Η απόφαση αυτή του Κέρι έρχεται μετά από τη μη αποδοχή, εκ μέρους της ηγεσίας της ΟΑΠ, του σχεδίου που φέρεται να κομίζει ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών. Η συνεδρίαση της ΟΑΠ, κατά πληροφορίες, ήταν θυελλώδης και πολύωρη, αργά το βράδυ της Πέμπτης, και κατέληξε σε απροθυμία συναίνεσης στο σχέδιο του Κέρι. Αν και επισήμως δεν έχει δοθεί στη δημοσιότητα το αμερικανικό σχέδιο, κατά πληροφορίες που διαρρέονται κυρίως από παλαιστινιακές πηγές, προβλέπει εντατικές διαπραγματεύσεις έξι μέχρι εννιά μηνών για την κατάληξη σε τελική ειρηνευτική συμφωνία. Η επιμονή του αμερικάνικου ιμπεριαλισμού έχει άμεση σχέση με την προσπάθειά του να κλείσει το Παλαιστινιακό, (όχι βεβαίως γιατί νοιάζεται για τον πολύπαθο λαό) αλλά για να προχωρήσουν τα σχέδιά του στην ευρύτερη περιοχή, που αφορούν και τον ανταγωνισμό για τον ενεργειακό πλούτο).
Σύμφωνα, με παλαιστινιακές πηγές ο ίδιος ο Κέρι αποδέχεται το παλαιστινιακό αίτημα η οποιαδήποτε συζήτηση για τα σύνορα του παλαιστινιακού κράτους να γίνει στη βάση των ορίων που υπήρχαν το 1967 - δηλαδή προ εποικισμών. Το συγκεκριμένο σημείο, όμως, δεν φαίνεται να εμπεριέχεται γραπτώς και σαφώς στο κείμενο που προτείνει ο Κέρι και είναι μάλλον ξεκάθαρο ότι δεν έχει εξασφαλιστεί η ισραηλινή συναίνεση σε αυτό. Η όλη υπόθεση προκαλεί κλυδωνισμούς και στην ισραηλινή κυβέρνηση συνασπισμού, καθώς ο επικεφαλής του κόμματος των εποίκων «Εβραϊκό Σπίτι» που συμμετέχει στην κυβέρνηση, ο Ναφτάλι Μπένετ, δήλωσε σε κοινωνικό δίκτυο ότι το κόμμα του δε θα μείνει ούτε στιγμή σε μια κυβέρνηση που δέχεται να συζητήσει στη βάση των ορίων του 1967.
Από την άλλη πλευρά, οι Παλαιστίνιοι εκφράζουν σοβαρές επιφυλάξεις ως προς την εγκατάλειψη της ρητής διατύπωσης του όρου τους περί «παγώματος του εποικισμού» καθώς μπορεί αυτό θεωρητικώς να εννοείται όταν γίνεται λόγος για τα σύνορα του 1967, αλλά οι εποικισμοί δημιουργούν δεδομένα στο έδαφος και αυτά θα είναι ακόμη περισσότερα αν ο εποικισμός συνεχιστεί με τους υπάρχοντες φρενήρεις ρυθμούς κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων. Τέλος, η παλαιστινιακή πλευρά έχει πρόβλημα και με το ισραηλινό αίτημα για αναγνώριση του Ισραήλ ως «εβραϊκού κράτους», γιατί κάτι τέτοιο απεμπολεί οριστικά τη διεκδίκηση του δικαιώματος επιστροφής των χιλιάδων Παλαιστινίων προσφύγων, και μαζί με αυτό και το δικαίωμα διεκδίκησης αποζημιώσεων για τις περιουσίες που άφησαν πίσω τους, καθώς η επιστροφή τους σήμερα στο Ισραήλ δε θεωρείται η πιθανότερη εκδοχή.
Ο Κέρι θα πιέσει την παλαιστινιακή πλευρά να τα αποδεχτεί χωρίς περαιτέρω κουβέντα, πιθανότατα προσφέροντάς της σοβαρά οικονομικά κίνητρα, για την υποτίθεται ανάκαμψη της παλαιστινιακής οικονομίας. Σε μια απόπειρα να φανεί ότι πιέσεις δεν ασκούνται μονομερώς, ο Λευκός Οίκος εξέδωσε ανακοίνωση όπου αναφέρει ότι ο Μπαράκ Ομπάμα συνομίλησε με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Νετανιάχου τον οποίο κάλεσε «να δουλέψει εντατικά με τον Κέρι για να επανεκκινήσουν οι διαπραγματεύσεις το συντομότερο δυνατό».
ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΒΗΡΥΤΟΣ.--
Στη ρωσική πρωτεύουσα μεταβαίνει τη Δευτέρα, σύμφωνα με ανακοινώσεις από Δαμασκό και Μόσχα, ο αναπληρωτής πρωθυπουργός της Συρίας, Κάντρι Τζαμίλ, ο οποίος θα συναντηθεί με τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ. Ρωσικές διπλωματικές πηγές επέμεναν ότι η προσπάθεια για διεξαγωγή διεθνούς Συνόδου με στόχο την εξεύρεση πολιτικής μεταβατικής λύσης δεν έχει εγκαταλειφθεί, επαναλαμβάνοντας ότι οι Σύροι αντικαθεστωτικοί δε συνεισφέρουν στην κατεύθυνση αυτή θέτοντας όρους.
Την ίδια ώρα, στο γειτονικό Λίβανο κλιμακώνεται το πρόβλημα με τους πρόσφυγες, καθώς πλέον εκτιμάται ότι περισσότεροι από 100.000 Σύροι έχουν περάσει τα σύνορα αναζητώντας καταφύγιο. Ο Λίβανος, σε αντίθεση με την Ιορδανία και την Τουρκία, δεν έχει στήσει καταυλισμούς για τους πρόσφυγες καθώς υπάρχει έντονη ανησυχία ότι αν αυτό γίνει θα μείνουν μόνιμα στη χώρα, όπως έχει συμβεί με τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες, με αποτέλεσμα οι περισσότεροι από αυτούς να ζουν υπό άθλιες συνθήκες, είτε σε αγρούς είτε στους δρόμους είτε σε χαμόσπιτα. Χτες τα ξημερώματα, σε ένα τέτοιο σπίτι, δύο μικρά παιδιά, πρόσφυγες από τη Συρία, έχασαν τη ζωή τους από πυρκαγιά που προκλήθηκε από αναμμένο κερί.
Επίσης, χτες, οι λιβανικές αρχές ανακοίνωσαν ότι μετά από εκτεταμένη έρευνα κατέληξαν ότι δεν έχει «πολιτικά κίνητρα» η δολοφονία, πριν από δύο ημέρες, του Σύρου αξιωματούχου Μουχάμαντ Νταράρ Τζάμο, επικεφαλής του διεθνούς και του πολιτικού τμήματος του Διεθνούς Οργανισμού Αράβων Μεταναστών έξω από το σπίτι του στο νότιο Λίβανο. Σε ανακοίνωσή της, η λιβανική αστυνομία διαψεύδει τα όσα είχε μεταδώσει το συριακό ειδησεογραφικό πρακτορείο ειδήσεων μιλώντας για «δολοφόνους τρομοκράτες» και αναφέρεται σε «δολοφονία για οικογενειακούς λόγους» στην οποία φέρονται να εμπλέκονται ο αδελφός του Τζάμο, ο ανιψιός του αλλά και η σύζυγός του.
Οι λιβανικές αρχές προχώρησαν επίσης σε επίσημη επιστολή προς την ΕΕ χτες με την οποία την καλούν να μην κατατάξουν οι υπουργοί της, στη συνεδρίαση της Δευτέρας, τη σιιτική «Χεζμπολλάχ» στις τρομοκρατικές οργανώσεις, όπως πιέζουν ασφυκτικά ΗΠΑ και Ισραήλ. Στην επιστολή που προέρχεται από τη λιβανική προεδρία τονίζεται ότι ακόμη και αν ο χαρακτηρισμός αυτός αφορά μόνο το στρατιωτικό σκέλος της οργάνωσης, προκαλεί τεράστιο πρόβλημα στο Λίβανο καθώς η «Χεζμπολλάχ» είναι χρήσιμο και ενεργό τμήμα, μεγάλο τμήμα, της λιβανικής κοινωνίας.
ΑΔΑΝΑ, ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ, ΧΑΤΑΪ.--
Νέες αντικυβερνητικές διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν την Πέμπτη το βράδυ στα Αδανα της Τουρκίας, με την αστυνομία να επεμβαίνει, για ακόμα μία φορά, για να διαλύσει τους διαδηλωτές με αντλίες νερού, χημικά και χειροβομβίδες κρότου - λάμψης. Παράλληλα με την κρατική καταστολή στις κινητοποιήσεις συνεχίζονται και οι διώξεις εναντίον όσων συμμετείχαν σε αυτές. Χτες ξεκίνησε νέα δίκη για 24 στελέχη κομμάτων - μεταξύ των οποίων και επτά μελών του ΚΚ Τουρκίας (ΤΚΡ) - που συμμετείχαν στις διαδηλώσεις με τις πάγιες κατηγορίες της συμμετοχής και διοργάνωσης βίαιων επεισοδίων.
Προκλητικές ήταν και οι δηλώσεις του Τούρκου πρωθυπουργού, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος αναφερόμενος στους θανάτους που έλαβαν χώρα κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων στη χώρα, είπε ότι γίνεται υπερβολικός θόρυβος για το θάνατο πέντε ανθρώπων, ενώ την ίδια στιγμή στην Αίγυπτο τα θύματα είναι δεκάδες και δεν παρεμβαίνει κανείς.
Χτες στο Πολιτιστικό Κέντρο «Ναζίμ Χικμέτ» στην Κωνσταντινούπολη, αναμενόταν να παρουσιαστεί μια ταινία ανεξάρτητης παραγωγής, με τίτλο «Φτάνει πια», που αναφέρεται στις διαδηλώσεις και την κρατική καταστολή.
ΑΓΚΥΡΑ.--
«Τελευταία προειδοποίηση» στην τουρκική κυβέρνηση απευθύνει το KCK, κλάδος του Εργατικού Κόμματος Κουρδιστάν (ΡΚΚ), να προχωρήσει την ειρηνευτική διαδικασία με στόχο τον τερματισμό της τριακονταετούς σύγκρουσης, διαφορετικά να αναλάβει την ευθύνη της αποτυχίας της.
Οπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση - προειδοποίηση προς την κυβέρνηση του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης, «ως κίνημα προειδοποιούμε το AKP για τελευταία φορά... Αν δεν πραγματοποιηθούν σαφή βήματα το συντομότερο δυνατόν στα ζητήματα που έχουν θέσει οι δικοί μας και ο λαός, η διαδικασία δε θα προχωρήσει και η κυβέρνηση του AKP θα ευθύνεται γι' αυτό».
Αξίζει να σημειωθεί ότι η εκεχειρία εκ μέρους του ΡΚΚ ανακοινώθηκε φέτος στις 21 Μάρτη, ημέρα της κουρδικής πρωτοχρονιάς (Νεβρόζ) με μήνυμα του ηγέτη του κόμματος, Αμπντουλάχ Οτσαλάν, ο οποίος παραμένει φυλακισμένος στο Ιμραλί, το οποίο και ακολούθησε σχετική ανακοίνωση από τον Μουράτ Καραγιλάν. Οι Κούρδοι του ΡΚΚ συμφώνησαν να αποσύρουν τις ένοπλες δυνάμεις τους στο βόρειο Ιράκ, προειδοποιώντας ωστόσο ότι αν υπάρξει η οποιαδήποτε πρόκληση εναντίον των κουρδικών πληθυσμών που μένουν πίσω θα απαντήσουν, τερματίζοντας την εκεχειρία. Από την αποχώρηση και μετά η τουρκική κυβέρνηση δεν έκανε καμία κίνηση για την ολοκλήρωση της «ειρηνευτικής διαδικασίας», την οποία τόσο προπαγάνδισε αρχικά.
ΚΑΪΡΟ.--
Χιλιάδες υποστηρικτές των ισλαμιστών «Αδελφών Μουσουλμάνων» και του ανατραπέντος προέδρου Μούρσι κατέκλυσαν χτες από νωρίς το μεσημέρι κεντρικούς δρόμους του Καΐϊρου αλλά και άλλων μεγάλων αιγυπτιακών πόλεων ζητώντας την αποκατάσταση του προέδρου. Στο Κάιρο η συγκέντρωση των οπαδών του Μούρσι ξεκίνησε, όπως γίνεται όλες τις τελευταίες ημέρες, μπροστά στο τέμενος Ράμπαα αλ Ανταουίγια, στη συνοικία Νασρ Σίτι. Ισχυρές δυνάμεις της αστυνομίας και του στρατού είχαν αναπτυχθεί παντού, καθώς διαδήλωση στην Ταχρίρ κατά του Μούρσι και των «Αδελφών Μουσουλμάνων» προγραμματιζόταν για αργότερα το απόγευμα και ο κίνδυνος συγκρούσεων ανάμεσα στις δύο πλευρές ήταν μεγάλος.
Ωρες πριν τις νέες διαδηλώσεις, ο μεταβατικός πρόεδρος Αντλι Μανσούρ, διορισμένος από το Ανώτατο Στρατιωτικό Συμβούλιο, απηύθυνε διάγγελμα προς τον αιγυπτιακό λαό δηλώνοντας ότι η μεταβατική ηγεσία είναι αποφασισμένη να επαναφέρει στη χώρα την ασφάλεια και την πολιτική σταθερότητα και ότι θα προστατεύσει τη χώρα «ενάντια σε όσους θέλουν να αξιοποιήσουν την κατάσταση για να την εξωθήσουν στο χάος και στη βία». Οι «Αδελφοί Μουσουλμάνοι», από την πλευρά τους, που αρνήθηκαν τις προτάσεις για συμμετοχή στο μεταβατικό κυβερνητικό σχήμα. Ο εκπρόσωπός τους Γκιχάν αλ Χάνταντ συναντήθηκε την Πέμπτη αργά το απόγευμα με τον απεσταλμένο της ΕΕ στην Αίγυπτο Μπερναντίνο Λεόν και όπως δήλωσε οι «Αδελφοί Μουσουλμάνοι» είναι έτοιμοι να συζητήσουν προτάσεις και προοπτική συνεργασίας αλλά μόνο υπό την προϋπόθεση «αποκατάστασης της νομιμότητας».