ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 4 Αυγούστου 2013
Σελ. /16
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΑΤΖΕΝΤΑ
Μουσικές... στα όρη, στα βουνά!

Γιάννης Χαρούλης
Γιάννης Χαρούλης
Για τρίτη συνεχόμενη χρονιά o ειδυλλιακός χώρος του Καρπενησίου (τηλ. 22370.80150) είναι έτοιμος να υποδεχτεί το «En' Oresi Festival!». Τρεις μέρες γεμάτες μουσική με τους Γιάννη Αγγελάκα, Γιάννη Χαρούλη, Νατάσσα Μποφίλιου, Θανάση Παπακωσταντίνου, Σωκράτη Μάλαμα, Μίλτο Πασχαλίδη, «Σύννεφα με Παντελόνια» και Ανδρέα Μανθόπουλο. Το πρόγραμμα έχει ως εξής:

Παρασκευή 9 Αυγούστου:Γιάννης Αγγελάκας - Γιάννης Χαρούλης - «Σύννεφα με Παντελόνια». Ο Γιάννης Αγγελάκας με την παρέα του, τον Ντίνο Σαδίκη στον μπαγλαμά, τον Χρήστο Χαρμπίλα στα ηλεκτρονικά, τον Τίτο Καργιωτάκη στην κονσόλα του ήχου και τον Στάθη Αραμπατζή, υπόσχονται ένα ξεχωριστό πρόγραμμα. Ενώ, ο Γιάννης Χαρούλης φτιάχνει για μια ακόμα χρονιά ένα πρόγραμμα με τραγούδια που είναι ριζωμένα στο κέντρο του συναισθήματος και της συλλογικής μνήμης. Τραγούδια που έρχονται από παντού και που σε πάνε παντού. Από τόπο σε τόπο και από χρόνο σε χρόνο.

Σάββατο 10 Αυγούστου:Νατάσσα Μποφίλιου - Θανάσης Παπακωσταντίνου - Ανδρέας Μανθόπουλος. Μετά το επιτυχημένο πέρασμά τους από την Αθήνα αλλά και το Λονδίνο, η Νατάσσα Μποφίλιου, ο Θέμης Καραμουρατίδης και ο Γεράσιμος Ευαγγελάτος συνεχίζουν το μαγικό τους ταξίδι με μια αναδρομή από την πρώτη γνωριμία τους το 2003 μέχρι τη «Δεύτερη Ακρόαση» και την «Ασπιρίνη» κι από το «Μέχρι το Τέλος» μέχρι τις πρόσφατες «Ημέρες του Φωτός». Ενώ, ο Θανάσης Παπακωνσταντίνου και οι συνεργάτες του με ένα πρόγραμμα κατά πολύ ανανεωμένο, βασιζόμενο σε όλη τη δισκογραφική του κατάθεση από «Αγία Νοσταλγία» μέχρι και «Μαγγανείες» θα προσπαθήσουν κι αυτό το καλοκαίρι να ξορκίσουν το μούδιασμα και την κατήφεια των ημερών. Για φυλακτό τους, τα λόγια του ποιητή Ντίνου Χριστιανόπουλου «...και τι δεν κάνατε για να με θάψετε όμως ξεχάσατε πως ήμουν σπόρος...».

Μίλτος Πασχαλίδης
Μίλτος Πασχαλίδης
Κυριακή 11 Αυγούστου:Σωκράτης Μάλαμας - Μίλτος Πασχαλίδης. Κάθε τραγούδι του είναι μία ιστορία και ο Σωκράτης Μάλαμας θα διηγηθεί τις δικές του, παλιές και καινούργιες, με ένα πρόγραμμα εφ' όλης της ύλης, τραγούδια από την προσωπική του δισκογραφία, αγαπημένες του συνθέσεις άλλων τραγουδοποιών, από παλιά λαϊκά μέχρι ροκ. Ενώ, ο Μίλτος Πασχαλίδης βρίσκει ωραίες αφορμές για απολογισμούς και θυμάται τραγούδια «αδικημένα» από τις ζωντανές εμφανίσεις του τα τελευταία χρόνια, παρουσιάζοντας ένα πρόγραμμα γεμάτο γνωστά τραγούδια αλλά και ό,τι φέρει η στιγμή.

«Αυτήν τη μνήμη να την πω»...

Εργο του Κώστα Παππά
Εργο του Κώστα Παππά
Ομαδική Εκθεση Εικαστικών πραγματοποιείται στην Οικία Μεχμέτ Αλή, στην Καβάλα, μέχρι τις 10 Αυγούστου, με θέμα εικαστικές προσεγγίσεις στον ποιητικό κόσμο του Κ. Π. Καβάφη με αφορμή την επέτειο των 150 ετών από τη γέννησή του και στο πλαίσιο του 56ου Φεστιβάλ Φιλίππων Θάσου.

Ο τίτλος του αφιερώματος στον Καβάφη «Αόρατος Θίασος», προερχόμενος από το στίχο του εμβληματικού όσο και εξαιρετικά επίκαιρου ποιήματος «Απολείπειν ο Θεός Αντώνιον», μιλά για τις αόρατες σταθερές, για τους ανθρώπους και τις αξίες που μπορούμε και επιλέγουμε να συγκρατήσουμε και να διαφυλάξουμε την ώρα που αναγκαστικά «αποχαιρετούμε» την ιδανική Αλεξάνδρεια. Μιλά για τα «πιστεύω» που εξακολουθούν να λειτουργούν ως τρόπος ζωής και κινητήρια δύναμη. Με αφορμή την επέτειο των 150 ετών από τη γέννηση του ποιητή, ο «Αόρατος Θίασος» προσπαθεί να αποτελέσει έναν τόπο εικαστικής περιπλάνησης στην ποίηση του Καβάφη.

Καλλιτεχνική Διεύθυνση: Μικρή Αρκτος. Επιμέλεια: Ιρις Κρητικού.

Στην έκθεση συμμετέχουν: Ηώ Αγγελή, Σπύρος Αγγελόπουλος, Στέλιος Αλεξάκης, Μανώλης Αναστασάκος, Αλέξης Βερούκας, Μάριος Βουτσινάς, Δημήτρης Γέρος, Ανδρέας Γεωργιάδης, Δημήτρης Γιαννέλος, Ειρήνη Γκόνου, Σοφία Δατσέρη, Κωνσταντίνος Εσσλιν, Ειρήνη Ηλιοπούλου, Ανδρέας Κοντέλλης, Γιώργος Κόντης, Μαρίνα Κροντηρά, Μιχάλης Μαδένης, Τάσος Μαντζαβίνος, Τίμος Μπατινάκης, Χαρίτων Μπεκιάρης, Μίλτος Παντελιάς, Γεύσω Παπαδάκη, Κώστας Παππάς, Βασίλης Πέρρος, Δάφνη Ρόκου, Γιώργος Σαμψωνίδης, Πηγή Σπυράτου, Αντώνης Στάβερης, Λίλα Σωτηρίου, Ειρήνη Τατάκη, Αννα Φιλίνη, Παύλος Χαμπίδης.

Ωρες Λειτουργίας: 10.00 - 15.00 καθημερινά εκτός Δευτέρα. Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να καλείτε στα τηλέφωνα του ΔΗΠΕΘΕ Καβάλας 2510.220.876-7, ώρες γραφείου.

Τα τραγούδια που αντέχουν

Ο Μανώλης Μητσιάς, το Σάββατο, μαζί με την Αφροδίτη Μάνου και τον Γιάννη Μηλιώκα θα δώσουν συναυλία στο Λόφο Σάνης (21.30). Ο Μανώλης Μητσιάς έχει τραγουδήσει αριστουργήματα της σύγχρονης ελληνικής δημιουργίας. Κινούμενος από το αυθεντικό λαϊκό άκουσμα στο σύγχρονο έντεχνο, και από εκεί έως τη δημοτική παράδοση της ιδιαίτερης πατρίδας του, της Μακεδονίας.

Με αυτές, λοιπόν, τις μελωδικές αποσκευές του, γεμάτες με το πολύτιμο υλικό των 75 δίσκων του και αμέτρητες μεγάλες επιτυχίες, όπως η Ελευσίνα, η Πιρόγα, ο Τρελός, το Ποτέ, θα βρεθεί στη σκηνή του Sani Festival, παρέα με δύο σημαντικότατους τραγουδιστές και τραγουδοποιούς, την Αφροδίτη Μάνου και τον Γιάννη Μηλιώκα. Η φετινή τους συνεργασία - έκπληξη και η μεγάλη τους επιτυχία υπογραμμίζουν και εγγυώνται ακριβώς αυτό: Οτι τα καλά τραγούδια... αντέχουν.

Περιοδεύουσα «Μήδεια»

Η «Μήδεια» του Ευριπίδη αυτή τη βδομάδα θα βρίσκεται: 6 Αυγούστου: Ανοιχτό Δημοτικό Θέατρο Κοζάνης, ώρα 9.15 μ.μ. 7 Αυγούστου: Αμφιθέατρο Σίβηρης, ώρα 9.15 μ.μ. 8 Αυγούστου: ΤΕΙ Σερρών, ώρα 9.15 μ.μ. 9 Αυγούστου: Ανοιχτό Θέατρο Ν. Μουδανιών, Φεστιβάλ Θάλασσας, ώρα 9.15 μ.μ. 10 Αυγούστου: Αρχαίο Θέατρο Δίου, Φεστιβάλ Ολύμπου, ώρα 9.15 μ.μ.

Μετάφραση: Κ. Χ. Μύρης. Σκηνοθεσία - δραματουργική επεξεργασία: Σπύρος Α. Ευαγγελάτος. Σκηνικά: Γιώργος Πάτσας. Κοστούμια: Γιάννης Μετζικώφ. Μουσική: Θάνος Μικρούτσικος. Μουσική διδασκαλία: Γιάννης Αναστασόπουλος. Χορογραφία: Ζωή Χατζηαντωνίου. Φωτισμοί: Ελευθερία Ντεκώ. Παίζουν: Γιώργος Κιμούλης (Μήδεια), Οδυσσέας Παπασπηλιόπουλος (Ιάσων), Τάσος Νούσιας (Κρέων), Μάνος Βακούσης (Τροφός), Νικόλας Παπαγιάννης (Αγγελιαφόρος), Δημήτρης Παπανικολάου (Αιγέας), Νίκος Αναστασόπουλος (Παιδαγωγός). Κορυφαίοι - Χορός: Τάσος Αλατζάς, Νίκος Αναστασόπουλος, Κωνσταντίνος Γιαννακόπουλος, Χάρης Γρηγορόπουλος, Δημήτρης Καραβιώτης, Σταύρος Καραγιάννης, Δημήτρης Καραμπέτσης, Δημήτρης Μόσχος, Δημήτρης Μυλωνάς, Δημήτρης Παπανικολάου, Παντελής Φλατσούσης, Γεράσιμος Σκαφίδας.

«Τραχίνιες» στην Επίδαυρο

Τις «Τραχίνιες» του Σοφοκλή παρουσιάζει στις 9, 10 Αυγούστου στην Επίδαυρο το Εθνικό Θέατρο, σε σκηνοθεσία - απόδοση Θωμά Μοσχόπουλου, σκηνικά - κοστούμια Ελλης Παπαγεωργακοπούλου, φωτισμούς Λευτέρη Παυλόπουλου, μουσική Κορνήλιου Σελαμσή και κίνηση Χρήστου Παπαδόπουλου.

Οι «Τραχίνιες», ένα από τα πιο αδικημένα έργα του Σοφοκλή, διδάσκονται, κατά πάσα πιθανότητα ανάμεσα στο 457 και το 430 π.Χ. Κεντρικός άξονας του έργου, το οποίο χαρακτηρίζεται από τη «δίπτυχη» πλοκή του, είναι το πεπερασμένο της ανθρώπινης συνείδησης: Ο άνθρωπος, αδυνατώντας να συλλάβει το «όλον», βλέπει μία μόνο πλευρά του πραγματικού. Η άγνοια εμποδίζει τους ανθρώπους να έχουν τον πλήρη έλεγχο των επιλογών τους και αποκτούν συνείδηση της μοίρας τους μόνο όταν πια είναι πολύ αργά...

Η Δηιάνειρα περιμένει στην Τραχίνα την επιστροφή του συζύγου της Ηρακλή, ο οποίος μαζί του φέρνει, ως τρόπαια της νίκης του, αιχμάλωτες από την πόλη που κυρίευσε και κατέστρεψε. Ανάμεσα σ' αυτές, μία όμορφη και αινιγματική παρουσία. Η αποκάλυψη ότι η αιχμάλωτη αυτή είναι η βασιλοπούλα Ιόλη και ότι ο Ηρακλής εξαιτίας του πάθους του γι' αυτήν κατέστρεψε την Οιχαλία αναστατώνει την Δηιάνειρα. Στην προσπάθειά της να ξαναζωντανέψει τον έρωτα του Ηρακλή, στέλνει δώρο στον άντρα της ένα χιτώνα αλειμμένο με το αίμα του Κένταυρου Νέσσου. Ομως, χωρίς να το ξέρει, το δώρο της αντί για τον έρωτα του Ηρακλή, θα επιφέρει τον οδυνηρό του θάνατο. Οι παλιοί χρησμοί, για μια ακόμη φορά, θα αποκαλύψουν το ακριβές τους νόημα, μετά από την επαλήθευσή τους...

Παίζουν: Αννα Καλαϊτζίδου, Φιλαρέτη Κομνηνού, Αννα Μάσχα, Κώστας Μπερικόπουλος, Ελένη Μπούκλη, Αργύρης Ξάφης, Θάνος Τοκάκης, Γιώργος Χρυσοστόμου. Χορός: Δήμητρα Βλαγκοπούλου, Ηλιάνα Γαϊτάνη, Δάφνη Δαυίδ, Ευαγγελία Καρακατσάνη, Αμαλία Κοσμά, Χαρά Κότσαλη, Ελίνα Μάλαμα, Ηρώ Μπέζου, κ.ά. Παίζουν οι μουσικοί: Σαξόφωνα Guido de Flaviis, Κρουστά Θοδωρής Βαζάκας, Φλάουτα Γιώργος Σκριβάνος.

Φωνάζει ο κλέφτης

Την κωμωδία του Δημήτρη Ψαθά «Φωνάζει ο κλέφτης» ανεβάζει φέτος το ΔΗΠΕΘΕ Ρούμελης, ξεκινώντας από τους Δελφούς στις 5 Αυγούστου και θα ακολουθήσει περιοδεία σε επιλεγμένα θέατρα σε όλη την Ελλάδα. Το έργο γράφτηκε το 1958 και έγινε μεγάλη θεατρική επιτυχία από το θίασο Μαίρης Αρώνη - Ντίνου Ηλιόπουλου - Διονύση Παπαγιαννόπουλου και παραμένει από τα πιο αγαπημένα έργα της ελληνικής θεατρικής σκηνής. Τη σκηνοθεσία της παράστασης υπογράφει ο Βασίλης Μυριανθόπουλος, τα σκηνικά η Αση Δημητρολοπούλου, τα κοστούμια οι Αση Δημητρολοπούλου - Ελένη Δουνδουλάκη, τους φωτισμούς ο Στράτος Κουτράκης. Παίζουν: Υρώ Μανέ, Παύλος Ορκόπουλος, Δημήτρης Μακαλιάς, Δημήτρης Φραγκιόγλου, Σταύρος Μερμήγκης, Χρύσα Κλούβα, Μαρία Γίτσα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ