ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 9 Αυγούστου 2013
Σελ. /24
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΑΜΠΕΛΟΚΑΛΛΙΕΡΓΗΤΕΣ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗΣ
Με πολύχρονη καθυστέρηση η πληρωμή της σοδειάς

Παρέμβαση της Κομματικής Οργάνωσης του ΚΚΕ

Μετά από τέσσερα ή και πέντε χρόνια μπορεί να πληρωθούν αμπελοκαλλιεργητές της Σαντορίνης για τη σοδειά που παραδίδουν στους εμπόρους, στους οινοπαραγωγούς ακόμη και στην τοπική Ενωση, ενώ όταν πάρουν τα χρήματά τους, κατά κανόνα δεν καλύπτουν το κόστος παραγωγής τους. Την απαράδεκτη αυτή κατάσταση καταγγέλλει με ανακοίνωσή της η Κομματική Οργάνωση Σαντορίνης του ΚΚΕ, καθώς και η φετινή έναρξη του τρύγου στο νησί ξεκίνησε δίχως να έχει ανακοινωθεί η τιμή που θα παραδώσουν οι παραγωγοί τα σταφύλια τους.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι στη Σαντορίνη παράγονται μερικοί από τους πιο ποιοτικούς και εμπορικούς οίνους της χώρας, με ιδιαίτερη εξαγωγική δυναμική - και άρα κέρδη για τους μεγαλεμπόρους και οινοποιούς - με Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης, όπως το Ασύρτικο, Νυχτέρι και Vinsanto με τιμή πώλησης τα 20 περίπου ευρώ τα 500 ml στην εγχώρια αγορά, ενώ είναι ενταγμένα στο λεγόμενο «Εθνικό Στρατηγικό Πρόγραμμα» για την προώθηση του ελληνικού κρασιού στις Διεθνείς Αγορές. Οπως για μία ακόμη φορά αποδεικνύεται, τις τεράστιες υπεραξίες που αποδίδουν τα προϊόντα της ελληνικής γης δεν τις καρπώνονται οι παραγωγοί τους, αλλά οι λίγοι που θησαυρίζουν από τον κόπο των πολλών...

Συγκεκριμένα, στην ανακοίνωσή της η ΚΟ Σαντορίνης, υπογραμμίζει:

«Ξεκίνησε και φέτος ο τρύγος στο νησί μας χωρίς όμως να έχει ανακοινωθεί η τιμή του κιλού των σταφυλιών! Χρόνια τώρα, όταν ξεκινά ο τρύγος, Ενωση, οινοπαραγωγοί και έμποροι παίρνουν την παραγωγή του αγρότη, χωρίς να λένε πότε και πόσο θα την πληρώσουν. Δυστυχώς μέχρι σήμερα υπάρχουν απλήρωτοι παραγωγοί για πάνω από 4-5 χρόνια. Και φυσικά όταν εξοφλείται, η τιμή αγοράς του κιλού των σταφυλιών είναι κατά πολύ ΚΑΤΩ της τιμής κόστους.

Αυτή η αγροτική πολιτική που χρόνο με το χρόνο ξεκληρίζει τον αγρότη, έχει όνομα κι επώνυμο: Είναι η πολιτική που επιβάλλει η Ευρωπαϊκή Ενωση και υλοποιεί η συγκυβέρνηση ΝΔ και ΠΑΣΟΚ με την ανοχή της ΔΗΜΑΡ αλλά και του ΣΥΡΙΖΑ. Ολα αυτά τα κόμματα έχουν σαν "ευαγγέλιο" την πολιτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης και μονόδρομο την παραμονή μας σε αυτή. Ευθύνες όμως έχουν και οι πουλημένες ηγεσίες του αγροτο-συνεταιριστικού κινήματος (ΠΑΣΕΓΕΣ, ΚΕΟΣΟΕ) για την απαράδεκτη αυτή κατάσταση.

Ευθύνες τοπικά έχει και η σημερινή διοίκηση της Ενωσης Γεωργικών Συνεταιρισμών Θηραϊκών Προϊόντων ΣΑΝΤΟ. Ξεπούλησαν ξεδιάντροπα το εμπορικό της τμήμα στον "ΤΣΑΝΤΑΛΗ" ενώ βάζουν "πλάτες" για να υλοποιηθεί αυτή η αντι- αγροτική πολιτική και στο νησί μας. Η εμπειρία που πλέον διαθέτουν οι αγρότες της Σαντορίνης είναι αρκετά μεγάλη. Συμπεράσματα από την εφαρμογή αυτής της πολιτικής έχουν βγάλει. Επιβάλλεται να παλέψουν με το ταξικό κίνημα και να φτιάξουν τη λαϊκή τους συμμαχία. Για να αποδεσμευτεί η χώρα από την ΕΕ. Για να φτιάξουν τη δική τους εξουσία, όπου οι ίδιοι θα διαφεντεύουν τον κόπο τους, χωρίς τους σημερινούς εκμεταλλευτές τους».

ΑΛΦΑ ΜΠΑΝΚ
Πλάτη για τη νέα λαίλαπα των μέτρων

Με την πλευρά των πλέον θερμών υποστηριχτών της κυβερνητικής πολιτικής και των εκτιμήσεων των οργάνων της ΕΕ για την πορεία της ελληνικής οικονομίας τάσσεται αναφανδόν η διοίκηση της ΑΛΦΑ ΜΠΑΝΚ, θέλοντας προφανώς να εκφράσει την ευαρέσκειά της για τα τόσα και τόσα δισεκατομμύρια που έχει ήδη εισπράξει από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, ποσά για την εξόφληση των οποίων οι εργαζόμενοι της χώρας θα πληρώνουν για πολλές δεκαετίες. Σ' αυτά ακριβώς τα πλαίσια οι διοικούντες την τράπεζα υπερθεματίζουν για θετικά αποτελέσματα της ασκούμενης πολιτικής, ενώ κάνουν λόγο για «αδικαιολόγητες εκτιμήσεις του ΔΝΤ» για τη δημοσιονομική κατάσταση στη χώρα.

Τα παραπάνω προκύπτουν από την κύρια οικονομική επισκόπηση του Εβδομαδιαίου Δελτίου Οικονομικών Εξελίξεων που δόθηκε χτες στη δημοσιότητα. Στο σχετικό κείμενο επιχειρείται να δοθεί η εντύπωση ότι τους τελευταίους μήνες διαπιστώνεται μια αναστροφή και βελτίωση των οικονομικών δεικτών, κάτι που ισχυρίζονται ότι οφείλεται:

  • στους καλύτερους ρυθμούς εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού
  • στις ανοδικές τάσεις που παρουσιάζουν τα έσοδα των ασφαλιστικών ταμείων
  • στην αύξηση των αφίξεων ξένων τουριστών
  • στον περιορισμό της πτωτικής πορείας του τζίρου των καταστημάτων
  • στη σταθεροποίηση της παραγωγής στους κλάδους της μεταποίησης.

Είναι ολοφάνερο ότι η διοίκηση της τράπεζας, με αποκλειστικό γνώμονα τη στήριξη της κυβέρνησης ενόψει της επερχόμενης νέας λαίλαπας μέτρων σε βάρος των εργαζομένων και των άλλων λαϊκών στρωμάτων, επιχειρεί να δημιουργήσει την αίσθηση θετικού κλίματος γύρω από τις εξελίξεις στην οικονομία. Ωστόσο, τα στοιχεία που χρησιμοποιούνται για το σκοπό αυτό είναι αποσπασματικά και αυθαίρετα, αλλά σε κάθε περίπτωση δεν έχουν τίποτα κοινό με τα συμφέροντα του λαού.

Ετσι, οι καλύτεροι ρυθμοί εκτέλεσης του προϋπολογισμού οφείλονται αποκλειστικά στις συνεχείς μειώσεις των κρατικών δαπανών κοινωνικού χαρακτήρα, ενώ οι ανοδικές τάσεις εσόδων στα Ταμεία συνδέονται με την επιθετικότητα που επιδεικνύουν οι εισπρακτικοί μηχανισμοί έναντι μικρών επαγγελματιών τους οποίους οδηγούν κατά χιλιάδες στο οριστικό κλείσιμο. Οι περισσότερες αφίξεις ξένων τουριστών και μάλιστα με τους όρους που οι ξένες πολυεθνικές του χώρου φέρουν τουρίστες στη χώρα, μπορεί να σημαίνουν περισσότερα έσοδα για κάποιες μεγάλες επιχειρήσεις, όμως ταυτόχρονα σημαίνουν ραγδαία χειροτέρευση των συνθηκών εργασίας στον κλάδο, αύξηση της ανασφάλιστης και απλήρωτης εργασίας κοκ. Σε ό,τι αφορά τη σταθεροποίηση της βιομηχανικής παραγωγής και τον περιορισμό της πτωτικής τάσης της κατανάλωσης, η ΑΛΦΑ ΜΠΑΝΚ προκαλεί και κοροϊδεύει, αφού μόνο στους δικούς της υπολογισμούς υπάρχουν τέτοια στοιχεία. Για την ιστορία να αναφέρουμε ότι στη Βιομηχανία το Μάη σημειώθηκε πτώση 4,6%, ενώ το διάστημα Γενάρη - Μάη το ποσοστό μείωσης της παραγωγής έφτασε το 2,8%.

Η ΑΛΦΑ ΜΠΑΝΚ με βάση τα στοιχεία αυτά, υποστηρίζει δεν είναι δυνατόν να γίνουν από τώρα εκτιμήσεις για την εξέλιξη που θα έχουν τα δημόσια οικονομικά τα επόμενα χρόνια και άρα δεν μπορεί να γίνει συζήτηση για τον τρόπο που θα αντιμετωπιστούν ενδεχόμενα δημοσιονομικά κενά. Με αυτήν την έννοια, λένε οι συντάκτες του κειμένου, «η εμμονή του ΔΝΤ από σήμερα περί δημοσιονομικών και χρηματοδοτικών κενών ακόμα και για το 2015, το 2016 και το 2017 δεν είναι δικαιολογημένη. Αντίθετα δημιουργεί πρόσθετα προβλήματα στην προσπάθεια της χώρας για έξοδο από την κρίση και ευνοεί τη διατήρηση της αβεβαιότητας για την Ελλάδα ακόμα και σήμερα που τα επιτεύγματα της χώρας μας δεν τα αρνείται ούτε αυτό το ΔΝΤ».

ΟΜΙΛΟΣ ΟΤΕ
Καθαρά κέρδη 223 εκατ. ευρώ το εξάμηνο

Καθαρά κέρδη ύψους 223,9 εκατ. ευρώ κατέγραψε ο όμιλος ΟΤΕ το δεύτερο εξάμηνο του 2013, μειωμένα κατά 43,5% σε σχέση με τα 396,6 εκατ. ευρώ του αντίστοιχου περσινού διαστήματος, σύμφωνα με τα επίσημα αποτελέσματα που ανακοίνωσε χτες η εταιρεία.

Ο κύκλος εργασιών στο εξάμηνο ανήλθε στα 1,968 δισ. ευρώ έναντι 2,189 δισ. ευρώ το 2012 παρουσιάζοντας μείωση κατά 10,1%, από τα οποία τα 777 εκατ. ευρώ προέρχονται από τη σταθερή τηλεφωνία Ελλάδας (863,3 εκατ. το 2012, μείωση 10%) και τα 641,4 εκατ. αντίστοιχα από την εγχώρια κινητή τηλεφωνία (761 το 2012, μείωση 15,7%). Μείωση κατά 22,9% παρουσιάζουν οι καθαρές δανειακές υποχρεώσεις, οι οποίες φθάνουν τα 3,746 δισ. ευρώ έναντι 4,857 δισ. ευρώ το ίδιο διάστημα πέρσι.

Μειωμένες κατά 240.000 περίπου παρουσιάζονται και οι συνδέσεις σταθερής τηλεφωνίας, οι οποίες από τα 3,248 εκατ. πέρσι έφτασαν τα 3,008 εκατ. φέτος, αποτέλεσμα της συνεχούς μείωσης των συνδέσεων σταθερής τηλεφωνίας συνολικά στην εγχώρια αγορά, η οποία χάνει περίπου 35.000 πελάτες ανά τρίμηνο από τις αρχές του 2012 μέχρι σήμερα. Πτωτικά κατά 5,3% κινείται και το σύνολο κίνησης φωνής, καθώς από τα 2.533,4 εκατ. λεπτά του πρώτου εξαμήνου του 2012, έπεσε στα 2.398,2 εκατ. λεπτά φέτος. Σχετικά με τη μείωση των καθαρών του συνδέσεων ο ΟΤΕ αφήνει και τις... προβλεπόμενες αιχμές του κατά της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ), η οποία δεν εγκρίνει τις προσφορές του, δίνοντας έτσι «ζωτικό χώρο» στους ανταγωνιστές του.

Υπερδιπλασιασμό, πάντως, εμφανίζουν οι συνδρομητές του ΟΤΕ TV, καθώς από τους 76.354 πέρσι έφθασαν τους 174.964 φέτος, αύξηση δηλαδή 129,2%. Τα αποτελέσματα του ομίλου, τα οποία η διοίκησή του χαρακτηρίζει «ανθεκτικά», επηρεάστηκαν και από τη μείωση του συνολικού κόστους προσωπικού, το οποίο το δεύτερο τρίμηνο του 2013 μειώθηκε κατά 17,8%, και εξαιτίας των προγραμμάτων «εθελούσιας αποχώρησης» που εφαρμόζει συστηματικά τα τελευταία χρόνια ο ΟΤΕ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ