ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 21 Ιούνη 2013
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Εκρηκτική η κατάσταση στο «Αττικόν»

Εκδήλωση των Οργανώσεων του ΚΚΕ στην περιοχή

Από τη χτεσινή συγκέντρωση
Από τη χτεσινή συγκέντρωση
Συγκέντρωση έξω από το Νοσοκομείο «Αττικόν» σε μια πλατεία όπου μαζεύτηκαν άνθρωποι της γειτονιάς και από τις γύρω περιοχές, εργαζόμενοι στο νοσοκομείο, αλλά και υγειονομικοί από άλλους χώρους διοργάνωσαν χτες το βράδυ η Κομματική Οργάνωση Νοτιοδυτικών Συνοικιών και η Οργάνωση Νοσοκομείων Δυτικής Αττικής του ΚΚΕ.

Τη συγκέντρωση άνοιξε η Ισαβέλλα Μαργάρα, στέλεχος του ΚΚΕ και εργαζόμενη στο Νοσοκομείο «Αττικόν», περιγράφοντας τη δραματική κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στο νοσοκομείο τόσο για τους εργαζόμενους όσο και για τους ασθενείς, λέγοντας χαρακτηριστικά πως αντίπαλος δεν είναι μόνο η ασθένεια αυτή καθ' αυτή αλλά και η απάνθρωπη πολιτική στο χώρο της Υγείας.

Κεντρικός ομιλητής ο Πέτρος Αλέπης, μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ, σημείωσε πως στο «Αττικόν» επιβεβαιώνεται η τεράστια αντίφαση που διέπει τον καπιταλισμό από τη μια οι δυνατότητες που προσφέρει η επιστήμη, η τεχνολογία και ο ανθρώπινος κόπος να μπορούν να ανακουφίσουν τον πόνο, να προλάβουν και θα θεραπεύσουν, και, από την άλλη, στο νοσοκομείο να λείπουν ακόμη και γάντια, σύριγγες και άλλα απαραίτητα στοιχειώδη υλικά. Επίσης, υπογράμμισε πως δεν αποτελεί ανικανότητα των κυβερνώντων αλλά συνειδητή επιλογή εμπορευματοποίησης της Υγείας, ώστε να θησαυρίζουν ορισμένες επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην Υγεία και στο Φάρμακο. Γι' αυτό και για την κυβέρνηση θεωρείται σπατάλη οι λαϊκές οικογένειες να βρίσκουν έγκαιρα και δωρεάν γιατρό στην περιοχή που μένουν να μπορούν να κάνουν πλήρεις εργαστηριακές εξετάσεις και να προμηθεύονται όλα τα φάρμακα χωρίς να πληρώνουν. Στη συνέχεια, αναφέρθηκε στην πρόταση του ΚΚΕ, λέγοντας πως η κατάσταση όπως διαμορφώνεται τη φέρνει ακόμα πιο επιτακτικά στο προσκήνιο.

Κάλεσε τους συγκεντρωμένους να συσπειρωθούν στο ΚΚΕ και να διεκδικήσουν δωρεάν κάλυψη όλου του πληθυσμού με υπηρεσίες πρόληψης Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, νοσοκομειακής περίθαλψης και επείγουσας ιατρικής βοήθειας. Σημείωσε δε πως τα φάρμακα πρέπει να χορηγούνται σε όλους δωρεάν και με προτεραιότητα στα ΑμΕΑ και στους χρόνια πάσχοντες. Τέλος, στάθηκε στη ρεαλιστικότητα και στην αναγκαιότητα αυτής της πρότασης, υπογραμμίζοντας πως υπήρξε κοινωνικοπολιτικό σύστημα που έλυσε το ζήτημα της υγείας του λαού με αναβαθμισμένες δωρεάν υπηρεσίες. Αυτός είναι ο σοσιαλισμός, η πρώτη απόπειρα του ανθρώπου να απαλλαγεί από την καπιταλιστική σκλαβιά που οικοδομήθηκε στη Σοβιετική Ενωση και σε άλλες χώρες της Ανατολικής Ευρώπης.

Ερώτηση του ΚΚΕ στη Βουλή

Για τα εκρηκτικά προβλήματα στο Νοσοκομείο «Αττικόν» σε Ερώτηση που έχει καταθέσει το ΚΚΕ στη Βουλή ανάμεσα σε άλλα σημειώνει:

Το νοσοκομείο (...) ξεχειλίζει από ράντζα, που βρίσκονται σε μόνιμη βάση στους διαδρόμους του. Εχει 100% πληρότητα προτού ξεκινήσει η εφημερία, ενώ στον παθολογικό τομέα η πληρότητα φτάνει το 200% (...) Το νοσηλευτικό προσωπικό έχει φτάσει στα όρια της σωματικής και ψυχικής εξουθένωσης (...) Στη γενική εφημερία, όπου κατά μέσο όρο το νοσοκομείο δέχεται 1.000 ασθενείς, οι νοσηλευτές του τμήματος επειγόντων δεν επαρκούν και μεταφέρονται νοσηλευτές από άλλα τμήματα. Η υποστελέχωση είναι τέτοια, που η απάνθρωπη αναμονή των ασθενών φτάνει και τις 9 ώρες για τα παθολογικά περιστατικά (...) παραμένει η απαράδεκτη κατάσταση με την ύπαρξη μόνο 11 τραυματιοφορέων, ενώ στον Οργανισμό του νοσοκομείου προβλέπονται 70 θέσεις.

ΠΟΛΥΚΛΙΝΙΚΗ
Διαδήλωσαν για να μείνει ανοιχτή

Εργαζόμενοι και φορείς έκαναν συγκέντρωση και πορεία στο υπουργείο Υγείας

Κινητοποίηση έξω από το Νοσοκομείο «Πολυκλινική», πορεία και συγκέντρωση στο υπουργείο Υγείας οργάνωσε χθες το πρωί το Σωματείο Εργαζομένων Πολυκλινικής, οι Λαϊκές Επιτροπές στο Δήμο της Αθήνας, ο Σύλλογος Αυτοαπασχολούμενων - Επαγγελματιών και Εμπόρων Δήμου Αθήνας και η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αναπήρων (ΣΕΑΑΝ).

Εργαζόμενοι και φορείς διαδήλωσαν ενάντια στο ενδεχόμενο κατάργησης του νοσοκομείου δεδομένης της συνεχόμενης υποχρηματοδότησης και υποστελέχωσής του και της μεταφοράς κλινικών και τμημάτων. Επίσης, δρομολογείται ο αποκλεισμός μεγάλου όγκου ασθενών από το νοσοκομείο μέσα από την τοποθέτηση γραμμικού κώδικα -barcode- σε κάθε παραπεμπτικό και την εξυπηρέτηση μόνον όσων ασθενών διαθέτουν ΑΜΚΑ. Η Ελένη Κύργιου, πρόεδρος του Σωματείου στην «Πολυκλινική», κατήγγειλε πως μεθοδεύεται το κλείσιμό του, όπως και πολλών άλλων νοσοκομείων. Υπογράμμισε δε, πως εξυπηρετεί ευαίσθητες ομάδες, όπως άστεγους, μετανάστες, χρήστες και δεν υπάρχει άλλο στο κέντρο για έκτακτα περιστατικά, αφού έκλεισε ήδη το 3ο Θεραπευτήριο ΙΚΑ. Την ίδια ώρα, οι εργαζόμενοι είναι απλήρωτοι και τους οφείλονται δεδουλευμένες εφημερίες από το 2012.

Τη στήριξη του Σωματείου Εργαζομένων Νοσοκομείου «Ευαγγελισμός» εξέφρασε ο πρόεδρός του Ηλίας Σιώρας, μιλώντας στη συγκέντρωση.

Στο υπουργείο Υγείας αντιπροσωπεία συναντήθηκε με τον Μ. Σαλμά, αναπληρωτή υπουργό Υγείας ο οποίος δε δεσμεύτηκε για τίποτα και μάλιστα δήλωσε αναρμόδιος για τα νοσοκομεία. Σήμερα οι εργαζόμενοι έχουν προγραμματίσει γενική συνέλευση.

ΚΑΡΔΙΤΣΑ
Συγκέντρωση για την Κοινωνική Ασφάλιση

Μαζική και μαχητική ήταν η συγκέντρωση για την υπεράσπιση της κοινωνικής ασφάλισης που πραγματοποιήθηκε, προχτές βράδυ, στην πλατεία Πλαστήρα της Καρδίτσας, με πρωτοβουλία της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας (ΕΟΑΣΚ) και τη συμμετοχή 30 και πλέον εργατικών σωματείων, συλλόγων ΕΒΕ και άλλων μαζικών φορέων του νομού. Ιδιαίτερα δυναμική ήταν η παρουσία των αγροτών, κάποιοι από τους οποίους έφτασαν στο χώρο της κινητοποίησης με τρακτέρ.

Στη συγκέντρωση χαιρέτισαν απολυμένη δημοσιογράφος της ΕΡΑ, ο πρόεδρος της ΕΛΜΕ Καρδίτσας και εκπρόσωπος της Γραμματείας Καρδίτσας της ΠΑΣΕΒΕ, ενώ κεντρικός ομιλητής ήταν ο Βαγγέλης Μπούτας, πρόεδρος της ΕΟΑΣΚ, ο οποίος στάθηκε στα προβλήματα Κοινωνικής Ασφάλισης που αντιμετωπίζουν όλοι οι κλάδοι, προβάλλοντας πλαίσιο διεκδικητικών αιτημάτων που είχε συμφωνηθεί από όλους τους φορείς.

Αναφερόμενος στη γενικότερη, σφοδρή επίθεση που δέχεται ο λαός μας, από την αντιλαϊκή πολιτική που εφαρμόζεται, κάλεσε στον αγώνα για αλλαγή των συσχετισμών μέσα στο συνδικαλιστικό κίνημα και σε συμπόρευση εργατών, αγροτών, αυτοαπασχολούμενων, νέων, γυναικών, για να χτιστεί μια λαϊκή συμμαχία που θα ανατρέψει τη βάρβαρη πολιτική.

Μετά τη συγκέντρωση έγινε πορεία στους δρόμους της πόλης.

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ ΙΚΑ
Ο ΕΟΠΥΥ «εν κινδύνω»

«Η κυβέρνηση για άλλη μια φορά βάζει στο στόχαστρο τη δημόσια υγεία αποδυναμώνοντας οικονομικά, τεχνολογικά και από έμψυχο υλικό ό,τι έχει απομείνει στην πρωτοβάθμια φροντίδα» τονίζει η Ομοσπονδία Συνταξιούχων Ελλάδας ΙΚΑ σε ανακοίνωσή της με τον τίτλο: «ΕΟΠΥΥ εν κινδύνω».

«Θύμα της - συνεχίζει η Ομοσπονδία - εκτός των άλλων (νοσοκομεία, κέντρα υγείας, πολυιατρεία του ΙΚΑ κ.ο.κ) και ο ΕΟΠΥΥ που στο τέλος του 2013 θα έχει έλλειμμα 1,2 δισ. αφού δεν τον χρηματοδοτεί επαρκώς για τις ανάγκες των 9,5 εκατ. ασφαλισμένων που έχει. Το να τεθεί ο ΕΟΠΥΥ υπό την επιτήρηση της τρόικας υποδηλώνει πολλά. Προαναγγέλλει νέες περικοπές σε φάρμακα, σε υπηρεσίες, νέες δαπάνες από τους ίδιους τους ασφαλισμένους αν θέλουν να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα υγείας προοιωνίζοντας νέο βίαιο σπρώξιμο προς τους επιχειρηματίες για μεγαλύτερα κέρδη από ένα αγαθό που πρέπει να παρέχεται εντελώς δωρεάν. Από τότε που δημιουργήθηκε ο ΕΟΠΥΥ ο κάθε καλοπροαίρετος είχε διαβλέψει πια θα είναι η πορεία του και τι ρόλο θα παίξει τόσο σε βάρος της υγείας όσο στο ανελέητο χαράτσωμα των ασφαλισμένων για την αγορά υπηρεσιών από τους ιδιώτες που είδαν το διάστημα αυτό να αυξάνουν τα κέρδη τους».

Καταγγέλλει την επιχείρηση εκφοβισμού συνδικαλιστή

Την επιχείρηση εκφοβισμού και παρεμπόδισης της συνδικαλιστικής δράσης σε βάρος του προέδρου του Σωματείου των εργαζομένων στο αεροδρόμιο Αθηνών καταγγέλλει το ΠΑΜΕ και με ανακοίνωσή του σημειώνει:

«Το ΠΑΜΕ καταγγέλλει την προσπάθεια εκφοβισμού του προέδρου του σωματείου εργαζομένων στο Αεροδρόμιο Αθηνών Νίκου Γουρλά με το κάψιμο του αυτοκινήτου του την Τρίτη 18 Ιούνη στις 3.30 π.μ. Με αυτές τις ενέργειες επιχειρούν να παρεμποδίσουν τη συνδικαλιστική δράση.

Καλούμε την κυβέρνηση και τις αρμόδιες αρχές να βρουν τους υπεύθυνους αυτής της ενέργειας».

Σύσκεψη για το συνταξιοδοτικό, τα φάρμακα και τις κοινωνικές παροχές, οργανώνουν οι Γραμματείες Ημαθίας του ΠΑΜΕ, της ΠΑΣΕΒΕ, του ΜΑΣ και της ΟΓΕ, την Τρίτη 25 Ιούνη, στις 8 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο Νάουσας. Θα μιλήσει ο Σωτήρης Ζαριανόπουλος, μέλος της εκτελεστικής γραμματείας του ΠΑΜΕ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ