ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 7 Αυγούστου 2013
Σελ. /24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ
Μετά την αξιολόγηση από τους δήμους έρχονται λουκέτα και απολύσεις

Την αξιολόγηση των δομών και του προσωπικού από τους δήμους περιμένει η κυβέρνηση για να προχωρήσει στην κατάργηση υπηρεσιών, νομικών προσώπων και φορέων των δήμων, καθώς και σε διαθεσιμότητες και απολύσεις εργαζομένων. Αυτό τόνισε με δηλώσεις του σε πρωινή εκπομπή, ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Μιχελάκης που είπε πως «από εδώ και στο εξής οριζόντιες περικοπές στην τοπική αυτοδιοίκηση δεν θα υπάρξουν. Αυτό όμως που είναι προϋπόθεση, είναι να προχωρήσει η αξιολόγηση στους δήμους, δηλαδή να προχωρήσει η αξιολόγηση στις δομές των δήμων και στο προσωπικό».

Στην πραγματικότητα επιχειρεί να ρίξει στάχτη στα μάτια των εργαζομένων, αφού από τη μία με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου με την οποία έκλεισε την ΕΡΤ, μπορεί ανά πάσα στιγμή η κυβέρνηση να κλείσει και άλλους δημόσιους οργανισμούς και επιχειρήσεις και άρα υπηρεσίες και των δήμων, και από την άλλη η ίδια η διαδικασία της αξιολόγησης από τους δήμους θα έχει το ίδιο ακριβώς αποτέλεσμα με την οποιαδήποτε οριζόντια - όπως λέει ο υπουργός - περικοπή. Ηδη, είναι σε εξέλιξη η προσπάθεια της λεγόμενης μείωσης κόστους λειτουργίας των δήμων και η ενίσχυση της οικονομικής τους βιωσιμότητας - με αποτέλεσμα απολύσεις, φόρους, χαράτσια και ιδιωτικοποιήσεις - μέσα από την αξιολόγηση δομών και υπηρεσιών που προχωρά η Κεντρική Ενωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) και που θέλει να ολοκληρωθεί ως το τέλος Οκτώβρη.

Ο υπουργός μίλησε και για τους δημοτικούς αστυνομικούς που από τη μία στιγμή στην άλλη βρέθηκαν σε καθεστώς διαθεσιμότητας. Οπως είπε, το μεγαλύτερο μέρος τους θα πάει στις υπηρεσίες της Αστυνομίας και στη φύλαξη σωφρονιστικών καταστημάτων αφού πρώτα ολοκληρωθεί ο έλεγχος όλων των δικαιολογητικών που είχαν καταθέσει - ειδικότερα των τίτλων σπουδών - προκειμένου να εντοπιστούν τυχόν πλαστά χαρτιά. Ενα μέρος, των δημοτικών υπαλλήλων θα ενισχύσουν την ΕΛ.ΑΣ. «για να μπορέσουμε να κάνουμε πράξη τον Αστυνομικό της Γειτονιάς» ενώ άλλοι θα διατεθούν ως εξωτερικοί φρουροί των φυλακών όπου υπάρχει σοβαρή υποστελέχωση. Μάλιστα υπογράμμισε πως «ένα 10% των δημοτικών αστυνομικών θα μπορεί να κρατηθεί από τους δήμους, για να μπορέσουν να φτιάξουν μία υπηρεσία εσόδων, αυτό που υπήρχε παλαιότερα, την οποία από την κινητικότητα από τις άλλες υπηρεσίες να μπορέσουμε να την ενισχύσουμε για να κάνουμε αυτήν την κάλυψη».

Τέλος, μιλώντας για τα οικονομικά των δήμων, ο Γ. Μιχελάκης είπε πως «υπάρχουν αρκετοί δήμοι που βρίσκονται στο "κόκκινο" αλλά βρίσκονται και για άλλους λόγους. Αν γίνει μια σωστή αξιολόγηση δομών και μια σωστή αξιολόγηση προσωπικού θα λυθεί ένα μεγάλο πρόβλημα. Τα δεδομένα τα οικονομικά είναι πολύ στενά. Πρέπει να γίνει επιτέλους αξιοποίηση των ευρωπαϊκών κονδυλίων, καθώς πολλοί δήμοι έχουν απορροφητικότητα κάτω του 20%».

ΔΗΜΟΣ ΑΓΙΩΝ ΑΝΑΡΓΥΡΩΝ - ΚΑΜΑΤΕΡΟΥ
Πάνω από τα μισά παιδιά εκτός σταθμών

Τη διοίκηση του Δήμου Αγ. Αναργύρων - Καματερού με επικεφαλής τον Nίκο Σαράντη (είναι και πρόεδρος της ΠΕΔ Αττικής) καταγγέλλουν οι εκλεγμένοι δημοτικοί σύμβουλοι του ΚΚΕ. Σύμφωνα με ανακοίνωσή τους, η δημοτική αρχή ανακοίνωσε τα στοιχεία για τη μοριοδότηση των αιτήσεων εγγραφής στους βρεφονηπιακούς σταθμούς του δήμου. «Από τα στοιχεία προκύπτει ότι το 57% των αιτήσεων δεν θα ικανοποιηθεί, δηλαδή πάνω από τα μισά παιδιά θα μείνουν εκτός παιδικών σταθμών, χωρίς να υπολογίζουμε τα παιδιά που οι γονείς τους δεν έκαναν αίτηση αποκλειόμενοι από τα κριτήρια».

Παρακάτω τονίζουν: «Οι 39 μόνιμοι και αορίστου χρόνου υπάλληλοι που προσφέρουν καθημερινά στους παιδικούς σταθμούς του δήμου, παρά το γεγονός ότι υπερβάλλουν εαυτόν, δεν επαρκούν για να καλύψουν στοιχειωδώς τις ανάγκες, παιδαγωγικές και επικουρικές. Ταυτόχρονα, έχει δημιουργηθεί μια απαράδεκτη κατάσταση με την πολιτική πρόσληψης συμβασιούχων που ανακυκλώνει την ανεργία και με την απασχόληση εργαζομένων από ΜΚΟ με καθεστώς γαλέρας. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι σε πρόσφατη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, η διοίκηση του δήμου αποφάσισε την πρόσληψη συμβασιούχων για τους παιδικούς σταθμούς με δίμηνες συμβάσεις.

Η σημερινή κατάσταση δεν είναι ούτε φυσικό φαινόμενο, ούτε αναγκαίο κακό. Είχαμε προειδοποιήσει, και στις τοπικές εκλογές του 2010, ότι η Τοπική Διοίκηση είναι αναπόσπαστο κομμάτι του καπιταλιστικού κράτους. Ο "Καλλικράτης", ως συνέχεια προηγούμενων αντιδραστικών μεταρρυθμίσεων, είναι στην υπηρεσία των αναγκών του κεφαλαίου. Προωθεί τη διευκόλυνση και ενίσχυση της επιχειρηματικής δράσης, την πιο βαθιά και πλατιά προώθηση των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων, την πλήρη ανατροπή σε τομείς όπως οι εργασιακές σχέσεις, η Παιδεία, η Υγεία, ο Πολιτισμός και ο Αθλητισμός, τη χειραγώγηση του λαού.

Είναι μεγάλες οι ευθύνες της διοίκησης Σαράντη. Στήριξε το προηγούμενο διάστημα και συνεχίζει να στηρίζει την κυρίαρχη πολιτική, στρατευμένη στην υπεράσπιση της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Είναι υπέρ της ανταποδοτικότητας , της τοπικής φορολογίας και των Συμπράξεων Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ). Εκανε προπαγάνδα υπέρ του "Καλλικράτη". Αποδέχτηκε τη μεταφορά της αρμοδιότητας των παιδικών σταθμών στους δήμους χωρίς τους ανάλογους πόρους και το 2008 επέβαλλε τροφεία. Οι όποιες μεμονωμένες αποφάσεις της για απαλλαγές από τροφεία και μειώσεις σε αυτά, είναι στο πλαίσιο διαχείρισης της ακραίας φτώχειας».

Οι δημοτικοί σύμβουλοι του ΚΚΕ διεκδικούν: Αμεση κρατική επιχορήγηση στους δήμους. Να γίνουν δεκτά όλα τα παιδιά Ελλήνων και μεταναστών. Αμεση αξιοποίηση κρατικών και δημοτικών κτιρίων. Να καταργηθούν τα τροφεία και οι πληρωμές από τους γονείς. Να μην κλείσει κανένας σταθμός. Να μη γίνει καμιά απόλυση. Να μονιμοποιηθούν όλοι οι συμβασιούχοι χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Αποκλειστικά κρατικοί, δημόσιοι, δωρεάν, σύγχρονοι και ασφαλείς παιδικοί σταθμοί, με κτιριακή επάρκεια, καταλληλότητα, υποδομή, ποιότητα του φαγητού, μόνιμο, εξειδικευμένο και επαρκές προσωπικό. Ενιαίος φορέας προσχολικής αγωγής, ενιαίο παιδαγωγικό πρόγραμμα και χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό.

ΚΚΕ
Ερώτηση για το λιμάνι της Ουρανούπολης

Την αναγκαία χρηματοδότηση ώστε να ολοκληρωθεί άμεσα το νέο λιμάνι της Ουρανούπολης ζητά με Ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή το ΚΚΕ προς τους υπουργούς Υποδομών - Μεταφορών και Δικτύων, Τουρισμού και Εσωτερικών.

Το κείμενο της Ερώτησης έχει ως εξής:

«Το καταφύγιο τουριστικών σκαφών στην Ουρανούπολη της ΠΕ Χαλκιδικής δυναμικότητας 100 θέσεων ελλιμενισμού, χωροθετήθηκε το Μάιο του 2008 με την υπ' αριθμ. 8619/6.5.2008 Υπουργική Απόφαση (ΦΕΚ 186/Α.Α.Π./ 22.5.2008), ύστερα από αίτημα της τότε Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Χαλκιδικής.

Το Δεκέμβριο του 2008 με την υπ' αριθμ. 23691/20.11.2008 Υπουργική Απόφαση (ΦΕΚ 585/Δ7 4.12.2008) παραχωρήθηκε η χρήση και εκμετάλλευση του εν λόγω καταφυγίου στην τότε Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Χαλκιδικής, που είναι ο φορέας διαχείρισης αυτού (νυν Αντιπεριφέρεια Χαλκιδικής).

Να σημειωθεί δε ότι ο φορέας διαχείρισης ανέλαβε την υποχρέωση να κατασκευάσει το έργο εντός τριών ετών σύμφωνα με τα οριζόμενα στην προαναφερόμενη Υπουργική Απόφαση και εντός του χρονοδιαγράμματος που ορίζονταν σε αυτήν, δηλαδή έως στις 4.12.2011.

Την καθυστέρηση ολοκλήρωσης του έργου είχε αναδείξει το ΚΚΕ και με Ερώτηση στη Βουλή (9834/26.1.2011), όπου το Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού στην απάντησή του τόνιζε πως "Θεωρούμε αναγκαία την ολοκλήρωση του εν λόγω καταφυγίου το οποίο έχει ιδιαίτερη βαρύτητα καθώς συνδέει το Νομό της Χαλκιδικής με το Αγιο Ορος και παρουσιάζει μεγάλο τουριστικό ενδιαφέρον".

Δυστυχώς έως και σήμερα το έργο, προϋπολογισμού 3.600.000 ευρώ, που θα ικανοποιούσε τις αλιευτικές, εμπορικές, επιβατικές και τουριστικές ανάγκες της περιοχής, ενώ δημοπρατήθηκε στις 24.11.2009 και συμβασιοποιήθηκε στις 2.3.2010, παραμένει ανολοκλήρωτο, ουσιαστικά εγκαταλελειμμένο. Ενώ τα παρατημένα ερείπια, μηχανήματα, μπάζα, σκουριασμένα σίδερα και μπλόκια στο χώρο του έργου δημιουργούν αλγεινή εικόνα στους τουρίστες που με αυξημένους ρυθμούς επισκέπτονται την περιοχή.

Ερωτώνται οι υπουργοί ποια μέτρα θα λάβει η κυβέρνηση για να δοθεί η αναγκαία χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό ώστε να ολοκληρωθεί άμεσα το νέο λιμάνι της Ουρανούπολης»;

Την Ερώτηση υπογράφουν οι βουλευτές του ΚΚΕ Θεοδόσης Κωνσταντινίδης και Ελένη Γερασιμίδου.

Εκδήλωση για την Ειρήνη

Ο Σύλλογος Γυναικών και η Επιτροπή Ειρήνης Χανίων διοργανώνουν εκδήλωση, με αφορμή τη συμπλήρωση 68 ετών από τη ρίψη των ατομικών βομβών από τις ΗΠΑ στη Χιροσίμα και το Ναγκασάκι, σήμερα, Τετάρτη, στις 8 το βράδυ στα Πευκάκια της Ν. Χώρας. Η εκδήλωση περιλαμβάνει την προβολή αντιπολεμικής ταινίας και δραστηριότητες για παιδιά με θέμα «Ζωγραφίζουμε την Ειρήνη».

Εκδηλώσεις αντιστασιακών

-- Ο Σύλλογος των Απανταχού Σαϊδονιτών, σε συνεργασία με τον εκπρόσωπο της Σαϊδόνας στο Δήμο Δ. Μάνης, διοργανώνουν, στη Σαϊδόνα Μεσσηνιακής Μάνης, στο χώρο του Μνημείου, την Κυριακή 11 Αυγούστου, ώρα 11 το πρωί, την καθιερωμένη εκδήλωση τιμής και μνήμης για τους πεσόντες αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης και του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας.

-- Το Παράρτημα Χανίων της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ διοργανώνει εκδήλωση τιμής στους μαχητές του ΕΛΑΣ για τον αγώνα τους ενάντια στους φασίστες Γερμανούς κατακτητές, την Κυριακή 11 Αυγούστου και ώρα 7 το απόγευμα στον Αναβο, στα Φλώρια Σελίνου Χανίων.

Προφυλακίστηκε ο 72χρονος Γερμανός που συνελήφθη την περασμένη Παρασκευή στην περιοχή Αρμόλια στη Χίο και κατηγορείται για κατασκοπεία. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο 72χρονος φέρεται να φωτογράφιζε στρατόπεδα του νησιού και τους γύρω δρόμους, υποδομές και πολεμικά πλοία. Στην κατοχή του, τη στιγμή της σύλληψής του, βρέθηκαν φωτογραφίες ενός στρατοπέδου, ενώ στο σπίτι του είχαν βρεθεί τρεις φορητοί ηλεκτρονικοί υπολογιστές, δύο φωτογραφικές μηχανές, 14 κάρτες μνήμης, πέντε usb, χάρτες, καθώς και ένα ζευγάρι γυαλιά με ενσωματωμένη φωτογραφική μηχανή.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ