ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 5 Ιούλη 2013
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
«Ταπί»... το ΤΑΠΑ

Στο «φόντο» των τεράστιων προβλημάτων της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας από τη συνεχιζόμενη υποχρηματοδότηση, ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων (ΣΕΑ) διοργανώνει δημόσια συζήτηση για το παρόν και το μέλλον του Ταμείου Αρχαιολογικών Πόρων και Απαλλοτριώσεων (ΤΑΠΑ) του υπουργείου Πολιτισμού, την ερχόμενη Δευτέρα, από τις 10.30 το πρωί, στο αμφιθέατρο του ΥΠΠΟ (Μπουμπουλίνας 20 - 22).

Το ΤΑΠΑ αποτελεί έναν από τους ελάχιστους βασικούς «αιμοδότες» της προστασίας της πολιτιστικής κληρονομιάς, ενώ διαχειρίζεται τα πωλητήρια των κρατικών μουσείων, τα αντίγραφα αρχαίων έργων τέχνης και τις επιστημονικές εκδόσεις. Ωστόσο, η καθίζηση της κρατικής χρηματοδότησης, σε συνδυασμό με το «κούρεμα» και των αποθεματικών του Ταμείου, το οδήγησε σε αδιέξοδο. Είναι χαρακτηριστικό ότι μέσα στο τελευταίο τετράμηνο παραιτήθηκε ένας πρόεδρός του και βρίσκεται υπό παραίτηση ο σημερινός.

Ο ΣΕΑ σημειώνει ότι μόνο ως «σκόπιμη προσπάθεια απαξίωσης και διάλυσης του ΤΑΠΑ μπορεί να θεωρηθεί το γεγονός ότι, ενώ βρισκόμαστε ήδη στο δεύτερο εξάμηνο του έτους, το σύνολο των υπηρεσιών του υπουργείου δεν έχει λάβει ούτε ένα ευρώ από το ΤΑΠΑ για: Τα άκρως απαραίτητα για τις μετακινήσεις των υπηρεσιακών οχημάτων καύσιμα, τους λογαριασμούς ΔΕΗ - ΟΤΕ - Υδρευσης γραφείων, μουσείων & αρχαιολογικών χώρων, τον καθαρισμό από τη βλάστηση των χώρων, με άμεσο τον κίνδυνο πυρκαγιάς, τα άμεσα καθημερινά λειτουργικά έξοδα, όπως η επισκευή ενός φαξ ή τα μελάνια των εκτυπωτών!».

Στην παραπάνω εικόνα απαξίωσης προσθέτει και την «προσπάθεια του ΤΑΙΠΕΔ να συμπεριλάβει την ακίνητη περιουσία του ΤΑΠΑ στη λίστα των "προς αξιοποίηση" ακινήτων». Σημειώνει ότι ο «οικονομικός αυτός στραγγαλισμός τόσο του ΤΑΠΑ, όσο και - μέσω αυτού - της ίδιας της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας ακυρώνει ουσιαστικά τον βασικό σκοπό ύπαρξής τους, που δεν είναι άλλος από την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς».

Ο ΣΕΑ θεωρεί ότι το ΤΑΠΑ «επιτελεί ένα νευραλγικό τμήμα της δουλειάς της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας και πρέπει να στηριχτεί από όλους». «Οι απαλλοτριώσεις, οι παντός είδους - επιστημονικές, ενημερωτικές, Αρχαιολογικό Δελτίο - εκδόσεις, τα πωλητήρια και τα κυλικεία των αρχαιολογικών χώρων και μουσείων αποτελούν αναφαίρετο τμήμα της προστασίας και προβολής των μνημείων».

ΑΡΧΑΙΟΦΥΛΑΚΕΣ
Κατάλαβαν τι σημαίνει «εθελοντισμός»...

Οι ταξικές δυνάμεις καλούν τους εργαζόμενους του Πολιτισμού σε κοινή δράση με το ΠΑΜΕ
Οι ταξικές δυνάμεις καλούν τους εργαζόμενους του Πολιτισμού σε κοινή δράση με το ΠΑΜΕ
Οι εργαζόμενοι στη φύλαξη των αρχαιολογικών χώρων «ανακαλύπτουν» στο «πετσί τους» ότι «εθελοντισμός» στον καπιταλισμό σημαίνει απλήρωτη δουλειά.

Σε χτεσινή της ανακοίνωση η Πανελλήνια Ενωση Υπαλλήλων Φύλαξης Αρχαιοτήτων (ΠΕΥΦΑ) διαμαρτύρεται για το ότι οι αρχαιοφύλακες εργάζονται απλήρωτοι για τη φύλαξη αρχαιολογικών χώρων, μουσείων, αρχαίων θεάτρων κλπ εκτός ωραρίου λειτουργίας τους, για τις ανάγκες πολιτιστικών εκδηλώσεων, αλλά και ξεναγήσεων σε τουρίστες κρουαζιέρας, αφού, με ευθύνη της κυβέρνησης, δεν έχει ξεκαθαριστεί το θέμα των αποζημιώσεων για τη συγκεκριμένη εργασία. «Οι αρχαιοφύλακες δεν μπορούν να εργάζονται άλλο εθελοντικά και χωρίς αμοιβή, αρκετά το έκαναν μέχρι τώρα» λέει η ΠΕΥΦΑ και ζητά λύση.

Ομως, οι αρχαιοφύλακες δεν πρέπει να ξεχνούν, ότι η διοίκηση του σωματείου τους είναι συνυπεύθυνη για αυτήν την κατάσταση, πολλάκις πρόβαλλε την «εθελοντική προσφορά». Χαρακτηριστικό παράδειγμα οι εκδηλώσεις την πανσέληνο τον Αύγουστο του 2012. Επιπλέον και σε αυτή την ανακοίνωση, η διοίκηση της ΠΕΥΦΑ «τσουβαλιάζει», για μια ακόμη φορά, το δικαίωμα του ελληνικού λαού στη δωρεάν πρόσβαση στην πολιτιστική του κληρονομιά... με τα οικονομικά οφέλη των ιδιωτών από τη χρήση της! Αναφέρει συγκεκριμένα, ότι «πανηγυρίζουν όλοι αυτοί που δεν πληρώνουν στο Ελληνικό Δημόσιο τέλη χρήσης για αυτή τους τη δραστηριότητα, που τους αποφέρει οικονομικά οφέλη, όπως πανηγύριζαν όταν το Ελληνικό Κράτος είχε 52 ημέρες ελεύθερης εισόδου τον χρόνο στα Μουσεία και τους Αρχαιολογικούς Χώρους, με αποτέλεσμα να πλήττεται βάναυσα το δημόσιο συμφέρον (...)»!

Οι αρχαιοφύλακες πρέπει να βγάλουν τα συμπεράσματά τους για το ποιον συμφέρει, αν όχι τους αστούς και τις κυβερνήσεις τους, να «μπερδεύεται» η εμπορευματοποίηση της πολιτιστικής κληρονομιάς με το δικαίωμα του λαού στη δωρεάν πρόσβαση σε αυτήν. Και στο συνδικαλιστικό και στο πολιτικό επίπεδο πρέπει να κάνουν την επιλογή τους με ποιον θα πάνε και ποιον θα αφήσουν. Η συμπόρευση με το ταξικό εργατικό κίνημα που συγκρούεται αταλάντευτα με το κεφάλαιο και διεκδικεί πολιτισμό για όλο το λαό είναι μονόδρομος.

Κινηματογραφικές «ανάσες»

«400 χτυπήματα» του Τρυφώ
«400 χτυπήματα» του Τρυφώ
Δροσερές «ανάσες» ποιοτικού σινεμά υπόσχεται η «NEW STAR» με τις ταινίες που προβάλλει από χτες στις αίθουσες. «Ζούσε τη ζωή της», το πρώτο μεγάλο αριστούργημα του Ζαν-Λικ Γκοντάρ («ΖΕΦΥΡΟΣ», «CINE ΒΟΞ»), «Μανχάταν» του Γούντι Αλεν («ΠΑΛΑΣ» θερινός), «400 χτυπήματα» το αριστούργημα του Φρανσουά Τρυφώ, η ταινία που απέσπασε το Βραβείο σκηνοθεσίας στο Φεστιβάλ των Κανών 1959 («ΠΑΛΑΣ» θερινός), «Η κυρία με το σκυλάκι» του Γιοσίφ Κέιφιτς, η ωραιότερη κινηματογραφική διασκευή του πολυβραβευμένου διηγήματος του Αντον Τσέχοφ («ΠΑΛΑΣ» Παγκράτι), «Η κυρία εξαφανίζεται», μία από τις κορυφαίες ταινίες του Αλφρεντ Χίτσκοκ («ΠΑΛΑΣ» Παγκράτι).

Επιπλέον, από 11 Ιουλίου η «New Star» θα προβάλλει στους κινηματογράφους σε επανέκδοση το αντιπολεμικό αριστούργημα του κορυφαίου Ιάπωνα σκηνοθέτη Κον Ιτσικάουα, «Η άρπα της Βιρμανίας». Με τον εκπληκτικό Ρεντάρο Μικούνι, στον καλύτερο ρόλο της καριέρας του. Ενα ελεγειακό, αντιπολεμικό αριστούργημα, όπου η ομορφιά συμβιώνει με το θάνατο.

Μπρεχτ από το ΠΑΜΕ

Το έργο του Μπ. Μπρεχτ «Τρόμος και αθλιότητα του Γ' Ράιχ», σε σκηνοθεσία Δημήτρη Παπακωνσταντίνου, θα παρουσιάσει η ερασιτεχνική θεατρική ομάδα του ΠΑΜΕ, αύριο (6/7) στις 8μμ, στο θέατρο «Φοίνικας», στην Κηπούπολη, στο Περιστέρι, με ελεύθερη είσοδο. Την παράσταση -δουλεμένη από εργάτες, ανέργους, φοιτητές, συνταξιούχους, μετανάστες- στηρίζει η Λαϊκή Επιτροπή Περιστερίου, καλώντας τον εργατόκοσμο του Περιστερίου και όλων των Δυτικών Συνοικιών να την παρακολουθήσει. Σε μια περίοδο που ο πολιτισμός έχει γίνει ακριβοπληρωμένο εμπόρευμα και ο εργάτης ή ο άνεργος αδυνατούν να πληρώσουν εισιτήριο για να δουν θέατρο, τέτοιες πρωτοβουλίες αποτελούν ανάσα και διέξοδο επαφής των απλήρωτων ή κακοπληρωμένων εργαζόμενων, ανέργων, νέων, γυναικών των φτωχών λαϊκών στρωμάτων με την τέχνη. Τηλέφωνα επικοινωνίας: 6974727274, 6978007972.

Στο Μουσείο Θυρρείου

Εκδήλωση στήριξης του Μουσείου Θυρρείου, στη Βόνιτσα, θα γίνει αύριο (8.30μμ), στο προαύλιο του μουσείου. Η εκδήλωση, που αφιερώνεται στη μνήμη του αρχαιολόγου και ιδρυτή του μουσείου, Ευθύμιου Μαστροκώστα, περιλαμβάνει τα εξής θέματα: «Θύρρειο: ένας μικρός τόπος, μια μεγάλη ιστορία» (παρουσίαση από τα παιδιά του Δημοτικού Σχολείου Θυρρείου). «Tα εκπαιδευτικά προγράμματα της ΛΣΤ' ΕΠΚΑ στο Αρχαιολογικό Μουσείου Θυρρείου (από την Βασιλική Τσαντήλα, δρ. Αρχαιολογίας, υπεύθυνη για τα εκπαιδευτικά προγράμματα της ΛΣΤ' Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων). «Το αρχαίο Θύρρειο και το Μουσείο του» (από την Ολυμπία Βικάτου, δρ. αρχαιολογίας, προϊσταμένη της ΛΣΤ' Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων). Η εκδήλωση θα κλείσει με συναυλία του Βασίλη Λέκκα.

ΣΤΑ ΠΛΑΙΣΙΑ του Διεθνούς Φεστιβάλ Πάτρας, στις 8/7 (9.30μμ) στο Κάστρο (Ανω Πόλη), θα δοθεί συναυλία των ελληνικών ροκ συγκροτημάτων «GRAVITYSAYS-I» και «PLAYGROUND NOISE».

ΣΥΝΑΥΛΙΑ στον Κήπο του Μεγάρου Μουσικής δίνει αύριο (9μμ) ο Λαυρέντης Μαχαιρίτσας. Ο δημοφιλής τραγουδοποιός ερμηνεύει αγαπημένα, παλιά και νέα τραγούδια του και άλλα που συνδέθηκαν με τη φωνή σπουδαίων Ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών με τους οποίους έχει συνεργαστεί. Συμμετέχουν η τραγουδίστρια Δήμητρα Παπίου και ο κιθαριστής Παναγιώτης Μάργαρης. Εισιτήριο: προπώληση 10 ευρώ. Στο ταμείο του Μεγάρου 12 ευρώ.

ΑΡΧΙΖΕΙ ΑΥΡΙΟ το 42ο Φεστιβάλ Ολύμπου. Στις (7 μμ) στο Κέντρο Μεσογειακών Ψηφιδωτών, στο Δίον, θα εγκαινιασθούν οι φωτογραφικές εκθέσεις της Δήμητρας Ζήρου «Αρκτικό Φως» και του Γιάννη Σκουλά «Κατηφορίζοντας Βόρεια» και έκθεσης ζωγραφικής της Ναταλίας Σαμαρκάντε. Στις 9.30μμ, στο αρχαίο θέατρο του Δίου θα δοθεί συναυλία με έργα του Μίκη Θεοδωράκη και νορβηγική μουσική από τις πολυμελείς νορβηγικές χορωδίες «Socialist Choir of Oslo» και «The HUM choir» και συναυλία του σολίστα του μπουζουκιού Κώστα Παπαδόπουλου, επικεφαλής δωδεκαμελούς ορχήστρας. Τραγουδούν: Σοφία Μιχαηλίδου, Τάσος Αποστόλου. Εισιτήριο 5 ευρώ. Δωρεάν για παιδιά, μαθητές, φοιτητές. Την Κυριακή (9.30μμ) στο αρχαίο θέατρο συναυλία των Γιώργου Νταλάρα και Γλυκερίας. Εισιτήριο 15 ευρώ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ