ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 17 Ιούλη 2013
Σελ. /28
ΝΕΟΛΑΙΑ
ΣΥΛΛΟΓΟΙ ΕΚΤΑΚΤΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΤΕΙ
Να δοθούν τα απαραίτητα κονδύλια για προσλήψεις έκτακτου προσωπικού

Από παλιότερη κινητοποίηση εκτάκτων ΤΕΙ και διοικητικών υπαλλήλων στη Θεσσαλονίκη

MotionTeam

Από παλιότερη κινητοποίηση εκτάκτων ΤΕΙ και διοικητικών υπαλλήλων στη Θεσσαλονίκη
Στη συρρίκνωση της Ανώτατης Εκπαίδευσης και τη σταδιακή λειτουργία της με ιδιωτικο-οικονομικά κριτήρια αποσκοπεί η απόφαση του υπουργείου Παιδείας να διαθέσει πιστώσεις για μόλις 170 έκτακτους εκπαιδευτικούς ΤΕΙ σε πανελλαδικό επίπεδο, τη στιγμή που τα Ιδρύματα λειτουργούν στην πλειοψηφία τους με έκτακτο προσωπικό. Οι μόλις 170 προσλήψεις είναι «ένας αριθμός που ξεπερνάει τα όρια κοροϊδίας και ασέβειας προς τα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα, όταν είναι γνωστό πως οι ανάγκες λόγω των συνταξιοδοτήσεων και του μη διορισμού μόνιμου εκπαιδευτικού προσωπικού αυξάνονται συνεχώς». Τα παραπάνω καταγγέλλουν σε κοινή ανακοίνωσή τους οι Σύλλογοι Εκτακτου Εκπαιδευτικού Προσωπικού ΤΕΙ Αθήνας, Θεσσαλονίκης, Πειραιά, Καρδίτσας.

«Η πολιτική της κυβέρνησης δεν πηγάζει από τα μνημόνια, στηρίζεται σε αποφάσεις που έχουν παρθεί από την ΕΕ από το 1998 ακόμη στη Μπολόνια και σήμερα, στα πλαίσια της οικονομικής κρίσης, βρίσκουν πρόσφορο έδαφος για να εφαρμοστούν στο σύνολό τους. Οι αγώνες του φοιτητικού και εργατικού κινήματος δυσκόλεψαν την εφαρμογή τους μέχρι σήμερα. Εχουμε υποχρέωση να συνεχίσουμε σε αυτή την κατεύθυνση. Τα προβλήματα, που είναι υπαρκτά και έβαζαν έτσι και αλλιώς εμπόδια στις σπουδές των φοιτητών, αλλά και στη παραπέρα επαγγελματική τους αποκατάσταση, μπορούν να λυθούν με αλλαγές στα πλαίσια της Ανώτατης Εκπαίδευσης, μέσα όμως από την προοπτική της συνολικής ανατροπής», υπογραμμίζουν οι Σύλλογοι.

Και εξηγούν ότι η μείωση προσωπικού θα συμβάλλει:

  • Στη δρομολογημένη συγχώνευση Τμημάτων ή και κατάργηση άλλων.
  • Στην αλλαγή των προγραμμάτων σπουδών, δημιουργώντας πολλά επίπεδα σπουδών ανάλογα με τις δυνατότητες του κάθε Τμήματος (χρηματοδότηση από επιχειρήσεις, επάρκεια σε εκπαιδευτικό και διοικητικό προσωπικό, επάρκεια σε υλικοτεχνική υποδομή).
  • Στην περαιτέρω επιδείνωση των εργασιακών σχέσεων του Εκπαιδευτικού Προσωπικού, με την εισαγωγή και νέων μορφών ελαστικής εργασίας (πανεπιστημιακοί υπότροφοι χωρίς εργασιακά δικαιώματα -ήδη προκηρύχθηκαν τέτοιες θέσεις στο ΤΕΙ Πειραιά!- απλήρωτη εργασία κ.ά.).

Οι Σύλλογοι καλούν όλους τους Συλλόγους Εκτάκτων, Μόνιμου Εκπαιδευτικού Προσωπικού, Συλλόγους ΕΤΠ και Διοικητικών υπαλλήλων, αλλά πάνω από όλα τους Συλλόγους και τις Επιτροπές Αγώνα των φοιτητών να βρεθούν μπροστά στους αγώνες για την υπεράσπιση της αποκλειστικά Δημόσιας και Δωρεάν Ενιαίας Ανώτατης Εκπαίδευσης, στους αγώνες για να λειτουργήσουν τα ΤΕΙ με όρους πραγματικά Ανώτατης Εκπαίδευσης. Και απαιτούν να δοθούν όλα τα απαραίτητα κονδύλια για την πρόσληψη του έκτακτου εκπαιδευτικού προσωπικού στα ΤΕΙ με βάση τις ανάγκες που προκύπτουν από τα προγράμματα σπουδών, ενώ δηλώνουν ότι θα βρεθούν στο πλάι του λαϊκού κινήματος «για να ανατρέψουμε ό,τι έχει κάνει τη ζωή μας ανυπόφορη. Με αισιοδοξία ξεπερνάμε τους φόβους μας και διεκδικούμε τα δικαιώματά μας που προκύπτουν από το επίπεδο ανάπτυξης της ανθρώπινης κοινωνίας».

ΗΡΑΚΛΕΙΟ ΚΡΗΤΗΣ
Συντονισμός δράσης γονιών - μαθητών

Συλλαλητήριο σήμερα στις 7 το απόγευμα

Συντονιστικό αγώνα γονέων και μαθητών για την οργάνωση της πάλης συγκροτήθηκε στο Ηράκλειο Κρήτης. Προχτές Δευτέρα, με πρωτοβουλία της Ενωσης Γονέων, έγινε συνάντηση των συλλόγων γονέων και μαθητικών συμβουλίων ΕΠΑΛ και ΕΠΑΣ και αποφασίστηκε ο συντονισμός του αγώνα με επόμενο σταθμό τη διοργάνωση συλλαλητηρίου σήμερα Τετάρτη, στις 7 το απόγευμα στην πλατεία Ελευθερίας, μαζί με την τοπική ΕΛΜΕ. Ζητήματα αιχμής οι καταργήσεις ειδικοτήτων σε ΕΠΑΛ - ΕΠΑΣ, οι απολύσεις εκπαιδευτικών και σχολικών φυλάκων, το πολυνομοσχέδιο, η μαθητεία και τσάμπα εργασία που προωθούνται στην τεχνική εκπαίδευση, οι συγχωνεύσεις. Γονείς και μαθητές διεκδικούν μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους, δημόσιες και δωρεάν επαγγελματικές σχολές υψηλού επιπέδου, δουλειά με δικαιώματα για όλους τους νέους, μισθούς που να καλύπτουν τις σύγχρονες ανάγκες τους, δημόσια καθολική κοινωνική ασφάλιση για όλους.

Για την πρωτοβουλία του θερινού σινεμά για νέους ανέργους

Η ανεργία, ένα από τα πιο οξυμένα προβλήματα, είναι προϊόν του εκμεταλλευτικού συστήματος, του καπιταλισμού που ποτέ δεν ήθελε και δεν μπορούσε να την εξαλείψει. Στη νεολαία το πρόβλημα είναι ακόμη πιο οξυμένο, με το ποσοστό να φτάνει το 60%. Χιλιάδες νέοι περιπλανώνται σε διαφορετικούς κλάδους, από την ανεργία στην ημιαπασχόληση με 400 ευρώ και πάλι πίσω στην ανεργία. Το γεγονός αυτό δυσκολεύει την οργάνωση της πάλης των ανέργων - που δεν μπορείς να τους βρεις σε κάποιον «συγκεκριμένο χώρο», πέρα από τα σπίτια τους, δεν είναι δεμένοι με κάποιον κλάδο, με κάποιο χώρο δουλειάς. Παράλληλα, οδηγεί πολλούς σε παθητική στάση, σε μη συμμετοχή στον αγώνα. Μία εξόρμηση στις ουρές ανεργίας του ΟΑΕΔ αποδεικνύει τα παραπάνω. Στην πλειοψηφία τους οι άνεργοι λένε: «Δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα γιατί τίποτα δεν αλλάζει». Πολλοί φτάνουν στο σημείο να κατηγορούν τους εαυτούς τους γιατί δεν έχουν δουλειά, παραιτούνται από τα πάντα, δε βγαίνουν έξω και γιατί δεν έχουν λεφτά και γιατί δεν έχουν διάθεση.

Με βάση αυτά, στον Εργατικό Τομέα Αχαΐας της ΚΝΕ αποφασίσαμε τη διοργάνωση θερινού σινεμά - με ελεύθερη είσοδο - για τους νέους άνεργους, σε συνέχεια μιας σειράς πρωτοβουλιών όπως η συλλογή ρούχων και τροφίμων που οργανώθηκε σε προφεστιβαλική εκδήλωση σε συνοικία της Πάτρας. Θέλαμε να αποτελέσει μια καλή αφορμή για ένα νέο που δε δουλεύει να βγει έξω από το σπίτι του και να έχει ελεύθερη πρόσβαση στην ψυχαγωγία και να δυναμώσει με αυτό τον τρόπο η αλληλεγγύη. Παράλληλα, επιλέξαμε μια σειρά ταινίες που να δίνουν ένα σύγχρονο μήνυμα πάλης, να μπορεί κάποιος παρακολουθώντας τις να βγάλει συμπέρασμα για μια σειρά ζητήματα (π.χ. φασισμός - ρατσισμός, όξυνση του αντικομμουνισμού) ή να εμπνευστεί από γεγονότα και πρόσωπα για αγωνιστική στάση ζωής στο σήμερα.

Στην Πάτρα υπάρχουν τρεις χώροι για θερινό σινεμά. Οι δύο είναι ιδιωτικοί και έχουν κλείσει. Ο τρίτος -το Λαϊκό Δημοτικό Θέατρο που είχε χτιστεί στις αρχές της δεκαετίας του '80 από την τότε δημοτική αρχή με την εθελοντική δουλειά των μελών του ΚΚΕ και της ΚΝΕ για να έχει ελεύθερη πρόσβαση στην ψυχαγωγία ο λαός της Πάτρας- έχει να λειτουργήσει δύο χρόνια και όταν λειτουργούσε είχε εισιτήριο. Επιλέξαμε αυτό το χώρο και τριάντα χρόνια μετά η ΚΝΕ συνέβαλε εκ νέου με εθελοντική δουλειά στις εργασίες του πολιτιστικού οργανισμού για την αποκατάσταση του χώρου, ώστε να καταστεί άμεσα λειτουργικός και να φιλοξενήσει τις προβολές ταινιών για ανέργους, να ξανανοίξει για το λαό και τη νεολαία της Πάτρας. Προετοιμάσαμε το χώρο να λειτουργήσει σαν πραγματικό θερινό σινεμά, με υποδομές προβολής (πανί, προτζέκτορα, ηχητικά) που να ανταποκρίνονται στα θερινά σινεμά που ξέρουμε. Η ΟΒ επισιτισμού του Τομέα ανέλαβε το μπαρ όπου ήταν πλήρες, με σνακ, αναψυκτικά, παγωτά, ακόμα και γρανίτες σε τιμές κόστους.

Η προετοιμασία και προπαγάνδιση της πρωτοβουλίας αυτής έπρεπε να πάρει υπόψη τις παραπάνω δυσκολίες για την επαφή με τους άνεργους. Με συστηματικό πρόγραμμα εξορμήσεων, με αφίσα και με βάρος στις εργατογειτονιές της Πάτρας καταφέραμε να γίνει σημαντικά γνωστή η δραστηριότητα αυτή. Ταυτόχρονα, μας βοήθησε να ανοίξει η κουβέντα σε σπίτια με οικογένειες και νέους, να «σπάσει ο πάγος», να τσιγκλιστεί ένα ενδιαφέρον σε κάποιους από τους άνεργους στις ουρές του ΟΑΕΔ. Αποτέλεσμα ήταν η ανταπόκριση στην πρώτη προβολή ταινίας να είναι σημαντική. Σε κάθε προβολή προηγείται μια σύντομη περίληψη της ταινίας και το σύγχρονο μήνυμα ή συμπέρασμα που πρέπει να μείνει.

Χωρίς να σημαίνει πως η δουλειά αυτή δεν παίρνει βελτιώσεις ή ότι έχει γίνει καμία θεαματική αλλαγή στην οργάνωση των νέων ανέργων, η προσπάθεια του Εργατικού Τομέα αφήνει μια πρώτη μαγιά για να δουλέψουμε σε μεγαλύτερο βάθος στη συνέχεια, αναπτύσσοντας καλύτερους δεσμούς με τους νέους ανέργους που ήρθαμε σε πρώτη επαφή.

  • Οι προβολές στο θερινό σινεμά συνεχίζονται σήμερα Τετάρτη με μια παιδική βραδιά, προβολή της ταινίας «Ψηλά στον ουρανό» του 2009, με τους Πίτερ Ντόκτερ και Κρίστοφερ Πλάμερ. Υπόθεση: Ο 78χρονος Καρλ Φρέντρικσεν -χήρος πια- αποφασίζει να πραγματοποιήσει το όνειρο της ζωής του. Δένοντας το σπίτι του σε χιλιάδες μπαλόνια, απογειώνεται για τη ζούγκλα της Νότιας Αμερικής. Στην πορεία, βέβαια, διαπιστώνει ότι δεν ταξιδεύει μόνος του...

Μανόλης ΡΑΠΑΝΑΚΗΣ
Μέλος του Γραφείου Περιοχής Πελοποννήσου της ΚΝΕ

ΚΝΕ
Εκδηλώσεις στην Καβάλα

Εργατικά Φεστιβάλ διοργανώνουν οι Οργανώσεις Καβάλας της ΚΝΕ:

Σήμερα Τετάρτη θα γίνει το εργατικό φεστιβάλ στο Βύρωνα (στο πάρκο της Βουλγαροκτόνου) και την Κυριακή 21/7 στα Ποταμούδια (στο δημοτικό σχολείο).

Οι εκδηλώσεις ξεκινούν στις 7 το απόγευμα και περιλαμβάνουν: Εκδήλωση για παιδιά με τίτλο «Παίζουμε, δημιουργούμε, λέμε παραμύθια», ομιλία για τις πολιτικές εξελίξεις, την ανεργία και την ταξική αλληλεγγύη και λαϊκό γλέντι.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ