Σελ. /16
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 21 Ιούλη 2013 - αριθ. φύλλου: 11604

ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΕΠΙΣΤΗΜΗ
Σπάζοντας τον αιματοεγκεφαλικό φραγμό

Προς το τέλος του 19ου αιώνα, ο Πολ Ερλιχ διαπίστωσε ότι χρωστική που διοχετεύεται στο αίμα ενός πειραματόζωου, ενώ χρωματίζει όλα τα άλλα όργανα δεν καταφέρνει να μπει και να χρωματίσει και τον εγκέφαλο. Και αντίστροφα, όταν διοχετευτεί στον εγκέφαλο, δεν καταφέρνει να φτάσει στα άλλα όργανα. Χρειάστηκε μισός αιώνας και ένα μικροσκόπιο 5.000 φορές πιο ισχυρό από του Ερλιχ για να εντοπιστεί ο φραγμός που υπάρχει μεταξύ κυκλοφορίας του αίματος και εγκεφάλου. Σήμερα η επιστήμη αντιμετωπίζει τον αιματοεγκεφαλικό φραγμό όχι ως κάτι παθητικό, αλλά ως ζωτικό όργανο, που αποτελείται από πολλά είδη κυττάρων, συμπεριλαμβανόμενων εκείνων που περιβάλλουν τα αγγεία μέσα στον εγκέφαλο. Οργανο που παίζει κρίσιμο ρόλο στη διαδικασία της ανάπτυξης, της γήρανσης, αλλά και στις ασθένειες. Γεγονός που συμβάλλει στην αντιμετώπιση ασθενειών που πριν δεν μπορούσαν να αντιμετωπιστούν.


ΣΕΛ.  9


ΗΛΕΚΤΡΑ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ
Τιμάμε τη ζωή και τη δράση της με το βλέμμα στους σημερινούς αγώνες

Από την περίοδο που έδρασε η Ηλέκτρα Αποστόλου μπορούμε να αντλήσουμε διαχρονικά συμπεράσματα για τη δράση του Κομμουνιστικού Κόμματος, που και σήμερα έχουν ιδιαίτερη επικαιρότητα. Συμπεράσματα που εμπλουτίζονται με την παραπέρα μελέτη της ιστορικής πείρας και αποτυπώθηκαν και στις αποφάσεις του 19ου Συνεδρίου του Κόμματός μας.


ΣΕΛ.  16
Τριαντάχρονο και δημιουργικό το Φεστιβάλ Πέτρας

Οι «Γιορτές των Βράχων» στην Πετρούπολη είναι γεγονός. Αναβάθμισαν τις περιοχές και διαμόρφωσαν μια νέα πολιτιστική αντίληψη στο Λεκανοπέδιο, φέρνοντας τον πολιτισμό κοντά στο πλατύ κοινό, στους ανθρώπους του μόχθου.


ΣΕΛ.  4   -   5
ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΙ ΣΥΛΛΟΓΟΙ
Καλοκαιρινοί ... Μαγγελάνοι για το κέρδος

Ασία, ΗΠΑ, Ωκεανία, Λατινική Αμερική, Αφρική. Η κορύφωση του καλοκαιριού φέρνει, για μια ακόμη χρονιά, και την κορύφωση της εμπορικότητας των περισσότερων ισχυρών ποδοσφαιρικών ομάδων.


ΣΕΛ.  7

Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ