμη όσων έδωσαν τη ζωή τους στον αγώνα για τα ιδανικά του Κόμματος.

Ο Νίκος Στάικος προσφέρει 200.000 δρχ. στη μνήμη των αδελφών του ΤΑΣΙΑΣ ΒΟΥΛΓΑΡΗ, ΜΕΝΙΟΥ, ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ και ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΣΤΑΪΚΟΥ.

Ο Γιάννης Μουλάς, προσφέρει, μέσω ΚΟΒ Εργατοϋπαλλήλων Βύρωνα 50.000 δρχ.

Η Ρίτα Κουλούρη προσφέρει, μέσω ΚΟΒ Γκύζη 10.000 δρχ. στη μνήμη της αδελφής της Κατίνας και της μητέρας της ΒΑΣΙΛΙΚΗΣ, αγωνιστριών της Εθνικής Αντίστασης.

Οι Χρήστος Δωρογκιδένης και Βασίλης Κελεπούρης οι οποίοι συμμετείχαν στο 16ο Συνέδριο, πρόσφεραν από 20.000 δρχ.

Οι Αννα και Γιάννης Γιάνναρος πρόσφεραν, μέσω ΚΟΒ Πλάτωνα 50.000 δρχ. στη μνήμη του αδελφού τους ΣΟΥΛΗ.

Ο Χρήστος Πάντζος από τη Νέα Ιωνία Βόλου προσφέρει, μέσω ΚΟΒ Νέας Ιωνίας ως δεύτερη δόση 50.000 δρχ. και εύχεται πρόοδο στο Κόμμα και πάντα επιτυχίες στο εργατικό λαϊκό κίνημα.

Ο Βασίλης Αρμενάκος, δήμαρχος Δ. Μελιτειέων Κέρκυρας, προσφέρει 50.000 δρχ.

Ο Θεόδωρος Γουλής, νομαρχιακός σύμβουλος Ν. Κέρκυρας, προσφέρει 40.000 δρχ.

Οι επαγγελματίες Γιώργος Δάφνης και Κωνσταντίνος Κροκίδης προσφέρουν από 20.000 δρχ. Ο αγρότης Θεόδωρος Νίνος προσφέρει 20.000 δρχ. Ο Βασίλης Δημητράς μέλος του Εργατικού Κέντρου Κέρκυρας, η Σία Παπά και η οικοδόμος Βάσω Σαλβάνου προσφέρουν από 10.000 δρχ. Ο επαγγελματίας Γιώργος Δάφνης προσφέρει 16.000 δρχ. Ο οικοδόμος Παναγιώτης Μπόικος προσφέρει 5.000 δρχ. Ενας αγωνιστής προσφέρει 15.000 δρχ.

Ο Μήτσος Τρατολάκης και η Ελένη Σαραντοπούλου προσφέρουν, μέσω ΚΟΒ Καμινίων 20.000 δρχ.

Η Ρούλα Κοντούκα προσφέρει 5.000 δρχ., μέσω ΚΟΒ Κηφισιάς, στη μνήμη των αδελφών της ΟΔΥΣΣΕΑ και ΤΖΙΜΗ.

Η Ευαγγελία Σακκαρέλου προσφέρει 100.000 δρχ. στη μνήμη των γονιών της, των αδελφών της ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ, ΚΩΣΤΑ και της ανιψιάς της ΧΡΥΣΑΝΘΗΣ Αθανασίου ΚΑΝΤΑ.

Ο Στράτος Τσαμπής πρόσφερε στην ΚΟΝ 50.000 δρχ. στη μνήμη των: ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΣΚΕΥΟΦΥΛΑΚΑ, ΑΝΔΡΕΑ ΣΚΟΥΡΑ, ΓΙΩΡΓΟΥ ΝΙΚΗΦΟΡΟΥ, ΝΙΚΟΥ ΚΑΛΟΥΔΗ, ΑΝΤΩΝΗ ΑΜΠΑΤΙΕΛΟΥ, ΚΩΣΤΑ ΤΣΙΠΛΑΚΗ.

Επίσης ο Σ. Τσαμπής πρόσφερε, μέσω ΚΟ Ναυτεργατών 50.000 δρχ. στη μνήμη των: ΣΤΕΦΑΝΟΥ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΑΚΗ, ΑΝΤΩΝΗ ΚΑΛΑΜΠΟΓΙΑ, ΚΩΣΤΑ ΛΙΤΣΑ, ΦΙΛΙΠΠΑ ΜΑΥΡΙΚΗ, ΜΠΑΜΠΗ ΓΚΟΤΖΙΟΥ, ΓΙΑΝΝΗ ΤΣΕΡΜΕΓΚΑ.

Ο Μπάμπης Πολυμενάκος προσφέρει 5.000 δρχ., μέσω ΚΟΒ Επισιτισμού Αχτίδας Εργατοϋπαλλήλων της ΚΟΑ στη μνήμη του αγωνιστή MAKHΛΙΜΠΕΡΑΤΟΥ.

H Νούλα προσφέρει, μέσω ΚΟΒ Ανω Πόλης Θεσσαλονίκης, 20.000 δρχ. στη μνήμη της μητέρας της ΒΑΣΙΛΙΚΗΣ Σ. ΖΩΙΔΟΥ.

Οι Ερωτόκριτος Ποταμιάνος, Αντώνης Βασίλαρος, Μιχάλης Θεοδώρου, Νίκος Παπουτσόγλου, Βασίλης Καρατάσογλου, Γιάννης Παπαδήμας προσφέρουν 30.000 δρχ., μέσω Αχτίδας ΕΒΕ της ΚΟΑ.

Ο Σπύρος Μαυραγάνης προσφέρει 30.000 δρχ. στη μνήμη του αδελφού του ΜΙΜΗ ΜΑΥΡΑΓΑΝΗ.

Ο Πατρίκιος Αποστολάκος πρόσφερε στην ΚΟΒ «Αγ. Σοφίας» Πειραιά 150.000 δρχ.

Η Ευανθία Τσιόλα - Τσιρώνη και ο σύζυγός της Παναγιώτης Τσιρώνης προσφέρουν 20.000 δρχ., μέσω ΚΟ Μαγνησίας, στη μνήμη των αδελφών τους ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ και ΜΙΧΑΛΗ από το Πεύκο Καστοριάς, μαχητών του ΔΣΕ και στη μνήμη των νεκρών μαχητών του ΔΣΕ από το Γλυκονέρι Καστοριάς.

Η Χρύσα Κουτούφαρη - ΛΕΚΚΑ προσφέρει 20.000 δρχ., μέσω ΚΟΒ Χολαργού στη μνήμη του αγαπημένου αδερφού της ΣΤΕΛΙΟΥ ΚΟΥΤΟΥΦΑΣΗ, μέλους του ΚΚΕ - ενός από τα θύματα του ναυαγίου του «Σάμινα».

Ο Δ. Μ. προσφέρει 10.000 δρχ., μέσω ΚΟΒ Ριζούπολης - Κυπριάδου προς τιμή των ΓΙΑΝΝΗ ΛΕΒΑΝΤΗ και ΝΙΚΟΥ ΤΖΕΝΑ.

Εκδρομή

Η Τομεακή Οργάνωση Περιστερίου της ΚΝΕ διοργανώνει εκδρομή σην Ακροναυπλία, το Σάββατο 6/1/2001. Η αναχώρηση γίνεται απο το 1ο Λύκειο Περιστερίου, (Πελασγίας και Θηβών), στις 7.30 π.μ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ