ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 22 Ιούνη 2013 - 2η έκδοση
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΒΟΛΟΣ
Γενικεύεται η εργοδοτική επίθεση

Συνέντευξη Τύπου του Συνδικάτου Μετάλλου Μαγνησίας «Μήτσος Παπαρήγας» για την κατάσταση στις επιχειρήσεις της περιοχής

Από τις κινητοποιήσεις για τη «Χαλυβουργία» στο Βόλο
Από τις κινητοποιήσεις για τη «Χαλυβουργία» στο Βόλο
Στη σφοδρή, αντεργατική επίθεση που δέχονται οι μεταλλεργάτες της περιοχής από τους εργοδότες, με απολύσεις, μειώσεις μισθών, καταπάτηση εργατικών - εργασιακών δικαιωμάτων, εκφοβισμούς και τρομοκρατία στους χώρους δουλειάς κ.α., αναφέρθηκαν εκπρόσωποι του Συνδικάτου Μετάλλου Μαγνησίας «Μήτσος Παπαρήγας», σε συνέντευξη Τύπου, στο Βόλο, υπογραμμίζοντας την ανάγκη να υπάρξει ενιαία αντίσταση και αγωνιστική συσπείρωση δυνάμεων του χώρου, για την απόκρουση αυτής της επίθεσης.

Στην κατάσταση που διαμορφώνεται και επικρατεί στις επιχειρήσεις της περιοχής, αναφέρθηκε ο πρόεδρος του Συνδικάτου, Κώστας Στεργίου, κάνοντας λόγο για «κύμα» ατομικών συμβάσεων, καθώς - όπως είπε - η κυβέρνηση βοηθά στην εγκαθίδρυση του φόβου και της μοιρολατρίας στους εργαζόμενους. Και στάθηκε σε ορισμένα παραδείγματα, όπως:

* Στη ΣΟΒΕΛ, η εργοδοσία, από τον περασμένο Μάρτη, επέβαλε διαθεσιμότητες και, στη συνέχεια, από τις 11 Ιούνη ατομικές συμβάσεις με μείωση 15%.

* Στον «Κιολεΐδη», τις τελευταίες μέρες, έγινε μια ακόμα απόλυση, που αφορά συνδικαλιστή κι, αμέσως μετά , οι εργαζόμενοι, οποίοι είναι απλήρωτοι για δεδουλευμένα 5-6 μηνών, ενημερώθηκαν από τη εργοδοσία ότι θα τους επιβληθούν ατομικές συμβάσεις. «Από το Σεπτέμβριο του 2012 μέχρι 28 Μαΐου 2013» - είπε ο Κ. Στεργίου - «απολύθηκαν από τον «Κιολεΐδη» 24 εργαζόμενοι και με το συνδικαλιστή 25. Εχουν βάλει στόχο να τσακίσουν τα μεροκάματα και να καταργήσουν τις κλαδικές συμβάσεις». Στο σημείο αυτό παρενέβη ο απολυμένος συνδικαλιστής, που είναι μέλος του ΔΣ του Συνδικάτου, υπογραμμίζοντας ότι η απόλυσή του έχει στόχο να δημιουργήσει κλίμα τρομοκρατίας, εκφοβίζοντας τους εργαζόμενους.

* Στη «Χαλυβουργία» του Μάνεση συνεχίζεται η εκ περιτροπής εργασία και υπάρχουν πληροφορίες για εκ νέου μείωση των ημερομισθίων έως 30%.

* Στον «Στεφάνου» συνεχίζεται η εκ περιτροπής εργασία.

* Στον «Γαλανό» καταγράφονται οφειλές τριών μηνών στους εργαζομένους.

* Στον «Λεμονιά», το τμήμα παραγωγής είναι κλειδωμένο και οι εργαζόμενοι που βρίσκονται κάθε Παρασκευή στο εργοστάσιο αναγκάζονται να κάθονται στα εστιατόρια χωρίς να μπορούν να δουλέψουν.

  • Η διοίκηση της Ενωσης Εργατοϋπαλλήλων Τύπου - Χάρτου & Γραφικών Τεχνών, καταγγέλλει τη διεύθυνση της βιομηχανίας «Κιολεΐδης» για την καταχρηστική απόλυση του συνδικαλιστή Μιχάλη Στάθη, μέλους της διοίκησης του Συνδικάτου Μετάλλου Μαγνησίας «Μ. Παπαρήγας».
ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ ΕΛΕΥΣΙΝΑΣ
Δύο τραυματισμοί εργατών σε μια μέρα

Σειρά «ατυχημάτων» τον τελευταίο χρόνο καταγγέλλει το Αγωνιστικό Μέτωπο Εργαζομένων στα ΕΛΠΕ

Δύο τραυματισμούς εργαζομένων μέσα στην ίδια μέρα (19/6/2013) στις Βιομηχανικές Εγκαταστάσεις Ελευσίνας των Ελληνικών Πετρελαίων καταγγέλλει το Αγωνιστικό Μέτωπο Εργαζομένων στα ΕΛΠΕ. Οπως σημειώνει σε ανακοίνωσή του: «Το ένα έγινε στη μονάδα 32 όταν μετά από προσπάθεια απόφραξης αποστραγγιστικού σε βάνα πίεσης έφυγε με πίεση πίσσα (340 βαθμών) στο πρόσωπο και στο χέρι συναδέλφου ο οποίος νοσηλεύεται στο ΚΑΤ στη μονάδα εγκαυμάτων. Το άλλο έγινε στη διακίνηση την ώρα που συνάδελφος πήγε να πάρει δείγματα από δεξαμενή. Τα ατυχήματα αυτά έρχονται να προστεθούν σε μια σειρά ατυχημάτων τον τελευταίο χρόνο στα ΕΛΠΕ (παρά την αντίθετη εικόνα που προσπαθεί να παρουσιάσει η εταιρεία προς τα έξω)».

«Αυτή η εγκληματική πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων - υπογραμμίζει η παράταξη- επιβεβαιώνεται καθημερινά ότι μόνα θύματα έχει τους εργαζόμενους στα ΕΛΠΕ και γενικότερα στον κλάδο της Ενέργειας. Και συγκεκριμένα:

  • Υπάρχει έλλειψη εξειδικευμένου προσωπικού.
  • Το εξοντωτικό ωράριο των εργαζομένων είναι σύνηθες φαινόμενο. Τα 12ωρα και η υποχρεωτική εργασία τις μέρες των ρεπό, δημιουργούν κούραση και κινδύνους ατυχημάτων ακόμα και στους πιο έμπειρους συναδέλφους.
  • Χαλαρώνει όλο και περισσότερο η εφαρμογή των μέτρων ασφαλείας και μεγαλώνει η έλλειψη στοιχειωδών υλικών και εργαλείων.
  • Εντείνεται η εργολαβοποίηση με στόχο την αντικατάσταση της μόνιμης και σταθερής δουλειάς με δικαιώματα από εργαζόμενους "φθηνούς", χωρίς δικαιώματα.

Το σωματείο έχει μεγάλες ευθύνες διότι γνώριζε εδώ και μήνες τις ελλείψεις σε προσωπικό (οργανογράμματα), τα ατελείωτα 12ωρα και φυσικά τον ατέλειωτο κατάλογο εργατικών ατυχημάτων που έχουν συμβεί από την αρχή της λειτουργίας των νέων μονάδων».

Το Αγωνιστικό Μέτωπο απαιτεί να παρθούν τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας, άμεση πρόσληψη προσωπικού που θα καλύψει τα κενά σε οργανικές θέσεις και μονιμοποίηση των εργαζομένων σε εργολάβους που καλύπτουν πάγιες και οργανικές θέσεις.

ΣΥΛΛΟΓΙΚΗ ΣΥΜΒΑΣΗ ΕΛΤΑ
Κριτήριο «η διαφύλαξη της κερδοφορίας» με κάθε μέσο

Επιχειρησιακή Συλλογική Σύμβαση Εργασίας για τα έτη 2013 - 2014 υπέγραψαν η συνδικαλιστική πλειοψηφία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σωματείων Ταχυδρόμων (ΠΟΣΤ, ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ - ΔΑΚ) με την εργοδοσία των ΕΛΤΑ, συμφωνώντας στη μείωση των μισθών στο πλαίσιο «της διαφύλαξης της κερδοφορίας με κάθε πρόσφορο μέσο».

Σύμφωνα με ανακοίνωση της διοίκησης των ΕΛΤΑ, συμφώνησαν με τη συνδικαλιστική πλειοψηφία τη «μείωση των αμοιβών (σ.σ. των εργαζομένων) η οποία σε διάστημα 18 μηνών προσεγγίζει τα 20 εκατομμύρια ευρώ». Η μείωση προκύπτει από την αναστολή των ποσών που έχουν αντικαταστήσει τα δώρα Χριστουγέννων, Πάσχα και επίδομα αδείας για το υπόλοιπο του 2013 και ολόκληρο το 2014, το κόψιμο παροχών, την αναδιάρθρωση των υπηρεσιών που θα οδηγήσει σε κλείσιμο γραφείων, κ.ά.

Οποιος διαβάσει το κείμενο νομίζει ότι διαβάζει συμφωνία μεταξύ δύο εταιρειών και όχι μια Συλλογική Σύμβαση Εργασίας. Η συμφωνία απαρτίζεται από πέντε όρους. Στον πρώτο όρο επισημαίνεται: «Στρατηγικός στόχος των δύο μερών είναι η βιωσιμότητα της εταιρείας και η διαφύλαξη με κάθε πρόσφορο μέσο της κερδοφορίας της (...) Στο πλαίσιο της παρούσας συμφωνίας λαμβάνεται υπόψη»: «Η προσαρμογή της Εταιρείας στις διατάξεις των νόμων που αφορούν στην προστασία της Εθνικής Οικονομίας» (δηλαδή, οι μνημονιακοί νόμοι που επιβάλλουν τη μείωση των μισθών στο δημόσιο και τον ευρύτερο δημόσιο τομέα), ο νόμος 4053/2012, «ο οποίος ορίζει το νέο θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας της ταχυδρομικής αγοράς στην Ελλάδα, με την πλήρη απελευθέρωση της οποίας από την 01.01.2013 προβλέπεται να επέλθουν σημαντικές αλλαγές σε επίπεδο ανταγωνισμού», η πτώση της δραστηριότητας στον κλάδο λόγω της ύφεσης, «η μεγάλη ευκαιρία για τη χρηματοδότηση νέων επενδύσεων σε σύγχρονες τεχνολογίες και υποδομές», το πρόγραμμα αναδιοργάνωσης της εταιρείας και, τέλος, «η ανάγκη προσαρμογής της επιχείρησης στις διαρκώς μεταβαλλόμενες συνθήκες».

Είναι καθαρό ότι η ΣΣΕ διαμορφώθηκε με βάση τις ανάγκες των κεφαλαιοκρατών, της δημιουργίας των όρων κερδοφόρας δράσης τους και σε αυτό τον κλάδο. Αντιθέτως, δεν αναφέρονται πουθενά, ούτε καν για «τα μάτια του κόσμου», ως κριτήριο διαμόρφωσης της ΣΣΕ οι ανάγκες των εργαζομένων.

Συμφωνία ντροπής και υποταγής

Οι ταξικές δυνάμεις, η «Δημοκρατική Συνεργασία Εργαζομένων ΕΛΤΑ» (ΔΣΕ), καλεί τους εργαζόμενους με μαζικές Γενικές Συνελεύσεις και συγκεντρώσεις να πούνε όχι στο ξεπούλημα των ΕΛΤΑ, όχι στις περικοπές των αμοιβών, όχι στα σχέδια εξόντωσης των εργασιακών δικαιωμάτων. Να αλλάξουν τους συσχετισμούς ενισχύοντας τις ταξικές δυνάμεις.

Κινητοποίηση την Τρίτη στο ΙΚΑ Βόλου

Κινητοποίηση έξω από το ΙΚΑ Βόλου, οργανώνουν την Τρίτη, 25 Ιούνη, στις 10 το πρωί, σωματεία εργατοϋπαλλήλων, συνταξιούχων και αυτοαπασχολουμένων της περιοχής, με άμεσο αίτημα να σφραγιστούν όλα τα βιβλιάρια των εργαζομένων που δεν έχουν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.

Στην κινητοποίηση καλούν το Συνδικάτο Μετάλλου «Μήτσος Παπαρήγας», το Σωματείο εργαζομένων στην «Κόκα-Κόλα 3Ε», η Ενωση Εργατοϋπαλλήλων Τύπου - Χάρτου και Γραφικών Τεχνών, το Σωματείο Καθαριστριών - Καθαριστών, το Συνδικάτο Ποτών και Τροφίμων, το Σωματείο Εργαζομένων «Καρφούρ - Μαρινόπουλος» (παράρτημα Βόλου), ο Σύλλογος συνταξιούχων ΙΚΑ, ο Σύνδεσμος Βιοτεχνών - Υδραυλικών - Θερμικών Βόλου, ο Σύλλογος Επιπλοποιών - Ξυλουργών και Συναφών Επαγγελμάτων.

ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΟΤΑ ΑΧΑΪΑΣ
Να σταματήσει η δίωξη συνδικαλιστή

Να σταματήσει η δίωξη που ασκεί η δημοτική αρχή του δήμου Πατρέων (ΔΗΜΑΡ - ΣΥΡΙΖΑ) σε βάρος συνδικαλιστή, μέλος του ΔΣ του Συλλόγου Υπαλλήλων, ζητά με ανακοίνωσή του το κλαδικό Συνδικάτο Εργαζομένων ΟΤΑ Αχαΐας.

Συγκεκριμένα, αναφέρει ότι η δημοτική αρχή «τρέχει να εφαρμόσει το αυταρχικό Πειθαρχικό Δίκαιο και παραπέμπει τον συνδικαλιστή ταμία του Συλλόγου υπαλλήλων του Δήμου Πατρέων με την απειλή της απόλυσης, επειδή την περίοδο των κινητοποιήσεων στους Δήμους όλης της χώρας (σ.σ. τους τελευταίους μήνες του 2012) παραβρέθηκε στην παράσταση διαμαρτυρίας στο Δημαρχείο της Πάτρας, προκειμένου να αποτραπούν οι απολύσεις εργαζομένων και οι ιδιωτικοποιήσεις υπηρεσιών του Δήμου». Σημειώνει δε, πως το νέο πειθαρχικό δίκαιο «έχει μοναδικό στόχο να μη βρεθεί κανείς να σηκώσει κεφάλι στην αντιλαϊκή επιδρομή και το πογκρόμ των απολύσεων που έχουμε μπροστά μας. Ζητάμε τώρα να σταματήσει η δημοτική αρχή τη δίωξη του συναδέλφου. Οχι στη δίωξη της πολιτικής - συνδικαλιστικής δράσης και στην τρομοκρατία των εργαζομένων».

Διαμαρτυρία για την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου

Παράσταση διαμαρτυρίας πραγματοποιούν στις 26 Ιούνη σωματεία και συνδικαλιστές στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, στις 2 μ.μ. στην Αθήνα και στο υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης, στη 1 μ.μ. στη Θεσσαλονίκη, με αιτήματα να καταργηθεί τώρα η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που κλείνει την ΕΡΤ και άλλους δημόσιους οργανισμούς, καμιά ιδιωτικοποίηση, καμιά απόλυση. Οι παρεμβάσεις αυτές αποφασίστηκαν σε συσκέψεις που συγκάλεσε το ΠΑΜΕ για την οργάνωση της πάλης ενάντια στις αντεργατικές - αντιλαϊκές αναδιαρθρώσεις.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ