ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 1 Αυγούστου 2013
Σελ. /24
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΒΟΥΛΗ
Ψηφίστηκε τροπολογία που διευκολύνει την ιδιωτικοποίηση της ΕΥΔΑΠ

Την απόσυρσή της ζήτησε το ΚΚΕ

Με 51 ψήφους υπέρ από τους βουλευτές της συγκυβέρνησης και 44 κατά ψηφίστηκε χτες από το πρώτο θερινό τμήμα της Βουλής η τροπολογία που διευθετεί θέματα όπως ο συμψηφισμός των χρεών ανάμεσα στην ΕΥΔΑΠ και το Δημόσιο και η κατάργηση των Συλλογικών Συμβάσεων προκειμένου να διευκολυνθεί το ξεπούλημα της εταιρείας. Στην ονομαστική ψηφοφορία δήλωσε «παρούσα» η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Θ. Τζάκρη, που με δήλωσή της αναφέρει ότι η στάση της «είναι η αυτονόητη απάντηση των προοδευτικών δυνάμεων που έχουν υποχρέωση να αποτρέψουν το ξεπούλημα της χώρας στο οποίο έχει επιδοθεί ο κ. Σαμαράς βαφτίζοντάς το succes story». Από την ψηφοφορία απουσίαζε και ο πρώην πρόεδρος της Βουλής Απ. Κακλαμάνης.

Την απόσυρση της τροπολογίας ζήτησε στην παρέμβασή του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Ν. Καραθανασόπουλος, τονίζοντας ότι αυτή θέλει να δρομολογήσει δύο πολύ συγκεκριμένα ζητήματα:

Το πρώτο είναι να διαμορφώσει την οικονομική κατάσταση της εταιρείας ούτως ώστε να μπορέσει πολύ πιο εύκολα να ιδιωτικοποιηθεί και μέσα σε αυτή τη διαδικασία η κυβέρνηση προχωράει στον προσδιορισμό των οφειλών του Δημοσίου και στην αποπληρωμή τους. Με αυτόν τον τρόπο, τόνισε, θα γίνει πολύ πιο ελκυστική η ΕΥΔΑΠ στην ιδιωτικοποίηση και πρόσθεσε:

«Εφαρμόζετε μια πολιτική με συνέπεια και ευλάβεια, εφαρμόζετε τις κατευθύνσεις της ΕΕ για απελευθέρωση των αγορών, για πώληση των υδάτινων πόρων μέσα στα πλαίσια της κοινοτικής πολιτικής για τη διαχείριση των υδάτινων πόρων που μετατρέπει το νερό σε εμπόρευμα. Αλλωστε, στον καπιταλισμό εμπόρευμα είναι το νερό και η ίδια η ανθρώπινη ύπαρξη μετατρέπεται σε εμπόρευμα».

Το δεύτερο ζήτημα, είπε ο Ν. Καραθανασόπουλος, που διευθετεί η τροπολογία είναι ότι καταργεί τη Συλλογική Σύμβαση Εργασίας στην ΕΥΔΑΠ αφού καταργείται η διάταξη που αφορά στις αποζημιώσεις των εργαζομένων με βάση την Ειδική Συλλογική Σύμβαση που έχουν υπογράψει και η οποία ισχύει.

Στην ουσία, τόνισε, η κυβέρνηση καταργεί την εν λόγω Σύμβαση και διαμορφώνει ένα καθεστώς εργασιακών σχέσεων που θα ωφελήσει τον ιδιώτη επιχειρηματία που θα αγοράσει την ΕΥΔΑΠ απαλλασσόμενος από μια σειρά «βαρίδια», όπως τα θεωρεί η κυβέρνηση, που αφορούν στην κατοχύρωση εργασιακών δικαιωμάτων, για ακόμα πιο φθηνό εργατικό δυναμικό. Ετσι, είπε, διευκολύνεται να παίξει το ρόλο μιας υγιούς καπιταλιστικής κερδοφόρας επιχείρησης σε βάρος των εργαζομένων σε αυτήν αλλά και σε βάρος της ικανοποίησης του λαϊκού δικαιώματος για ύδρευση.

Υπερασπιζόμενος την τροπολογία ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Χρ. Σταϊκούρας, προσπάθησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις αφού ισχυρίστηκε ότι αυτή αφορά μόνο στην αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς την ΕΥΔΑΠ «και τίποτα άλλο». Για δε την κατάργηση των αποζημιώσεων των εργαζομένων που ισχύουν με την Ειδική Συλλογική Σύμβαση είπε ότι με την τροπολογία αίρονται «στρεβλώσεις, υπερβολές και προνόμια» αφού «πλήρωνε το ελληνικό Δημόσιο για την ειδική εφάπαξ αποζημίωση».

  • Σε τροποποίηση του καταστατικού προχώρησε η Γενική Συνέλευση των μετόχων της ΕΥΔΑΠ, κάνοντας ένα ακόμη βήμα στην κατεύθυνση της εκχώρησής της στα μονοπώλια που τη διεκδικούν. Η συγκυβέρνηση μέσω του ΤΑΙΠΕΔ που είναι και βασικός μεγαλομέτοχος προχώρησε στην κατάργηση προηγούμενης διάταξης, σύμφωνα με την οποία οι ιδιώτες - «επενδυτές» είχαν τη δυνατότητα απόκτησης ποσοστού μέχρι 49%. Με τη νέα διάταξη η συγκυβέρνηση έχει τη δυνατότητα εκχώρησης ολόκληρου του μετοχικού πακέτου που ακόμη βρίσκεται σε κρατική ιδιοκτησία και διαμορφώνεται στο 61% της εταιρείας.
Κυβερνητικός εμπαιγμός για τον ΦΠΑ στην εστίαση

Από σήμερα Πέμπτη 1 Αυγούστου μπαίνει σε πιλοτική εφαρμογή η λεγόμενη μείωση (13% από 23%) του ΦΠΑ που αφορά αποκλειστικά στον κλάδο της εστίασης (εστιατόρια, ταβέρνες κ.ά.) Πρόκειται για απροκάλυπτο εμπαιγμό των λαϊκών στρωμάτων, τα οποία τα τελευταία χρόνια βρίσκονται αντιμέτωπα με τα αλλεπάλληλα μέτρα φοροεξαχρείωσης που έχουν εξαπολύσει οι κυβερνήσεις της περιόδου.

Ειδικότερα, ο ΦΠΑ που ισχύει στην γκάμα των εμπορευμάτων μαζικής κατανάλωσης (τρόφιμα, τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος, νερού, φάρμακο κ.ά.) από 9% που ήταν μέχρι και το 2009 απογειώθηκε σταδιακά κατά 4 ποσοστιαίες μονάδες κα διαμορφώνεται στο 13%. Ο ΦΠΑ που επιβαρύνει τα άλλα εμπορεύματα λαϊκής κατανάλωσης από 19% διαμορφώνεται στο 23% με αύξηση επίσης κατά 4 ποσοστιαίες μονάδες. Η φοροληστεία που συντελέστηκε στα τελευταία χρόνια μέσω των ειδικών φόρων κατανάλωσης είχε συνέχεια με το πετρέλαιο θέρμανσης των λαϊκών νοικοκυριών, μέτρο που θα παραμείνει σε ισχύ και φέτος και στα επόμενο χρόνια.

Σε αστρονομικά ύψη απογειώθηκε η φοροληστεία που συνδέεται με το εισόδημα μισθωτών, συνταξιούχων, αυτοαπασχολούμενων, φτωχών αγροτών. Μέτρα όπως η κατάργηση του αφορολόγητου ορίου, η αύξηση των συντελεστών καθώς και τα χαράτσια της λεγόμενης «αλληλεγγύης», του επιτηδεύματος για τους αυτοαπασχολούμενους επίσης παραμένουν σε ισχύ και τα επόμενα χρόνια στο πλαίσιο της «δημοσιονομικής προσαρμογής». Επίσης, διατηρούνται και επεκτείνονται και τα χαράτσια στη λαϊκή κατοικία και τη μικρή περιουσία, όπως και κάθε μέτρο που πάρθηκε στα προηγούμενα χρόνια...

«Συμψηφισμός» χρεών 12 δήμων

Σε «συμψηφισμό» των οφειλών συνολικά 12 δήμων της χώρας προχώρησε χτες η κυβέρνηση με Κοινή Υπουργική Απόφαση που υπέγραψαν οι υπουργοί Οικονομικών και Εσωτερικών, Γ. Στουρνάρας και Γ. Μιχελάκης αντίστοιχα. Σύμφωνα με αυτήν την Απόφαση, τα χρέη των 12 δήμων συμψηφίζονται έναντι των εσόδων που θα είχαν από τον λογαριασμό του υπουργείου Εσωτερικών, στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, και αφορούν αποδόσεις προς τους δήμους για τα έτη 2012 - 2016 και προς εξόφληση των πάσης φύσεως οφειλών του ελληνικού Δημοσίου. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι οι συγκεκριμένοι δήμοι ή δεν θα πάρουν ή θα πάρουν κουτσουρεμένα τα πόσα της κρατικής χρηματοδότησης για τους επόμενους μήνες, γεγονός που θα έχει αρνητικές επιπτώσεις στη λειτουργία τους και την παροχή συγκεκριμένων υπηρεσιών προς τις εργατικές οικογένειες.

Οι δήμοι των οποίων τα χρέη συμψηφίζονται είναι Βέλου - Βόχας Ν. Κορινθίας, Βέροιας Ν. Ημαθίας, Βύρωνα, Εορδαίας (νομού Κοζάνης), Ηλιούπολης, Καλυμνίων (νομού Δωδεκανήσου), Κέρκυρας, Λιβαδειάς, Νίκαιας - Αγ. Ιωάννη Ρέντη, Πάργας, Πεντέλης και Χαϊδαρίου. Το ύψος των χρεών των παραπάνω δήμων αγγίζει τα 18 εκατομμυρίων ευρώ και η διαδικασία αυτή παρουσιάζεται ως «δυναμική». Αυτό που αξίζει να σημειωθεί είναι ότι αυτές οι οφειλές των παραπάνω δήμων, αφορούν το Δημόσιο και τις ασφαλιστικές εισφορές των εργαζομένων.

«Εξπρές» εγκατάσταση κεραιών

Με διαδικασίες «εξπρές», σύμφωνα με το νέο νομοθετικό πλαίσιο, χορηγούνται οι αδειοδοτήσεις στις εταιρείες τηλεπικοινωνιών για την κατασκευή κεραιών από την Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ). Από το Δεκέμβρη του 2012, που εφαρμόζεται η νέα διαδικασία αδειοδότησης, η ΕΕΤΤ έχει εκδώσει άδειες για κατασκευή κεραιών στο 90% των αιτήσεων που υποβλήθηκαν. Πιο συγκεκριμένα, έχουν εκδοθεί 452 άδειες κατασκευής κεραίας και πιστοποιητικά «πληρότητας φακέλων», έχουν απορριφθεί 235 αιτήσεις για έκδοση άδειας κατασκευής κεραίας, ενώ έχουν επιστραφεί για διορθώσεις άλλες 396 αιτήσεις.

Σύμφωνα με το νέο σύστημα αδειοδότησης, η ΕΕΤΤ χορηγεί άδεια κατασκευής κεραίας εφόσον υποβληθεί πλήρης φάκελος από την ενδιαφερόμενη εταιρεία και εάν εντός τετραμήνου από την υποβολή της αίτησης δεν υπάρξουν αντιρρήσεις από τις συναρμόδιες αρχές, η ΕΕΤΤ εκδίδει «πιστοποιητικό πληρότητας φακέλου», με το οποίο ο πάροχος έχει δικαίωμα να προχωρήσει σε εγκατάσταση της κατασκευής κεραίας.

ΤΖΙΡΟΣ ΛΙΑΝΕΜΠΟΡΙΟΥ
Βύθιση 11% στο 5μηνο

Σε διαδικασία βύθισης συνεχίζουν και φέτος οι πωλήσεις (τζίρος) από τα κάθε είδους καταστήματα, εξέλιξη που αντανακλά την παραπέρα πτώση των λαϊκών εισοδημάτων και του επιπέδου της λαϊκής κατανάλωσης.

Η κατρακύλα στο 5μηνο (Γενάρης - Μάης 2013), σύμφωνα με τα στοιχεία της στατιστικής υπηρεσίας, έφτασε στο 11%. Η σωρευτική κατρακύλα της περιόδου 2008 - 2012 διαμορφώθηκε στο 45,5% με ρυθμούς υπερδιπλάσιους από αυτούς της βύθισης του ΑΕΠ (20,1%). Στην ίδια περίοδο, η μάζα των πωλήσεων από τα καταστήματα διατροφής βυθίστηκε σε ποσοστό 40,4% σε σχέση με τα επίπεδα που είχαν διαμορφωθεί στο 12μηνο του 2007. Είναι απόλυτα φανερό ότι η διαδικασία θα συνεχιστεί, καθώς, με βάση τις εκτιμήσεις από τα αστικά επιτελεία, η παραπέρα βύθιση του ΑΕΠ για το 2013 θα ξεπεράσει το 4%. Σε αυτό το πλαίσιο, ο τζίρος που απομένει μετά τα μαζικά λουκέτα, κυρίως από αυτοαπασχολούμενους και μικροεπαγγελματίες, οι οποίοι χτυπιούνται και από την πλευρά της φορολογικής πολιτικής, θα συγκεντρώνεται σε ολοένα και λιγότερα χέρια, στα «μεγαθήρια» του λιανεμπορίου.

Στο 5μηνο Γενάρη - Φλεβάρη του 2013 η κατρακύλα του όγκου λιανικών πωλήσεων, για τα κάθε είδους καταστήματα διατροφής διαμορφώθηκε στο 15,3%, για καύσιμα - λιπαντικά στο 18,1%, και στο 14,2% για τα «λοιπά καταστήματα».

Ειδικότερα και σε ό,τι αφορά τις επιμέρους κατηγορίες καταστημάτων: Μεγάλα καταστήματα τροφίμων (σούπερ μάρκετ): -11,6%, πολυκαταστήματα: - 4,3%, ένδυση - υπόδηση: -7,7%, τρόφιμα - ποτά - καπνός: -5,8% κ.ά.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ