ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 3 Ιούλη 2013
Σελ. /28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ - ΛΑΪΚΕΣ ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ
Παρέμβαση χτες στα κεντρικά της ΔΕΗ

Δυναμική παρέμβαση στα κεντρικά γραφεία της διοίκησης της ΔΕΗ στην Αθήνα έγινε, χτες το μεσημέρι, από τα ταξικά Συνδικάτα της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης, Επιτροπές Ανέργων, Λαϊκές Επιτροπές του Πειραιά και της Ελευσίνας - Ασπροπύργου ενάντια στις διακοπές ρεύματος στα σπίτια των οικογενειών των ανέργων, συνολικά των εργατικών - λαϊκών οικογενειών. Η χτεσινή παρέμβαση ήταν ενταγμένη στις πολύμορφες κινητοποιήσεις που αναπτύσσονται από τις ταξικές δυνάμεις του ΠΑΜΕ και τις Επιτροπές για την ουσιαστική προστασία των ανέργων. Δράση που κατάφερε να «παγώσει» τη διαδικασία κατάσχεσης σπιτιού άνεργου μεταλλεργάτη που είχε ξεκινήσει το Δημόσιο για περίπου 1.700 ευρώ χρέος του ανέργου στην Εφορία. Σταθμός αυτών των δραστηριοτήτων θα είναι η συναυλία αλληλεγγύης στους ανέργους και τους απλήρωτους εργαζόμενους, που θα γίνει την Κυριακή 7 Ιούλη στις 8 μ.μ. στο λιμάνι του Πειραιά (είσοδος από πύλη Ε2).

Οι αντιπροσωπείες συναντήθηκαν με τον γενικό διευθυντή της ΔΕΗ και τον διευθυντή πωλήσεων. Οπως ανέφερε ο πρόεδρος του Συνδικάτου Μετάλλου Πειραιά, Σ. Πουλικόγιαννης, καθημερινά τα συνεργεία βγαίνουν «παγανιά» στον Πειραιά για διακοπές. Μάλιστα, χτες το πρωί, τα σωματεία της Ζώνης κατάφεραν στην περιοχή της Αμφιάλης να αποτρέψουν τη διακοπή ρεύματος σε σπίτια ανέργων.

Στο Κερατσίνι, σύμφωνα με στοιχεία του δήμου, μέσα σε ένα χρόνο έχει μειωθεί η είσπραξη κατά 50% των δημοτικών τελών, επειδή κλείνουν τα μαγαζιά το ένα μετά το άλλο, ενώ το 25% των ανείσπρακτων τελών αφορά σε σπίτια που τους έχει διακοπεί η παροχή ρεύματος.

Από την πλευρά τους οι εκπρόσωποι της διοίκησης παραδέχτηκαν το μεγάλο πρόβλημα και ότι η ΔΕΗ έχει αναγκαστεί, κάτω και από τις συνεχείς αγωνιστικές παρεμβάσεις, να βελτιώσει από το Μάρτη τις προϋποθέσεις για την ένταξη στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο, να αυξήσει τις δόσεις των διακανονισμών χωρίς προκαταβολές, προκειμένου να διευκολυνθούν περισσότερες εργατικές - λαϊκές οικογένειες. Βέβαια και αυτές οι ρυθμίσεις είναι πολύ μακριά από το να καλύπτουν το πρόβλημα.

Στο κάλεσμα των φορέων για τη συναυλία αλληλεγγύης επισημαίνεται ότι ο μόνος τρόπος για να αποκρουστεί η βάρβαρη πολιτική κυβέρνησης - ΕΕ - ΔΝΤ που βιώνουν οι εργαζόμενοι «είναι το οργανωμένο εργατικό, λαϊκό κίνημα, που θα γιγαντώνεται, για την υπεράσπιση και ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών. Ολοι τώρα στον αγώνα. Κάθε εργαζόμενος και άνεργος να παλέψει για την ίδια του τη ζωή, οργανωμένα και συλλογικά, με τα ταξικά σωματεία, τις Λαϊκές Επιτροπές και τις Επιτροπές Ανέργων».

Στην Ξάνθη

Την επανασύνδεση του ρεύματος σε σπίτι άνεργου οικοδόμου πέτυχε η Λαϊκή Επιτροπή Ξάνθης. Η ΔΕΗ είχε προχωρήσει στη διακοπή της ηλεκτροδότησης λόγω ανείσπρακτης οφειλής, η οποία μαζί με το χαράτσι υπερέβαινε τα 650 ευρώ. Η πενταμελής οικογένεια του άνεργου οικοδόμου δεν έχει κανένα εισόδημα. Ο ίδιος, εδώ και δύο χρόνια, μετά από σοβαρό εργατικό ατύχημα που είχε, προσπαθεί να πάρει αναπηρική σύνταξη και τώρα το ΙΚΑ του ζητά να επανακαταθέσει τα δικαιολογητικά.

ΠΑΙΔΙΚΟΙ ΣΤΑΘΜΟΙ ΔΗΜΟΥ ΑΘΗΝΑΣ
Εκατοντάδες παιδιά εκτός και φέτος

Εκατοντάδες παιδιά αναμένεται να μείνουν και φέτος εκτός παιδικών σταθμών του Δήμου Αθήνας, παρά τις διαβεβαιώσεις που δίνει η διοίκηση του δήμου ότι θα κάνουν δεκτές όλες τις αιτήσεις. Διόλου τυχαία, στη συνεδρίαση της 27/6 του ΔΣ του Δημοτικού Βρεφοκομείου Αθηνών (ΔΒΑ, λειτουργεί τους παιδικούς σταθμούς του δήμου) η πρόεδρος αρνήθηκε να βάλει σε ψηφοφορία πρόταση της «Λαϊκής Συσπείρωσης» να εγκριθούν όλες οι αιτήσεις βρεφών και νηπίων για την περίοδο 2013-2014.

Σημειωτέον ότι βάσει μελέτη ομάδας του Πολυτεχνείου, η συνολική χωρητικότητα των σταθμών του δήμου ανέρχεται σε 5.498 παιδιά. Στη χρονιά που τελειώνει (2012-2013) φιλοξενήθηκαν 4.843. Για τη νέα χρονιά (2013-2014) εγκρίθηκε από τη διοίκηση φιλοξενία 4.728 βρεφών και νηπίων, 850 παιδιά μένουν εκτός ως «επιλαχόντα», κι αναμένουν άλλα 550 μέσω ΕΣΠΑ (η διαδικασία υποβολής τέτοιων αιτήσεων τρέχει ακόμα).

Η διοίκηση του ΔΒΑ δήλωνε ήδη από τις 21/5 σε συνεδρίαση του ΔΣ, ότι πόσα παιδιά θα πάρουν εξαρτάται από το πόσους παιδαγωγούς θα έχουν. Οτι υπηρετούν στο ΔΒΑ 680 παιδαγωγοί, οι 520 μόνιμοι, αορίστου και συμβασιούχοι έργου (υπολογίζονται σε 160) οι συμβάσεις των οποίων έληξαν και παραμένουν προσωρινά στη δουλειά με ασφαλιστικά μέτρα. Οι υπόλοιποι είναι συμβασιούχοι ορισμένου χρόνου, οι συμβάσεις των οποίων επίσης λήγουν. Η διοίκηση υπολόγιζε ότι για να καλυφθούν όλες οι θέσεις των σταθμών, χρειάζονται συνολικά 615 παιδαγωγοί και αιτήθηκε στην κυβέρνηση πρόσληψη συμβασιούχων. Ξεκαθάριζε ότι θα κάνει δεκτά παιδιά με βάση τους 520 παιδαγωγούς που έχει, και όλα τα «επιπλέον» θα είναι «επιλαχόντα». Στο ενδιάμεσο, βέβαια, πέραν του αιτήματος για προσωπικό, η δημοτική αρχή δεν έχει κάνει το παραμικρό ώστε να πιέσει την κυβέρνηση για τις τόσο αναγκαίες προσλήψεις αλλά και συνολικά τους αναγκαίους πόρους και υποδομές φιλοξενίας.

Καταγγελίες για κακοποίηση μεταναστών

Κακοποιήσεις και βασανισμούς κρατουμένων μεταναστών που αρνούνται την απέλασή τους, καταγγέλλουν η Πακιστανική Κοινότητα και η ΚΕΕΡΦΑ. Κατά την καταγγελία, οι μετανάστες κρατούνταν στην Αμυγδαλέζα και μεταφέρθηκαν για αναγκαστική απέλαση στο αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος» αφού δέχτηκαν χτυπήματα με κλωτσιές και μπουνιές από αστυνομικούς. Αρνήθηκαν την απέλασή τους και έτσι οδηγήθηκαν από αστυνομικούς σε ένα δωμάτιο στο χώρο του αεροδρομίου.

Οι 3 κρατούμενοι κατήγγειλαν ξυλοδαρμό και χρήση στο σώμα συσκευής με ρεύμα. Ο Ν. Α., ο κρατούμενος που είχε καταγγείλει τραυματισμό στο μάτι από αστυνομικό μέσα στο στρατόπεδο συγκέντρωσης της Αμυγδαλέζας, κατήγγειλε ότι τον χτύπησαν με γροθιές στο σαγόνι, ενώ έκαναν χρήση εννέα φορές στο σώμα του της συσκευής ρεύματος. Επίσης τον κλώτσησαν στο στομάχι. Επιπλέον, ο Ι. Β. είχε τραύμα και εκδορές στην ωμοπλάτη από χτυπήματα. Ο Β. Χ. κατήγγειλε ότι του έβαλαν στα γεννητικά όργανα τη συσκευή ρεύματος. Είχε τραύμα στο χέρι. Στα ρούχα των κρατούμενων Β. και Χ. υπήρχε ακόμη αίμα. Οι ρατσιστικές βρισιές πήγαιναν μαζί με σεξουαλικές απαιτήσεις αστυνομικού για στοματικό σεξ. Ο κτηνώδης βασανισμός γίνονταν από τους συνοδούς αστυνομικούς σε ένα μικρό δωμάτιο στο αεροδρόμιο όταν οι κρατούμενοι αρνιόντουσαν τη βίαιη απέλασή τους.

Γιορτή για παιδιά και γονείς

Γιορτή για παιδιά και γονείς διοργανώνουν η Ομάδα Γυναικών Κολωνού - Σεπολίων της ΟΓΕ και ο Σύλλογος Γονέων στους παιδικούς σταθμούς του Δήμου Αθήνας, την Παρασκευή 5 Ιούλη, στις 6.30 το απόγευμα, στο χώρο μπροστά από τον 3ο Παιδικό Σταθμό (Λεάνδρου και Ιφιγενείας 54).

Η εκδήλωση περιλαμβάνει συζήτηση με τους γονείς με θέμα «Το παιδί μου μεγαλώνει...» ενώ παράλληλα στο χώρο θα οργανωθούν δραστηριότητες για τα μικρά παιδιά και έκθεση παιδικού βιβλίου.

ΧΡΥΣΑΥΓΙΤΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ
Επίθεση κατά των εργαζομένων στο Δήμο της Αθήνας

Πογκρόμ κατά εργαζομένων στο Δήμο Αθηναίων (καταπώς προστάζουν για το δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο κυβέρνηση, ΕΕ, τρόικα) θέλουν οι νεοναζί. Σε συνέντευξή του σε φασιστικό ιστότοπο, ο δημοτικός τους σύμβουλος Γ. Βουλδής, αναπαράγοντας τη γνωστή προπαγάνδα κατά των εργαζομένων, λέει: «Το πρώτο πράγμα με το οποίο πρέπει να ασχοληθεί ο εθνικιστής δήμαρχος είναι η αταξία των δημοτικών υπηρεσιών... αργομισθίες ή άδεια γραφεία, απασχολούμενοι σε μη παραγωγικές θέσεις και γενικά ανεξέλεγκτες τέτοιου είδους καταστάσεις θα πάψουν άμεσα».

Στην πραγματικότητα, συστημικοί οι ναζί ως το μεδούλι, ακολουθούν την ίδια γραμμή με τον εκλεγμένο με στήριξη ΠΑΣΟΚ/ΔΗΜΑΡ/Οικολόγων/ΔΡΑΣΗΣ δήμαρχο Αθήνας Γ. Καμίνη που μιλώντας στο ραδιοσταθμό «Αθήνα 9,84» ακούστηκε περιχαρής να δηλώνει ότι: «(...) έχουν φύγει από τον Ιανουάριο του 2011 που ανέλαβα, σχεδόν 3.000 υπάλληλοι, το οποίο ισοδυναμεί περίπου με το 1/3-1/4 του δυναμικού του. Και όμως, ο Δήμος εξακολουθεί να δουλεύει και μάλιστα καλύτερα από το παρελθόν».

Παρακάτω ο χρυσαυγίτης πιπιλά την καραμέλα της «αξιοκρατίας», αυτή που αναμασούν κάθε λογής συστημικοί για να δικαιολογήσουν όσα αντεργατικά μέτρα παίρνουν (διαθεσιμότητα, μετατάξεις, απολύσεις). Παραπέρα αμφιβάλει για την «Αξιοπιστία δημοτικών υπηρεσιών» και κάνει λόγο για «αναξιόπιστη δημοτική αστυνομία», «διασπάθιση χρήματος», «σπατάλη» σε υπηρεσίες όπως νεκροταφείο και αποκομιδή σκουπιδιών, χιλιοειπωμένα από τους υπηρέτες του συστήματος ζητήματα, όλα για να πείσουν ότι μπορεί να υπάρξει... καλύτερος καπιταλισμός, ενώ η εκμετάλλευση των ανθρώπων του μόχθου από το μεγάλο κεφάλαιο συνεχίζεται.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ