ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 9 Αυγούστου 2013
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΛΣΤΑΤ
Στο 65% η ανεργία των νέων το Μάη

Στο 27,6% απογειώθηκε η ανεργία τον περασμένο Μάη, στους 1.381.088 ο αριθμός των ανέργων

Η ουσιαστική προστασία τους, η οργάνωση και η διεκδίκηση είναι ο μόνος δρόμος για τους ανέργους μπροστά στην αυξανόμενη λαίλαπα της ανεργίας που προκαλεί η καπιταλιστική κρίση
Η ουσιαστική προστασία τους, η οργάνωση και η διεκδίκηση είναι ο μόνος δρόμος για τους ανέργους μπροστά στην αυξανόμενη λαίλαπα της ανεργίας που προκαλεί η καπιταλιστική κρίση
Στο 27,6% εκτινάχτηκε η ανεργία το μήνα Μάη σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, έναντι 23,8% τον ίδιο μήνα πέρυσι και 27% τον περασμένο Απρίλη. Ο αριθμός των ανέργων ανήλθε στους 1.381.088 και σε σχέση με το Μάη του 2012 σε αυτούς προστέθηκαν σχεδόν 200.000 νέοι άνεργοι. Στους νέους ηλικίας 15 έως 24 ετών η ανεργία «σπάει κόκαλα» καθώς το ήδη υψηλό ποσοστό αυξήθηκε κατά δέκα σχεδόν μονάδες, φθάνοντας το 64,9%, απο 55,1% πέρυσι τον ίδιο μήνα. Δηλαδή πλέον δύο στους τρεις νέους που αναζητούν δουλειά δεν μπορούν να εργαστούν. Μεγάλη αύξηση της ανεργίας έχουμε και στην επόμενη ηλικιακή ομάδα των 25 έως 34 ετών που ανέβηκε στο 37,7% από 32,7% πέρυσι, ενώ στην ηλικία 35 έως 44 χρόνια η ανεργία ανέρχεται στο 24,7%, δηλαδή ένας στους τέσσερις είναι άνεργος. Η ανεργία στους άντρες ανέβηκε στο 24,6% και στις γυναίκες στο 31,6%.

Ταυτόχρονα, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, ο αριθμός των απασχολούμενων μειώθηκε κατά 171.356 άτομα (στα 3.621.153), ενώ την ίδια στιγμή ο αριθμός ανέργων και οικονομικά μη ενεργών ανήλθε στα 4,7 εκατομμύρια ανθρώπους. Τα παραπάνω στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ διαψεύδουν παταγωδώς τους πρόσφατους ισχυρισμούς του υπουργείου Εργασίας, που με πλασματικούς αριθμούς μέσα απο το σύστημα «Εργάνη», επιχείρησε να παρουσιάσει αύξηση της απασχόλησης τους πρώτους μήνες του έτους. Η δραματική αύξηση της ανεργίας και το Μάη, γίνεται ακόμα πιο ανησυχητική και προδιαγράφει περαιτέρω αύξησή της τους επόμενους μήνες του έτους, με δεδομένο ότι το μήνα αυτό αρχίζει η τουριστική περίοδος.

Οσον αφορά την ανεργία κατά περιοχή, το υψηλότερο ποσοστό - πάνω και από το πανελλαδικό - καταγράφεται στην Ηπειρο και Δυτική Μακεδονία σε ποσοστό 30,5% και ακολουθεί η Αττική με ποσοστό 28,6%, δηλαδή το μεγαλύτερο πληθυσμιακό και οικονομικό κομμάτι της χώρας καταγράφει ανεργία υψηλότερη κατά 1 μονάδα από το πανελλαδικό ποσοστό. Υψηλά ποσοστά ανεργίας καταγράφονται επίσης σε Μακεδονία - Θράκη (28,1%) και Θεσσαλία - Στερεά Ελλάδα (27,6%), ενώ το χαμηλότερο ποσοστό καταγράφεται στην περιοχή του Αιγαίου (22,2).

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ ΟΑΕΔ
Γενική Συνέλευση για το ζήτημα της διαθεσιμότητας

Πανελλαδική Γενική Συνέλευση πραγματοποίησε χτες η Ομοσπονδία Εκπαιδευτικών Λειτουργών ΟΑΕΔ, με βασικό αντικείμενο συζήτησης την οργάνωση της δράσης ενάντια στο μέτρο της διαθεσιμότητας, στο οποίο εντάσσονται, σύμφωνα με πληροφορίες, οι 110 από τους συνολικά 670 εκπαιδευτικούς του ΟΑΕΔ. Χαιρετισμό απηύθυναν η Δ. Μανωλάκου, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής του Κόμματος και ο Ν. Δάρδαλης, στέλεχος του ΠΑΜΕ και μέλος του ΔΣ της ΟΛΜΕ.

Η συνέλευση κατέληξε σε ψήφισμα, στο οποίο διατυπώνεται, μεταξύ άλλων, η αντίθεση στη διαθεσιμότητα και η πρόθεση ανάπτυξης κοινής δράσης με την Ομοσπονδία Υπαλλήλων ΟΑΕΔ (διοικητικοί), απαιτώντας τη μη εφαρμογή της. Από τη συζήτηση, με έμφαση αναδείχτηκε η ανάγκη καταπολέμησης του εφησυχασμού, του συντεχνιασμού και της λογικής του «μικρότερου κακού», που οδηγούν στη διαίρεση των εργαζομένων, αποδυναμώνουν τον αγώνα τους και τελικά διευκολύνουν την εφαρμογή των αντεργατικών πολιτικών.

Μονόδρομος ο συντονισμένος αγώνας

Στο χαιρετισμό της, η Δ. Μανωλάκου σημείωσε, μεταξύ άλλων, ότι καταργούνται κλάδοι, χάνονται οι οργανικές θέσεις εργασίας. Ο στόχος είναι η «κατάργηση της μόνιμης και σταθερής δουλειάς και ιδιωτικοποίηση του αντικειμένου εργασίας, που σημαίνει ότι ο καπιταλιστής έχει νέο τομέα κερδοφορίας. Με την κατάργηση 50 κλάδων από τα ΕΠΑΛ και ΕΠΑΣ, ταυτόχρονα τα ιδιωτικά ΙΕΚ στέλνουν πρόσκληση στους μαθητές δεύτερης και τρίτης χρονιάς, που βρίσκονται ξεκρέμαστοι αυτή τη στιγμή, και τους λένε "εμείς είμαστε εδώ για να συνεχίσετε". Τι να συνεχίσουν; Να πληρώσουν. Ποιος μπορεί να πληρώσει όταν 1,5 εκατομμύριο είναι άνεργοι και οι υπόλοιποι φτωχοί; Και ο πλούτος έχει συγκεντρωθεί σε μια ομάδα, σε μια χούφτα. Αυτή είναι η καπιταλιστική βαρβαρότητα. (...) Αυτή η καπιταλιστική βαρβαρότητα και αγριότητα είναι στις πρόσφατες εκθέσεις της ΕΕ και του ΔΝΤ. Είναι τα μέτρα που υλοποιεί η κυβέρνηση, είναι τα μέτρα που έχει προαποφασίσει η ΕΕ εδώ και μια δεκαετία με τις ντιρεκτίβες και τις οδηγίες.

Εμείς λέμε καθαρά μία απάντηση υπάρχει: Ο συντονισμένος αγώνας. Ενας για όλους και όλοι για έναν. Σήμερα το κύριο που μπαίνει μπροστά μας είναι καμιά απόλυση, μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους. Ταυτόχρονα, η προοπτική ανατροπής αυτής της βαρβαρότητας. Καμιά αναγνώριση του χρέους. Δεν το δημιούργησαν οι εργαζόμενοι. (...) Απειθαρχία και ανυπακοή στην άγρια πολιτική ΕΕ - κυβέρνησης - ΔΝΤ.»

Ο Ν. Δάρδαλης, στην τοποθέτησή του σημείωσε ότι τα σημερινά μέτρα είναι προδιαγεγραμμένα εδώ και χρόνια και πρόσθεσε ότι όρος για να είναι ο αγώνας αποτελεσματικός είναι «να έχουμε καθαρό ποιος είναι ο εχθρός. Δεν μπορούμε σήμερα να υπερασπιζόμαστε τη μόνιμη και σταθερή εργασία αν δεν ξέρουμε ότι πρέπει να είμαστε και ενάντια στην ΕΕ». Περιγράφοντας τους αντιλαϊκούς στόχους στην Παιδεία ανάφερε, μεταξύ άλλων, ότι «αυτό που γίνεται για παράδειγμα στα ΕΠΑΣ αφορά και το ζήτημα της μόρφωσης των παιδιών μας. Μαθητεία θέλουν, απλήρωτη εργασία ανηλίκων και εναλλαγή αντικειμένων με βάση την αγορά. Σε αυτό το σχολείο δε χωράνε μόνιμοι, δεν τους θέλουνε. (...) Λιγότεροι εκπαιδευτικοί, ελαστικά εργαζόμενοι, χωρίς να έχουν σταθερό αντικείμενο γιατί έτσι επιτάσσει η αγορά». Υπογράμμισε δε την ανάγκη συμμαχίας των εκπαιδευτικών με τους γονείς και τους μαθητές.

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΛΑΡΙΣΑΣ
Προσωρινή αναστολή στην «αυτοδίκαιη αργία» των γιατρών

Εκανε πίσω ο υπουργός Υγείας Αδ. Γεωργιάδης μετά τις έντονες αντιδράσεις

Οι αντιδράσεις που εκδηλώθηκαν στη Λάρισα και γενικότερα στη Θεσσαλία ανάγκασαν τον υπουργό Υγείας, Αδ. Γεωργιάδη, να προχωρήσει σε αναστολή εκτέλεσης της απόφασης που είχε πάρει πριν τρεις μέρες, με την οποία τίθενται σε αυτοδίκαιη αργία 5 γιατροί του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας (ΠΝΛ). Ο υπουργός ζήτησε από το διοικητή της 5ης ΥΠΕ Θεσσαλίας να «παγώσει», προσωρινά, την απόφαση, έως ότου συνεδριάσει το δευτεροβάθμιο Πειθαρχικό Συμβούλιο Ιατρών του υπουργείου Υγείας, στο οποίο έχουν παραπεμφθεί οι 5 γιατροί με την κατηγορία της κατασπατάλησης του δημοσίου χρήματος, μέσω αγοράς χειρουργικού υλικού, σε τιμές πολλαπλάσιες της πραγματικής τους αξίας. Η παραπομπή τους έγινε μετά από έλεγχο από το Σώμα Επιθεωρητών του υπουργείου Υγείας για την «τρύπα 7 εκατομμυρίων ευρώ στα ταμεία του ΠΝΛ» στην περίοδο 2008 - 2009 και το σχετικό πόρισμα που εκδόθηκε.

Οι αντιδράσεις στην αρχική απόφαση του Αδ. Γεωργιάδη, όπως εκδηλώθηκαν και στη σύσκεψη φορέων που οργάνωσε ο Ιατρικός Σύλλογος Λάρισας, εστίαζαν στο γεγονός ότι η αργία των συγκεκριμένων γιατρών θα έχει άμεσες επιπτώσεις στη λειτουργία δυο βασικών κλινικών του νοσοκομείου, της Νευροχειρουργικής και της Χειρουργικής, οι οποίες δε θα μπορούν να ανταποκρίνονται στις ανάγκες των ασθενών της περιοχής. Ειδικότερα, στο ιατρικό δυναμικό της Νευροχειρουργικής Κλινικής, η οποία είναι η μοναδική που υπάρχει στα δημόσια νοσοκομεία της Θεσσαλίας, μετά την αργία, θα απέμειναν μόνο 3 γιατροί, με άμεσο αποτέλεσμα να μην υπήρχε η δυνατότητα γενικής εφημερίας της και οι ασθενείς (τραυματίες τροχαίων, εγκεφαλικά επεισόδια κλπ) θα έπρεπε να διακομίζονται σε νοσοκομεία άλλων νομών και κυρίως της Θεσσαλονίκης.

Στη σύσκεψη εκφράστηκε η αντίθεση των εκπροσώπων των φορέων στις «αυτοδίκαιες αργίες» που μπορεί να επιβάλλει ο υπουργός, με βάση το νόμο 4093/12, καθώς, όπως σημειώθηκε, μ' αυτόν τον τρόπο, «ουσιαστικά καταργείται το τεκμήριο της αθωότητας». Επισημάνθηκε, δε, ότι πρόκειται για «ένα προσχηματικό νομικό κατασκεύασμα που, σε συνδυασμό με την απαράδεκτη καθυστέρηση λειτουργίας, ή τη σκόπιμη μη λειτουργία των δευτεροβάθμιων πειθαρχικών οργάνων, οδηγούν σε "πειθαρχική ομηρία" δεκάδες συναδέλφους μας, που βλέπουν ορθάνοιχτη πλέον την πόρτα της απόλυσης».

Μόνο η πρόταση του ΚΚΕ εγγυάται σταθερή δουλειά για όλους

Σχετικά με τα στοιχεία για την ανεργία, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ τονίζει σε σχόλιό του:

«Η πρόταση του ΚΚΕ για ριζικά διαφορετική οργάνωση της κοινωνίας και της οικονομίας, στηριγμένη στην κοινωνικοποίηση των μεγάλων επιχειρήσεων και τον κεντρικό σχεδιασμό είναι επίκαιρη και η μόνη που μπορεί να διασφαλίσει μόνιμη και σταθερή εργασία με σύγχρονα δικαιώματα και ελεύθερο χρόνο για όλους. Ολες οι άλλες προτάσεις, διαχείρισης του καπιταλιστικού συστήματος, δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα της ανεργίας, απλά το ανακυκλώνουν, οδηγώντας στην εργασιακή ομηρία και στο να χρησιμοποιείται η ανεργία ως φόβητρο, για να πέφτουν τα μεροκάματα και να ξεθεμελιώνονται εργατικά δικαιώματα».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ