ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 9 Αυγούστου 2013
Σελ. /24
ΥΓΕΙΑ
ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ «ΑΓΙΑ ΒΑΡΒΑΡΑ»
Πλήγμα για κατοίκους και εργαζόμενους η κατάργησή του

«Να σηκώσουν κεφάλι» και να πιέσουν μέχρι τελευταία στιγμή, κάλεσε χτες τους εργαζόμενους ο Γ. Πρωτούλης

Από τη χτεσινή περιοδεία
Από τη χτεσινή περιοδεία
Η μεγάλη ανάγκη να στηριχτεί και να αναπτυχθεί το νοσοκομείο «Αγία Βαρβάρα» προσφέροντας ποιοτικές και δωρεάν υπηρεσίες στο λαό της Δυτικής Αττικής, προέκυψε και από τη χτεσινή περιοδεία του Γιάννη Πρωτούλη, μέλους της ΚΕ του ΚΚΕ, στο νοσοκομείο. Την ίδια ώρα, εκφράστηκε έντονα η δυσπιστία των εργαζομένων απέναντι στις «υποσχέσεις» του υπουργείου Υγείας για διατήρηση όλων των θέσεων εργασίας.

Το νοσοκομείο «Αγία Βαρβάρα» είναι ένα από τα 8 νοσοκομεία σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη που καταργούνται - μαζί με «Πολυκλινική», «Πατησίων», «Αμαλία Φλέμινγκ», «Σπηλιοπούλειο», «Ειδικών Παθήσεων», «Αφροδίσιων Νοσημάτων», «Παναγία». Οι 1.618 εργαζόμενοι αυτών των νοσοκομείων, του Ινστιτούτου Ερευνας Νοσημάτων Θώρακος, Υγείας και Ασφάλειας της Εργασίας (ΙΕΝΘΥΑΕ) και από την κεντρική υπηρεσία του υπουργείου Υγείας μπαίνουν σε διαθεσιμότητα.

Πού θα «στοιβαχτεί» όλος αυτός ο κόσμος;

Είναι ένα από τα τρία νοσοκομεία της Δυτικής Αττικής που απευθύνεται σε εκατομμύρια κόσμο. «Οταν θα τύχει κάτι έκτακτο, όταν ο γονιός θα βουτήξει το παιδί του και θα ψάχνει νοσοκομείο, πού θα πάει; Στο "Αττικόν" όπου γίνεται χαμός; Στο Θριάσιο, που είναι μακριά;», λένε γιατροί και νοσηλευτές. Πέρα όμως από τα έκτακτα περιστατικά, το «Αγία Βαρβάρα» αποτελεί σημείο αναφοράς για εξετάσεις και νοσηλεία των κατοίκων του Αιγάλεω, της Αγίας Βαρβάρας, του Χαϊδαρίου. «Από το ποτάμι και πέρα, σε αυτό το νοσοκομείο είναι που θα απευθυνθεί για βοήθεια ο κάτοικος της Δυτικής Αθήνας. Αν τώρα στο "Αττικόν" η αναμονή είναι τεράστια, φανταστείτε τι θα γίνει μετά...», εξηγούν οι εργαζόμενοι.

«Να μην κλείσει, το έχουμε ανάγκη!», λένε κατηγορηματικά και οι ασθενείς. «Μένουμε εδώ κοντά και ερχόμαστε κάθε μήνα και παίρνουμε φάρμακα. Σε άλλα νοσοκομεία μπορεί να κάνεις και δυο μήνες να πάρεις φάρμακα. Εγώ είμαι διαβητική και έχω κι άλλα προβλήματα υγείας, θα κάνω θεραπεία κι εξετάσεις κάθε δυο - τρεις μήνες; Θα πεθάνω!». «Μένω στο Αιγάλεω και μας εξυπηρετεί κατά κύριο λόγο το "Αγία Βαρβάρα". Τώρα ακούμε ότι θα κλείσει και σκεφτόμαστε, τι θα κάνουμε; Κατά κύριο λόγο μας παραπέμπουν στο "Θριάσιο" και στο "Αττικό", στο οποίο γίνεται το αδιαχώρητο», προσθέτει κάποιος άλλος ασθενής.

«Δεν υπάρχει περιθώριο να κλείσει. Να αναπτυχθεί κι άλλο πρέπει. Το κενό για τους κατοίκους θα είναι καταστροφικό», λένε γιατροί και νοσηλευτές. Κενό που θα σπεύσουν να καλύψουν οι επιχειρηματικοί όμιλοι στην Υγεία στο πλαίσιο και της «ανάκαμψης» από την καπιταλιστική κρίση. Εξάλλου, οι εργαζόμενοι ανέφεραν αντιδράσεις των ιδιωτικών διαγνωστικών κέντρων της περιοχής κάθε φορά που σχεδιαζόταν να προμηθευτεί το «Αγία Βαρβάρα» με αξονικό τομογράφο, τμήμα υπερήχων κ.λπ.

Μιλώντας με τους εργαζόμενους, ο Γ. Πρωτούλης τόνισε πως το κρίσιμο ζήτημα είναι να μην κυριαρχήσει η απογοήτευση, να μη «λουφάξουν» οι εργαζόμενοι. Να μείνουν ενωμένοι, να συσπειρωθούν και με τους εργαζόμενους των υπόλοιπων νοσοκομείων που καταργούνται και να δώσουν τη μάχη παλικαρίσια. «Πρέπει μέχρι τελευταία στιγμή να πιέζονται το υπουργείο και η κυβέρνηση ώστε να μην κλείσουν τα νοσοκομεία και να μην απολυθεί κανείς. Υπάρχει και η επόμενη μέρα, δεν τελειώνει εδώ. Θα ακολουθήσουν κι άλλα νοσοκομεία, θα κινδυνεύσουν κι άλλοι εργαζόμενοι. Στα νοσοκομεία που θα πάτε - αν και όσοι πάνε - θα πρέπει από την πρώτη μέρα να οργανώσετε τον αγώνα μαζί με τους συναδέλφους σας. Κι αυτοί θα βρεθούν στην ίδια θέση», σημείωσε.

ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ «ΠΑΝΑΓΙΑ»
Αντιστέκονται στο κλείσιμο οι εργαζόμενοι

Να περάσει το κτίριο του νοσοκομείου στο Δημόσιο χωρίς αποζημίωση στον ιδιοκτήτη απαιτεί η Γραμματεία Θεσσαλονίκης του ΠΑΜΕ

Στάση εργασίας έκαναν χτες το μεσημέρι οι εργαζόμενοι στο νοσοκομείο «Παναγία» ενάντια στη διαθεσιμότητα και την κατάργηση του νοσοκομείου και κινητοποίηση στην 4η Υγειονομική Περιφέρεια. Στη συνάντηση με τον διοικητή επιβεβαιώθηκε το ουσιαστικό κλείσιμο των 3 νοσοκομείων στη Θεσσαλονίκη. Στο πλευρό τους, βρέθηκαν και εργαζόμενοι του Θεαγένειου Νοσοκομείου, που έκαναν επίσης στάση εργασίας, αλλά και η ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης.

Σε ανακοίνωσή της, η Γραμματεία Θεσσαλονίκης του ΠΑΜΕ απαιτεί την άμεση δημοσιοποίηση του νοσοκομείου «Παναγία» χωρίς αποζημίωση στον επιχειρηματία, ιδιοκτήτη του κτιρίου και ανάμεσα σε άλλα τονίζει:

«Ο "εξορθολογισμός" και το "νοικοκύρεμα" της κυβέρνησης έχει ένα και μοναδικό στόχο: να θυσιάσει ό,τι απέμεινε από τη δημόσια υγεία για τα κέρδη των επιχειρηματιών του κλάδου, των ιδιωτών κλινικαρχών. Η κυβέρνηση εγγυάται όχι την υγεία του λαού αλλά τα κέρδη τους. Είναι πολύ χαρακτηριστική η περίπτωση του νοσοκομείου ΠΑΝΑΓΙΑ στην Ανατολική Θεσσαλονίκη που στεγάζεται σε κτίριο της μονοπωλιακής επιχείρησης υγείας EUROMEDICA.

Αφού για δεκαετίες το Ελληνικό Δημόσιο χρυσοπλήρωσε τους ιδιώτες ιδιοκτήτες, με δισεκατομμύρια μέσα από "λεόντειες" συμβάσεις, ο ιδιώτης αποφάσισε ότι σήμερα, τον συμφέρει περισσότερο να διακόψει τη σχέση του με το Δημόσιο, με σκοπό:

Είτε να αξιοποιήσει μόνος του το κτίριο σαν κέντρο παροχής "υψηλών" και ακριβών υπηρεσιών Υγείας μόνο για πλούσιους. Ηδη, σε χτεσινή σύσκεψη στο υπουργείο Υγείας αποφασίστηκε να προχωρήσουν μέτρα για τον "ιατρικό τουρισμό" που θα στερήσει υποδομές από τη δημόσια υγεία και θα εξασφαλίσει υπερκέρδη στους ιδιώτες κλινικάρχες. Στην προσπάθεια αυτή συνδράμουν και άλλοι όπως ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης που έχει δηλώσει ότι ονειρεύεται την πόλη σαν κέντρο "ιατρικού τουρισμού" για πλούσιους.

Είτε να προσφέρει ελεύθερο το κτίριο του ΠΑΝΑΓΙΑ στον επενδυτή που ετοιμάζεται να εξαγοράσει τον όμιλο EUROMEDICA (όπως δηλώνει ο ίδιος ο Λιακουνάκος). Δηλ. να πουλήσει ελεύθερο ένα δημόσιο κτίριο Υγείας που χτίστηκε, συντηρήθηκε και χρυσοπληρώθηκε από χρήματα του Δημοσίου δηλ. του λαού.

Το χαμηλότερο (σε σχέση με το παρελθόν) ενοίκιο που προσφέρει το υπουργείο Υγείας στον ιδιωτικό όμιλο για τη χρήση του κτιρίου του ΠΑΝΑΓΙΑ, είναι στάχτη στα μάτια και προσυμφωνημένη κοροϊδία EUROMEDICA και Υπουργείου που θέλει να δικαιολογήσει τη δήθεν διαφωνία του με τον ιδιώτη και τελικά το κλείσιμο του νοσοκομείου».

ΚΕΝΤΡΟ ΥΓΕΙΑΣ ΓΟΝΝΩΝ ΛΑΡΙΣΑΣ
Οι ελλείψεις το «παραλύουν»

Περιοδεία του Γ. Λαμπρούλη, βουλευτή Λάρισας του ΚΚΕ

Την ανησυχία του ότι η συνεχής υποβάθμιση της λειτουργίας του θα το οδηγήσει στην κατάργησή του, εξέφρασε το προσωπικό του Κέντρου Υγείας Γόννων στον Γ. Λαμπρούλη, βουλευτή Λάρισας του ΚΚΕ, κατά την επίσκεψή του εκεί.

Στη συζήτηση που είχε ο Γ. Λαμπρούλης με εργαζόμενους και τον διευθυντή, αναδείχτηκαν τα πολλά και οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζει το Κέντρο Υγείας.

Οι ελλείψεις σε ιατρικό (ειδικευμένοι και αγροτικοί) και νοσηλευτικό προσωπικό, η αναστολή λειτουργίας του Ακτινολογικού, η έλλειψη μαίας, οι κατά καιρούς ελλείψεις σε αναλώσιμα, η μετακίνηση του παιδίατρου για κάλυψη αναγκών στο Νομαρχιακό Νοσοκομείο Λάρισας και κυρίως η έλλειψη οδηγών ασθενοφόρων που έχει ως συνέπεια το Κ.Υ. Γόννων να μην μπορεί να διακομίσει περιστατικά, είναι μερικά από τα τεράστια προβλήματα που το ταλανίζουν και, συγχρόνως, υποβαθμίζουν, σε επικίνδυνο βαθμό, τις παρεχόμενες υπηρεσίες Υγείας στους κατοίκους της περιοχής.

Λαμβανομένου, δε, υπόψη ότι το Κέντρο Υγείας Γόννων καλείται να καλύψει τις ανάγκες ορεινών χωριών, αλλά και τις αυξημένες ανάγκες των παράλιων, το καλοκαίρι, γίνεται φανερό πως έχουμε να κάνουμε με ένα πάρα πολύ σοβαρό πρόβλημα, που δεν μπορεί αντιμετωπιστεί από το υπάρχον προσωπικό, παρά το γεγονός ότι αυτό «υπερβάλλει εαυτόν» για να ανταποκριθεί, μένοντας, μάλιστα, απλήρωτο σε ό,τι αφορά τις υπερβάσεις των εφημεριών, για το 2012.

Μιλώντας ο βουλευτής του ΚΚΕ τόνισε: «Απέναντι σ' αυτήν την τραγική και επικίνδυνη κατάσταση που έχουν δημιουργήσει με τις πολιτικές τους οι κυβερνήσεις και στο χώρο της Υγείας, με αποτέλεσμα τη μείωση των δαπανών στην Υγεία, αλλά και των άλλων κοινωνικών παροχών, που έχουν ως στόχο τη μεταφορά του κόστους λειτουργίας των υπηρεσιών Υγείας στις πλάτες των λαϊκών στρωμάτων, απαιτείται οργάνωση της πάλης των εργαζομένων στο χώρο της Υγείας μαζί με τους αγρότες, τους εργαζόμενους, τους συνταξιούχους της περιοχής, για δημόσιο δωρεάν σύστημα Υγείας, πλήρη εξοπλισμό και στελέχωση των Κέντρων Υγείας, ώστε να επιτελούν το ρόλο τους στο χώρο της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας».

Περιοδεία στην «Πολυκλινική»

Στο νοσοκομείο «Πολυκλινική» θα περιοδεύσει σήμερα Παρασκευή, στις 11 π.μ. ο Γιάννης Πρωτούλης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ