ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 8 Αυγούστου 2013
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
Ανακοίνωση του ΚΚΕ για την άγρια δολοφονία στελεχών του ΚΚ Μεξικού

Την πρόσφατη, βάναυση και αποτρόπαιη δολοφονία τριών στελεχών του ΚΚ Μεξικού στην πολιτεία Γκερέρο καταδικάζει με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο το Τμήμα Διεθνών Σχέσεων της ΚΕ του ΚΚΕ, σημειώνοντας ότι δεν θα περάσουν τα σχέδια των μηχανισμών της εργοδοσίας και του αστικού κράτους για την τρομοκράτηση των κομμουνιστών αγωνιστών απέναντι στην ταξική πάλη.

Η ανακοίνωση έχει ως εξής:

«Αγαπητοί σύντροφοι,

Το ΚΚΕ καταδικάζει με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο το αποτρόπαιο πολιτικό έγκλημα μηχανισμών που βασάνισαν και δολοφόνησαν τον Ραοϊμούντο Βελάσκες Φλόρες, Γενικό Γραμματέα της Επιτροπής Περιοχής του ΚΚ Μεξικού στο κρατίδιο του Γκερέρο, τον Σαμουέλ Βάργκας Ραμίρες, μέλος της Επιτροπής Περιοχής, και τον σ. Μιγκέλ.

Τα στελέχη του ΚΚΜ δολοφονήθηκαν όντες καθ' οδόν για να συμμετάσχουν σε συγκέντρωση αγροτών, που θα γινόταν την Κυριακή 4 Αυγούστου στην πρωτεύουσα του κρατιδίου. Ηταν βασικά στελέχη της Επαναστατικής Ενωσης Αγροτών του Νότου "Εμιλιάνο Ζαπάτα", γνωστοί για τη συμμετοχή και συμβολή τους στους αγώνες των φτωχών αγροτών, ενάντια στα καναδικά και άλλα εξορυκτικά μονοπώλια που τους εκτοπίζουν από τη γη τους.

Σύντροφοι,

Η ωμή δολοφονία των συντρόφων δεν θα μείνει ατιμώρητη. Είναι γελασμένοι οι μηχανισμοί της εργοδοσίας και του αστικού κράτους αν πιστεύουν ότι μπορούν με την τρομοκρατία να σιωπήσουν τους κομμουνιστές, να σταματήσουν την ταξική πάλη. Η εργατική τάξη, τα λαϊκά στρώματα και θα απαντήσουν και θα περιφρουρήσουν το ΚΚΜ από την επίθεση που δέχεται.

Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση του Μεξικού, αλλά και οι κυβερνήσεις σε κρατιδιακό και δημοτικό επίπεδο έχουν τεράστια ευθύνη για τη δολοφονία των συντρόφων μας, ιδιαίτερα όταν είναι ήδη γνωστό ότι στο συγκεκριμένο κρατίδιο δεν υπάρχουν στοιχειώδεις διασφαλίσεις για την ελεύθερη πολιτική δράση των κομμουνιστών και όσων αγωνίζονται ενάντια στον καπιταλισμό.

Παρακαλούμε μεταβιβάστε στα μέλη του ΚΚΜ και στις οικογένειες των συντρόφων τα ειλικρινή μας συλλυπητήρια και τη δέσμευσή μας να δυναμώσουμε ακόμη περισσότερο την αλληλεγγύη μας και την κοινή μας πάλη ενάντια στην καπιταλιστική βαρβαρότητα και εκμετάλλευση, για το σοσιαλισμό - κομμουνισμό».

ΥΕΜΕΝΗ
Στρατιωτικά μέτρα τρομοκράτησης του λαού με άλλοθι σχέδια τρομοκρατών

Στρατιώτες περιπολούν κοντά στην πρεσβεία των ΗΠΑ
Στρατιώτες περιπολούν κοντά στην πρεσβεία των ΗΠΑ
ΣΑΝΑΑ.--

Ολοένα και πιο έντονα την εικόνα στρατοκρατούμενης χώρας δίνει η Υεμένη, καθώς ισχυρές δυνάμεις του στρατού έχουν κατακλύσει όλα τα νευραλγικά σημεία της πρωτεύουσας Σανάα, φρουρώντας ξένες πρεσβείες και εταιρείες αλλά και υπουργεία και δημόσιες υπηρεσίες σε μία προσπάθεια αποτροπής «ενδεχόμενων» τρομοκρατικών επιθέσεων από μέλη της «Αλ Κάιντα Αραβικής Χερσονήσου», όπως τουλάχιστον διατείνονται οι ΗΠΑ, που με αυτό το πρόσχημα έχουν βάλει λουκέτο σε 19 πρεσβείες και προξενεία όχι μόνον της ευρύτερης περιοχής αλλά σχεδόν σε όλη τη Βόρεια Αφρική και τη Μέση Ανατολή.

Σε μία προσπάθεια, μάλιστα, να δικαιολογηθούν τα μέτρα τρομοκράτησης του λαού της Υεμένης από τα μέτρα βαριάς αστυνόμευσης και περιπολιών του στρατού τόσο στην πρωτεύουσα Σανάα όσο και σε άλλες περιοχές της χώρας, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ράτζα Μπάντι ισχυρίστηκε πως οι αρχές ασφαλείας «απέτρεψαν» ένα σχέδιο της «αλ Κάιντα» με στόχο να καταληφθούν εγκαταστάσεις πετρελαίου και φυσικού αερίου, αλλά και η πρωτεύουσα μιας επαρχίας στο ανατολικό τμήμα της χώρας. Ο Μπάντι πρόσθεσε ότι το σχέδιο αυτό προέβλεπε δεκάδες μέλη της «αλ Κάιντα», φορώντας στολές του υεμενίτικου στρατού, να καταλάβουν τον τερματικό εξαγωγικό σταθμό Αλ Ντάμπα στην επαρχία Χαντραμούτ, την εγκατάσταση φυσικού αερίου Μπάλχαφ και την πόλη Μουκάλα τη νύχτα της 27ης ημέρας του Ραμαζανιού (της Κυριακής). Ο ίδιος είπε ότι το σχέδιο αυτό απετράπη με την ανάπτυξη ενισχύσεων του στρατού και την επιβολή απαγόρευσης εισόδου στις επίμαχες περιοχές...

Νέα επιδρομή από τις ΗΠΑ

Στο μεσοδιάστημα, οι ΗΠΑ πραγματοποίησαν μία ακόμη δολοφονική επιδρομή με μη επανδρωμένο αεροπλάνο σε περιοχή που απέχει 70 χλμ. βορείως της πόλης Ατάκ, σκοτώνοντας τουλάχιστον επτά άτομα που επέβαιναν σε δύο οχήματα ρίχνοντας εναντίον τους έξι πυραύλους. Οι επτά υποτίθεται πως ήταν «μέλη της Αλ Κάιντα» αλλά ουδείς μπορεί να επιβεβαιώσει κάτι τέτοιο...

Η χτεσινή επιδρομή των ΗΠΑ στην Υεμένη είναι η πέμπτη μέσα σε διάστημα δύο βδομάδων, στη διάρκεια των οποίων έχουν σκοτωθεί τουλάχιστον 20 άτομα.

Το κλίμα τρομολαγνείας και βαριών στρατοκρατούμενων μέτρων στην Υεμένη συμπληρώνεται και από τη συνέχιση της αποχώρησης ξένων πολιτών από τη χώρα και της αναστολής λειτουργίας πολλών δυτικών πρεσβειών και προξενείων.

ΤΥΝΗΣΙΑ
Ανεστάλησαν οι εργασίες της Συντακτικής Συνέλευσης

ΤΥΝΙΔΑ.--

Την αναστολή των εργασιών της Συντακτικής Συνέλευσης της Τυνησίας τουλάχιστον μέχρι την έναρξη διαπραγματεύσεων για τη διευθέτηση της πολιτικής κρίσης στη χώρα, η οποία πυροδοτήθηκε με αιχμή τη δολοφονία του βουλευτή του Λαϊκού Μετώπου Μουχάμαντ Μπράχμι, ανάμεσα στην κυβέρνηση και την αντιπολίτευση, ανακοίνωσε το βράδυ της Τρίτης ο πρόεδρος του Σώματος, Μουσταφά Μπεν Τζααφάρ. Η απόφαση του προέδρου της Συντακτικής Συνέλευσης ανακοινώθηκε τη στιγμή που δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές, οπαδοί της αντιπολίτευσης συγκεντρώνονταν μπροστά από τη Βουλή, για να τιμήσουν το δολοφονηθέντα πολιτικό στέλεχος του «Λαϊκού Μετώπου», Σόκρι Μπελάιντ, απαιτώντας εκ νέου την παραίτηση της ισλαμιστικής κυβέρνησης, με τη συμμετοχή και της Γενικής Ενωσης Τυνήσιων Εργατών. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, στις κινητοποιήσεις πήραν μέρος περισσότεροι από 40.000 διαδηλωτές και ήταν από τις μεγαλύτερες συγκεντρώσεις, των τελευταίων ημερών.

Το ισλαμιστικό κόμμα Ενάχντα, που ηγείται της κυβέρνησης της Τυνησίας, χτες ανακοίνωσε ότι αποδέχεται την αναστολή των εργασιών της Συντακτικής Συνέλευσης, απευθύνοντας «πρόσκληση για διάλογο» στην αντιπολίτευση, προκειμένου να υπάρχει συμφωνία για κυβέρνηση «εθνικής ενότητας» που θα οδηγήσει τη χώρα στην έξοδο από την κρίση. Το Ενάχντα ωστόσο δήλωσε ότι διατηρεί τις τυπικές και νομικές επιφυλάξεις του για την πρωτοβουλία της αναστολής των εργασιών του Σώματος, προτάσσοντας ένα χρονοδιάγραμμα για την επαναλειτουργία του, ώστε να καταστεί δυνατή η έγκριση Συντάγματος και εκλογικού νόμου, πριν τα τέλη Σεπτέμβρη του 2013 και διενέργεια εκλογών πριν το 2014. Νωρίτερα χτες, ο Νετζίμπ Μραντ, στέλεχος του Ενάχντα είχε χαρακτηρίσει την απόφαση του Μ. Τζαφάρ, ως «εσωτερικό απαράδεκτο πραξικόπημα».

Το βράδυ της Τρίτης δημοσιοποιήθηκε επίσης ότι η αστυνομία πυροβόλησε και σκότωσε έναν φερόμενο ως «ισλαμιστή μαχητή», στη συνοικία Ραουάντ, έξω από την Τύνιδα, ενώ η αντιπολίτευση κατηγορεί το Ενάχντα, ότι δεν αντιμετωπίζει τις ακραίες ισλαμιστικές ομάδες, αλλά τις αξιοποιεί, ως πρόφαση για το τι μπορεί να συμβεί αν δεν υπάρχει το μετριοπαθές Ενάχντα.

ΚΟΡΕΑΤΙΚΗ ΧΕΡΣΟΝΗΣΟΣ
Βήματα για την επαναλειτουργία του κοινού βιομηχανικού πάρκου

ΠΙΟΝΓΚΓΙΑΝΓΚ.--

Τις πιθανότητες σύντομης επαναλειτουργίας του κοινού διακορεατικού βιομηχανικού πάρκου στο Καεσόνγκ της ΛΔ Κορέας ενίσχυσε η χτεσινή ανακοίνωση της βορειοκορεατικής «Επιτροπής για την Ειρήνη και την Ενοποίηση της Κορέας» για άρση της απαγόρευσης των δραστηριοτήτων που έχουν ανασταλεί από τον περασμένο Απρίλη, οπότε αποφασίστηκε η αποχώρηση των 53.000 εργαζομένων εξαιτίας της κλιμάκωσης των διμερών εντάσεων σε μία περίοδο αύξησης επικίνδυνων στρατιωτικών γυμνασίων Σεούλ - Ουάσιγκτον.

Η εξέλιξη σημειώθηκε ένα 24ωρο μετά την απόφαση της νοτιοκορεατικής κυβέρνησης να χορηγήσει ιατροφαρμακευτική και επισιτιστική αρωγή ύψους 6.000.000 δολαρίων για τη στήριξη των παιδιών στη ΛΔ Κορέας, αλλά και έπειτα από την απόφαση της Πιονγκγιάνγκ να ικανοποιήσει προϋπόθεση που είχαν θέσει οι νοτιοκορεατικές αρχές, προτού επαναληφθούν οι συνομιλίες αμφοτέρων πλευρών την ερχόμενη βδομάδα, ώστε να μην ξανακλείσει μονομερώς το βιομηχανικό πάρκο στο Καεσόνγκ σε περίπτωση μελλοντικής νέας κλιμάκωσης της έντασης στις διμερείς σχέσεις.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ