ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 17 Ιούλη 2013
Σελ. /28
Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Εκπαίδευση στα μέτρα των επιχειρήσεων

Στην τελική ευθεία βαδίζουν κυβέρνηση και υπουργείο Παιδείας για την κατάθεση του νομοσχεδίου για το Τεχνολογικό Λύκειο. Κι αν ακόμα οι λεπτομέρειες του νομοσχεδίου δεν είναι γνωστές, από τις εξαγγελίες και τις δηλώσεις του υπουργού Παιδείας, Κ. Αρβανιτόπουλου, έχει ήδη διαφανεί η κατεύθυνση στην οποία κινούνται οι αλλαγές στην επαγγελματική εκπαίδευση. Κέντρο βάρους αποτελεί η μαθητεία και η προσπάθεια να εισαχθεί, και μάλιστα με τρόπο γενικευμένο, στο τεχνικό σχολείο. Με βάση το λεγόμενο «δυαδικό σύστημα» η εκπαίδευση δεν γίνεται μόνο στο σχολείο αλλά και στο χώρο εργασίας, δηλαδή στις επιχειρήσεις, μέσα από τη μαθητεία. Στο πλαίσιο της προβολής της μαθητείας, ως πρότυπο προς μίμηση παρουσιάζεται το γερμανικό σύστημα επαγγελματικής εκπαίδευσης. Καθώς πυκνώνουν οι αναφορές στο πρότυπο της Γερμανίας, αξίζει να υπενθυμίσουμε τους βασικούς άξονες στους οποίους αυτό βασίζεται.

Το γερμανικό σύστημα επαγγελματικής εκπαίδευσης αποτελεί το αποκορύφωμα ενός ιδιαίτερα ταξικού συστήματος εκπαίδευσης. Σε αυτό διοχετεύονται οι μαθητές από τα πιο φτωχά κοινωνικά στρώματα από την ηλικία των 15 χρόνων. Δε λείπουν όμως και οι μεγαλύτεροι σε ηλικία μαθητές, για παράδειγμα νέοι και νέες που δεν καταφέρνουν να ολοκληρώσουν κάποια ανώτερη σχολή, παρότι έγιναν αρχικά δεκτοί σε αυτή, συχνά λόγω του κόστους που συνεπάγονται οι σπουδές. Αφετηρία από την οποία ξεκινά ένας μαθητής την επαγγελματική εκπαίδευση, είναι η αναζήτηση και η εξεύρεση μιας θέσης μαθητείας. Στη συνέχεια, η εκπαίδευση μοιράζεται ανάμεσα στο σχολείο και στη δουλειά. Οσον αφορά το περιεχόμενο των σπουδών και των μαθημάτων, αυτό είναι απόλυτα προσαρμοσμένο στις απαιτήσεις της θέσης εργασίας. Αποστολή της επαγγελματικής εκπαίδευσης δεν είναι η ολόπλευρη γνώση μιας τέχνης, αλλά η εκπαίδευση πάνω σε μια συγκεκριμένη θέση εργασίας. Παράλληλα, οι νέοι και οι νέες που εργάζονται αμείβονται στα πλαίσια της μαθητείας με χαμηλούς μισθούς, πολύ κάτω από τον κατώτατο και ανάλογα με την ειδικότητα. Ο κατώτατος μισθός της μαθητείας στη Γερμανία είναι στα 400 ευρώ. Η επαγγελματική εκπαίδευση στη Γερμανία είναι υπόθεση των επιχειρηματικών ομίλων. Αυτοί αποφασίζουν για τις ειδικότητες, δημιουργούν τις θέσεις μαθητείας και διαμορφώνουν το περιεχόμενο των σπουδών με γνώμονα τις ανάγκες τους. Ακόμα, οι επιχειρήσεις, μέσα από τα Επιμελητήρια, είναι αρμόδιες για την πιστοποίηση των επαγγελματικών προσόντων των αποφοίτων. Το όφελος που αποκομίζουν είναι πολλαπλό: Εξασφαλίζουν τη φθηνή εργασία των μαθητευόμενων και καταρτίζουν το αυριανό εργατικό δυναμικό, ώστε να ανταποκρίνεται απόλυτα σε αυτές.

Οι νέοι εργαζόμενοι και άνεργοι, οι σπουδαστές στις σχολές της κατάρτισης και της μαθητείας πρέπει να κρίνουν τις προωθούμενες αλλαγές στην επαγγελματική εκπαίδευση με βάση τις σύγχρονες ανάγκες τους και τις δυνατότητες που υπάρχουν σήμερα να ικανοποιηθούν. Με βάση την ανάγκη να φοιτούν όλοι οι νέοι ως τα 18 τους χρόνια στο σχολείο και στη συνέχεια να υπάρχει ενιαίο, δημόσιο και δωρεάν σύστημα Επαγγελματικής Εκπαίδευσης. Με βάση τις δυνατότητες που υπάρχουν σήμερα να μην αναγκάζεται κανένας να βγει πρόωρα στο μεροκάματο, να μην αντιμετωπίζει τον εφιάλτη της ανεργίας, να μην πρέπει να επιβιώσει με το μισθό - φιλοδώρημα της μαθητείας αλλά να εξασφαλιστεί σταθερή δουλειά με δικαιώματα για όλους. Δυνατότητες βεβαίως απορρέουν από τον πλούτο που παράγουν οι εργαζόμενοι, αλλά που γίνονται ανύπαρκτες για τους νέους και τις νέες από τα φτωχά λαϊκά στρώματα γιατί τις καρπώνονται οι καπιταλιστές.

Προπαγάνδα εξάρτησης

«Τα ενεργά συστατικά της κάνναβης λειτουργούν σαν φρένο ασφαλείας, στο οποίο θα έπρεπε να μπορούμε να προσφεύγουμε - με ασφάλεια και νομίμως - σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης (...) όταν είμαστε υπερβολικά πεσμένοι ψυχολογικά». Τα παραπάνω είναι το αντίδοτο που προτείνει η «Εφημερίδα των Συντακτών» για όλα όσα δε μας αξίζει να ζούμε, για τα δικαιώματα και τις ελευθερίες που καταργούνται με υπογραφές και «διαπραγματεύσεις». Και διόλου τυχαία, η παραπάνω «λύση» είναι ακριβώς ίδια με εκείνη που εδώ και χρόνια ζυμώνεται σε εκδηλώσεις, ημερίδες από την καθεστηκυία τάξη, από εκείνους δηλαδή που κατακρεουργούν τις ζωές μας. Και μπορεί η συγκεκριμένη εφημερίδα να χρησιμοποιεί ένα σαθρό κι επιστημονικοφανές περιτύλιγμα του τύπου «ιαματική λειτουργία της κάνναβης στο σύνολο του οργανισμού», όμως η ουσία είναι ότι όταν επινοείς τέτοια ιδεολογήματα ιδιαίτερα στο «εδώ και τώρα», τότε προπαγανδίζεις τη ναρκω-εξάρτηση, επιδιώκεις να βάλεις φρένο ασφαλείας στους αγώνες που έρχονται, να δημιουργήσεις μια επιπλέον δικλείδα ασφαλείας για τη μακροημέρευση των λίγων και την οδύνη των πολλών.

Για την Ιστορία: Τον Ιούλη του 2004, ο ισραηλινός στρατός σε συνεργασία με την αρμόδια σχολή του Πανεπιστημίου της Ιερουσαλήμ, αποφάσισε να χορηγεί ινδική κάνναβη στους νεαρούς Ισραηλινούς στρατιώτες που βίωναν το «στρες μάχης». Με λίγα λόγια, τους μαστούρωνε για να αντέξουν τον εαυτό τους μετά απ' όσα είδαν κι όσα διέπραξαν. Στην Ελλάδα, θέλουν τους νέους μαστουρωμένους, τις στρατιές ανέργων που αγγίζουν το 60%, απομονωμένους, με άδειο και σκυμμένο το κεφάλι.

Με όπλο ενάντια σε εργάτες γης

Με αφορμή τα πρόσφατα γεγονότα στη Μανωλάδα, ο «Ριζοσπάστης» έγραφε ότι όλη η Ελλάδα είναι γεμάτη Μανωλάδες, όσο κι αν το κράτος και οι υπηρεσίες τους παρίσταναν τους έκπληκτους με τους πυροβολισμούς των φραουλάδων σε βάρος των μεταναστών εργατών γης. Μόλις την περασμένη Πέμπτη, το ίδιο σκηνικό επαναλήφθηκε στον Εβρο. Σύμφωνα με δημοσίευμα τοπικής ιστοσελίδας, δύο αδέλφια, βουλγαρικής καταγωγής, πήγαν με το αυτοκίνητό τους σε κτηνοτροφική μονάδα της περιοχής και ζήτησαν από τον ιδιοκτήτη να τους καταβάλει τα χρήματα που όφειλε στον πατέρα τους. Αυτός, όμως, όχι μόνο δεν αναγνώρισε το χρέος, αλλά σύμφωνα με την Αστυνομία απείλησε το ένα από τα δύο αδέλφια με κυνηγετική καραμπίνα. Οταν οι δύο Βούλγαροι τράπηκαν σε φυγή με το αυτοκίνητο, ο ιδιοκτήτης της μονάδας πυροβόλησε μία φορά προς το όχημά τους, χωρίς ευτυχώς να υπάρξει κάποιος τραυματισμός. Τελικά, ο εργοδότης παραδόθηκε στις αρχές και σε βάρος του σχηματίστηκε δικογραφία για απόπειρα ανθρωποκτονίας. Ποιος οπλίζει το χέρι των εργοδοτών σε βάρος των μεταναστών; Το αστικό κράτος και η αντιμεταναστευτική του πολιτική. Από τη μια, εξασφαλίζουν φθηνά εργατικά χέρια στους κάθε είδους εργοδότες και, από την άλλη, εξαπολύουν πογκρόμ σε βάρος κάθε κυνηγημένου και πρόσφυγα, που εγκατέλειψε την εστία του διωκόμενος ή αναζητώντας ένα καλύτερο μέλλον. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ο Εβρος. Λίγα μόλις χιλιόμετρα μακριά από το σημείο όπου έγινε το συμβάν, στέκεται ο απάνθρωπος φράκτης στα σύνορα με την Τουρκία ενώ στην Αλεξανδρούπολη λειτουργεί στρατόπεδο συγκέντρωσης μεταναστών. Ολα αυτά με τη σφραγίδα της κρατικής πολιτικής σε βάρος των μεταναστών, που στρέφεται τελικά ενάντια σε Ελληνες και ξένους εργάτες, αφού το τσάκισμα των μεταναστών είναι προπομπός για τις ανατροπές στα εργασιακά και άλλα δικαιώματα των Ελλήνων. Από 'δώ προκύπτει και η ανάγκη για κοινή δράση, μέσα από τα ταξικά συνδικάτα, με δυνάμωμα της λαϊκής συμμαχίας, όπου είναι η θέση ντόπιων και ξένων εργαζομένων.

Αναδεικνύεται σε προτεραιότητα

Γρηγοριάδης Κώστας

Μια τριαντάχρονη, γιατρός, πάσχει από σκλήρυνση κατά πλάκας με βαθμό αναπηρίας 75%.

Πριν τη συγκρότηση του ΕΟΠΥΥ, ως ασφαλισμένη του ΙΚΑ, μπορούσε και έπαιρνε, με μηδενική συμμετοχή, ένα καινοτόμο φάρμακο πολυεθνικής εταιρείας. Μετά τις αποφάσεις για τη συνταγογράφηση με βάση τη δραστική ουσία η άρρωστη δεν μπορεί να προμηθευτεί το φάρμακο που έπαιρνε, γιατί το ταμείο Πρόνοιας - το οποίο την καλύπτει, πλέον, ως άπορη - χορηγεί μόνο το γενόσημο. Η άρρωστη δεν μπορεί να πληρώσει 1.600 ευρώ -τόσο στοιχίζει το φάρμακο- το μήνα, ενώ το διατιθέμενο από το ταμείο φάρμακο τη φορτώνει με περίσσεια κορτιζόνης.

Αυτή είναι η κατάληξη της λογικής που αντιμετωπίζει την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη με λογική κόστους - οφέλους, την ώρα μάλιστα που οι ανασφάλιστοι και οι άποροι αυξάνουν καθημερινά λόγω της ανεργίας και των λουκέτων στα μαγαζιά. Η συγκυβέρνηση, εκτός από τα ψίχουλα, που διαθέτει μέσω του κρατικού προϋπολογισμού για τους άπορους και τους ανασφάλιστους, ετοιμάζει το διαβόητο «εισιτήριο υγείας», με κονδύλια του ΕΣΠΑ. Δηλαδή μια φορά εξετάσεις και από εκεί και πέρα, ζει όποιος έχει να πληρώσει - προς δόξαν και της κερδοφορίας της φαρμακοβιομηχανίας. Γι' αυτό και η πάλη για δωρεάν υπηρεσίες Υγείας μέσα από ένα δημόσιο σύστημα Υγείας με κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δράσης, αναδεικνύεται σε προτεραιότητα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ