Με τους μαθητές, τους γονείς και τους εργαζόμενους των μουσικών σχολείων θα γιορτάσει τα 100 χρόνια από την ίδρυσή του ο Πανελλήνιος Μουσικός Σύλλογος (ΠΜΣ), την Παρασκευή 28/6, στις 8 μ.μ., στο Αλσος Περιστερίου (στάση μετρό Ανθούπολη).
Στο κάλεσμά του ο ΠΜΣ σημειώνει: «Συνεχίζουμε τους κοινούς μας αγώνες για δημόσια και δωρεάν καλλιτεχνική εκπαίδευση, τραγουδάμε και απαιτούμε να σταματήσει η υποβάθμιση των μουσικών και καλλιτεχνικών σχολείων». Στην εκδήλωση συμμετέχουν τα μουσικά σχολεία Αλίμου, Ιλίου, Παλλήνης, Πειραιά και το καλλιτεχνικό σχολείο Γέρακα.
Ο ΠΜΣ δημιουργήθηκε το 1913 από τους μουσικούς που εργάζονταν στην ορχήστρα του Ωδείου Αθηνών, η οποία ήταν ο προπομπός της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών. Οπως σημείωσε ο σημερινός του πρόεδρος, Βασίλης Παρασκευόπουλος, σε συνέντευξή του στον «Ρ», «ταξικό προσανατολισμό απέκτησε αργότερα, όταν έπαιξε το ρόλο του ομοιοεπαγγελματικού σωματείου, δηλαδή των μουσικών που δούλευαν σε όλους τους χώρους. Και αυτό λειτουργούσε για δεκαετίες. Σήμερα, αυτή η πορεία εκφράζεται και με τη σύνδεση του ΠΜΣ με τις δυνάμεις του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος, του ΠΑΜΕ».
Ο ίδιος είχε υπογραμμίσει ότι μέσα από το γιορτασμό ο ΠΜΣ θέλει να αναδείξει τα σημερινά προβλήματα των μουσικών, τη διαχρονικότητα του άλυτου ζητήματος της δωρεάν και δημόσιας καλλιτεχνικής παιδείας, αλλά και «το πώς διαχρονικά και μέσα από την ιστορία του συλλόγου, φαίνεται αυτό που λέμε "ο καλλιτέχνης μαζί με τους αγώνες του λαού", αλλά και η σύγκρουση των δύο γραμμών μέσα στο συνδικαλιστικό κίνημα που δεν είναι τωρινό ζήτημα (...) Ο μουσικός δεν μπορεί να είναι ξεκομμένος από το κλίμα της κοινωνίας. Να αντιλαμβάνεται ότι είναι κοινωνικό ζήτημα η υπόθεση της τέχνης (...)».
Ενα νέο 7μελές σύνολο το «Ensemble» του Φεστιβάλ του Ναυπλίου, θα παρουσιάσει, αύριο, το ιδιαιτέρως απαιτητικό σεξτέτο του Μέντελσον καθώς και την ορχηστρική σουίτα της όπερας «Porgy and Bess» του Γκέρσουιν. Στο Nafplion Festival Ensemble ο διακεκριμένος βιολονίστας και καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ Κυκλάδων Γιάννος Μαργαζιώτης, ο κορυφαίος του κοντραμπάσου της Εθνικής Λυρικής Σκηνής Βασίλης Παπαβασιλείου, o Α' βιολονίστας της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών Απόλλων Γραμματικόπουλος συναντούν την κάτοχο της υποτροφίας «Richard Wagner» Ai Motohashi, τον σολίστα της Συμφωνικής Ορχήστρας του Οντένσε Rafael Altino, τον τσελίστα της Φιλαρμονικής Ορχήστρας του Ελσίνκι Jaani Helander και μία εξέχουσα φυσιογνωμία του κλαρινέτου, τον διεθνούς φήμης Γάλλο Michel Lethiec -σε μια βραδιά στην Πλατεία Αγίου Γεωργίου, την Κυριακή 23/6.
Το ρεσιτάλ πιάνου του διακεκριμένου σολίστ Βασίλη Βαρβαρέσου με έργα Μότσαρτ, Σοπέν, Ραμώ, Ντεμπισί κ.ά. θα ανοίξει τη βδομάδα, στο Βουλευτικό, Δευτέρα, η οποία συνεχίζεται με τη μεσόφωνο Αγγελική Καθαρίου η οποία μαζί με το μαέστρο και σολίστ πιάνου Νίκο Αθηναίο θα παρουσιάσουν μια βραδιά τραγουδιού με έργα Weill, Strawinsky, Montsalvatge, DeFalla και Ν. Αθηναίου, την Τρίτη 25/6, στο Βουλευτικό.
Το 2013 έχει ανακηρυχθεί από το υπουργείο Παιδείας «Ετος Κ. Π. Καβάφη», με αφορμή τα 150 χρόνια από τη γέννηση του μεγάλου ποιητή. Το έργο του έγινε αντικείμενο μακρόχρονης μελέτης σε όλο τον κόσμο και τα ποιήματά του έχουν μεταφραστεί στα γαλλικά, αγγλικά, γερμανικά, ιταλικά, ισπανικά, γιαπωνέζικα και σε πολλές άλλες γλώσσες.
Ο ποιητής ξεκινά το οδοιπορικό μέσα στο έργο του και τη ζωή του και καταλήγει ώριμος πια, γεμάτος γνώση, στην Ιθάκη του. Οι ήρωες των ποιημάτων του ζωντανεύουν και δημιουργούν έναν κόσμο όμοιο με τον δικό μας, κάνοντας τη φιλοσοφία ποίηση και φέρνοντας το χτες στο σήμερα. Μ' ένα παράπονο ανθρώπινο και μια αιώνια ελπίδα, ο Καβάφης και οι ήρωές του εύχονται στο απελπισμένο σήμερα και στο δύσπιστο αύριο. Ενα ωραίο ταξίδι, με γνώση και Γνώση, γεμάτο εμπειρίες και μεγάλα έργα. Ο Καβάφης συστήνεται και μας συστήνει την ποίηση, τη μετονομάζει σε ΙΘΑΚΗ. Ξέροντας πως είναι η μόνη Πόλη που δεν θα ξεγελάσει ποτέ τον Ανθρωπο.
Στη διοργάνωση μεγάλης έκθεσης το 2014 με τίτλο «1936 - 2013 - Τέχνη στην Αντίσταση» προσανατολίζεται το Επιμελητήριο Eικαστικών Τεχνών Ελλάδος, θέλοντας «να τιμήσει τους αγώνες του λαού και τη συμμετοχή των εικαστικών καλλιτεχνών απο την δικτατορία του Μεταξά μέχρι και σήμερα» και, παράλληλα, «με την παρουσίαση σύγχρονης εικαστικής δημιουργίας, γίνεται μια καταγραφή της εικαστικής δημιουργίας καλλιτεχνών που συμμετείχαν σε αυτή», όπως αναφέρει στην ανακοίνωσή του.
Επειδή η πλειοψηφία των καλλιτεχνών που έδρασαν και δημιούργησαν στην μεταξική δικτατορία, στο έπος της Εθνικής Αντίστασης, στο Δημοκρατικό Στρατό Ελλάδας, σε φυλακές και εξορίες, στην απριλιανή δικτατορία δεν ζει σήμερα, το ΕΕΤΕ απευθύνει κάλεσμα προς τους συγγενείς τους να βοηθήσουν στην καταγραφή εκείνων των έργων.
Το ΕΕΤΕ «θεωρεί χρέος του τη συγκέντρωση και έκθεση του σχετικού αρχειακού υλικού που υπάρχει και που χρόνια μένει στα συρτάρια, να καταθέσει τις μαρτυρίες που έχουν καταγραφεί, να δώσει στο κοινό πληροφορίες για άγνωστες πτυχές της ζωής εικαστικών καλλιτεχνών της περιόδου 1936-1974, όσο και το να δώσει στο κοινό έργα που εκφράζουν στο σήμερα την ανάγκη Αντίστασης στην ολοένα και σκληρότερη σημερινή πραγματικότητα».
Παρακαλεί όσους έχουν σχετικό υλικό (καλλιτεχνικά έργα, σχέδια, σκίτσα, γράμματα και φωτογραφίες εικαστικών καλλιτεχνών) να απευθυνθούν μέχρι 1/12/2013 στα γραφεία του ΕΕΤΕ (Βαλτετσίου 42, Εξάρχεια), στο φαξ 210.3301.408, και στην ηλεκτρονική διεύθυνση chafartg@otenet.gr, με την ένδειξη «για τη διοργάνωση "Τέχνη και Αντίσταση"».