ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 6 Ιούλη 2013 - 1η έκδοση
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΗΣ ΚΡΙΣΗΣ ΣΕ ΕΛΛΑΔΑ - ΕΥΡΩΖΩΝΗ
Κόντρες με αιχμή το ενδεχόμενο νέο «κούρεμα»

Γερμανοί οικονομολόγοι λένε ότι στις ευρωπαϊκές τράπεζες διακυβεύονται πάνω από 3 δισ. ευρώ και αντιπροτείνουν ευρωομόλογα

Ο τσακωμός γύρω από το αν θα γίνει νέο «κούρεμα» ή όχι, αντανακλά τις δυσκολίες στη διαχείριση της κρίσης και τους ανταγωνισμούς για τον επιμερισμό της ζημιάς που προκαλεί στο κεφάλαιο

© Corbis. All Rights Reserved

Ο τσακωμός γύρω από το αν θα γίνει νέο «κούρεμα» ή όχι, αντανακλά τις δυσκολίες στη διαχείριση της κρίσης και τους ανταγωνισμούς για τον επιμερισμό της ζημιάς που προκαλεί στο κεφάλαιο
Τα τεράστια σε μέγεθος ανταγωνιστικά συμφέροντα που κρύβονται πίσω από τη συζήτηση για μια νέα ελεγχόμενη καταστροφή κεφαλαίου, με τη μορφή του «κουρέματος» του ελληνικού χρέους, αποκαλύπτει η παρέμβαση του «σοφού» της γερμανικής οικονομίας Πέτερ Μπόφινγκερ, σε συνέντευξή του στην «Berliner Zeitung».

Οπως σημειώνει, μια μεγάλη αναδιάρθρωση του χρέους στην Ελλάδα και στην Πορτογαλία «θα μπορούσε να τινάξει στον αέρα ολόκληρη την Ευρωζώνη», λόγω των μεγάλων απωλειών που θα σήμαινε για τους πιστωτές. Εξηγεί ότι «οι ευρωπαϊκές τράπεζες κατέχουν απαιτήσεις αξίας άνω των 3 δισεκατομμυρίων ευρώ» και προτείνει ως εναλλακτική λύση την έκδοση ευρωομολόγων ή την επιβολή εφάπαξ φόρου μεγάλης ακίνητης περιουσίας.

Πρόκειται για μέτρα που βρίσκονται στα προγράμματα των κομμάτων όλων των αποχρώσεων της διαχείρισης και σύμφωνα με τον Γερμανό οικονομολόγο «όλα αυτά είναι προτιμότερα από το "κούρεμα"». Στο ίδιο πνεύμα, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κέντρου Οικονομικών Ερευνών ZEW Κλέμενς Φούεστ, σε συνέντευξή του στη γερμανική ραδιοφωνία, υποστήριξε ότι η αναδιάρθρωση δε θα βοηθήσει την Ελλάδα και συνέστησε πρώτα «να εφαρμοστούν οι μεταρρυθμίσεις».

«Τελικά, το θέμα είναι ότι η Ελλάδα πρέπει να προχωρήσει στις μεταρρυθμίσεις και στα μέτρα λιτότητας που είχε δεσμευθεί από την αρχή και σε αυτό γίνονται πολύ λίγα», σημείωσε, αλλά διευκρίνισε ότι μακροπρόθεσμα «οι πιστωτές θα πρέπει να πάνε στην κυβέρνηση στην Αθήνα και να την εξυπηρετήσουν, καθώς το χρέος, όπως είναι σήμερα, δεν μπορεί να χρηματοδοτηθεί για πολύ καιρό». Ο ίδιος εκτίμησε ότι η έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη δεν θα αποτελούσε λύση, καθώς θα βύθιζε τη χώρα σε ακόμη βαθύτερη ύφεση.

Παρόμοιες ήταν οι δηλώσεις και της Γερμανίδας καγκελάριου Α. Μέρκελ, η οποία είπε στο γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων ότι η Ευρωζώνη συνεχίζει να αντιμετωπίζει αρκετά προβλήματα, αλλά η ίδια «δεν βλέπει» καμία χώρα να βρίσκεται σε κίνδυνο έξωσης από το κοινό νόμισμα. Πρόσθεσε ακόμα ότι «δεν θα είχα πάρει ούτε μια διαφορετική απόφαση για την Ευρώπη, εάν οι εκλογές διεξάγονταν ένα χρόνο νωρίτερα ή αργότερα».

Σε άλλο σημείο είπε ότι για να επαναφέρουν τα δημοσιονομικά τους σε στέρεη βάση, οι χρεωμένες χώρες της Ευρώπης πρέπει να βελτιώσουν την ανταγωνιστικότητά τους και «να προωθήσουν μια νέα και βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη και απασχόληση». Από την πλευρά του, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Β. Σόιμπλε, δήλωσε «βαθιά πεπεισμένος» ότι η έκθεση της τρόικας που θα παρουσιαστεί στο Γιούρογκρουπ τη Δευτέρα θα είναι θετική και πως η κυβέρνηση Σαμαρά έχει επιτύχει «αξιοσημείωτη πρόοδο».

Αναζητούν ευκαιρίες οι Γερμανοί

Μέσα σ' αυτό το περιβάλλον, το γερμανικό κεφάλαιο επιχειρεί να εκμεταλλευτεί την κρίση και να διοχετεύσει συσσωρευμένα κεφάλαια σε επενδυτικές ευκαιρίες που καταγράφονται σε άλλες χώρες. Αυτό ακριβώς εξυπηρετεί η υπογραφή συμφωνίας ανάμεσα στη γερμανική δημόσια τράπεζα επενδύσεων KfW και την ισπανική ICO, βάσει της οποίας η δεύτερη θα λάβει δάνειο 800 εκατ. ευρώ για να βελτιώσει την πρόσβαση σε πιστώσεις των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Ανάλογες συμφωνίες αναμένονται και ανάμεσα σε Γερμανία και Ελλάδα.

Σε ό,τι αφορά την Ιταλία, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αναθεώρησε προς το χειρότερο την πρόβλεψη για την πορεία της οικονομίας φέτος, ενώ επέκρινε τα σχέδια της κυβέρνησης Λέτα να καταργήσει κάτω από τις λαϊκές αντιδράσεις το φόρο πρώτης κατοικίας. Το ΑΕΠ της τρίτης σε μέγεθος οικονομίας της Ευρωζώνης θα συρρικνωθεί κατά -1,8% φέτος, εκτίμησε το ΔΝΤ, ενώ τον Απρίλη προέβλεπε συρρίκνωση κατά -1,5%.

Για το φόρο ιδιοκτησίας στις κύριες κατοικίες, το χαράτσι πάνω στη λαϊκή κατοικία, που παραλλαγή του εφαρμόζεται και στην Ελλάδα, το ΔΝΤ ζήτησε να παραμείνει σε ισχύ, «για λόγους ισότητας και [φορολογικής] αποτελεσματικότητας».


ΕΡΩΤΗΣΗ - ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Τι θέλουν με την «κινητικότητα» στην εργασία;

-- Ενα από τα βασικά εργαλεία για την ανάσχεση της ανεργίας στην ΕΕ, λένε πως είναι η ενθάρρυνση της κινητικότητας στην εργασία. Τι συνέπειες έχει για εργαζόμενους και άνεργους;

Τόσο με τις αποφάσεις της πρόσφατης Συνόδου Κορυφής (27 - 28/6), όσο και στη διάσκεψη που ακολούθησε στο Βερολίνο (3/7), οι «27» της ΕΕ επανέλαβαν τις στρατηγικές κατευθύνσεις για ανάσχεση τάχα της ανεργίας, προσαρμοσμένες στις συνθήκες της καπιταλιστικής κρίσης, που έχει εκτοξεύσει κυριολεκτικά την ανεργία, κύρια των νέων, λόγω της γενικευμένης καταστροφής παραγωγικών δυνάμεων. Ανάμεσα στα άλλα, οι αρχηγοί των 27 καπιταλιστικών κρατών της ΕΕ διακήρυξαν ότι ένα από τα βασικά μέτρα που χρειάζονται ενίσχυση και ενθάρρυνση για να μειωθεί ο αριθμός των ανέργων, είναι η «κινητικότητα» στην εργασία. Οι υπουργοί Εργασίας που συμμετείχαν στη διάσκεψη του Βερολίνου, σημείωσαν στην κοινή τους διακήρυξη ότι πρέπει «να ενισχυθεί η κινητικότητα του εργατικού δυναμικού, να βελτιωθεί η λειτουργία των δημόσιων υπηρεσιών απασχόλησης και κατάρτισης και να αξιοποιηθούν σωστά οι διαθέσιμοι πόροι». Τα ίδια επανέλαβε η Α. Μέρκελ στη δήλωσή της, υποδεικνύοντας σαν λύση για την ανεργία τις «έξυπνες μεταρρυθμίσεις», με στόχο να καταστεί «η αγορά εργασίας πιο ευέλικτη» και να ενθαρρυνθεί «η κινητικότητα των εργαζομένων». Αντίστοιχα, η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ είχε αποφασίσει «αύξηση της κινητικότητας των νέων που αναζητούν εργασία», μεταξύ άλλων μέσω «της ενίσχυσης του δικτύου EURES, της εφαρμογής της οδηγίας για την αμοιβαία αναγνώριση των επαγγελματικών προσόντων και το πρόγραμμα "Erasmus+"». Τι εννοούν με την κινητικότητα, γιατί καίγονται τόσο να την εφαρμόσουν και τι συνέπειες έχει για τους εργαζόμενους;

Οταν λένε «κινητικότητα» στην εργασία, την αντιλαμβάνονται και την προωθούν σε πολλά επίπεδα:

  • «Κινητικότητα» από επάγγελμα σε επάγγελμα: Λένε πως σήμερα ο εργαζόμενος δεν μπορεί να ξεκινάει και να τελειώνει τον εργάσιμο βίο του σε μια και μόνη εργασία. Πως οι σύγχρονες ανάγκες των επιχειρήσεων επιβάλλουν να μετακινείται ο εργαζόμενος σε άλλο επάγγελμα ή ειδικότητα, όταν ο εργοδότης πάψει να τον έχει ανάγκη στο πόστο ή στη θέση εργασίας που μέχρι τότε απασχολούνταν. Η μετακίνηση αυτή, ή η απόλυση, πρέπει να γίνεται με το ελάχιστο ή ακόμα και μηδενικό κόστος για τον εργοδότη, ενώ ο εργαζόμενος καλλιεργεί συνείδηση ότι κάθε δουλειά είναι εφήμερη. Γι' αυτό απελευθερώνουν κι άλλο τις απολύσεις, προβλέποντας επί της ουσίας μηδενικές συνέπειες για την εταιρεία και ελάχιστες αποζημιώσεις προς τους εργαζόμενους, αν η εργοδοσία αποφασίσει να αναδιαρθρώσει μια επιχείρηση και να απολύσει μαζικά τους εργατοϋπαλλήλους της. Ταυτόχρονα, θεσπίζουν συστήματα κατάρτισης και επανακατάρτισης, ώστε ο εργαζόμενος, από νεαρή ηλικία, να μετατρέπεται σε γυρολόγο των κάθε λογής «τυπικών» και «άτυπων» δομών που προσφέρουν δεξιότητες, κάθε φορά που απολύεται από μια δουλειά και πρέπει να προσαρμοστεί στις απαιτήσεις του επόμενου εργοδότη του. Με αυτόν τον τρόπο, το πτυχίο χάνει κάθε επαγγελματικό δικαίωμα και υποβαθμίζεται η σε βάθος εκπαίδευση σε αντικείμενα που είναι αναγκαία σήμερα για να ικανοποιήσει η κοινωνία τις σύνθετες ανάγκες της. Και, βέβαια, η κινητικότητα στην εργασία συνοδεύεται από γκρέμισμα κάθε εργασιακού δικαιώματος που κατακτήθηκε με συλλογικούς αγώνες, αφού ο εργαζόμενος δεν θα κατοχυρώνει δικαιώματα που προβλέπονταν έως τώρα από τις Συλλογικές Συμβάσεις (τριετίες, επιδόματα, κ.λπ.), θα μετακινείται από κλάδο σε κλάδο με ατομικές συμβάσεις, και πάει λέγοντας.
  • Κινητικότητα από χώρα σε χώρα: Λένε πως στις σύγχρονες συνθήκες της παγκοσμιοποιημένης δράσης του κεφαλαίου, ο άνεργος θα πρέπει να είναι διατεθειμένος να αναζητήσει το μεροκάματο σε οποιαδήποτε χώρα του προσφερθεί. Γι' αυτό φτιάχνουν νόμους για την απασχόληση εργαζομένων σε τρίτες χώρες, όπως η οδηγία Μπολκεστάιν. Γι' αυτό στήνουν πανευρωπαϊκά δίκτυα εύρεσης εργασίας, καλλιεργώντας συνείδηση ότι όλη η ΕΕ είναι μια ενιαία αγορά εργασίας, στην οποία ο άνεργος πρέπει να αναζητήσει εισόδημα, ακόμα κι αν χρειαστεί να ξεσπιτωθεί, να εγκαταλείψει τη χώρα του, να ανατρέπει κάθε τρεις και λίγο την οικογενειακή και κοινωνική του ζωή, να μη στεριώνει πουθενά συνδικαλιστικά και αυτό να έχει αρνητική αντανάκλαση και στο κίνημα. Λένε μάλιστα οι αθεόφοβοι ότι η ιδιοκατοίκηση, το κεραμίδι δηλαδή που μια οικογένεια κατάφερε με κόπους και δάνεια να βάλει πάνω από το κεφάλι της, είναι ανασταλτικός παράγοντας στην κινητικότητα της εργασίας και πρέπει να περιοριστεί! Εγραφε τις προάλλες ένα άρθρο που δημοσιεύθηκε στο «VoxEU.org»: «Το υψηλό ποσοστό ιδιοκατοίκησης ίσως είναι ένας σημαντικός λόγος για την υψηλή ανεργία (...) Η Ελβετία έχει 3% ανεργία και 30% ιδιοκατοίκηση, ενώ η Ισπανία έχει 25% ανεργία και 80% ποσοστό ιδιοκατοίκησης (...) Η υψηλότερη ιδιοκατοίκηση οδηγεί σε χαμηλότερη κινητικότητα του εργατικού δυναμικού, μεγαλύτερους χρόνους μετακίνησης προς την εργασία, και ένα χαμηλότερο ρυθμό σχηματισμού των επιχειρήσεων». Αυτός είναι και ένας από τους λόγους που στην Αμερική κάνουν θραύση οι «νομάδες» εργαζόμενοι, που ζουν σε τροχόσπιτα και μετακινούνται όπου υπάρχει μεροκάματο.

Τα σχέδιά τους περιγράφουν συνθήκες σύγχρονης δουλείας, ιδιαίτερα για τους νέους. Το σύστημα της εκμετάλλευσης αντιδραστικοποιείται ακόμα περισσότερο και κανένα μερεμέτι δεν μπορεί να κρύψει ότι έχει ωριμάσει η ανάγκη για την ανατροπή του. Η εργασιακή ζούγκλα που φτιάχνουν για τα μονοπώλια θα έχει για θύματα τα εκατομμύρια εργαζόμενους και άνεργους, κύρια τους νέους, που τώρα προσπαθούν να μπουν στην παραγωγή.


ΤΟΜ. ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΖΑΚΥΝΘΟΥ ΤΟΥ ΚΚΕ
Καταγγέλλει επίθεση από χρυσαυγίτη

Με ανακοίνωσή της η ΤΟ Ζακύνθου του ΚΚΕ καταγγέλλει στο λαό του νησιού την επίθεση χρυσαυγίτη σε εκλεγμένο δημοτικό σύμβουλο της «Λαϊκής Συσπείρωσης». Σύμφωνα με την ανακοίνωση, «την Τετάρτη 3 Ιουλίου, μετά από πρόταση της "Λαϊκής Συσπείρωσης", το Δημοτικό Συμβούλιο Ζακύνθου υιοθέτησε ψήφισμα καταδίκης της εκδήλωσης προς τιμήν του δικτάτορα και υμνητή του Χίτλερ Μεταξά, που έχει εξαγγείλει για τον Αύγουστο το φασιστικό - ναζιστικό μόρφωμα της Χρυσής Αυγής». Σαν αποτέλεσμα, παρευρισκόμενο μέλος της Χρυσής Αυγής εκτόξευσε αντικομμουνισμό κατά την ώρα της συζήτησης του ψηφίσματος και συνέχισε με απειλές προς τον δημοτικό σύμβουλο της «Λαϊκής Συσπείρωσης». «Οι κομμουνιστές και το εργατικό - λαϊκό κίνημα τους ξέρουμε πολύ καλά, δε μας τρομοκρατούν. Το οργανωμένο εργατικό - λαϊκό κίνημα με τους κομμουνιστές στην πρώτη γραμμή μπορεί να τσακίσει το φασισμό - ναζισμό, όπως διδάσκει η σύγχρονη ιστορία!», σημειώνει η ΤΟ Ζακύνθου του ΚΚΕ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ