ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 18 Ιούλη 2013
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΑΙΜΟΔΟΣΙΑ ΠΟΛΥΚΛΙΝΙΚΗΣ
Μεταφορά με λογιστικά κριτήρια

Η μεταφορά γίνεται «λόγω επανεκτίμησης του τρόπου διαχείρισης των διαθέσιμων πόρων», αναφέρεται στην απόφαση

«Να μην κλείσει κανένα τμήμα» είναι το πάγιο αίτημα των εργαζομένων της Πολυκλινικής
«Να μην κλείσει κανένα τμήμα» είναι το πάγιο αίτημα των εργαζομένων της Πολυκλινικής
Αρχή της αλλαγής της χρήσης των μικρών νοσοκομείων, που ετοιμάζει η συγκυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ, μπορεί να χαρακτηριστεί η απόφαση της μεταφοράς της Αιμοδοσίας της Πολυκλινικής στον «Ευαγγελισμό».

«Πρόκειται για ειλημμένη απόφαση» και μέχρι τη Δευτέρα οι εφτά εργαζόμενοι στην Αιμοδοσία θα πρέπει να μεταφερθούν στον «Ευαγγελισμό», είπε ο Διοικητής των διασυνδεδεμένων νοσοκομείων Μιχάλης Θεοδώρου στους εκπροσώπους των σωματείων των εργαζομένων απ' τα δυο νοσοκομεία στη χτεσινή συνάντησή τους. Αποκαλυπτική για τις προθέσεις της συγκυβέρνησης είναι και η απόφαση που υπογράφει ο Διοικητής της 1ης Υγειονομικής Περιφέρειας (ΥΠΕ) Βασίλης Κοντοζαμάνης: «Αποφασίζουμε, αναφέρει, τη μεταφορά του τμήματος αιμοδοσίας της Πολυκλινικής λόγω επανεκτίμησης του τρόπου διαχείρισης των διαθέσιμων πόρων για την κάλυψη των αναγκών του πληθυσμού της περιοχής ευθύνης μας σε υπηρεσίες Υγείας».

Δηλαδή, η μεταφορά δε γίνεται για την κάλυψη των αναγκών για υπηρεσίες Υγείας των κατοίκων της περιοχής, αλλά ύστερα από επανεκτίμηση των «διαθέσιμων πόρων». Μ' άλλα λόγια, οι ανάγκες προσαρμόζονται στα διαθέσιμα, πετσοκομμένα κονδύλια λειτουργίας των δημόσιων νοσοκομείων.

Η Αιμοδοσία της Πολυκλινικής προέρχεται απ' το πρώην 3ο Θεραπευτήριο του ΙΚΑ, που έκλεισε. Στεγάζεται σε ιδιόκτητο, προσφάτως ανακαινισθέν κτίριο, είναι η μεγαλύτερη στην περιοχή και τροφοδοτεί με αίμα δημόσια νοσοκομεία για 100 χειρουργεία τη μέρα. Επίσης, καλύπτει με αίμα πέντε ιδιωτικές κλινικές. Ταυτόχρονα, αποτελεί και κέντρο για τη Μεσογειακή Αναιμία και την Ηπατίτιδα.

Σε ανακοίνωσή του, το Διοικητικό Συμβούλιο του Σωματείου των Εργαζομένων της Πολυκλινικής επισημαίνει ότι η απόφαση μεταφοράς της Αιμοδοσίας αποδυναμώνει και υποβαθμίζει το νοσοκομείο. «Δυσχεραίνει, τονίζει το σωματείο, τη λειτουργία των κλινικών, διότι θα υπάρξει πρόβλημα με τη μεταφορά του αίματος. Η μη έγκαιρη μεταφορά του αίματος μπορεί να καταστεί επικίνδυνη, για την ασφάλεια και τη ζωή των ασθενών». Το σωματείο καλεί τις διοικήσεις της ΥΠΕ και των διασυνδεδεμένων νοσοκομείων να σταματήσουν τη μεταφορά της Αιμοδοσίας.

ΑΣΘΕΝΕΙΣ ΜΕ ΗΠΑΤΙΤΙΔΑ B - C
Απλησίαστη η θεραπεία για τους ανασφάλιστους!

Κοστίζει μέχρι και 9.600 ευρώ το χρόνο

Σε απόγνωση οδηγούνται οι ανασφάλιστοι που πάσχουν από ιογενείς ηπατίτιδες (Β και C) καθώς χρειάζονται ακριβές εξετάσεις και πανάκριβες θεραπείες, που δεν μπορούν να καλύψουν με άδειες τσέπες λόγω της ανεργίας ή τα λουκέτα στα μαγαζιά.

Η δραματική αυτή κατάσταση ήρθε στην επιφάνεια σε μια συνέντευξη Τύπου, με αφορμή την Παγκόσμια Μέρα κατά της Ηπατίτιδας (28 Ιούλη). Ασθενής, μέλος ενός συλλόγου, ανέφερε ότι καθημερινά γίνονται 10-15 τηλέφωνα στο σύλλογο με αποκλειστικό θέμα την κάλυψη της νοσηλείας εκείνων που έχασαν την ασφάλισή τους ή εκείνων που πρέπει να αρχίσουν νοσηλεία και δεν έχουν ασφαλιστική κάλυψη. Μόνο οι μοριακές εξετάσεις, όπως λέγονται, στοιχίζουν από 160 - 230 ευρώ. Εφόσον κριθεί ότι χρειάζεται θεραπεία, τότε είναι απαραίτητα φάρμακα 800 ευρώ το μήνα. Δηλαδή, ανάλογα με τα θεραπευτικά σχήματα, χρειάζονται 4.800 ευρώ το εξάμηνο ή 9.600 ευρώ το χρόνο. Αν χρειαστεί ένα σύγχρονο τριπλό, όπως λέγεται, σχήμα, τότε το κόστος φτάνει μέχρι και τις 20.000 ευρώ το χρόνο.

Πρόκειται για απαγορευτικά ποσά για όσους δεν έχουν ασφαλιστική κάλυψη. Στην Ελλάδα, «υπολογίζεται ότι 400.000 άνθρωποι πάσχουν από χρόνια ηπατίτιδα Β ή C και οι περισσότεροι δεν το γνωρίζουν», αναφέρθηκε από επιστήμονες.

Προέκταση αυτής της δραματικής κατάστασης αποτελεί η καταγγελία εκπροσώπου συλλόγου που έκαναν μεταμόσχευση ήπατος. «Με την αποστελέχωση, είπε, από άξιους επιστήμονες, νοσηλευτικό και παραϊτρικό προσωπικό, καθώς και την οικονομική ασφυξία των δομών και των σχηματισμών του ΕΣΥ, δίνεται έδαφος σε φαρμακευτικές εταιρείες να υποκαθιστούν την κρατική μέριμνα με χορηγίες (π.χ. μπλοκάκια για δωρεάν εξετάσεις PCR - RNA σε διαγνωστικά κέντρα κ.λπ.».

Εκτός, δηλαδή, απ' την εμπορευματοποίηση των υπηρεσιών Υγείας γίνεται και εμπόριο με την ανέχεια του κόσμου, λόγω των άγριων περικοπών στη λειτουργία των δημόσιων νοσοκομείων.

ΚΛΑΔΙΚΟ ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΟΤΑ ΑΧΑΪΑΣ
Επανασύνδεσαν το ρεύμα σε απολυμένο με εφτά παιδιά

Την επανασύνδεση του ρεύματος σε σπίτι απολυμένου από τα προγράμματα Κοινωνικής Εργασίας (5μηνα) του δήμου Πατρέων πέτυχε το Κλαδικό Συνδικάτο ΟΤΑ νομού Αχαΐας, μετά από μαζική και μαχητική παρέμβαση στη διεύθυνση του υποκαταστήματος της ΔΕΗ. Στην παρέμβαση συμμετείχε και ο πρόεδρος του Σωματείου των Δημοτικών Αστυνομικών.

Ο απολυμένος έχει επτά παιδιά και επί τρεις εβδομάδες, τώρα, ζούσε αυτός και η οικογένειά του στα σκοτάδια. Οι εργαζόμενοι πέτυχαν την επανασύνδεση, καταθέτοντας το ποσό των 114 ευρώ, που είχαν καταφέρει να μαζέψουν οι συνάδελφοι του απολυμένου, οι οποίοι είναι στο δρόμο και αγωνίζονται ενάντια στα βάρβαρα μέτρα, τις απολύσεις και τις «διαθεσιμότητες», που προωθεί η κυβέρνηση.

Η αντιπροσωπεία τόνισε ότι «τα στοιχειώδη κοινωνικά αγαθά όπως το ρεύμα και το νερό που παραδίνονται στην ιδιωτική πρωτοβουλία και κερδοσκοπία απειλούν την ίδια μας τη ζωή, θέτουν ζήτημα επιβίωσης για το λαό. Δείχνουν τη βαρβαρότητα του καπιταλιστικού συστήματος που καταστρέφει τα πάντα για να ικανοποιήσει την ακόρεστη δίψα του για κέρδη. Θα μας βρίσκουν συνεχώς μπροστά τους αυτοί που ασκούν αυτήν τη βάρβαρη πολιτική σε βάρος των εργαζομένων και των ανέργων. Η μόνη λύση για το λαό είναι η ανατροπή αυτής της πολιτικής και της εξουσίας των πλουτοκρατών, όπου ο λαός θα κατέχει τον πλούτο που ο ίδιος παράγει στο πλαίσιο της δικιάς του εξουσίας».

ΑΣΚΛΗΠΙΕΙΟ ΒΟΥΛΑΣ
Τρομοκρατική απολογία σε εργαζόμενο

Την τρομοκρατία χρησιμοποιεί ως μέθοδο η διοίκηση του Ασκληπιείου Βούλας, καλώντας σε απολογία το νοσηλευτή Παντελή Σταθάκη, επειδή αρνήθηκε να ελέγξει αν υπάρχουν αλλοδαποί συνοδοί σε ασθενείς.

Τη στιγμή, δηλαδή, που το νοσοκομείο δεν καλύπτει με ασφάλεια τη νοσηλεία των ασθενών, λόγω έλλειψης προσωπικού, η διοίκηση επιχειρεί με την τρομοκρατία να συγκαλύψει τις ευθύνες της κυβέρνησης, αναγκάζοντας τους εργαζόμενους σε ενέργειες που είναι έξω απ' τα καθήκοντά τους. Χτες, το σωματείο και η επιτροπή του ΠΑΜΕ στο νοσοκομείο, έκαναν παράσταση διαμαρτυρίας στη Διευθύνουσα και το Διοικητή του νοσοκομείου, οι οποίοι απάντησαν ότι είναι «άνωθεν εντολή».

ΕΡΓΑΤΟΫΠΑΛΛΗΛΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΛΑΥΡΙΟΥ
Απαιτεί να πληρωθούν οι εργαζόμενοι στα Μουσεία

Εχουν προσληφθεί από Μη Κυβερνητική Οργάνωση και είναι απλήρωτοι 4 μήνες

Τη Μη Κυβερνητική Οργάνωση «Κέντρο Ανάπτυξης και Επιχειρηματικότητας», η οποία έχει προσλάβει εργαζόμενους σε διάφορα Μουσεία της Αττικής και τους έχει απλήρωτους εδώ και τέσσερις μήνες καταγγέλλει, με ανακοίνωσή του, το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Λαυρίου, απαιτώντας την άμεση αποπληρωμή τους.

Οπως καταγγέλλει, η εταιρεία εμπαίζει τους εργαζόμενους και επιχειρεί να τους μετατρέψει σε «μπαλάκι», παραπέμποντάς τους στο υπουργείο Πολιτισμού. Σημειώνει πως σε ενοχλήσεις των εργαζομένων, οι υπεύθυνοι της ΜΚΟ απαντούν «δεν μας έχει δώσει λεφτά το υπουργείο», «πάρτε τηλέφωνο στο υπουργείο» κ.λπ. «Οι εργαζόμενοι δεν μπορούν να γίνονται μπαλάκι του κάθε "επιχειρηματία"», σημειώνει στην ανακοίνωση το Εργατικό Κέντρο Λαυρίου.

Και τονίζει: «Η εταιρεία έκανε την πρόσληψη και είναι υποχρεωμένη να πληρώσει στην ώρα τους τους εργαζόμενους. Το πού θα βρει τα λεφτά είναι δικό της πρόβλημα και όχι των εργαζομένων. Η λεγόμενη "κοινωφελής" εργασία είναι δουλειά χωρίς δικαιώματα. Το υπουργείο, από την μεριά του, κάνει ό,τι είναι δυνατόν να μην πληρώνει τις υποχρεώσεις του και έχει και αυτό ανάλογες ευθύνες με την εταιρεία. Αυτή είναι η "νέα Ελλάδα" του κ. Σαμαρά, της κυβέρνησης των μονοπωλίων, της ΕΕ και της τρόικας. Καλούμε τους εργαζόμενους να συντονίσουν τον αγώνα τους και να διεκδικήσουν τα χρήματά τους».

Γλέντι της Λαϊκής Επιτροπής Καλλιθέας

«Εχουμε δικαίωμα στη δουλειά, έχουμε δικαίωμα στη διασκέδαση»: Με το παραπάνω σύνθημα, η Λαϊκή Επιτροπή Καλλιθέας διοργανώνει γλέντι σήμερα, Πέμπτη, στις 8 το βράδυ, στο πάρκο της οδού Κανακίδη - Κοσμερίδη, στα Σφαγεία.

Σήμερα η σύσκεψη των αναπήρων

Πλατιά σύσκεψη διοργανώνουν σήμερα, στις 7 μ.μ., η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αναπήρων (ΣΕΑΑΝ) και ο Ενιαίος Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων ΑμΕΑ, στα γραφεία τους, Χαλκοκονδύλη 37 στον 2ο όροφο.

Θέμα της σύσκεψης είναι ο σχεδιασμός των επόμενων αγωνιστικών βημάτων για την αντιμετώπιση του σχεδίου της κυβέρνησης για το κλείσιμο των ειδικών σχολείων από Σεπτέμβρη, το κλείσιμο νοσοκομείων και το νέο πετσόκομμα των αναπηρικών επιδομάτων και συντάξεων, σε φάρμακα και θεραπείες. Τα μέτρα αυτά προβλέπονται για το 2014 - 2015, όπως ομολόγησε ο πρωθυπουργός Αντ. Σαμαράς στη συνάντηση με τις Οργανώσεις των Τυφλών, όπου παρευρέθηκε και αντιπροσωπεία της ΣΕΑΑΝ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ