ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 9 Αυγούστου 2013
Σελ. /24
ΠΑΙΔΕΙΑ
Αντιδράσεις ενάντια στα κυβερνητικά μέτρα για το σχολείο

Να μη μείνει κανείς μαθητής και εκπαιδευτικός εκτός σχολείου

Από την προχτεσινή κινητοποίηση της ΕΛΜΕ Πειραιά
Από την προχτεσινή κινητοποίηση της ΕΛΜΕ Πειραιά
Κλιμακώνονται με πολύμορφο τρόπο οι αντιδράσεις ενάντια στα σαρωτικά μέτρα της κυβέρνησης που χτυπούν το δικαίωμα στη μόρφωση των παιδιών και οδηγούν χιλιάδες εκπαιδευτικούς σε διαθεσιμότητα.

  • Στο πλαίσιο των αποφάσεων της ΕΛΜΕ Πειραιά πραγματοποιήθηκε, προχτές Τετάρτη το απόγευμα, στο κέντρο της Σαλαμίνας πορεία εκπαιδευτικών από διάφορα σχολεία της πόλης, και ιδιαίτερα των διδασκόντων, γονιών και μαθητών των ειδικοτήτων επαγγελματικής εκπαίδευσης που καταργούνται, με συμμετοχή των υπό απόλυση καθηγητών και σχολικών φυλάκων, καθώς επίσης κι άλλων εργαζομένων. Η πορεία είχε αποφασιστεί σε κοινή σύσκεψη της ΕΛΜΕ Πειραιά στο ΕΠΑΛ Σαλαμίνας με μαζικούς φορείς της περιοχής: Το Σύλλογο Δασκάλων και την Ενωση Γονέων Σαλαμίνας, μαθητικά συμβούλια, τη Λαϊκή Επιτροπή Σαλαμίνας, την Επιτροπή Αγώνα Σχολικών Φυλάκων και την Ομάδα Γυναικών Σαλαμίνας, το Σωματείο Μετάλλου Πειραιά και την Ομοσπονδία Γονέων Αττικής. Με συνθήματα, όπως «Κανένας μαθητής έξω απ' τα σχολεία - κανείς καθηγητής στην ανεργία» και «Κανένας φύλακας στην ανεργία - μαζί με τα παιδιά για δωρεάν Παιδεία» οι διαδηλωτές κατήγγειλαν τον άμεσο στόχο αυτής της πολιτικής, να παραχωρηθούν δηλαδή η φύλαξη των σχολικών κτιρίων όπως και μέρος της Εκπαίδευσης σε ιδιώτες κερδοσκόπους, αλλά και το στρατηγικό στόχο, ότι στέλνουν τα παιδιά στα εκτός εκπαίδευσης ΙΕΚ από τα 15 τους χρόνια, ώστε να έχουν ένα δυναμικό αμόρφωτο κι ακίνδυνο για το σύστημα. Στην πορεία συμμετείχαν ο δήμαρχος και δημοτικοί σύμβουλοι της Σαλαμίνας, ανάμεσά τους η εκπρόσωπος της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Γεωργία Γκαβογιάννη, ενώ στο τέλος της πορείας δόθηκε νέο αγωνιστικό ραντεβού για κινητοποίηση την Τετάρτη 28 Αυγούστου, το απόγευμα, στο ΕΠΑΛ Σαλαμίνας, δίνοντας ως τότε βάρος στην ενημέρωση του κόσμου με αφίσες, φέιγ βολάν και εξορμήσεις στις λαϊκές γειτονιές.
  • Η Ενωση Γονέων Μαθητών Δήμου Ηρακλείου, με αφορμή τα όσα προβλέπουν τα σχολικά προγράμματα, επισημαίνει σε ανακοίνωσή της ότι η ταχύτητα με την οποία παίρνονται τα μέτρα επιβάλλει δυναμικό ξεσηκωμό και οργάνωση όχι μόνο της εκπαιδευτικής κοινότητας, αλλά όλου του λαού. «Ηρθε η ώρα, πέρα από συντεχνιακές αντιλήψεις και υπεκφυγές, να φέρουμε στο επίκεντρο του αγώνα το τι σχολείο θέλουμε. Δεν αρκούν τα αμυντικά αιτήματα και μόνο τα ΟΧΙ. Διεκδικούμε επιθετικά το σχολείο των σύγχρονων δικών μας αναγκών. Είναι το 12χρονο ενιαίο, δημόσιο και δωρεάν, καθολικό, υποχρεωτικό σχολείο για όλα τα παιδιά, με δίχρονες, δημόσιες και δωρεάν υψηλού επιπέδου επαγγελματικές σχολές και Ενιαία Ανώτατη Εκπαίδευση, μετά την ολοκλήρωση της 12χρονης βασικής μόρφωσης και μέσα στο εκπαιδευτικό σύστημα», σημειώνει μεταξύ άλλων.
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ
Διορισμοί που δεν καλύπτουν τις ανάγκες

Μόνο ως πρόκληση μπορεί να θεωρηθούν τα ψήγματα διορισμού σε ΑΕΙ και ΤΕΙ, αλλά και οι δηλώσεις των υπουργών Παιδείας Κ. Αρβανιτόπουλου και Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυρ. Μητσοτάκη, που συνόδευσαν τη χτεσινή υπογραφή της σχετικής υπουργικής απόφασης.

Τη στιγμή που η κυβέρνηση έχει αποφασίσει τη μείωση του έκτακτου εκπαιδευτικού προσωπικού των ΤΕΙ - οι έκτακτοι αποτελούν την πλειοψηφία των διδασκόντων - κατά 90% (!) οδηγώντας σε απόλυτη αδυναμία τη λειτουργία των ιδρυμάτων, ο υπουργός Παιδείας πανηγυρίζει για το διορισμό... 53 μελών Εκπαιδευτικού Προσωπικού στα ΤΕΙ και την ΑΣΠΑΙΤΕ. Ενώ για τα πανεπιστήμια, που μετρούν κι εκείνα τραγικές ελλείψεις σε εκπαιδευτικό προσωπικό προβλέπεται ο διορισμός 402 μελών Διδακτικού Επιστημονικού Προσωπικού.

Τα ψίχουλα διορισμών σε συνδυασμό με τις περικοπές σηματοδοτούν κυρίως για τα ΤΕΙ την ουσιαστική αδυναμία διδασκαλίας των μισών και πλέον μαθημάτων και εργαστηρίων. Να σημειωθεί ότι σοβαρό πρόβλημα λειτουργίας και παροχής εκπαιδευτικού έργου προβλέπεται και για τα πανεπιστήμια, καθώς η κυβέρνηση προετοιμάζει αντίστοιχες περικοπές κι εκεί για τους συμβασιούχους.

Κι ενώ τα Ιδρύματα οδηγούνται σε απόλυτο αδιέξοδο, δίνοντας ισχυρό χτύπημα σε χιλιάδες φοιτητές και σπουδαστές που προέρχονται από τις εργατικές λαϊκές οικογένειες, ο υπουργός Παιδείας ισχυρίζεται ότι οι συνολικά 455 διορισμοί «θα δώσουν ισχυρή ώθηση στα Ιδρύματα», και σε μια ωμή προσπάθεια εμπαιγμού κάνει λόγο για εξασφάλιση του «απαραίτητου αριθμού διδασκόντων (...) σ' ένα περιβάλλον ασφάλειας από το Νηπιαγωγείο και το Δημοτικό, μέχρι τα ΑΕΙ και τις δομές Διά Βίου Μάθησης». Το ερώτημα είναι: ασφάλεια για ποιον; Για την κυβέρνηση, η οποία με το πόδι στο γκάζι διαμορφώνει το πανεπιστήμιο - επιχείρηση, υλοποιώντας την πολιτική της ΕΕ. Συνδέει την ανώτατη εκπαίδευση με προγράμματα και επιχειρηματίες, περικόπτει κονδύλια για εκπαιδευτικές και ερευνητικές ανάγκες με υποτροφίες που θα προσφέρουν χορηγοί έναντι ανταλλάγματος.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Κυρ. Μητσοτάκης να κάνει λόγο για «το μεγάλο έργο της διοικητικής μεταρρύθμισης, που δεν αφορά μόνο στη μείωση του δημοσίου τομέα, αλλά εμπεριέχει μια κεντρική στρατηγική προσλήψεων». Η αντιστοιχία γνωστή: Εκατοντάδες χιλιάδες απολύσεις και μερικές δεκάδες προσλήψεις.

Γιατί οι προσλήψεις είναι αδύνατο να καλύψουν έστω και στο ελάχιστο τις πραγματικές ανάγκες που υπαγορεύουν την άμεση προκήρυξη νέων θέσεων μόνιμης, σταθερής και αποκλειστικής απασχόλησης εκπαιδευτικού και λοιπού προσωπικού, για την επαρκή ακαδημαϊκή λειτουργία των ιδρυμάτων.

Προφεστιβαλικές εκδηλώσεις

Συνεχίζονται οι εκδηλώσεις του 39ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - «ΟΔΗΓΗΤΗ» σε όλη την χώρα. Το Φεστιβάλ θα κορυφωθεί στις 19, 20, 21 Σεπτέμβρη στο πάρκο «Αντ. Τρίτσης» στο Ιλιον. Για σήμερα και τις επόμενες μέρες έχουν προγραμματιστεί οι εξής εκδηλώσεις:

  • Στην προφεστιβαλική εκδήλωση της ΚΝΕ, στο λιμάνι της Μύρινας στη Λήμνο (μπροστά από το Δημαρχείο), θα μιλήσει αύριο, Σάββατο στις 8 μ.μ., ο Νίκος Σοφιανός, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.
  • Στην Ικαρία, το Φεστιβάλ αφού ταξίδεψε στο Περδίκι και στο Φραντάτο, στον Αγιο Κήρυκο, στις Ράχες, στον Εύδηλο, καταλήγει σήμερα, στις 9 το βράδυ, στο Καραβόσταμο (στο Ρέμα). Στην εκδήλωση θα υπάρχει μικρό αφιέρωμα στον Μπρεχτ, δημιουργικός παιδότοπος, έκθεση βιβλίου, μαθητικό στέκι, μουσική από τον «Ολλανδό», τον Γιώργο Γλαρό, τον Σπύρο Μανταλά και την Χριστίνα Κουκή.
  • H Οργάνωση Περιοχής Κεντρικής Μακεδονίας της ΚΝΕ, τιμώντας τα 45 χρόνια από την ίδρυση της ΚΝΕ, πραγματοποιεί σήμερα εκδηλώσεις στο Ροδολίβος Σερρών στον προαύλιο χώρο του Δημαρχείου. Στις 8 το βράδυ θα μιλήσει ο Γιάννης Κοτσιαμπάσης, μέλος της ΤΕ Σερρών του ΚΚΕ. Στην Εδεσσα, στους Παλιούς Καταρράκτες, θα μιλήσει ο Εκτορας Γάζος, μέλος του ΝΣ Πέλλας - Κιλκίς της ΚΝΕ.
  • Το ΝΣ Φθιώτιδας της ΚΝΕ πραγματοποιεί προφεστιβαλική εκδήλωση την Τρίτη 13 Αυγούστου στο Αρχάνι. Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων είναι: 10.30 π.μ. διαγωνισμός ζωγραφικής για παιδιά, στην πλατεία. 5.30 μ.μ. τουρνουά ποδοσφαίρου, στο γήπεδο. Στην πλατεία: 8.30 μ.μ., έντεχνο τραγούδι από την κομπανία «Από τα παλιά», 9.15 μ.μ. αφιέρωμα στον Ναζίμ Χικμέτ. 9.40 μ.μ., κεντρική ομιλία από την Ελευθερία Τσιγάρα, στέλεχος της ΚΝΕ. Θ' ακολουθήσει λαϊκό - ρεμπέτικο γλέντι από ζωντανή ορχήστρα.
Συζήτηση για τις εξελίξεις στην Παιδεία

Η ΕΛΜΕ Κεφαλονιάς - Ιθάκης, μπροστά στις ραγδαίες εξελίξεις στον τομέα της Εκπαίδευσης, διοργανώνει την Κυριακή 18 Αυγούστου, στις 8.30 το βράδυ, συζήτηση, στο Εργατικό Κέντρο, με ομιλητή τον Κυριάκο Ιωαννίδη, εκπαιδευτικό, αναλυτή και συντάκτη του περιοδικού «Θέματα Παιδείας».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ