ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 22 Ιούνη 2013 - 2η έκδοση
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΛΙΜΑΝΙΑ
Τα μονοπώλια επελαύνουν η ΟΜΥΛΕ σιγοντάρει

Ακάθεκτη προχωράει η κυβέρνηση στην ιδιωτικοποίηση των ΟΛΠ και ΟΛΘ όπως σηματοδοτούν οι γενικές συνελεύσεις των μετόχων των Οργανισμών που έχουν προγραμματιστεί για την ερχόμενη Πέμπτη και Παρασκευή (27 και 28 Ιούνη) αντίστοιχα, για τη διάθεση των μετοχών που κατέχει το Δημόσιο μέσω του ΤΑΙΠΕΔ, στους «επενδυτές», δηλαδή στα μονοπώλια τύπου COSCO. Στο μεταξύ την Τετάρτη 26 Ιούνη θα στηθεί μία ακόμα κυβερνητική φιέστα, καθώς ο πρωθυπουργός θα εγκαινιάσει την προβλήτα ΙΙΙ που κατασκευάζει η COSCO και αναμένεται να λειτουργήσει τον Ιούλη.

Την ίδια ώρα η πλειοψηφία (ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ) της διοίκησης της ΟΜΥΛΕ (Ομοσπονδίας Μονίμων Υπαλλήλων Λιμανιών Ελλάδας) πιστή στο δόγμα της ανταγωνιστικότητας και δεκανίκι της βάρβαρης πολιτικής, «αντιδρά» απέναντι σε αυτές τις εξελίξεις με στάσεις εργασίας και συγκεντρώσεις την Τετάρτη σε όλα τα λιμάνια, (οι ώρες και ο τόπος θα ανακοινωθούν την Τρίτη), προβάλλοντας πλαίσιο που αφορά μόνο την υπόθεση της διάθεσης των μετοχών, μακριά από την υπεράσπιση και ανάπτυξη των λιμανιών ως λαϊκή περιουσία, στην υπηρεσία σύγχρονων αναγκών των εργαζομένων και συνολικά του λαού.

Χωρίς προσχήματα, οι δυνάμεις του συμβιβασμού απέρριψαν την πρόταση που κατέθεσαν οι εκπρόσωποι των ταξικών δυνάμεων της «Δημοκρατικής Ενότητας Λιμανιών», στη διοίκηση της ΟΜΥΛΕ. Η πρόταση περιλαμβάνει 24ωρη απεργία την Τετάρτη, περιφρούρηση της απεργίας από τα ξημερώματα στις πύλες των λιμανιών, όπως βέβαια στην πύλη της COSCO και σε ό,τι αφορά το λιμάνι του Πειραιά απεργιακή συγκέντρωση στο Ικόνιο μπροστά δηλαδή στους Σταθμούς Εμπορευματοκιβωτίων (ΣΕΜΠΟ) του ΟΛΠ και του κινεζικού μονοπωλίου, με κάλεσμα σε όλα τα σωματεία του Πειραιά και τους κλάδους εργαζομένων το Εργατικό Κέντρο, τις Λαϊκές Επιτροπές των περιοχών. Πέμπτη και Παρασκευή, που θα είναι οι συνελεύσεις των μετόχων των Οργανισμών, στάσεις εργασίας και συγκεντρώσεις σε Πειραιά και Θεσσαλονίκη, απευθύνοντας ξανά κάλεσμα σε όλους τους εργαζόμενους των άλλων κλάδων, τους φορείς τους, τις Λαϊκές Επιτροπές. Συζήτηση στη συνέχεια με τους εργαζόμενους των λιμανιών για την προετοιμασία κλιμάκωσης.

Σε ανακοίνωση της ΔΕ αναφέρεται: «Τα εγκληματικά τους σχέδια μπορούν και πρέπει να ανατραπούν. Κατάργηση όλων των αντεργατικών νόμων που πετσοκόβουν μισθούς και δικαιώματα, καταργούν ΣΣΕ, εκποιούν τη δημόσια περιουσία, επιβάλλουν την πολιτική επιστράτευση. Σ' αυτόν τον αγώνα δεν μπορούμε να είμαστε μόνοι μας. Επιβάλλεται η οικοδόμηση ισχυρής Λαϊκής Συμμαχίας για την απόκρουση και την ανατροπή των εγκληματικών σχεδιασμών».

ΕΡΓΟΤΑΞΙΑ ΟΔΙΚΟΥ ΑΞΟΝΑ ΑΜΒΡΑΚΙΑΣ - ΑΚΤΙΟΥ
Ζητάει από τους εργάτες να αποδεχτούν την απλήρωτη δουλειά

Να πληρωθούν τα δεδουλευμένα απαιτεί το ΚΚΕ που κατέθεσε Επίκαιρη Ερώτηση

Με εκβιασμούς, απειλές και υπό το καθεστώς της τρομοκρατίας η εργοδοσία της ΙΟΝΙΑ επέβαλλε την υπογραφή «ατομικών ιδιωτικών συμφωνιών» στους εργαζόμενους που απασχολεί στα εργοτάξια του οδικού άξονα Αμβρακίας - Ακτίου με τις οποίες επιχειρεί να «γλιτώσει» μέρος των δεδουλευμένων που οφείλει. Ο βουλευτής του ΚΚΕ Ν. Μωραΐτης με Επίκαιρη Ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή προς τους υπουργούς Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας και Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, ζητά μέτρα για την άμεση πληρωμή των δεδουλευμένων των εργαζομένων στην κοινοπραξία και την προστασία των εργασιακών δικαιωμάτων τους.

Οπως χαρακτηριστικά αναφέρεται και στην Ερώτηση, η εταιρεία ήταν δεσμευμένη με νομική απόφαση για να καταβάλλει έως 20 Μάη τους 8 μισθούς που χρωστά, τα δώρα και επιδόματα. Δέσμευση την οποία δεν υλοποίησε.

Η κατασκευαστική εταιρεία της «ΙΟΝΙΑ» υπεύθυνη για την ολοκλήρωση του έργου, έχει καθιερώσει την παρατεταμένη απλήρωτη εργασία ενώ προχώρησε και σε προσλήψεις με μείωση μισθών, με την ανοχή και στήριξη της κυβέρνησης που έχει μπουκώσει με ζεστό κρατικό χρήμα συνολικά το κατασκευαστικό κεφάλαιο. Στις κινητοποιήσεις των εργαζομένων για να πληρωθούν, απάντησε με εξώδικα στους απλήρωτους εργάτες για να σταματήσουν τον αγώνα τους. Αποκορύφωμα στην αντεργατική της φαρέτρα αποτέλεσε η νέα ιδιωτική «συμφωνία» που επιβάλλει στους εργαζόμενους.

Με το πιστόλι στον κρόταφο...

Στο συμφωνητικό αυτό τίθενται «υπό αμφιβολία το ύψος των δεδουλευμένων», «λόγο της επιθυμίας των συμβαλλόμενων μερών ( σ.σ. εργαζομένων και εργοδοσίας) να διευθετήσουν φιλικά τη σχετική διαφορά». Δηλαδή, η εργοδοσία υπό το καθεστώς των εκβιασμών θα «διαπραγματεύεται» ατομικά με τον κάθε εργαζόμενο και με στόχο να μην καταβάλλει το σύνολο των δεδουλευμένων. Μάλιστα, με το συμφωνητικό ζητείται από τους εργαζόμενους «να μην προβάλλουν στο μέλλον οποιαδήποτε αξίωση ή απαίτηση από την εταιρία».

Σε αυτές τις συνθήκες της αφόρητης πίεσης και των απειλών σε βάρος των εργατών μέλη της διοίκησης του επιχειρησιακού σωματείου έδρασαν ύπουλα και υπονομευτικά. Είχαν συμμετοχή, έβαλαν πλάτη στα σχέδια της εργοδοσίας για να αποσπαστεί η συγκατάθεση των εργαζομένων στη συμφωνία που θωρακίζει την εργοδοσία από τις διεκδικήσεις των απλήρωτων εργατών. Σε αυτές τις συνθήκες είναι σημαντικό πως κάποιοι εργάτες άντεξαν, δεν αποδέχθηκαν να υπογράψουν το κατάπτυστο συμφωνητικό. Στα χέρια των ίδιων των εργατών είναι και η δύναμη να αποτρέψουν τις απαιτήσεις και προκλήσεις της εργοδοσίας.

ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ ΓΣΕΕ
Υπέρ της χρηματοδότησης των εργατοπατέρων

Επιστολή - καταγγελία από την Ομοσπονδία Συνταξιούχων ΙΚΑ

Η Ομοσπονδία Συνταξιούχων ΙΚΑ Ελλάδος με επιστολή της προς την ΓΣΕΕ αναφέρει ότι πρόσφατα πληροφορήθηκε πως η «Ομοσπονδία Συνταξιούχων» των αυτοαποκαλούμενων «Εργατικών στελεχών» πραγματοποίησε Συνέδριο και η διοίκηση της ΓΣΕΕ συνηγόρησε υπέρ της είσπραξης των εξόδων του Συνεδρίου της εν λόγω «Ομοσπονδίας» από τον ΟΑΕΔ.

Στην επιστολή της η Ομοσπονδία μεταξύ άλλων υπογραμμίζει:

«Συνάδελφοι υπέρ τίνων συνηγορήσατε; Υπέρ αυτών που από χρόνια και ιδιαίτερα τη μετεμφυλιακή περίοδο και τη δικτατορία ήταν διορισμένοι στην κυριολεξία, κατά τη συντριπτική τους πλειοψηφία, από τις εκάστοτε κυβερνήσεις για να παίζουν τον ανάλογο ρόλο στον αποκλεισμό των εργαζομένων από τα συνδικάτα τους. Που τις ίδιες εποχές ήταν "ευκολότερο να περάσει κάμηλος από το μάτι της βελόνας" παρά εργάτης να μπει στο σωματείο του.

Υπέρ αυτών και όσων εξαργύρωσαν την ιδιότητά τους για προσωπικά οφέλη;

Υπέρ αυτών που με την ομπρέλα των κυβερνήσεων και των μεγαλοεργοδοτών εφάρμοσαν με ευλάβεια το πλειοψηφικό με τις γνωστές σ' όλους μας παρενέργειες στο συνδικαλιστικό κίνημα;

Υπέρ αυτών που κράτησαν σφραγίδες δεκαετίες ολόκληρες, Ομοσπονδίες όπως των οικοδόμων, του μετάλλου, των τσαγγαράδων του ιματισμού, των κλωστοϋφαντουργών και τόσων άλλων κλάδων, εργατικά κέντρα και βέβαια την ίδια την ΓΣΕΕ;».

Η Ομοσπονδία Συνταξιούχων ΙΚΑ καταγγέλλει την συνηγορία της ΓΣΕΕ «υπέρ αυτών που εκπλήρωσαν στο ακέραιο τα καθήκοντα που τους ανέθεσε το κεφάλαιο και οι κυβερνήσεις σε βάρος του εργατικού κινήματος, τη θεωρούμε απαράδεκτη και την καταδικάζουμε». Τέλος, την καλεί να πάρει πίσω αυτή την απόφαση καθώς και να διαγράψει τη συγκεκριμένη «Ομοσπονδία» από την τριτοβάθμια συνδικαλιστική οργάνωση.

Συγκέντρωση αλληλεγγύης στο Λαύριο

Συγκέντρωση «αλληλεγγύης, οργάνωσης και αντίστασης» με μαζική συμμετοχή των εργαζομένων και των κατοίκων της περιοχής έγινε προχτές το απόγευμα στο Λαύριο με απόφαση του Εργατικού Κέντρου. Η συγκέντρωση έγινε στο Αγαλμα Μεταλλωρύχων και ακολούθησε πορεία στους κεντρικούς δρόμους της πόλης με επιστροφή στο Αγαλμα Μεταλλωρύχων.

Η συγκέντρωση οργανώθηκε για συμπαράσταση στους απεργούς στο σούπερ μάρκετ «Εξτρα» που βρίσκονται στην 31η μέρα απεργίας αλλά και για το σύνολο των εργαζομένων στην περιοχή. Γιατί, όπως αναφέρει το ΕΚ Λαυρίου, «μετά την ΕΡΤ έρχεται η σειρά των Ε.Α.Σ (ΕΒΟ-ΠΥΡΚΑΛ). Ερχεται η σειρά για πούλημα και απολύσεις στη ΔΕΗ. Γιατί 60% των εργαζομένων της πόλης είναι άνεργοι. Γιατί 50% από αυτούς που δουλεύουν είναι απλήρωτοι. Γιατί 60% αδυνατεί να πληρώσει ολόκληρο το λογαριασμό της ΔΕΗ. Η Εφορία μας εκβιάζει με τις ληξιπρόθεσμες οφειλές. Ερχονται κατασχέσεις σπιτιών».

Οπως τονίζει το Εργατικό Κέντρο «μπροστά στην καταστροφή που μας φέρνουν δεν υπάρχουν λύσεις ατομικές, δεν υπάρχουν μερεμέτια και φτιασιδώματα, χρειάζεται ρήξη και σύγκρουση. Ρήξη και σύγκρουση με τις πολιτικές που γεννούν την φτώχεια και την ανεργία».

ΚΕΡΑΤΣΙΝΙ
Δυναμική παρέμβαση των αναπήρων υπαλλήλων

Δυναμική παρέμβαση στο γραφείο του δημάρχου Κερατσινίου Λ. Τζανή έκαναν χτες οι 42 εργαζόμενοι με ειδικές ανάγκες του Δήμου, διεκδικώντας τα δεδουλευμένα 18 μηνών. Η χτεσινή κινητοποίηση ήταν συνέχεια της μάχης που έχουν ξεκινήσει εδώ και δύο βδομάδες με οργανωτή τη Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αναπήρων (ΣΕΑΑΝ) τόσο για να πάρουν τα λεφτά τους, όσο και για τις απάνθρωπες συνθήκες δουλειάς που τους είχε «εξασφαλίσει» η δημοτική αρχή (στηρίχτηκε από ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΔΗΜΑΡ, ΣΥΡΙΖΑ). Ηταν παροπλισμένοι στο πολιτιστικό κέντρο του δήμου με χαλασμένο ασανσέρ επί δύο μήνες, με σκάλα που δε διέθετε προστατευτικό κιγκλίδωμα. Δεν είχαν πρόσβαση ούτε στις τουαλέτες. Οι παρεμβάσεις τους είχαν ως αποτέλεσμα να βελτιωθούν οι συνθήκες δουλειάς.

Στη διάρκεια της χτεσινής παρέμβασης όπου παραβρέθηκε από τη ΣΕΑΝ ο Χάρης Χουρδάκης, οι εργαζόμενοι αντιμετωπίστηκαν από τον γενικό γραμματέα του δήμου ακόμα και με προπηλακισμούς! Ο ίδιος επιτέθηκε ακόμα και στον πρόεδρο του σωματείου των εργαζομένων του δήμου, επειδή συμμετείχε στην κινητοποίηση, λέγοντας «από εδώ και πέρα έχουμε πόλεμο»! Οι εργαζόμενοι επέβαλαν συνάντηση με τον δήμαρχο, ο οποίος δεσμεύτηκε ότι μέχρι τον Ιούλη θα πληρωθούν. Οι κινητοποιήσεις τους θα συνεχιστούν.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ