ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 26 Ιούλη 2013
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ
Στο Συμβούλιο Ασφαλείας οι αντικαθεστωτικοί

Υπέρ της επίσπευσης της Διεθνούς Συνόδου ο Κέρι, ενώ συνεχίζεται στην Ουάσιγκτον η συζήτηση περί ενδεχόμενου εξοπλισμού

Από χτεσινή επίθεση με παγιδευμένο όχημα στη Δαμασκό
Από χτεσινή επίθεση με παγιδευμένο όχημα στη Δαμασκό
ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.--

Συνάντηση με τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, που χαρακτηρίζεται ως άτυπη, αναμενόταν να έχει κάποια στιγμή σήμερα η αντιπροσωπεία της αντικαθεστωτικής «Εθνικής Συριακής Συμμαχίας», υπό τον νέο επικεφαλής της, Αχμάντ Τζάρμπα, η οποία προσκλήθηκε στη Νέα Υόρκη με πρωτοβουλία της βρετανικής διπλωματίας. Ωρες νωρίτερα, ο Τζάρμπα επρόκειτο να συναντηθεί με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών, Τζον Κέρι, ο οποίος επίσης βρέθηκε χθες στην Νέα Υόρκη και συναντήθηκε με τον ΓΓ του ΟΗΕ, Μπαν Γκι μουν, με τον οποίο συζήτησαν, μεταξύ άλλων, και τις εξελίξεις στη Συρία.

Το περιεχόμενο της συνάντησης του Τζάρμπα με τον Κέρι αλλά και με τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας δεν είχε δοθεί στη δημοσιότητα. Διπλωματικές πηγές, όμως, διέρρεαν ότι το ενδιαφέρον θα επικεντρωθεί στην προοπτική πραγματοποίησης Διεθνούς Συνόδου για τη Συρία, της λεγόμενης Γενεύης 2, την οποία κατά τη διάρκεια κοινών δηλώσεών τους ο Κέρι και ο Μπαν χαρακτήρισαν «μοναδική δυνατή λύση για τη Συρία» και ότι γίνονται προσπάθειες να συμμετάσχουν σε αυτήν «και οι δύο εμπλεκόμενες πλευρές».

Παράλληλα, στους κόλπους της αμερικανικής ηγεσίας συνεχίζονται οι συζητήσεις για το ενδεχόμενο χορήγησης όπλων στους αντικαθεστωτικούς. Αυτό προκάλεσε την έντονη αντίδραση της συριακής ηγεσίας, η οποία διά μέσου ανακοίνωσης του υπουργείου Εξωτερικών, κατηγόρησε τις ΗΠΑ ότι «έχουν δύο μέτρα και δύο σταθμά», ζητώντας, από την μία να πραγματοποιηθεί σύνοδος και από την άλλη «εξοπλίζει τους τρομοκράτες».

Ενδιαφέρον παρουσιάζουν και οι χτεσινές δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Νταβούτογλου, ο οποίος, στο πλαίσιο γενικότερης συνέντευξής του, για πρώτη φορά αναφέρθηκε στην παρουσία «ακραίων στοιχείων» στους κόλπους των συριακών αντικαθεστωτικών, τονίζοντας ότι η επιρροή τους είναι αρνητική και διαψεύδοντας ότι η Τουρκία υποστηρίζει και αυτές τις οργανώσεις. Από την πλευρά του, ο Ρώσος Πρόεδρος σε συνάντησή του με προκαθήμενους και αρχιερείς Ορθοδόξων Εκκλησιών, εξέφρασε σοβαρή ανησυχία για το ενδεχόμενο, λόγω των εξελίξεων στη Συρία, να τερματιστεί η εκεί παρουσία του χριστιανικού στοιχείου, κάτι που χαρακτηρίστηκε «πολιτιστική καταστροφή».

Εντός Συρίας, πάντως, συνεχίζονται οι σφοδρότατες συγκρούσεις τόσο στη Χομς όσο και στο βορρά, όπου αναφέρθηκε και η απαγωγή ενός Πολωνού δημοσιογράφου από ενόπλους που εισέβαλαν στο κέντρο Τύπου της πόλης Σαρακέμπ στο Ινλίμπ, ενώ έκρηξη παγιδευμένου αυτοκινήτου στη συνοικία Τζαραμάνα της Δαμασκού, προκάλεσε, σύμφωνα με τη συριακή τηλεόραση, το θάνατο επτά ανθρώπων και τον τραυματισμό 62.

ΑΙΓΥΠΤΟΣ
Κορυφώνεται η τυφλή σύγκρουση

KAΪΡΟ.-

Σε αντίστροφη μέτρηση για την πραγματοποίηση αντίπαλων μαζικών συγκεντρώσεων που εντείνουν το κλίμα διχασμού ζούσε χτες η Αίγυπτος με τους υποστηρικτές και τους επικριτές των ισλαμιστών «Αδελφών Μουσουλμάνων» να προετοιμάζονται ακόμη και για αιματηρές συγκρούσεις. Εκπρόσωποι των δύο πλευρών αποπειράθηκαν να «χαμηλώσουν τους τόνους» χωρίς, όμως, να υπάρξει κάποιου είδους υπαναχώρηση από το αρχικό κάλεσμα εκατέρωθεν σε μεγάλες συγκεντρώσεις.

Υπενθυμίζεται ότι ο αρχηγός του στρατού και του Ανώτερου Στρατιωτικού Συμβουλίου που ουσιαστικά έχει τα ηνία της χώρας και όρισε μεταβατική κυβέρνηση, στρατηγός Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι, κάλεσε σε μεγάλες συγκεντρώσεις υποστήριξης της μεταβατικής κυβέρνησης που θα δίνουν «πράσινο φως» για να δοθεί τέλος στις αλλεπάλληλες διαδηλώσεις και βίαιες συγκρούσεις που «απειλούν τη σταθερότητα της χώρας», υπονοώντας τους «Αδελφούς Μουσουλμάνους» και τις διαμαρτυρίες τους για την ανατροπή Μούρσι. Οι «Αδελφοί Μουσουλμάνοι» ετοιμάζουν επίσης μεγάλες συγκεντρώσεις ενάντια στο πραξικόπημα του Σίσι όπως λένε.

Ο στρατός ανάρτησε ανακοίνωση σε δίκτυο κοινωνικής δικτύωσης όπου τονίζει ότι δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση «να στρέψει τα όπλα ενάντια σε διαδηλωτές φιλειρηνικούς, όποια και αν είναι η πολιτική τους θέση». Υπογραμμίζεται όμως ότι «τα όπλα θα στραφούν ενάντια σε όσους παροτρύνουν σε βία και τρομοκρατικές πράξεις». Επίσης, δίνεται 48ωρη διορία στην ηγεσία των ισλαμιστών «Αδελφών Μουσουλμάνων» να επανεξετάσουν τη θέση τους και να συναινέσουν στον «οδικό χάρτη μετάβασης» που έχει εκπονηθεί και ο οποίος προβλέπει αλλαγές στο σύνταγμα, διενέργεια νέου σχετικού δημοψηφίσματος και νέων βουλευτικών και προεδρικών εκλογών, αποκλείοντας, όμως, το ενδεχόμενο αποκατάστασης του Μούρσι στην εξουσία.

Μια «διαμεσολαβητική» πρόταση αποκλιμάκωσης παρουσίασε, από την άλλη, ο Χισάμ Κχαντίλ, πρωθυπουργός υπό τον Μούρσι, με βίντεο που ανάρτησε στο διαδίκτυο. Ο Κχαντίλ ονομάζει την παρέμβασή του «πρωτοβουλία για όλους τους Αιγυπτίους» και καλεί να γίνουν συγκεντρώσεις αλλά όχι πορείες, έτσι ώστε να αποφευχθούν τα αιματηρά επεισόδια και να ηρεμήσουν λίγο τα πνεύματα. Προτείνει επίσης να προχωρήσει ο στρατός σε μια «κίνηση καλής θέλησης» απελευθερώνοντας συλληφθέντες υποστηρικτές των «Αδελφών Μουσουλμάνων» και επιτρέποντας σε αντιπροσωπεία τους να επισκεφτεί τον Μούρσι δίνοντας τέλος στην απομόνωσή του. Ο Κχαντίλ εκτιμά ότι «αν με τις κινήσεις αυτές αλλάξει η ατμόσφαιρα, τότε μπορεί να αρχίσει μια διαδικασία προσέγγισης και διαλόγου» για την εξεύρεση μέσης λύσης.

Ασχέτως «διαμεσολαβήσεων» πάντως, ο αιγυπτιακός στρατός και η αστυνομία προετοιμάζεται για έκρυθμες καταστάσεις αναπτύσσοντας ισχυρότατες δυνάμεις σε πολλές πόλεις, και εκτός Καΐρου. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η τουριστική πόλη Λουξόρ, όπου μετά την απόπειρα ισλαμιστών να καταλάβουν το αεροδρόμιο, θωρακισμένα οχήματα και άρματα μάχης έχουν περικυκλώσει το αεροδρόμιο, όλα τα μουσεία και τις τουριστικές τοποθεσίες, τα ξενοδοχεία και τα αστυνομικά τμήματα.

Νέα επίθεση σημειώθηκε και στο βόρειο Σινά, όπου ένοπλοι σκότωσαν δύο στρατιώτες σε στρατιωτικό σημείο ελέγχου.

ΤΥΝΗΣΙΑ
Δεύτερη πολιτική δολοφονία εγκαινιάζει γύρο πολιτικής αστάθειας

ΤΥΝΙΔΑ.--

Νέα περίοδο εσωτερικής έντασης και πολιτικής αστάθειας εγκαινιάζει για την Τυνησία η χτεσινή δολοφονία του επικεφαλής του «Κινήματος για το Λαό» και βουλευτή, Μουχάμαντ Μπράχμι, ανήμερα της 56ης επετείου από την ανεξαρτητοποίηση της χώρας από τη Γαλλία. Ο 58χρονος Μπράχμι, γνωστός πολιτικός αντίπαλος του καθεστώτος Μπεν Αλι που είχε επίσης φυλακιστεί κατά διαστήματα, δολοφονήθηκε από αγνώστους με 11 σφαίρες στο αυτοκίνητό του έξω από το σπίτι του, μπροστά στα μάτια της οικογένειάς του. Το «Κίνημα για το Λαό», το οποίο ίδρυσε ο ίδιος μετά την ανατροπή του Μπεν Αλι, συμμετέχει μαζί με άλλα 10 κόμματα, στη συμμαχία «Λαϊκό Μέτωπο», που αποτελεί μία από τις σημαντικότερες αντιπολιτευόμενες κοινοβουλευτικές ομάδες και είναι σταθερός επικριτής της κυβέρνησης συνεργασίας υπό το ισλαμιστικό «Ενάχντα».

Η είδηση της δολοφονίας Μπράχμι πυροδότησε σειρά διαδηλώσεων. Χιλιάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν έξω από το κυβερνείο της πόλης Σίντι Μπουζίντ, στην κεντρική Τυνησία, η οποία είναι γενέτειρα του Μπράχμι, φωνάζοντας συνθήματα κατά των ισλαμιστών και του «Ενάχντα». Πλήθος επιτέθηκε και πυρπόλησε τα κεντρικά γραφεία του «Ενάχντα» στην πόλη. Χιλιάδες διαδηλωτές περικύκλωσαν και το υπουργείο Εσωτερικών στην πρωτεύουσα Τύνιδα ενώ εξοργισμένοι Τυνήσιοι συγκεντρώθηκαν και στο νοσοκομείο όπου μεταφέρθηκε η σορός του Μπράχμι. Αργά το βράδυ, συγκρούσεις ανάμεσα σε οργισμένους διαδηλωτές που προσπάθησαν να εισβάλουν στο κυβερνείο και σε αστυνομικές δυνάμεις σημειώνονταν και στο Σφαξ.

Η δολοφονία Μπράχμι έρχεται περίπου έξι μήνες μετά την, παρόμοιας μεθοδολογίας, δολοφονία του Σόκρι Μπελαΐντ, επικεφαλής του κόμματος «Πατριωτών Δημοκρατών», το οποίο επίσης συμμετέχει στο Λαϊκό Μέτωπο. Η δολοφονία του Μπελαΐντ είχε αποδοθεί από την κυβέρνηση του «Ενάχντα» σε ακραία ισλαμιστικά στοιχεία αλλά σήμερα έξι μήνες μετά έχουν δοθεί στη δημοσιότητα τα ονόματά των υπόπτων χωρίς να έχει γίνει καμία σύλληψη. Η αντιπολίτευση επικρίνει έντονα το «Ενάχντα» ότι κωλυσιεργεί και δεν ενεργεί με αποφασιστικότητα απέναντι στους ακραίους ισλαμιστές σαλαφιστές που δραστηριοποιούνται στη χώρα επιδιώκοντας, διά της βίας, να επιβάλλουν θρησκευτικό καθεστώς και σαρία.

Ηδη, οι επικρίσεις αυτές επαναδιατυπώθηκαν, χτες, παρά το ότι το «Ενάχντα» και ο πολιτικός του ηγέτης Ρασίντ Γκανούσι έσπευσαν να καταδικάσουν «το έγκλημα» της δολοφονίας του Μπράχμι. Η Γενική Ενωση Τυνήσιων Εργατών κήρυξε για σήμερα γενική απεργία καταγγέλλοντας την κυβέρνηση για τα ελλιπή μέτρα κατά των ισλαμιστών και προειδοποιώντας για «κύκλους που επιδιώκουν πολιτική αστάθεια». Τη δολοφονία Μπράχμι καταδίκασε και η ύπατη αρμοστής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ, Νάβι Πιλάι ζητώντας να διαλευκανθεί άμεσα και αυτή και η δολοφονία του Μπελαΐντ. Την καταδίκη τους εξέφρασαν ο Γάλλος πρόεδρος, εκτιμώντας ότι «οι δράστες θέλουν να βλάψουν την Τυνησία», η Ουάσιγκτον, ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου και ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης.

ΙΝΔΙΑ
Εμπαιγμό καταγγέλλουν οι αγρότες

ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ.--

Τον εμπαιγμό τους καταγγέλλουν οι αγρότες του ινδικού κρατιδίου Χαριάνα, με αφορμή τις εξευτελιστικές αποζημιώσεις που έλαβαν για τις καταστροφές σε καλλιέργειες σιταριού, από τις πλημμύρες του 2011. Δύο χρόνια μετά τις καταστροφές που προκάλεσαν οι καταρρακτώδεις βροχές στο Χαριάνα, η κυβέρνηση έστειλε επιταγές αποζημιώσεων στους αγρότες, για τις καλλιέργειές τους, ύψους δύο έως έξι ρουπιών, δηλαδή τριών λεπτών του ευρώ, με αποτέλεσμα να προκληθεί σειρά αντιδράσεων. Οι αγρότες καταγγέλλουν την κυβέρνηση για «κοροϊδία», χαρακτηρίζοντας τα ποσά αυτά «σκληρό αστείο» απέναντι στα προβλήματά τους. Η κυβέρνηση από την πλευρά της επιχείρησε να προπαγανδίσει τις αποζημιώσεις ισχυριζόμενη ότι μοίρασε 193.085 δολάρια συνολικά, τα οποία θα αντιστοιχούσαν στο ευτελές ποσό των 3.500 ρουπιών (44,4 ευρώ) ανά εκτάριο, εάν έφταναν τελικά στους αγρότες.

Η προκλητική αντιμετώπιση των αγροτών από την κυβέρνηση έρχεται να προστεθεί στα τεράστια οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν, ζώντας σε συνθήκες απόλυτης φτώχειας, με αρκετούς από αυτούς να καταφεύγουν στην αυτοκτονία, γιατί δεν μπορούν να ανταποκριθούν στα χρέη που τους βαραίνουν, αποδεικνύοντας για ακόμα μία φορά την αναλγησία των αστικών κυβερνήσεων απέναντι στα λαϊκά στρώματα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ