ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 21 Ιούνη 2013
Σελ. /24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΣΠΑ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΚΟΥΣ ΣΤΑΘΜΟΥΣ
Χιλιάδες παιδιά εκτός και με περικοπές απαραίτητων παροχών

Παρέμβαση των εκλεγμένων του ΚΚΕ στο Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής

Φαίνεται πως υπαναχωρεί - τουλάχιστον σε αυτή τη φάση - η κυβέρνηση στην απαράδεκτη πρότασή της να κοπεί το γεύμα βρεφών και νηπίων, που θα γίνουν δεκτά στους βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς που χρηματοδοτούνται από το ΕΣΠΑ μέσω του προγράμματος «Εναρμόνιση Οικογενειακής και Επαγγελματικής Ζωής» του υπουργείου Εργασίας. Πρόθεση που αποκάλυψε χτες με στοιχεία ο «Ριζοσπάστης», από τα οποία προκύπτει ότι για να τραφούν σωστά τα παιδιά - δηλαδή να φάνε μεσημεριανό φαγητό - οι γονείς θα πρέπει να πληρώσουν!

Πιο συγκεκριμένα, στην τελική πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος της Ελληνικής Εταιρείας Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης (ΕΕΤΑΑ), υπεύθυνης για την υλοποίηση του προγράμματος, που δημοσιεύτηκε χτες, περιλαμβάνεται η σίτιση των παιδιών που θα φιλοξενηθούν στους σταθμούς και όχι μόνο το πρόγευμα, όπως προβλεπόταν στην προηγούμενη πρόσκληση που βρισκόταν σε διαβούλευση. Πληροφορίες, όμως, αναφέρουν ότι δεν αποκλείεται και φέτος να συμβεί ό,τι και πέρσι. Προκειμένου, δηλαδή, να μετριαστεί το οξύτατο πρόβλημα που θα προκύψει για τουλάχιστον 60.000 οικογένειες οι οποίες δε θα έχουν πού να αφήσουν το παιδί τους, να μειωθεί τελικά το λεγόμενο κόστος ανά παιδί, ώστε να γίνουν δεκτά περισσότερα. Κάτι που σημαίνει περικοπές από φαγητό, εκπαιδευτικό υλικό και άλλες απαραίτητες παροχές.

Σύμφωνα με την πρόσκληση, στους παιδικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς, στα Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών (ΚΔΑΠ) και στα ΚΔΑΠ Με Αναπηρίες (ΚΔΑΠ - ΜΕΑ) που θα ενταχθούν στο πρόγραμμα, θα δοθεί το ποσό των 149 εκατομμυρίων ευρώ για τη σχολική χρονιά 2013 - 2014. Ποσό που εκτιμάται ότι θα καλύψει μόλις 60.000 παιδιά, όταν οι αιτήσεις αναμένεται να ξεπεράσουν τις 120.000, με τις ανάγκες βέβαια να είναι πολύ περισσότερες. Κι αυτό γιατί από τη διαδικασία των αιτήσεων αποκλείονται δημόσιοι και δημοτικοί υπάλληλοι, άνεργες που δεν μπορούν να προσκομίσουν την απαραίτητη από τον ΟΑΕΔ βεβαίωση, μετανάστριες ή και Ελληνίδες που δουλεύουν στη μαύρη εργασία, μητέρες γυναίκες μικρέμπορου ή βιοτέχνη που δεν μπορούν να αποδείξουν ότι εργάζονται στο μαγαζί. Επίσης αποκλείονται εισοδηματικά αρκετές γυναίκες, καθώς δικαίωμα συμμετοχής έχουν οι μητέρες με οικογενειακό εισόδημα που δεν υπερβαίνει τις 30.000 ευρώ έως δύο παιδιά, τις 35.000 ευρώ από τρία έως τέσσερα παιδιά και τις 40.000 ευρώ για όσες έχουν πέντε παιδιά και πάνω. Στο εισόδημα περιλαμβάνεται το φορολογητέο εισόδημα καθώς και το σύνολο των αυτοτελώς φορολογηθέντων εισοδημάτων. Οι αιτήσεις συμμετοχής υποβάλλονται μόνο ταχυδρομικά, το χρονικό διάστημα από 25 Ιούλη έως 2 Αυγούστου. Οι εγγραφές γίνονται από τις 2 μέχρι και τις 13 Σεπτέμβρη.

Ισχύει και για φέτος ότι όσοι γονείς επιθυμούν τη μετακίνηση των παιδιών τους θα πρέπει να πληρώσουν. Μάλιστα, αυτό ισχύει και για τα άτομα με αναπηρίες που θα χρειαστεί να μετακινούνται στα ΚΔΑΠ ΜΕΑ. Επίσης, οι γονείς που επιθυμούν το παιδί τους να συμμετέχει σε εκδηλώσεις σχετικές με τη σωματική και πνευματική του ανάπτυξη, όπως κολύμπι, θεατρικές παραστάσεις και άλλα, θα πρέπει να πληρώνουν.

Απαιτείται άμεση κρατική επιχορήγηση

Να απαιτήσει την άμεση κρατική επιχορήγηση προς τους δήμους ώστε να μπορέσουν να αντεπεξέλθουν στις απαιτήσεις των λαϊκών οικογενειών για φιλοξενία των παιδιών τους σε παιδικό σταθμό και να εξετάσει η Περιφέρεια Αττικής όλες τις δυνατότητες ώστε να συμβάλει οικονομικά στη λειτουργία τους, ζήτησαν, ανάμεσα σε άλλα, οι περιφερειακοί σύμβουλοι του ΚΚΕ με το συνδυασμό της «Λαϊκής Συσπείρωσης», σε σχετική συζήτηση που προκάλεσαν στο Περιφερειακό Συμβούλιο της περασμένης Τρίτης για το εκρηκτικό, όπως εξελίσσεται, αυτό πρόβλημα.

Θέτοντας το ζήτημα εκ μέρους της «Λαϊκής Συσπείρωσης» η Χρ. Αγγελονίδη υπογράμμισε: «Η κυβέρνηση σήμερα δίνει το τελικό χτύπημα στις όποιες δημόσιες κοινωνικές υποδομές έχουν απομείνει και ετοιμάζει το πλαίσιο, ώστε να τελειώσουν με την επιστημονική φροντίδα των βρεφών και των νηπίων, να κάνουν φύλλο και φτερό όλο το δίχτυ προστασίας, έτοιμο να παραδοθεί στους κερδοσκόπους, αφού περάσει από μια σειρά πειράματα αυτοδιαχείρισης, "κοινωνικών επιχειρήσεων", ΜΚΟ, σύμφωνα με τις επιταγές της ΕΕ». Ακολούθως, αναφέρθηκε στον κίνδυνο να απενταχθούν από το ΕΣΠΑ και κατά συνέπεια να μη χρηματοδοτηθούν έργα κατασκευής νέων παιδικών και βρεφονηπιακών σταθμών. Κίνδυνο που επιβεβαίωσε ο περιφερειάρχης, Γ. Σγουρός, ο οποίος επανέλαβε ότι όσα έργα καθυστερούν θα απεντάσσονται από το ΕΣΠΑ και δεν θα γίνονται. Αναφορικά με το αίτημα της «Λαϊκής Συσπείρωσης» να συμβάλει η Περιφέρεια στην οικονομική λειτουργία των παιδικών σταθμών των δήμων, ο Γ. Σγουρός κρύφτηκε πίσω από τη νομιμότητα λέγοντας ότι «το Ελεγκτικό Συνέδριο θα θεωρούσε παράνομη τη δαπάνη».

ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΒΟΡΕΙΟΥ ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑΤΟΣ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΥ
Εκοψε τον «αέρα» στους νεοναζί της Χρυσής Αυγής

«Πόρτα» τρώνε τα φασιστοειδή της Χρυσής Αυγής όποτε επιχειρούν, εμφανιζόμενοι φιλεργατικοί, να στήσουν γέφυρες με εργατικά σωματεία και συνδικάτα. Στο πιο πρόσφατο τέτοιο παράδειγμα, το Εργατικό Κέντρο Βόρειου Συγκροτήματος Δωδεκανήσου σε ανακοίνωσή του σημειώνει:

«Το φασιστικό νεοναζιστικό μόρφωμα της Χρυσής Αυγής έστειλε στο Εργατικό Κέντρο "ενημερωτικό" φαξ με τις ερωτήσεις που κατέθεσε στη Βουλή. Το υλικό επιστράφηκε πίσω ως ανεπιθύμητο και απαράδεκτο. Το εργατικό κίνημα, οι εργάτες και οι τίμιοι βιοπαλαιστές καμία σχέση δεν έχουν με τη φασιστική μπόχα και τα μαντρόσκυλα του κεφαλαίου.

Οσες προσπάθειες και αν κάνουν να φανούν κατά του συστήματος είναι αυτοί που καλούν τους άνεργους να βολευτούν με μια σακούλα φιλανθρωπία και με 18 ευρώ στα σκλαβοπάζαρα των μεγαλοεπιχειρηματιών. Είναι αυτοί που χύνουν το δηλητήριο του ρατσισμού και της ξενοφοβίας. Είναι αυτοί που συντάσσονται με τη κυβέρνηση στο ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας. Είναι αυτοί που χειροκροτούν τις απολύσεις. Είναι αυτοί που ετοιμάζουν μπουλούκια θρασύδειλων για να εμποδίσουν το μαζικό κίνημα.

Το οργανωμένο εργατικό - λαϊκό κίνημα είναι το μόνο που μπορεί να απομονώσει το φασισμό και τους εκφραστές του, το ναζισμό, ακόμη και στη "νόμιμη", όπως λένε, εκδοχή του. Είναι ικανό να μπει μπροστάρης σ' αυτό τον αγώνα, σε συμμαχία με τα κινήματα των φτωχών αγροτών, επαγγελματιών, τα κινήματα της νεολαίας και των γυναικών. Είμαστε προετοιμασμένοι, έχουμε τη δύναμη».

«Mετακίνηση» 1.249 δημόσιων υπαλλήλων

Μετά την προχτεσινή κατάργηση συνολικά 516 κενών οργανικών θέσεων μόνιμου προσωπικού στους ΟΤΑ α' βαθμού και των ΝΠΔΔ αυτών από τον υπουργό Εσωτερικών Ε. Στυλιανίδη -μέσα από 13 σχέδια Κοινών Υπουργικών Αποφάσεων- χτες ανακοινώθηκε από το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης η «κινητικότητα» συνολικά 1.249 υπαλλήλων που ήταν σε διαθεσιμότητα. Αυτές οι ανακοινώσεις δείχνουν τους γοργούς ρυθμούς που ακολουθεί η κυβέρνηση, για να υλοποιήσει τις αποφάσεις για διαθεσιμότητες - απολύσεις εργαζομένων από το Δημόσιο.

Ειδικότερα, όπως ανακοινώθηκε, έχουν μεταταχθεί 1.249 υπάλληλοι (από τη στιγμή που δημοσιεύτηκαν και τα αντίστοιχα ΦΕΚ) σε υπουργεία όπως: Προστασίας του Πολίτη, Παιδείας και Ανάπτυξης, σε φορείς και υπηρεσίες (όπως μεταξύ άλλων ΕΚΑΒ, ΟΑΕΕ, Συνήγορο του Πολίτη, ΟΓΑ, ΑΣΕΠ, Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, Υποθηκοφυλακεία), φυλακές και νοσοκομεία. Επίσης, όπως τονίζεται, τις επόμενες μέρες θα δημοσιευθούν τα ΦΕΚ και για τους υπόλοιπους υπάλληλους που βρίσκονται σε διαθεσιμότητα.

ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΣΕΡΡΩΝ ΤΟΥ ΠΑΜΕ
Κινητοποίηση για το νερό

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας μπροστά από το ξενοδοχείο «ΕΛΠΙΔΑ RESORT» στις Σέρρες, όπου διεξάγεται το συνέδριο της Ενωσης Δημοτικών Επιχειρήσεων Υδρευσης Αποχέτευσης (ΕΔΥΕΑ), πραγματοποίησε χτες το πρωί η Γραμματεία Σερρών του ΠΑΜΕ, με σύνθημα «Το νερό ανήκει στο λαό, δεν είναι εμπόρευμα». Κατήγγειλε ότι με πρόσχημα την κάλυψη των δημοσιονομικών ελλειμμάτων, επισπεύδεται η παραπέρα ιδιωτικοποίηση της ΕΥΔΑΠ, της ΕΥΑΘ και των Δημοτικών Επιχειρήσεων Υδρευσης - Αποχέτευσης, το ξεπούλημά τους σε μεγάλους μονοπωλιακούς ομίλους, γεγονός που θα οδηγήσει σε νέα χαράτσια σε βάρος της λαϊκής οικογένειας.

ΠΥΡΚΑΓΙΑ ΣΤΗΝ ΕΥΒΟΙΑ
Ξύπνησε μνήμες της καταστροφής του 2007

Καμμένα ζώα και περισσότερα από 5.000 στρέμματα δασικής και γεωργικής γης άφησε πίσω της η πυρκαγιά που ξέσπασε προχτές το βράδυ στην ορεινή περιοχή Αργυρό στην Εύβοια. Οι ισχυροί άνεμοι αλλά και η ώρα που εκδηλώθηκε η πυρκαγιά -9.30 το βράδυ- στάθηκαν εμπόδιο στους πυροσβέστες που προσπάθησαν από την αρχή να την περιορίσουν, χωρίς όμως να το καταφέρουν.

Η φωτιά αρχικά κατευθύνθηκε προς την περιοχή Προφήτης Ηλίας ενώ κινδύνεψαν μαντριά και το ίδιο το χωριό (το οποίο βρίσκεται κοντά στις περιοχές που επλήγησαν από τις πυρκαγιές του 2007). Αρχικά, στο έργο της κατάσβεσης επιχείρησαν δυνάμεις της Πυροσβεστικής από το Αλιβέρι και την Κάρυστο ενώ με το πρώτο φως της ημέρας έφτασαν στο μέτωπο πυροσβέστες και οχήματα από τη Χαλκίδα και τη Στερεά Ελλάδα ενώ ρίψεις νερού πραγματοποίησαν δύο αεροσκάφη και ένα ελικόπτερο.

Τέλος, ισχυρή δύναμη της Πυροσβεστικής επιχείρησε χτες, σε νέα πυρκαγιά που ξέσπασε στο επαρχιακή οδό προς Σταυράκια Ηρακλείου, μόλις μία βδομάδα μετά τη μεγάλη πυρκαγιά που απείλησε ακόμα και το χωριό. Η φωτιά περιορίστηκε σχεδόν άμεσα αλλά προβληματίζει το γεγονός των συχνών εμφανίσεων πυρκαγιών στην περιοχή.

Τα αποτελέσματα των εκλογών στην ΕΣΗΕΑ

Με συμμετοχή των 3.322 από τα 5.701 εγγεγραμμένα μέλη έγιναν το διήμερο 18 και 19 Ιούνη οι εκλογές στην ΕΣΗΕΑ. Εγκυρα ήταν 3.185 ψηφοδέλτια, άκυρα 60 και λευκά 77.

Η «Δημοσιογραφική Συνεργασία» (ΠΑΜΕ Τύπου και ΜΜΕ) πήρε 264 ψήφους και μία έδρα. Ο συνδυασμός «Ενωμένοι Δημοσιογράφοι» πήρε 756 ψήφους και 3 έδρες, η «Συσπείρωση Δημοσιογράφων» 689 (3), οι «Δημοσιογράφοι για τη Δημοσιογραφία» 561 (2), η «Κίνηση Επαγγελματιών Δημοσιογραφων» 321 (1), οι «Μαχόμενοι Δημοσιογράφοι» 289 (1) και η «Πρωτοβουλία για την Ανατροπή» 250 (0). Τέλος, 30 ψήφους πήρε ο συνδυασμός «Ανεργοι ναι... Ανενεργοί ποτέ».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ