ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 22 Ιούνη 2013 - 2η έκδοση
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΤΡΟΪΚΑ
Γεμάτα τα τεφτέρια τους με νέα μέτρα

Το πρόγραμμα των επόμενων αντιδραστικών αναδιαρθρώσεων, παράγοντας εξελίξεων και στο πολιτικό σκηνικό

Στα τέλη του Ιούνη, σύμφωνα με τον υπάρχοντα προγραμματισμό, επανακάμπτουν στην Αθήνα τα κλιμάκια της τρόικας για την ολοκλήρωση της διαβούλευσης με τη συγκυβέρνηση που αφορά στην «επανεξέταση του οικονομικού προγράμματος», για την εφαρμογή των νέων αντιλαϊκών μέτρων. Στην πρώτη γραμμή του σφαγείου περνά η κρατική επιδότηση προς τα ασφαλιστικά ταμεία, τα κονδύλια για Υγεία και Πρόνοια, οι επόμενες απολύσεις στο δημόσιο κ.ά. Ειδικότερα:

1. Οι εργαζόμενοι σε πρώην ΔΕΚΟ και Νομικά Πρόσωπα μπαίνουν στη λίστα των απολύσεων. Σύμφωνα με πληροφορίες, στο επίκεντρο των ελέγχων βρίσκονται 75 φορείς που επιδοτούνται από τον κρατικό προϋπολογισμό και καταγράφουν «αποκλίσεις» και «υπερβάσεις δαπανών». Μετά την ΕΡΤ και μέχρι το τέλος του 2013, θα ακολουθήσει νέα παρτίδα απολύσεων, ακόμη 2.000 εργαζόμενων. Στον προθάλαμο της απόλυσης θα βρεθούν ακόμη 25.000 δημόσιοι υπάλληλοι μέσω της εφαρμογής «προγραμμάτων κινητικότητας», τα οποία αναμένεται να ξεκινήσουν ακόμα και μέσα στον Ιούνη.

2. Συγκυβέρνηση και τρόικα, έχουν συγκροτήσει ειδική επιτροπή ελέγχου, που ήδη εξετάζει μέτρα κατακρεούργησης των κονδυλίων στα υπουργεία Εργασίας και Υγείας. Αυτή την πολιτική υπηρετούν οι κυβερνητικές «αποκαλύψεις» για τα εμφανιζόμενα ελλείμματα στον ΕΟΠΥΥ και τα ασφαλιστικά ταμεία. Η κοινή Επιτροπή (συγκυβέρνηση - τρόικα) έχει αναλάβει να προσδιορίσει το ακριβές ύψος της ελλείμματος στον ΕΟΠΥΥ (πάνω από 1,5 δισ. ευρώ) και να προτείνει ισοδύναμα μέτρα για την κάλυψή του. Σφαγείο ετοιμάζουν για τα κονδύλια του υπουργείου Εργασίας, που αφορούν στην κρατική επιδότηση προς τα ασφαλιστικά ταμεία. Τα νέα μέτρα αναμένεται να ποσοτικοποιηθούν το φθινόπωρο φέτος, με την κατάθεση του κρατικού προϋπολογισμού για το 2014.

3. «Εμπλοκές» φαίνεται να παρουσιάζονται με τον «ενιαίο φόρο» πάνω στη λαϊκή κατοικία και τη μικρή περιουσία. Σε αυτό το πλαίσιο εξετάζεται η εφαρμογή του χαρατσιού μέσω λογαριασμών της ΔΕΗ και για το 2014, μέχρις ότου επεκταθεί σε κάθε σπιθαμή γης. Ταυτόχρονα, δρομολογούν ανατιμήσεις στις αντικειμενικές τιμές ακινήτων, που αποτελούν και τη βάση υπολογισμού, εκτοξεύοντας τα χαράτσια του 2014.

ΣΥΡΙΖΑ
Πυλώνας στην αναμόρφωση του πολιτικού σκηνικού

Καλλιεργεί εκλογικές αυταπάτες και κλείνει το μάτι στη ΔΗΜΑΡ

Σαν «κατάρρευση» της κυβέρνησης «κάτω από το βάρος των λαϊκών κινητοποιήσεων και της αποτυχίας της πολιτικής της», ερμήνευσε τις εξελίξεις ο ΣΥΡΙΖΑ. Σιγοντάροντας την προπαγάνδα και της ΔΗΜΑΡ, που δικαιολογεί την αποχώρησή της απ' την κυβέρνηση, επικαλούμενη την υπεράσπιση της δημοκρατίας, ο ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει: «Ηρθε η ώρα το αίτημα της μεγάλης πλειοψηφίας της κοινωνίας για την υπεράσπιση της δημοκρατίας και την ανατροπή του μνημονίου να γίνει πραγματικότητα».

Υποτάσσοντας τα πάντα στην κάλπη και προσπαθώντας να χειραγωγήσει με εκλογικές αυταπάτες τους αγώνες των εργαζομένων, καταλήγει στην ανακοίνωση ότι «ο αγώνας των εργαζομένων της ΕΡΤ αποτέλεσε την αφορμή για την συγκρότηση ενός πλειοψηφικού μετώπου που επιζητά να σταματήσει ο κατήφορος για τον τόπο και αξιώνει σεβασμό στη δημοκρατία»!

Σε εξέλιξη βρίσκεται στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ και η συζήτηση για το πώς θα αξιοποιήσει τα τεκταινόμενα προς όφελός του και ποια θα πρέπει να είναι η στάση του απέναντι στη ΔΗΜΑΡ, με δεδομένο ότι αναζητά συμμάχους στην πορεία του προς τα ενδότερα της αστικής διαχείρισης. Επιβεβαιώνει έτσι ότι είναι ένας από τους δύο πυλώνες, πάνω στους οποίους στηρίζεται στην παρούσα φάση η αναμόρφωση του αστικού πολιτικού συστήματος, με στόχους εχθρικούς προς το λαό.

«Η ΔΗΜΑΡ αντιμετωπίζεται περίπου ως στυμμένη λεμονόκουπα», δήλωσε ο Δ. Παπαδημούλης (στο ΑΠΕ), προσθέτοντας πως σε ό,τι αφορά τις σχέσεις του ΣΥΡΙΖΑ με τη ΔΗΜΑΡ «αφήστε να δούμε πρώτα απ' όλα την οριστικοποίηση των επιλογών της ΔΗΜΑΡ (...) Δεν ξέρω πώς θα συμπεριφερθεί η ηγεσία της ΔΗΜΑΡ το αμέσως προσεχές διάστημα, το βέβαιο ωστόσο είναι ότι όσες δυνάμεις πίστεψαν ότι η ΔΗΜΑΡ μπορεί να είναι ένας φορέας της ανανεωτικής Αριστεράς (...) τώρα αναθεωρούν τη στάση τους».

Με νεότερη ανακοίνωση επιχειρεί νέα παρέμβαση σε σχέση με τη ΔΗΜΑΡ, αναφέροντας ότι «όσοι αμφισβητούν την πορεία της κυβέρνησης οφείλουν να πάνε μέχρι το τέλος, χωρίς ήξεις αφήξεις».

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Απειλεί τους εργαζόμενους να εκκενώσουν την ΕΡΤ

Το υπουργείο Οικονομικών δρομολογεί τις χιλιάδες απολύσεις, ανακοινώνοντας αποζημιώσεις

Απειλεί και τους καλεί να φύγουν από τις εγκαταστάσεις του Ραδιομεγάρου τους απολυμένους η κυβέρνηση

Phasma

Απειλεί και τους καλεί να φύγουν από τις εγκαταστάσεις του Ραδιομεγάρου τους απολυμένους η κυβέρνηση
Με απειλές στους εργαζόμενους «να εκκενώσουν τις εγκαταστάσεις της πρώην ΕΡΤ, ώστε να υλοποιηθεί απρόσκοπτα και άμεσα η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας» συνοδεύει ο υπουργός Οικονομικών την ανακοίνωση για την έναρξη καταβολής των αποζημιώσεων στους χιλιάδες απολυμένους της δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, «σε συνέχεια της συμφωνίας των πολιτικών αρχηγών για την προσωρινή λειτουργία του δημόσιου ραδιοτηλεοπτικού φορέα, η κυβέρνηση προχωρά στον προσδιορισμό των 2.000 αναγκαίων θέσεων για τη λειτουργία του μεταβατικού φορέα».

Επιπλέον, ο υπουργός Οικονομικών «έχει ήδη δώσει εντολή στην Τράπεζα της Ελλάδος να καταβληθούν 2 μηνιαίοι μισθοί στους εργαζόμενους αορίστου χρόνου της πρώην ΕΡΤ (σ.σ. είναι 2.656 από τους συνολικά 2.907), ως πρώτη δόση έναντι της συνολικής αποζημίωσης. Στους συμβασιούχους ορισμένου χρόνου θα καταβληθεί ένας μισθός, μέχρι να υπάρξει πρόσβαση στις εγκαταστάσεις της Αγίας Παρασκευής και υπολογισμός τυχόν υπολοίπων, ενώ οι εργαζόμενοι κατηγοριών ΠΕΘ, Ειδικών Συμβούλων και Μετακλητών Υπαλλήλων δεν θα λάβουν αποζημίωση».

Από την πλευρά του, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου μίλησε για «προοπτική να υπάρξει πρόγραμμα της δημόσιας τηλεόρασης μέσα σε 1-2 μέρες», με τον όρο «οι εργαζόμενοι να απελευθερώσουν τις εγκαταστάσεις του Ραδιομεγάρου», να εγκαταλείψουν δηλαδή τον αγώνα τους.

Το ΚΚΕ

Σε σχόλιο για την ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ τονίζει: «Με όπλο την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας η κυβέρνηση προχωρά στο κλείσιμο της σημερινής ΕΡΤ και σε απολύσεις εργαζομένων. Ο προσδιορισμός 2.000 θέσεων για τον μεταβατικό φορέα δεν συνεπάγεται την κατοχύρωση αυτών των εργαζομένων. Για τους περισσότερους από αυτούς απλά σηματοδοτεί την αναβολή της απόλυσής τους. Οι εργαζόμενοι της ΕΡΤ πρέπει να αντιπαλέψουν την πολιτική της κυβέρνησης και το κλίμα τρομοκρατίας που προσπαθεί να διαμορφώσει».

ΕΕ - ΔΝΤ
Σινιάλο για «σταθερότητα» και κλιμάκωση

Με φόντο τα διαχειριστικά ζόρια του πολιτικού συστήματος, οι ιμπεριαλιστικοί Οργανισμοί εκδηλώνουν τις ανησυχίες για τους εμφανιζόμενους τριγμούς στο επίπεδο της κυβερνητικής διαχείρισης και συνοχής. Τόσο η ΕΕ, όσο και το ΔΝΤ κάνουν σινιάλο για κλιμάκωση και επιτάχυνση της αντιλαϊκής πολιτικής, στη βάση των συμφωνιών τους με τη συγκυβέρνηση.

«Η Ελλάδα βρίσκεται σε περίπλοκη κατάσταση», ήταν το μήνυμα που έστειλε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Β. Σόιμπλε μετά το τέλος της χτεσινής συνεδρίασης του Γιούρογκρουπ. Ο κοιναγορίτης Επίτροπος Ο. Ρεν, απευθυνόμενος στους πολιτικούς αρχηγούς των κομμάτων της συγκυβέρνησης, έκανε έκκληση για «επίδειξη υπευθυνότητας» και για συνέχιση των «απαιτούμενων μεταρρυθμίσεων».

Ο επικεφαλής του Γιούρογκρουπ Γ. Ντάισελμπλουμ προέτρεψε για τη συνέχιση των «μεταρρυθμίσεων» και για την «επίσπευση της πορείας εφαρμογής του προγράμματος διάσωσης». Ταυτόχρονα, διέψευδε ισχυρισμούς παραγόντων του ΔΝΤ περί χρηματοδοτικού κενού, σημειώνοντας ότι η «εκταμίευση της επόμενη δόσης θα εδράζεται στην τρέχουσα αξιολόγηση».

Στην επίσημη ανακοίνωση του ΔΝΤ, αναφέρεται ότι η «αναθεώρηση του προγράμματος της Ελλάδας, εάν ολοκληρωθεί στα τέλη Ιούλη όπως αναμένεται, η Αθήνα δεν θα έχει προβλήματα χρηματοδότησης», δίνοντας την έμφαση στη «συνέχιση της εφαρμογής» του αντιλαϊκού προγράμματος. Αξιωματούχοι του ΔΝΤ, με ανεπίσημες δηλώσεις και διαρροές, απειλούν με αναστολή καταβολής των επόμενων δόσεων και σε περίπτωση προκήρυξης πρόωρων εκλογών.

Δραστηριότητες ΚΟ του ΚΚΕ
Σήμερα Σάββατο
  • Στις 8 μ.μ., στη Σαλαμίνα στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης (Φλαμίνγκο), συγκέντρωση για τα προβλήματα της ανεργίας και του ασφαλιστικού και την παρουσίαση των θέσεων και της πρότασης διεξόδου του ΚΚΕ. Θα μιλήσει ο Θ. Τζίμας, μέλος της ΚΕ.
  • Στις 7:30 μ.μ. στο Μενίδι, στο πάρκο δίπλα από το Δημαρχείο θα γίνει πολιτική - πολιτιστική εκδήλωση για Ελληνες και μετανάστες εργαζόμενους. Στην εκδήλωση θα μιλήσει ο Κ. Παπασταύρου, μέλος της ΚΕ. Θα ακολουθήσει καλλιτεχνικό πρόγραμμα.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ