ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 3 Ιούλη 2013
Σελ. /28
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΑ ΤΑΜΕΙΑ
Περικοπές και στα συνταξιοδοτικά δικαιώματα

Μετά την κατάργηση των παιδικών κατασκηνώσεων από το ΤΕΑΥΦΕ, «μαχαίρι» και στα συνταξιοδοτικά δικαιώματα των φαρμακοϋπαλλήλων

Κινητοποίηση της ΟΕΦΣΕΕ ενάντια στην «ιδιωτικοποίηση» του επικουρικού Ταμείου
Κινητοποίηση της ΟΕΦΣΕΕ ενάντια στην «ιδιωτικοποίηση» του επικουρικού Ταμείου
Συνεχείς είναι πλέον οι περικοπές δικαιωμάτων και παροχών των φαρμακοϋπαλλήλων μετά τη μετατροπή του Επικουρικού τους Ταμείου σε Επαγγελματικό με πρωτεργάτες την πλειοψηφία της Ομοσπονδίας Ιατρικών Επισκεπτών (ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ - «Αυτόνομη Παρέμβαση») και το υπουργείο Εργασίας. Μετά την κατάργηση των παιδικών κατασκηνώσεων, τώρα σειρά έχουν οι προϋποθέσεις συνταξιοδότησης, η διαδοχική ασφάλιση και οι αναγνωρισμένοι χρόνοι προς συνταξιοδότηση.

Οπως καταγγέλλει η Ομοσπονδία Εργαζομένων Φαρμακευτικών και Συναφών Επαγγελμάτων Ελλάδας (ΟΕΦΣΕΕ) στα άρθρα του καταστατικού του ΤΕΑΥΦΕ - ΝΠΙΔ (21 και 26), που καθορίζουν τις προϋποθέσεις συνταξιοδότησης και οι συντάξιμοι χρόνοι «δεν υπάρχει αναφορά για τις γυναίκες με ανήλικα παιδιά καθώς και για άλλες περιπτώσεις, ενώ ως πλασματικός χρόνος ασφάλισης αναγνωρίζεται μόνο η στρατιωτική θητεία και όχι η κύηση, η λοχεία, η ανεργία κ.ά. που ίσχυαν μέχρι την 1/3/2013, όταν το Ταμείο ήταν Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου. Επιπλέον η διαδοχική ασφάλιση με τα ΝΠΔΔ είναι σε εκκρεμότητα».

Εξάλλου, σύμφωνα με την απάντηση του υπουργείου Εργασίας, «το ΤΕΑΥΦΕ - ΝΠΙΔ είναι από την 1/3/2013 Ταμείο Επαγγελματικής Ασφάλισης και διέπεται από το νομοθετικό πλαίσιο που αφορά την επαγγελματική ασφάλιση (Ν. 3029/2002) και όχι από αυτό που αφορά τους οργανισμούς της Κοινωνικής Ασφάλισης (Ν. 3996/2011)».

«Αυτό σημαίνει ότι στο ΤΕΑΥΦΕ-ΝΠΙΔ, ούτε οι εργοδοτικές εισφορές εξασφαλίζονται με τον τρόπο που εξασφαλίζονται στην Κοινωνική Ασφάλιση, ούτε η συνταξιοδότηση θα γίνεται με τους όρους της Κοινωνικής Ασφάλισης που ίσχυαν πριν, όταν το ταμείο ήταν ΝΠΔΔ. Πολλοί συνάδελφοί μας ασφαλισμένοι δεν θα μπορούν να πάρουν σύνταξη από το ΤΕΑΥΦΕ-ΝΠΙΔ, αφού δεν θα πληρούν τις νέες προϋποθέσεις του επαγγελματικού πλέον ταμείου», υπογραμμίζει η ΟΕΦΣΕΕ.

Να θυμίσουμε πως το υπουργείο Εργασίας, μαζί με την ηγεσία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιατρικών Επισκεπτών και της ΓΣΕΕ μεθόδευσαν τη μετατροπή του ΤΕΑΥΦΕ σε ΝΠΙΔ, πολεμώντας την κλαδική Ομοσπονδία και την πλειοψηφία των επιχειρησιακών και κλαδικών σωματείων που αντιτάσσονται σε αυτή την εξέλιξη. Μάλιστα αυτές οι παρατάξεις που βρίσκονται τώρα στην προσωρινή διοίκηση του Ταμείου «λένε με θράσος ότι οι κατασκηνώσεις των παιδιών είναι "επιβάρυνση" και "κόστος" και προτείνουν να γίνονται τα σωματεία μεσολαβητές ανάμεσα στους εργαζόμενους και τους ιδιοκτήτες των κατασκηνώσεων, για να πετυχαίνουν "καλές εκπτώσεις"».

Η ΟΕΦΣΕΕ καλεί εργαζόμενους και σωματεία να στηρίξουν τον αγώνα για Κοινωνική Ασφάλιση και να γυρίσουν οριστικά την πλάτη σε όσους παραπλανούσαν πως με το Επαγγελματικό Ταμείο «τίποτα δεν άλλαξε», «το Ταμείο επέστρεψε στα χέρια των εργαζόμενων...» κλπ.

ΚΚΕ
«Σφαγείο» τα ΚΕΠΑ για επιδόματα και συντάξεις

Στη Βουλή, με Ερώτηση που κατέθεσε χτες προς τον υπουργό Εργασίας, φέρνει το ΚΚΕ το ζήτημα της επέλασης ενάντια στα αναπηρικά επιδόματα και τις συντάξεις. Το κείμενο της Ερώτησης έχει ως εξής:

«Οι ανάπηροι της χώρας μας έχουν χαρακτηρίσει δικαίως τα Κέντρα Εκτίμησης και Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ) ως σφαγεία όπου κατακρεουργούνται δικαιώματα σε επιδόματα και συντάξεις αλλά και στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, οδηγώντας στην εξαθλίωση κυριολεκτικά δεκάδες χιλιάδες ανάπηρους και τις οικογένειές τους. Γιατί όταν μειωθεί το ποσοστό αναπηρίας κάτω από το 67% χάνουν το επίδομα αλλά και την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.

Πάσχοντες από σκλήρυνση κατά πλάκας, παίρνουν ποσοστά από 35%-50%, καρκινοπαθείς και ψυχικά πάσχοντες "αποθεραπεύονται" με τις αποφάσεις των επιτροπών. Ενώ τυφλοί χωρίς καθόλου μάτια παίρνουν 80%. Πάνω από 60.000 ανάπηροι και χρόνιοι πάσχοντες υπολογίζονται σήμερα αυτοί που περιμένουν για πάνω από 3 μήνες για να εξεταστούν από τα ΚΕΠΑ. Ενώ για το διάστημα που περιμένουν να επανεξεταστούν μένουν χωρίς κανένα εισόδημα και περίθαλψη για μήνες. Το πρόσφατο μέτρο για να καταβάλλεται για αυτό το διάστημα το 50% της σύνταξης αφορά ένα μέρος μόνο και δεν αντιμετωπίζει το κύριο πρόβλημα, αυτό καθεαυτό το θέμα των περικοπών αλλά και της μεγάλης αναμονής που φτάνει για ένα μεγάλο μέρος (νευρολογικά και ψυχιατρικά περιστατικά) και τους 15 μήνες.

Η κυβέρνηση σηκώνει την προπαγάνδα περί των αναπήρων "μαϊμού" γιατί θέλει να συγκαλύψει την σχεδιαζόμενη επέλαση κατά των αναπηρικών συντάξεων και επιδομάτων, για να συμπιεστεί το εισόδημα της εργατικής λαϊκής οικογένειας, για να στηριχθεί η κερδοφορία του κεφαλαίου. Για να φορτωθεί το κόστος για τη στήριξη του αναπήρου και του χρονίως πάσχοντα στην ήδη εξαθλιωμένη εργατική λαϊκή οικογένεια.

Αυτό που έχει δικαιολογημένα ανησυχήσει, ακόμη περισσότερο, τους ανάπηρους και τις οικογένειές τους είναι οι δηλώσεις εκπροσώπων της κυβέρνησης για νέα μαζική επανεξέταση όλων των αναπήρων και ενιαιοποίηση των κριτηρίων για τις όποιες παροχές για όλες τις κατηγορίες. Οι όποιες παροχές θα δίνονται σε αυτούς που έχουν ποσοστό αναπηρίας άνω του 80% αλλά και σε αυτούς με προϋποθέσεις (εισοδηματικά και άλλα κριτήρια). Πράγμα που σημαίνει μαζικό πετσόκομμα παροχών.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός τι μέτρα προτίθεται να πάρει ούτως ώστε:

  • Να μην γίνει ούτε ένα ευρώ περικοπή στα επιδόματα και τις συντάξεις των ΑΜΕΑ, να γίνει επαναφορά σε μισθούς και συντάξεις στο προ περικοπών επίπεδο.
  • Να έχουν πλήρη και δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Να μην σταματάει η επιδότησή τους για όσο χρόνο εκκρεμεί η επανεξέτασή τους από τις επιτροπές και να ενισχυθούν άμεσα με 1.000 ευρώ όλες οι οικογένειες των ΑΜΕΑ για να μπορέσουν στοιχειωδώς να αντιμετωπίσουν τις επιπτώσεις τις κρίσης».
Βάσανο βαρύ η αναμονή για την έκδοση σύνταξης

Τη δραματική κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει χιλιάδες εργαζόμενοι που αναμένουν την έκδοση σύνταξης από το ΙΚΑ, αναδεικνύουν με Ερώτηση που κατέθεσαν στη Βουλή οι βουλευτές του ΚΚΕ Θ. Κωνσταντινίδης και Ε. Γερασιμίδου.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα της οικονομικής ασφυξίας και της απόγνωσης, όπου οδηγούνται χιλιάδες εργαζόμενοι, αποτελεί η περίπτωση άνεργου πρώην οδηγού σε εργοστάσιο ο οποίος αναμένει από τον Οκτώβρη του 2012 την έγκριση χορήγησης αναπηρικής σύνταξης από το Περιφερειακό Υποκατάστημα Θεσσαλονίκης του ΙΚΑ - ΕΤΑΜ.

Ο άνεργος πρώην οδηγός και η επίσης άνεργη σύζυγός του έχουν δύο παιδιά, από τα οποία το ένα με ειδικές ανάγκες. Η οικογένειά τους αδυνατεί να ανταποκριθεί στην κάλυψη των βασικών καθημερινών αναγκών.

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να μείνουν χωρίς νερό και ρεύμα καθώς αδυνατούν να πληρώσουν τους λογαριασμούς, όπως και χιλιάδες άλλες λαϊκές οικογένειες λόγω των περικοπών στους μισθούς, στις συντάξεις και των χαρατσιών που τους επιβλήθηκαν. Μετά από παρέμβαση του Σωματείου Οδηγών μαζί με τη Λαϊκή Επιτροπή Συκεών στην ΕΥΑΘ και στη ΔΕΗ επανασυνδέθηκαν νερό και ρεύμα.

Με την Ερώτησή τους προς τους υπουργούς Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Μακεδονίας - Θράκης, οι βουλευτές του ΚΚΕ σημειώνουν: «Για την κατάσταση αυτή ευθύνη έχει η ακολουθούμενη πολιτική και της σημερινής συγκυβέρνησης ΝΔ - ΠΑΣΟΚ που φορτώνει τα βάρη της οικονομικής καπιταλιστικής κρίσης στις λαϊκές οικογένειες. Πολιτική που μειώνει τους μισθούς και τις συντάξεις, αυξάνει την ανεργία, φορτώνει με χαράτσια τους εργαζόμενους και που αντιμετωπίζει το νερό και το ηλεκτρικό ρεύμα ως εμπόρευμα και όχι ως κοινωνικό αγαθό».

Ρωτούν δε τους υπουργούς ποια άμεσα μέτρα θα λάβει η κυβέρνηση για:

-- Να αποδοθεί άμεσα η αναπηρική σύνταξη στον ενδιαφερόμενο και να σταματήσει συνολικά το αίσχος στις καθυστερήσεις στην έκδοση και απονομή των συντάξεων.

-- Να μην κόβεται το ρεύμα και το νερό σε καμιά λαϊκή οικογένεια που αδυνατεί, λόγω της οικονομικής καπιταλιστικής κρίσης, να πληρώσει τους λογαριασμούς.

-- Να μειωθεί δραστικά το τιμολόγιο της ΔΕΗ και της ΕΥΑΘ υπέρ των ανέργων και των χαμηλά αμειβόμενων και να καταργηθεί το χαράτσι που συνδέθηκε με τους λογαριασμούς της ΔΕΗ.

Aπεργία στα Κέντρα Ειδικής Αγωγής

Οι εργαζόμενοι στα Κέντρα Ειδικής Αγωγής θα προχωρήσουν σε απεργία αύριο, Πέμπτη, και συγκέντρωση διαμαρτυρίας στις 12 το μεσημέρι στο υπουργείο Εργασίας, στη Διεύθυνση Πρόνοιας (Σολωμού 60) με κύρια αιτήματα την άμεση καταβολή όλων των δεδουλευμένων, την εξασφάλιση λειτουργίας όλων των κέντρων με επαρκή χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό. Παράλληλα, διεκδικούν να μην επιβληθούν τροφεία και πληρωμές στις οικογένειες που είναι αποδέκτες των υπηρεσιών των Κέντρων, να μη γίνει καμιά απόλυση εργαζομένου και μείωση μισθών.

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ ΙΚΑ
Στον Προκρούστη των περικοπών και οι λουτροθεραπείες

Οργή και αγανάκτηση έχει προκαλέσει στους συνταξιούχους η απόφαση της κυβέρνησης να περιορίσει δραστικά το ποσό, σύμφωνα με τον τελευταίο κανονισμό του ΕΟΠΥΥ, για την κάλυψη των αναγκαίων λουτροθεραπειών χιλιάδων συνταξιούχων. Συγκεκριμένα, το ποσό κάλυψης των λουτροθεραπειών έπεσε στα 150 ευρώ, ενώ για το 2012 ήταν 250 ευρώ και μέχρι το 2011 χορηγούνταν όλα τα έξοδα (μεταφορικά, ξενοδοχείο, λούσεις).

Η Ομοσπονδία Συνταξιούχων ΙΚΑ καταγγέλει την απόφαση και απαιτεί την επαναφορά του προγράμματος της λουτροθεραπείας στο προηγούμενο επίπεδο σε ό,τι αφορά την οικονομική κάλυψη και την ιατρική διάγνωση, που τη συρρίκνωσε για να ελαττώσει τους δικαιούχους αλλά και τον αριθμό λούσεων. «Η απαίτησή μας αυτή έχει να κάνει με την υγεία μας που δεν την διαπραγματευόμαστε και καλούμε τους συνταξιούχους και τα άλλα λαϊκά στρώματα με τον αγώνα τους να ανατρέψουν αυτές τις πολιτικές για να εφαρμοστεί ένα καθολικό, ενιαίο, δωρεάν σύστημα υγείας που να εξυπηρετεί τις σύγχρονες ανάγκες μας και όχι τις ανάγκες του κεφαλαίου που δραστηριοποιείται στο χώρο της Υγείας», καταλήγει.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ