ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 5 Ιούλη 2013
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΣΟ
Αλληλεγγύη στην εργατική τάξη του Περού

Η Παγκόσμια Συνδικαλιστική Ομοσπονδία με ανακοίνωση της Γραμματείας της εκφράζει την αλληλεγγύη της στους αγώνες της εργατικής τάξης του Περού. Σε αυτή σημειώνει:

«Η ΠΣΟ που αντιπροσωπεύει 86 εκατομμύρια μέλη σε 5 ηπείρους εκφράζει την αμέριστη στήριξή της και αλληλεγγύη της στην εργατική τάξη και τη συγκέντρωση διαμαρτυρίας που διοργανώνει η Γενική Συνομοσπονδία των Εργατών (ΓΣΕ) του Περού στις 4 Ιούλη για να διεκδικήσει λύσεις στα αιτήματα των εργατών του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα και τήρηση των υποσχέσεων για μεγάλο μετασχηματισμό από την πλευρά του Ογιάντα Ουμάλα όταν ήταν υποψήφιος πρόεδρος, και για τις οποίες ψήφισαν οι εργαζόμενοι.

Η αγωνιστική ΓΣΕ Περού και οι άλλες κοινωνικές οργανώσεις καταδικάζουν την πρόθεση της κυβέρνησης Ουμάλα να καταργήσει τις συλλογικές διαπραγματεύσεις, να απολύσει δημόσιους υπάλληλους και να ακυρώσει το δικαίωμα στην απεργία στον κρατικό τομέα με προεδρικό διάταγμα. Επίσης καταγγέλλει η ΓΣΕ Περού ότι η κυβέρνηση για να εξυπηρετήσει τους επιχειρηματίες προωθεί την ελαστική απασχόληση χωρίς κοινωνικά δικαιώματα. Οι επιχειρηματίες και ειδικά οι πολυεθνικές έχουν αμύθητα κέρδη από τη μεγαλύτερη εκμετάλλευση των εργαζομένων. Οι καπιταλιστές στον αγροτικό τομέα ευνοούνται από τους αντεργατικούς, αντισυνδικαλιστικούς νόμους και οι εργάτες αναγκάζονται να δουλεύουν για άθλιους μισθούς 12ωρα χωρίς δικαίωμα στο συνδικαλισμό και τις συλλογικές συμβάσεις.

Για όλα αυτά η ΠΣΟ απαιτεί από την κυβέρνηση του Ο. Ουμάλα να τηρήσει τις υποσχέσεις που έδωσε στους εργαζόμενους και με βάση αυτές ψηφίστηκε, να ανταποκριθεί στα εργατικά αιτήματα από τους τομείς του Δημοσίου, τους στρατηγικούς τομείς και του ιδιωτικού τομέα.

Ευχόμαστε κάθε επιτυχία στους αγώνες σας και θα είμαστε πάντα στο πλευρό σας».

ΣΥΡΙΑ
Ηγετικοί «διαγκωνισμοί» στους αντικαθεστωτικούς

Οι ιμπεριαλιστικές δυνάμεις που τους στηρίζουν βρίσκονται από πίσω

Από τις μάχες του συριακού στρατού στη Χομς
Από τις μάχες του συριακού στρατού στη Χομς
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ - ΔΑΜΑΣΚΟΣ.--

Ενα νέο γύρο συνεδρίασης άρχισαν χτες οι συνιστώσες των αντικαθεστωτικών που συμμετέχουν στη λεγόμενη «Εθνική Συριακή Συμμαχία», με στόχο να εκλέξουν νέο επικεφαλής. Η συνεδρίαση γίνεται, και πάλι, στην Κωνσταντινούπολη, υπό την αιγίδα της Τουρκίας, και οι ιμπεριαλιστικές δυνάμεις που τους στηρίζουν πιέζουν να μην επαναληφθεί το φιάσκο της περασμένης φοράς, όταν στην ανάλογη συνεδρίαση πριν από ένα μήνα κόντεψε σχεδόν να διαλυθεί η Συμμαχία και χρειάστηκε η άμεση παρέμβαση των υπουργών Εξωτερικών των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και της Τουρκίας, αλλά και αντιπροσώπων της Σ. Αραβίας, του Κατάρ, της Βρετανίας, της Γαλλίας και των ΗΠΑ για να αποφευχθεί κάτι τέτοιο και να διαφυλαχθούν τα συμφέροντά τους.

Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, την ηγεσία διεκδικούν, εκπροσωπώντας διαφορετικά συμφέροντα, πέντε άτομα. Μεταξύ αυτών ο προσωρινός νυν επικεφαλής της Συμμαχίας, Ζορζ Σάμπρα, εκπροσωπώντας ως ένα βαθμό τους ισλαμιστές «Αδελφούς Μουσουλμάνους», ο Αχμάντ Ασι Τζάρμπα, που εμφανίζεται ως εκπρόσωπος μη ισλαμιστικών πολιτικών δυνάμεων αλλά φέρεται να εκπροσωπεί ένα μπλοκ που στηρίζει η Σ. Αραβία - και πιθανότατα εμμέσως οι ΗΠΑ -, ο νυν γγ της Συμμαχίας, Μουστάφα αλ Σάμπαγ, που φέρεται να εκπροσωπεί ένα μπλοκ δυνάμεων που προωθεί το Κατάρ. Επίσης διεκδικούν την ηγεσία οι Αχμάντ Τούμεχ αλ Κχάντερ και Λουάι Σάφεμ που εμφανίζονται ως «ανεξάρτητοι».

Την ίδια ώρα, συνεχίζεται η επίθεση του συριακού στρατού στη Χομς ενώ στο Συμβούλιο Ασφαλείας η Ρωσία, θέτοντας σειρά προτάσεων για αλλαγή, εμπόδισε, προς το παρόν τουλάχιστον, την υιοθέτηση κοινής απόφασης που θα ζητούσε να επιτραπεί η άμεση είσοδος ανθρωπιστικής βοήθειας στην πόλη, όπου ο ΓΓ του ΟΗΕ ισχυρίζεται ότι είναι εγκλωβισμένοι περίπου 2.500 άμαχοι. Ο Σύρος πρόεδρος, από την άλλη, σε συνέντευξή του στη συριακή εφημερίδα «αλ Θάουρα» εκτιμά ότι αν δεν υπάρξει ξένη στρατιωτική επέμβαση, το συριακό καθεστώς θα βγει τελικά νικητής και εξαίρει τη συνεισφορά «του συριακού λαού, των εργαζομένων και των επιχειρηματιών, καθώς η επιμονή τους να ζουν και να εργάζονται, όσο πιο κανονικά γίνεται, κράτησε όρθια τη χώρα».

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΠΙΟΝΓΙΑΝΓΚ - ΣΕΟΥΛ.-- Συνομιλίες με στόχο την επαναλειτουργία του κοινού βιομηχανικού πάρκου στη βιομηχανική ζώνη Καεσόνγκ πραγματοποιούν το πρωί του Σαββάτου αντιπροσωπείες αξιωματούχων από τη Νότια Κορέα και τη ΛΔ Κορέα στο μεθοριακό χωριό Πανμουτζόμ.

ΠΕΚΙΝΟ.-- Οι πολυεθνικοί κολοσσοί που δραστηριοποιούνται στο χώρο των τροφίμων, «Νestle» και «Danone», αναγκάστηκαν να ανακοινώσουν χτες μείωση 20% στην τιμή των προϊόντων βρεφικού γάλακτος που διαθέτουν στην Κίνα μετά την ανακοίνωση των κινεζικών αρχών πως θα ξεκινήσουν σε βάρος τους έρευνα για να διαπιστώσουν εάν έχουν προχωρήσει στη σύσταση καρτέλ...

ΣΟΦΙΑ.-- Συγκέντρωση διαμαρτυρίας με αίτημα την παραίτηση της βουλγαρικής κυβέρνησης πραγματοποίησαν και χτες έξω από το Κοινοβούλιο περίπου 5.000 διαδηλωτές.

ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ.-- Η επέλαση του καπιταλισμού στη Ρουμανία από το 1989 ως σήμερα μαζί με τις πολιτικές φτωχοποίησης του ρουμανικού λαού και τη μαζική μετανάστευση λόγω ανεργίας είχαν ως αποτέλεσμα τη μείωση του πληθυσμού κατά τουλάχιστον 3.000.000! Σύμφωνα με νεότερα στοιχεία απογραφής πληθυσμού που δημοσιοποιήθηκαν χτες, ο ρουμανικός πληθυσμός φθάνει πλέον τα 20.000.000 άτομα από 23.000.000 που ήταν το 1989...

ΛΟΝΔΙΝΟ.-- Σε μία τυχαία ημέρα, περίπου 80.000 ασθενείς στην Ευρώπη μολύνονται από κάποιο ενδονοσοκομειακό μικρόβιο, συχνά ενώ νοσηλεύονται στην εντατική, αναφέρει σε έκθεσή του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC).

ΜΟΓΚΑΝΤΙΣΟΥ.-- Πάνω από 70 άτομα σκοτώθηκαν και άλλα 300 τραυματίστηκαν στη διάρκεια των συνεχιζόμενων συγκρούσεων μεταξύ αντίπαλων ομάδων ένοπλων ισλαμιστών στο Κισμάγιο της νότιας Σομαλίας προκαλώντας τον εκτοπισμό εκατοντάδων αμάχων από τις εστίες τους και εμπλοκή στη συνέχιση του έργου οργανώσεων ανθρωπιστικής αρωγής που δρουν στην πόλη, ανακοίνωσε χτες εκπρόσωπος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας του ΟΗΕ.

ΧΑΡΑΡΕ.-- Το Συνταγματικό Δικαστήριο της Ζιμπάμπουε απέρριψε χτες το αίτημα για αναβολή της ημερομηνίας των εκλογών της 31ης Ιούλη που υποστήριζε ο Πρόεδρος Ρόμπερτ Μουγκάμπε αλλά στο οποίο είχε εκφράσει αντιρρήσεις ο πρωθυπουργός Μόργκαν Τσβανγκιράι.

ΝΟΤΙΑ ΑΦΡΙΚΗ
Σε «μη αναστρέψιμο» κώμα ο Μαντέλα

ΠΡΕΤΟΡΙΑ.--

Σε «μη αντιστρεπτό κώμα» βρίσκεται μόνιμα πλέον ο πρώην Πρόεδρος της Νότιας Αφρικής Νέλσον Μαντέλα και η οικογένειά του εξετάζει το ενδεχόμενο να τον αποσυνδέσει από το μηχάνημα που τον διατηρεί στη ζωή, αναφέρει δικαστικό έγγραφο που φέρει ημερομηνία 26η Ιούνη και αντίγραφο του οποίου εξασφάλισε χτες το Γαλλικό Πρακτορείο.

«Η πρόβλεψη ενός προσεχούς θανάτου στηρίζεται σε πραγματικά και σοβαρά αίτια», αναφέρεται στο έγγραφο, το οποίο παρουσίασε την περασμένη βδομάδα η οικογένεια Μαντέλα στο δικαστήριο της Μθάθα, στο νότιο τμήμα της χώρας, αναφορικά με την υπόθεση της μεταφοράς των τάφων των παιδιών του πρώην Προέδρου.

Η νοτιοαφρικανική Προεδρία απέφυγε να σχολιάσει το περιεχόμενο του εγγράφου. Πάντως, η πληροφορία αυτή βλέπει το φως της δημοσιότητας μετά την απόφαση δικαστηρίου να διατάξει την επιστροφή των λειψάνων τριών παιδιών του Νέλσον Μαντέλα στην ιδιαίτερη πατρίδα του πρώην ηγέτη, Κούνου, αντί της γενέτειράς τους Μβέζο, όπου είχε μεταφέρει τα οστά ο εγγονός του Μάντλα Μαντέλα προκαλώντας τη δυσαρέσκεια των περισσότερων μελών της πολυάριθμης οικογένειας, που ήδη εδώ και καιρό διχάζεται από έντονες οικονομικές και κληρονομικές διαφορές.

ΠΑΚΙΣΤΑΝ
Συμφωνία με ΔΝΤ για νέο δάνειο

ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ.--

Σε συμφωνία κατέληξαν μετά από εβδομάδες διαπραγματεύσεων για εκ νέου δανειοδότηση το ΔΝΤ και η πακιστανική ηγεσία υπό τον νεοεκλεγέντα πρόεδρο Ναουάζ Σαρίφ. Οπως ανακοίνωσαν σε κοινή συνέντευξη Τύπου ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ για το Πακιστάν, Τζέρι Φρανκ, και ο νέος υπουργός Οικονομικών, Μουχάμαντ Ισχάκ Νταρ, πρόκειται για δάνειο 5,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων το οποίο θα χορηγηθεί μέσα σε μια τριετία και έχει ορίζοντα αποπληρωμής τα δέκα χρόνια, με περίοδο χάριτος τα τέσσερα. Στους όρους του δανείου περιλαμβάνεται η περικοπή των εξόδων της κυβέρνησης και των δημοσίων δαπανών, η υποτιθέμενη βελτίωση του συστήματος συλλογής φόρων, η μείωση του ελλείμματος, η επιτάχυνση των ιδιωτικοποιήσεων, κυρίως στον τομέα της ενέργειας.

Το Πακιστάν είχε μόλις το 2011 τερματίσει τη συνεργασία του με το ΔΝΤ εγκαταλείποντας στη μέση την αποπληρωμή ενός δανείου 11,3 δισεκατομμυρίων που είχε λάβει πριν από έξι χρόνια, σχεδόν με τους ίδιους όρους, τους οποίους δεν κατάφερε ποτέ να υλοποιήσει. Ενας από τους βασικούς προορισμούς του νέου δανείου είναι ακριβώς η αποπληρωμή του προηγούμενου. Εννοείται ότι τα βάρη καλούνται, όπως και στο παρελθόν, να σηκώσουν κυρίως τα χαμηλότερα κοινωνικο-οικονομικά στρώματα της πακιστανικής κοινωνίας, που ήδη βρίσκονται σε κατάσταση εξαθλίωσης.

Η συμφωνία για να ισχύσει θα πρέπει να εγκριθεί και από το συμβούλιο του ΔΝΤ.

ΒΡΕΤΑΝΙΑ - ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ
Δυσβάσταχτο το κόστος ασφάλισής τους

ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Η βρετανική κυβέρνηση ανακοίνωσε χτες τα σχέδιά της να επιβαρύνονται με αρκετές εκατοντάδες στερλίνες ετησίως οι μετανάστες που επιδιώκουν να έχουν πρόσβαση στο εθνικό σύστημα Υγείας.

Ο υπουργός Υγείας, Τζέρεμι Χαντ, πρότεινε να σταματήσει η ελεύθερη πρόσβαση στις υπηρεσίες γενικής ιατρικής σε όσους επισκέπτες προέρχονται από χώρες εκτός της Ευρωπαϊκής Οικονομικής Περιοχής (ΕΕΑ), λέγοντας ότι η Βρετανία «διαθέτει υπηρεσίες εθνικής Υγείας και όχι διεθνούς».

Πληροφορίες βρετανικών εφημερίδων αναφέρουν ότι οι νέοι μετανάστες στη Βρετανία θα κληθούν να προκαταβάλλουν εισφορά ύψους 1.000 στερλινών για τα πέντε πρώτα χρόνια παραμονής τους στη χώρα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ