ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 13 Ιούλη 2013 - 2η έκδοση
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Κινητοποίηση της ΚΝΕ τη Δευτέρα

Στις 11 το πρωί, στο υπουργείο Παιδείας

Παράσταση διαμαρτυρίας τη Δευτέρα 15 Ιούλη, στις 11 το πρωί, στο υπουργείο Παιδείας διοργανώνει η ΚΝΕ, ενάντια στην κατάργηση ειδικοτήτων στα ΕΠΑΛ - ΕΠΑΣ και στις απολύσεις εκπαιδευτικών.

Η ΚΝΕ απευθύνει πλατύ κάλεσμα στους μαθητές της τεχνικής εκπαίδευσης να συμμετάσχουν στην κινητοποίηση απαιτώντας: «Να παρθούν πίσω όλα τα μέτρα. Να τελειώσουν όλα τα παιδιά την ειδικότητα που ξεκίνησαν. Καμιά απόλυση! Να λειτουργήσουν όλα τα σχολεία».

Σε σχετική ανακοίνωσή της, η ΚΝΕ τονίζει: «Οι μαθητές των ΕΠΑΛ και των ΕΠΑΣ να δυναμώσουν τον αγώνα μαζί με τους εκατοντάδες χιλιάδες νέους ανέργους, τους νέους εργαζόμενους που περιπλανιούνται από την ανεργία στα πεντάμηνα προγράμματα κακοπληρωμένης και ανασφάλιστης δουλειάς, με τους πρακτικάριους που δουλεύουν "τζάμπα", χωρίς ασφάλιση, με τους μαθητές που στοιβάζονται σαν τις σαρδέλες σε 30άρια τμήματα σχολείων που κοστίζουν ακριβά για τη λαϊκή οικογένεια. Να δώσουμε μαζική, μαχητική απάντηση για το δικαίωμα στη μόρφωση, στη δουλειά, στη ζωή.

Να δυναμώσουν τον αγώνα τους για δημόσια και δωρεάν τεχνικοεπαγγελματική εκπαίδευση. Κάθε νέος να έχει τη δυνατότητα να ειδικεύεται στο επάγγελμα με βάση τις σύγχρονες εξελίξεις στην επιστήμη και την τεχνολογία στον κλάδο ειδίκευσης, να συνεχίζεται η παροχή γενικής μόρφωσης».

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ
Προσπαθεί να δικαιολογήσει τις απολύσεις

Να δικαιολογήσει τις απολύσεις στην εκπαίδευση, που ξεκινούν από τους 2.000 εκπαιδευτικούς ειδικοτήτων των ΕΠΑΛ, επιχειρεί το υπουργείο Παιδείας με την προσφιλή του μέθοδο του non paper (ανεπίσημο έγγραφο) που σε αυτή την περίπτωση έχει και τίτλο... «Μύθοι και πραγματικότητες για την τεχνική εκπαίδευση, τα ΕΠΑΛ και τις ΕΠΑΣ».

Σύμφωνα με το υπουργείο Παιδείας, σε 13.165 ανέρχονται οι μαθητές που βρίσκονται ήδη σε ειδικότητες που καταργούνται. Αναλυτικά, οι μαθητές της Γ' τάξης ΕΠΑΛ στις δεκάδες ειδικότητες των τομέων Υγείας - Πρόνοιας, Εφαρμοσμένων - Γραφικών Τεχνών που καταργούνται θα είναι συνολικά 7.205. Αντίστοιχα στις ΕΠΑΣ, από το Σεπτέμβρη οι ειδικότητες αργυροχρυσοχοΐας, σχεδίασης και παραγωγής ενδύματος, βοηθών φυσικοθεραπευτών, βοηθών οδοντοτεχνιτών, βοηθών ακτινολογικών εργαστηρίων, βοηθών φαρμακείων, αισθητικής τέχνης και κομμωτικής θα λειτουργήσουν μόνο για τη Β' τάξη και οι μαθητές που θα βρίσκονται σε αυτές είναι συνολικά 5.960. Το υπουργείο υπόσχεται τώρα ότι αυτοί οι μαθητές «απρόσκοπτα θα ολοκληρώσουν τις σπουδές τους», όμως στο πολυνομοσχέδιο πέρα από τη ρητή αναφορά της κατάργησης των ειδικοτήτων δεν υπάρχει καμιά μέριμνα για τη μεταβατική λειτουργία αυτών των ειδικοτήτων για όσους μαθητές ήδη φοιτούν σε αυτές. Επομένως, οι μαθητές παραμένουν στον «αέρα» μέχρι να υπάρξει συγκεκριμένη νομοθετική ρύθμιση κι όχι απλώς... μια υπόσχεση σε ένα non paper.

Στο ίδιο non paper λέει ότι για να λειτουργήσουν για ένα χρόνο οι ειδικότητες γι' αυτούς που ήδη φοιτούν σε αυτές, θα απασχοληθούν ως ωρομίσθιοι κάποιοι από τους καθηγητές που από τις 22 Ιούλη θα είναι σε διαθεσιμότητα. Επιχειρεί έτσι να «χρυσώσει» το χάπι της απόλυσης, αφού για να προσληφθούν ως ωρομίσθιοι πρέπει πρώτα να απολυθούν σύμφωνα με το πολυνομοσχέδιο.

Παράλληλα, στην προσπάθειά του να πείσει για την αναγκαιότητα της πολιτικής που υπηρετεί, το υπουργείο Παιδείας παραδέχεται σήμερα τις ανάγκες για διορισμούς που ανέκαθεν υπήρχαν στην τεχνικοεπαγγελματική εκπαίδευση. Αναφέρει ότι παράλληλα με τους μόνιμους εκπαιδευτικούς ετησίως απασχολούνταν περίπου 750 αναπληρωτές και ωρομίσθιοι καθηγητές.

Δεν χάνει βέβαια αφορμή το υπουργείο Παιδείας να προπαγανδίσει για πολλοστή φορά τις αλλαγές που φέρνει στην τεχνικοεπαγγελματική εκπαίδευση και οι οποίες έχουν ως βασική κατεύθυνση το να στέλνονται τα παιδιά των εργατικών - λαϊκών οικογενειών από τα 15 τους χρόνια στην κατάρτιση και τον προσανατολισμό προς τη μαθητεία, δηλαδή την τζάμπα δουλειά και «γνωριμία» με την εκμετάλλευση.

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ - ΓΟΝΕΙΣ
Διαδήλωσαν χτες ενάντια σε απολύσεις - συγχωνεύσεις

Από τη χτεσινή συγκέντρωση
Από τη χτεσινή συγκέντρωση
Την ανάγκη να απλωθεί πλατιά το κάλεσμα αγώνα ενάντια στις απολύσεις εκπαιδευτικών και άλλων εργαζομένων στην εκπαίδευση, για μόνιμη και σταθερή δουλειά, ενάντια στις νέες συγχωνεύσεις σχολείων, για διορισμούς σύμφωνα με τις ανάγκες τόνισαν γονείς και εκπαιδευτικοί με τη χτεσινή τους κινητοποίηση στην Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Αττικής.

Στην παράσταση διαμαρτυρίας συμμετείχαν η Ομοσπονδία, Ενώσεις και Σύλλογοι Γονέων υπό συγχώνευση σχολείων της Αττικής, Εκπαιδευτικοί του ΠΑΜΕ από όλη την Αττική, η ΟΛΜΕ, ΕΛΜΕ και Σύλλογοι Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης από όλη την Αττική. Οι συγκεντρωμένοι από την πρώτη στιγμή κατήγγειλαν το γεγονός ότι η Περιφερειακή Διεύθυνση τους «υποδέχτηκε» παρατάσοντας αστυνομικούς μπροστά στην είσοδο και απαίτησε να αποχωρήσουν, χαρακτηρίζοντας ως πρόκληση την παρουσία τους.

Ο Περιφερειακός Διευθυντής συνομίλησε στο πεζοδρόμιο με τους συγκεντρωμένους, για να τους δηλώσει ούτε λίγο ούτε πολύ αιφνιδιασμένος από τις εξελίξεις στην τεχνικοεπαγγελματική εκπαίδευση με την κατάργηση 46 ειδικοτήτων και τη διαθεσιμότητα 2.000 εκπαιδευτικών. Για τις συγχωνεύσεις, είπε ότι θα ζητηθεί η συμφωνία των συλλόγων διδασκόντων, προκειμένου να πραγματοποιηθούν.

Οι συγκεντρωμένοι πραγματοποίησαν στη συνέχεια πορεία που κατέληξε στα Γραφεία της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Α' Αθήνας. Παράλληλα, πολλοί από τους φορείς που πήραν μέρος στην κινητοποίηση αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες ενημέρωσης και συντονισμού της δράσης.

Τη Δευτέρα, 15 Ιούλη, η ΟΛΜΕ διοργανώνει στο Σύνταγμα συναυλία (μαζί με τους εργαζόμενους στους δήμους), με προσυγκέντρωση στα γραφεία της ΟΛΜΕ (Ερμού και Κορνάρου 2) στις 7 μ.μ.

Κλιμακώνονται οι αντιδράσεις για την τεχνική εκπαίδευση

Μετά την καθοριστική παρέμβαση των δυνάμεων του ΠΑΜΕ στους εκπαιδευτικούς στη Λέσβο, έγινε την Τετάρτη έκτακτη Γενική Συνέλευση της ΕΛΜΕ με πολύ μαζική συμμετοχή από όλο το νησί που κατέληξε ομόφωνα σε ψήφισμα ενάντια στις απολύσεις και την κατάργηση ειδικοτήτων, αλλά και ενάντια στα σχέδια που ετοιμάζει το υπουργείο για την τεχνική εκπαίδευση στο μέλλον τονίζοντας ότι «με την καθολική εφαρμογή του "θεσμού της μαθητείας" στέλνουν τα παιδιά για δωρεάν εργασία στις επιχειρήσεις. Λίγη γραφή, λίγη ανάγνωση και εμπρός για τσάμπα εργασία - "μαθητεία"». Προχθές οι εκπαιδευτικοί της Λέσβου έστησαν τραπεζάκια και ηχητική έξω από Πειραματικό Σχολείο και μοίραζαν μαζικά το ψήφισμα στον κόσμο.

Η ΕΛΜΕ Πειραιά καλεί σε σύσκεψη στα γραφεία της (Κολοκοτρώνη 6), τη Δευτέρα 15 Ιούλη, στις 10.30 το πρωί, για την οργάνωση των αγώνων.

Η ΕΛΜΕ Κεφαλονιάς - Ιθάκης την Τρίτη 16 Ιούλη προχωράει σε Γενική Συνέλευση, στο αμφιθέατρο 2ου και 3ου Γυμνάσιου Αργοστολίου και στην απεργιακή συγκέντρωση του Εργατικού Κέντρου.

Η Ενωση Γονέων Μαθητών Δήμου Ηρακλείου καλεί σε συνάντηση όλους τους Συλλόγους Γονέων και τα 15μελή Μαθητικά Συμβούλια των ΕΠΑΛ και ΕΠΑΣ του Ηρακλείου τη Δευτέρα 15 Ιουλίου, στις 7 το απόγευμα, στο αμφιθέατρο του 6ου ΕΠΑΛ (Κηπούπολη οδός Πιτσουλάκη 24 - συνέχεια οδού Μπαντουβά).

Το Σωματείο Εργαζομένων στα Κέντρα Πρόληψης της Εξάρτησης καταγγέλλει με ανακοίνωσή του την κατάργηση ειδικοτήτων και τις απολύσεις εκπαιδευτικών τονίζοντας ότι «εδώ και χρόνια στεκόμαστε υποστηρικτικά με το έργο μας στην εκπαιδευτική κοινότητα».

Ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης «Ελλη Αλεξίου» εκφράζει με ανακοίνωσή του την αλληλεγγύη του στους 2.200 σχολικούς φύλακες που απολύονται και στις καθαρίστριες των σχολείων που απειλούνται επίσης με απόλυση, τονίζοντας ότι τους θεωρεί συναδέλφους.

ΟΓΕ
Καταδικάζει την κατάργηση ειδικοτήτων

Στην κατάργηση δεκάδων ειδικοτήτων και στις χιλιάδες απολύσεις εκπαιδευτικών από τα τεχνικά σχολεία αντιδρά με ανακοίνωσή της η ΟΓΕ:

«Η ΟΓΕ καταγγέλλει τις απολύσεις 2.500 εκπαιδευτικών και την κατάργηση 46 ειδικοτήτων στα Επαγγελματικά Λύκεια (ΕΠΑΛ) και τις Επαγγελματικές Σχολές (ΕΠΑΣ). Η κυβέρνηση σπρώχνει χιλιάδες εκπαιδευτικούς στην ανεργία και ακόμα περισσότερους μαθητές και μαθήτριες έξω από το εκπαιδευτικό σύστημα, αντιμετωπίζοντας με περισσή αναλγησία το υποβαθμισμένο τεχνικό σχολείο. Σε ορισμένες από τις ειδικότητες που καταργούνται, συγκεντρώνονται κατά πλειοψηφία νέες γυναίκες. Πρόκειται για τα παιδιά της εργατικής - λαϊκής οικογένειας που έχουν στραφεί στο σχολείο αυτό, ώστε να μάθουν μια τέχνη, να βγουν άμεσα στο μεροκάματο, να συμβάλουν στις ανάγκες της οικογένειας.

Οι Σύλλογοι και οι Ομάδες της ΟΓΕ αγωνίζονται στο πλευρό των μαθητριών και των μαθητών, για να συνεχίσουν και να ολοκληρώσουν όλοι και όλες την ειδικότητα που ξεκίνησαν, στέκονται στο πλευρό των εκπαιδευτικών ενάντια στις διαθεσιμότητες και τις απολύσεις. Παλεύουμε για το δικαίωμα όλων των παιδιών στη μόρφωση, στη δημόσια και δωρεάν επαγγελματική εκπαίδευση, για το δικαίωμα της νεολαίας και όλου του λαού στη δουλειά με δικαιώματα».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ