ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 24 Ιούλη 2013
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ
Νέα στρατιωτικά γυμνάσια ετοιμότητας

ΜΟΣΧΑ.--

Νέα άσκηση ετοιμότητας των στρατιωτικών δυνάμεων που αφορούσε στα πυραυλικά συστήματα ανακοίνωσε ότι πραγματοποιεί η Ρωσία, από τη Δευτέρα, μέχρι το Σάββατο. Στην άσκηση συμμετέχουν περισσότεροι από 2.500 στρατιώτες και 350 οπλικά συστήματα, μεταξύ των οποίων και δύο συστοιχίες πυραύλων, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του υπουργείου Αμυνας της χώρας. Σύμφωνα με το ρωσικό στρατό η άσκηση έχει στόχο να δοκιμάσει την ετοιμότητα του προσωπικού, καθώς και τον εξοπλισμό σε επιχειρήσεις που πραγματοποιούνται σε συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα. Η άσκηση, που διεξάγεται στα Ουράλια, έρχεται να προστεθεί σε σειρά ασκήσεων του ρωσικού στρατού, που έχουν πραγματοποιηθεί φέτος ορισμένες εκ των οποίων με τη συμμετοχή δεκάδων χιλιάδων στρατιωτικών δυνάμεων, που θέλει να δηλώσει το «παρών» της ρωσικής αστικής τάξης στον ενδοϊμπεριαλιστικό ανταγωνισμό.

ΒΡΑΖΙΛΙΑ
Συνέχεια διαδηλώσεων

ΡΙΟ ΝΤΕ ΤΖΑΝΕΪΡΟ.--

Εν μέσω διαδηλώσεων που εκφράζουν τη λαϊκή οργή για την πολιτική της κυβέρνησης της χώρας, επισκέπτεται τη Βραζιλία ο πάπας Φραγκίσκος. Οι κινητοποιήσεις, που ξεκίνησαν με αφορμή την επιχειρούμενη αύξηση των εισιτηρίων των μέσων μαζικής μεταφοράς, εξελίχθηκαν γρήγορα σε μαζικές διαμαρτυρίες ενάντια στη σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση, απαιτώντας κοινωνικές υπηρεσίες στην Υγεία, την Παιδεία, την Πρόνοια, ενώ καταγγέλλουν τις υπέρογκες δαπάνες για τις αθλητικές διοργανώσεις του Μουντιάλ και των Ολυμπιακών Αγώνων. Οι νέες διαδηλώσεις σημειώθηκαν στο περιθώριο της συνάντησης του πάπα Φραγκίσκου με την Πρόεδρο της χώρας, Ντίλμα Ρουσέφ, στο Ρίο ντε Τζανέιρο ενώ κατήγγειλαν επίσης μεταξύ άλλων και το υπέρογκο κόστος της επίσκεψης του Ποντίφικα. Η αστυνομία επενέβη για ακόμα μία φορά για να διαλύσει τη συγκέντρωση με χημικά και χρήση βίας, ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι ένας φωτογράφος τραυματίστηκε. Με την ευκαιρία της επίσκεψης του πάπα πραγματοποιείται και το λεγόμενο Φεστιβάλ της Καθολικής Νεολαίας, ενώ ο νέος πάπας επιχειρεί να εξωραΐσει το ρόλο της εκκλησίας που στηρίζει το καπιταλιστικό σύστημα. Επίσης, όπως ανακοίνωσε η αστυνομία εξουδετέρωσε αυτοσχέδιο εκρηκτικό μηχανισμό σε πάρκινγκ κοντά σε εκκλησία που θα επισκεπτόταν ο πάπας την Τετάρτη, στο Σάο Πάολο.

ΚΙΝΑ
Δεκάδες νεκροί και χιλιάδες άστεγοι λόγω του ισχυρού σεισμού

Απο τις επιχειρήσεις διάσωσης
Απο τις επιχειρήσεις διάσωσης
ΠΕΚΙΝΟ.--

Τους 95 φτάνουν οι νεκροί από τον ισχυρό σεισμό που σημειώθηκε στην κινεζική επαρχία Γκανσού, τη Δευτέρα. Σύμφωνα με τις κινεζικές αρχές περισσότεροι από 1.000 είναι οι τραυματίες, ενώ 230.000 άνθρωποι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους. Στις προσπάθειες διάσωσης συμμετέχει και ο στρατός, ενώ σημαντικές είναι και οι υλικές ζημιές, καθώς τόσο ο κύριος σεισμός, όσο και οι συνεχιζόμενες μετασεισμικές δονήσεις, σε συνδυασμό με τις βροχοπτώσεις, έχουν σαν αποτέλεσμα κατολισθήσεις.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η πλειοψηφία των κτισμάτων που κατέρρευσαν ήταν πλινθόκτιστα και μη ικανά να αντέξουν έναν ισχυρό σεισμό, και οι πληγέντες είναι κυρίως φτωχός λαϊκός κόσμος.

Ο σεισμός ήταν μεγέθους 6,6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σύμφωνα με την κεντρική σεισμολογική υπηρεσία της Κίνας, ενώ σύμφωνα με τις ΗΠΑ η δόνηση ήταν 5,9 βαθμών.

Για το θάνατο του Γάλλου διεθνιστή Ε. Αλέγκ

Συλλυπητήριο μήνυμα απέστειλε το Τμήμα Διεθνών Σχέσεων του ΚΚΕ στο Κόμμα για τη Δημοκρατία και το Σοσιαλισμό (PADS) Αλγερίας και τον Πόλο για την Κομμουνιστική Αναγέννηση στη Γαλλία για το θάνατο του Γάλλου κομμουνιστή Ενρί Αλέγκ που διακρίθηκε για τη σημαντική διεθνιστική προσφορά του.

Στο μήνυμά του, το Τμήμα Διεθνών Σχέσεων αναφέρει συγκεκριμένα:

«To KKE εκφράζει τα θερμά του συλλυπητήρια για το θάνατο του σ/φου Ενρί Αλέγκ, Γάλλου κομμουνιστή κι αγωνιστή ενάντια στη γαλλική αποικιοκρατία στην Αλγερία. Ο σ/φος εντάχθηκε στο ΚΚ Αλγερίας, συνελήφθη από το γαλλικό στρατό και υπέστη βασανιστήρια για μήνες χωρίς να λυγίσει. Αποτελεί παράδειγμα για όλους τους κομμουνιστές, γιατί με τη δράση του διαπαιδαγώγησε με τα ιδανικά του προλεταριακού διεθνισμού γενιές κομμουνιστών σ' όλον τον κόσμο.

Εκφράζουμε τα θερμά συλλυπητήριά μας στην οικογένειά του».


ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΤΡΙΠΟΛΗ.-- Ισχυρή έκρηξη σημειώθηκε αργά το απόγευμα χτες σε κεντρικό σημείο της λιβυκής πρωτεύουσας με κτιριακά συγκροτήματα όπου είναι εγκατεστημένες αρκετές ξένες πρεσβείες, εταιρείες και μεγάλα ξενοδοχεία. Οι πρώτες πληροφορίες ανέφεραν απλώς ότι είτε πρόκειται για έκρηξη παγιδευμένου αυτοκινήτου είτε για πλήγμα με ρουκέτα. Επισήμως δεν υπήρχε καμία ενημέρωση, αρχικώς, για θύματα ή για τη φύση της έκρηξης που κατά δημοσιογραφικές πληροφορίες φαίνεται να προκάλεσε σοβαρότατες ζημιές.

ΒΑΓΔΑΤΗ.-- Την ευθύνη για την αιματηρή επίθεση στα σωφρονιστικά καταστήματα στο Τάζι και στο Αμπού Γράιμπ, την Κυριακή προς Δευτέρα, η οποία στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον 47 ανθρώπους (μεταξύ αυτών και 26 κρατουμένους) και οδήγησε στην απόδραση περίπου 500 φυλακισμένων μελών και υψηλόβαθμων στελεχών ισλαμιστικών οργανώσεων, ανέλαβε η εξτρεμιστική οργάνωση «Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ και στο Λεβάντε» (ανατολική Μεσόγειο).

ΓΕΝΕΥΗ.-- Περισσότερες από 30 εκατομμύρια γυναίκες και κορίτσια αντιμετωπίζουν το ενδεχόμενο να υποστούν ακρωτηριασμό των γεννητικών τους οργάνων (κλειτοριδεκτομή) στο πλαίσιο των σκοταδιστικών εθίμων που συνεχίζουν να επικρατούν σε πολλές χώρες της Μέσης Ανατολής, της Αφρικής αλλά και της Ασίας. Αυτό αναφέρεται σε ενδελεχή έκθεση που παρουσίασε η UNICEF που υπολογίζει ότι περίπου 125 εκατομμύρια γυναίκες έχουν, ήδη, υποστεί το φρικτό ακρωτηριασμό.

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-- Την έναρξη της διαδικασίας σύστασης μιας αμερικανικής «διαπραγματευτικής» επιτροπής η οποία θα συντονίσει τις προσπάθειες αναθέρμανσης των άμεσων ισραηλινο-παλαιστινιακών διαπραγματεύσεων, αρχής γενομένης από την πραγματοποίηση μιας πρώτης συνάντησης ανάμεσα σε εκπροσώπους των δύο πλευρών εντός των επομένων ημερών (πιθανότατα αλλά όχι σίγουρα) ανακοίνωσε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.-- Γυναίκα αγνώστων στοιχείων επιχείρησε να αυτοπυρποληθεί χθες στο Βελιγράδι. Σύμφωνα με τα όσα έγιναν γνωστά, η γυναίκα μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο και εισήχθη στην Εντατική, χωρίς να είναι σαφείς οι λόγοι που επιχείρησε να τερματίσει τη ζωή της.

ΚΑΜΠΟΥΛ.-- Τρεις κατοχικοί στρατιώτες και ένας Αφγανός διερμηνέας σκοτώθηκαν χτες σε επίθεση αυτοκτονίας με στόχο αυτοκινητοπομπή στην επαρχία Βαρντάκ του Αφγανιστάν, η οποία θεωρείται «προπύργιο των Ταλιμπάν».

ΤΟΚΙΟ.-- Μέτρα για την αποτροπή της διαρροής ραδιενέργειας στο νερό από το πυρηνικό εργοστάσιο της Φουκοσίμα, δηλώνει ότι παίρνει η Ιαπωνία. Η διαχειρίστρια εταιρεία «Tepco» παραδέχθηκε πρόσφατα ότι η διαρροή ραδιενέργειας στο νερό συνεχίζεται και εργάτες προσπαθούν να σταματήσουν το φαινόμενο. Χθες ατμός εμφανίστηκε για ακόμα μία φορά γύρω από τον αντιδραστήρα νούμερο 3 του πυρηνικού σταθμού.

ΙΝΔΙΑ
Επίσκεψη Μπάιντεν

ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ.--

Τετραήμερη επίσκεψη στην Ινδία πραγματοποιεί από το απόγευμα της Δευτέρας, ο Αμερικανός αντιπρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, με πρώτο θέμα στην ατζέντα του την ενίσχυση της οικονομικής συνεργασίας των δύο χωρών. Η οικονομία, με αιχμή τα συμφέροντα των ΗΠΑ στην ινδική αγορά, αλλά και στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ασίας, καθώς και το Αφγανιστάν κυριάρχησαν στις συνομιλίες που είχε ο Τζ. Μπάιντεν με τον Ινδό πρωθυπουργό, Μανμόχαν Σινγκχ χτες. Σύμφωνα με τα όσα δημοσιοποιήθηκαν, ο Αμερικανός αντιπρόεδρος εστίασε στην προσπάθεια των ΗΠΑ να εκμεταλλευθούν τις «επενδυτικές ευκαιρίες» στην περιοχή, ενώ σύμφωνα με το πρόγραμμα αναμένεται να μεταβεί και στην Μουμπάι, που θεωρείται η οικονομική πρωτεύουσα της Ινδίας, προκειμένου να μιλήσει σε επιχειρηματίες.

Οσον αφορά το Αφγανιστάν, συζητήθηκε η υποτιθέμενη αποχώρηση των κατοχικών δυνάμεων από τη χώρα και οι ενδεχόμενες επιπτώσεις που θα μπορούσε να έχει αυτό στην Ινδία. Στις συνομιλίες τέθηκε επίσης - σύμφωνα με πληροφορίες - το θέμα της εφαρμογής της συμφωνίας για την πυρηνική ενέργεια, χωρίς να δίνονται λεπτομέρειες. Στις 20 Σεπτέμβρη αναμένεται να πραγματοποιηθεί επίσκεψη του Μ. Σινγκχ στις ΗΠΑ.

ΙΝΔΙΑ
Νέα κατάρρευση κτιρίου

ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ.--

Ακόμα ένα κτίριο κατέρρευσε στην Ινδία, με αποτέλεσμα έξι άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους, μεταξύ των οποίων και δύο παιδιά. Το περιστατικό σημειώθηκε κοντά στο Χάιντεραμπαντ, στα νότια της χώρας και έρχεται να προστεθεί στο μακρύ κατάλογο τέτοιου είδους «ατυχημάτων», που σημειώνονται συχνά στην Ινδία, με αποτέλεσμα δεκάδες άνθρωποι να χάνουν τη ζωή τους. Από τον Απρίλη μέχρι σήμερα 101 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί συνολικά σε τέσσερις καταρρεύσεις κτηρίων, με κοινή συνισταμένη στο σύνολο των συγκεκριμένων περιστατικών να είναι η εγκληματική αμέλεια των κανόνων ασφαλείας, με στόχο τη μείωση του κόστους, λόγω τόσο της ανέχειας, όσο και της προσπάθειας μεγιστοποίησης του κέρδους, ενώ η κυβέρνηση δε λαμβάνει κανενός είδους μέτρα για την αντιμετώπιση της κατάστασης. Σύμφωνα με τις αρχές, στην τελευταία κατάρρευση «ενδέχεται» να συνέβαλαν και οι καταρρακτώδεις βροχές που πλήττουν την περιοχή από την Κυριακή.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ