ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 9 Αυγούστου 2013
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«Εφυγε» ο σύντροφος Δημήτρης Κρεωνάς

Ανακοίνωση της ΚΕ του ΚΚΕ για το θάνατό του. Σήμερα η πολιτική κηδεία, στην Αλεξανδρούπολη (11 π.μ., Νέα Νεκροταφεία)

Εφυγε χτες από τη ζωή σε ηλικία 65 χρόνων, ο σύντροφος Δημήτρης Κρεωνάς. Σε ανακοίνωση που εξέδωσε η ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνει:

«Η Κεντρική Επιτροπή του ΚΚΕ, με βαθιά θλίψη ανακοινώνει στα μέλη και τους φίλους του Κόμματος, το θάνατο του σ. Δημήτρη Κρεωνά που έφυγε σήμερα (σ.σ. χτες) από τη ζωή. Ο σ. Δημήτρης Κρεωνάς γεννήθηκε το Γενάρη του 1948 στην Αλεξανδρούπολη, καταγόμενος από εργατική οικογένεια. Ηταν δασολόγος στο επάγγελμα. Τελείωσε το Δημοτικό και Γυμνάσιο στην Αλεξανδρούπολη και στη συνέχεια έδωσε εξετάσεις και πέρασε στη Γεωπονική Δασολογική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης το 1967, απ' όπου αποφοίτησε το 1975.

Τα χρόνια της δικτατορίας τον βρίσκουν φοιτητή και το Νοέμβρη του 1973 παίρνει μέρος στην εξέγερση του Πολυτεχνείου της Θεσσαλονίκης όπου συνελήφθη και κρατήθηκε για 10 ημέρες στην Ασφάλεια. Στις πρώτες ελεύθερες φοιτητικές εκλογές εκλέγεται στο ΔΣ της Γεωπονικής Δασολογικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και αντιπρόσωπος στο πρώτο συνέδριο της ΕΦΕΕ.

Το 1978 γίνεται μέλος του ΚΚΕ και εντάσσεται στην Κομματική Οργάνωση της Αλεξανδρούπολης. Εκλέγεται μέλος της Επιτροπής Πόλης της Αλεξανδρούπολης και το 1979 γραμματέας της. Το 1980 εκλέγεται στη Νομαρχιακή Επιτροπή Εβρου του ΚΚΕ και μέλος στο γραφείο της Νομαρχιακής Επιτροπής. Το 1982 εκλέγεται γραμματέας της Αχτιδικής Επιτροπής Αλεξανδρούπολης και στη συνέχεια γραμματέας της Νομαρχιακής Επιτροπής Εβρου. Είχε ουσιαστική συμβολή στην ανάπτυξη των εργατικών και λαϊκών αγώνων στο Νομό Εβρου, στην ανάπτυξη του Κόμματος και της ΚΝΕ.

Από το Φλεβάρη του 1990 ήταν μέλος της Επιτροπής Περιοχής Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης και πρωτοστάτησε στην ανασύνταξη του Κόμματος μετά την κρίση 1989-1991, ως γραμματέας της Επιτροπής Περιοχής Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης. Εκλέχτηκε μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ στο 13ο Συνέδριο και επανεκλέχθηκε στα Συνέδρια 14ο, 15ο, 16ο, 17ο και 18ο. Μέχρι σήμερα ήταν μέλος της Επιτροπής Περιοχής Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης.

Την περίοδο της κρίσης 1989 - 1991 έδωσε τη μάχη ενάντια στη διάλυση του ΚΚΕ που προωθούσε η οπορτουνιστική ομάδα που πήγε στο Συνασπισμό. Τίμησε μέχρι την τελευταία μέρα της ζωής του την ιδιότητα του μέλους και στελέχους του ΚΚΕ, παραμένοντας πιστός στις αρχές και τα ιδανικά του, στην πάλη για το σοσιαλισμό - κομμουνισμό. Η Κεντρική Επιτροπή εκφράζει τα συλλυπητήριά της στη σύζυγό του Θεανώ, στα παιδιά του Αποστόλη και Δημήτρη, στους οικείους του. Η κηδεία του θα γίνει την Παρασκευή 9/8/13 και ώρα 11 το πρωί, στα Νέα Νεκροταφεία Αλεξανδρούπολης και θα είναι πολιτική».

Ορθιος και αταλάντευτος

Σε κοινή τους ανακοίνωση η ΕΠ Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης και η ΤΟ Εβρου του ΚΚΕ τονίζουν, μεταξύ άλλων, για τον Δ. Κρεωνά: «Τον διέκρινε η αδιάλλακτη στάση του απέναντι στους ταξικούς αντίπαλους του Κόμματος και τους οπορτουνιστές. Τον διέκρινε η βαθιά πίστη του στην επικαιρότητα και αναγκαιότητα του Σοσιαλισμού, η αγωνία για την προώθηση της υπόθεσης της Εργατικής Τάξης, η καθημερινή πάλη και καθοδηγητική βοήθεια στην υπεράσπιση της πολιτικής του Κόμματος και των αρχών λειτουργίας του. Ορθιος και αταλάντευτος στους αγώνες μέχρι την τελευταία στιγμή της ζωής του αφήνει μεγάλη παρακαταθήκη και παράδειγμα συνέχειας σε όλους τους συντρόφους του».

  • Επιθυμία της οικογένειάς του είναι αντί για στεφάνια να δοθεί οικονομική ενίσχυση στο Κόμμα.
Δραστηριότητες ΚΟ του ΚΚΕ

-- Η ΚΟΒ Μώλου - Καμένων Βούρλων - Αγ. Κωνσταντίνου του ΚΚΕ πραγματοποιεί ανοιχτή εκδήλωση σήμερα Παρασκευή, στις 8 μ.μ. στο Κλειστό Γυμναστήριο Καμένων Βούρλων με θέμα: «Οικονομική κρίση, Ιαματικές πηγές και η θέση του ΚΚΕ». Την παρουσίαση θα κάνει ο Τ. Χρονάς, στέλεχος του ΚΚΕ.

-- Η ΤΕ Γρεβενών του ΚΚΕ διοργανώνει πολιτική εκδήλωση με θέμα «Το παιδομάζωμα και ποιοι φοβούνται την αλήθεια», την Κυριακή 11/8, στις 9 μ.μ., στην πλατεία του χωριού Ζιάκα. Θα μιλήσει η Παναγιώτα Ντάγκα, μέλος της ΕΠ Δυτικής Μακεδονίας του ΚΚΕ. Η εκδήλωση θα περιλαμβάνει προβολή DVD και βιβλιοπαρουσίαση της έκδοσης της «Σύγχρονης Εποχής» «Το παιδομάζωμα και ποιοι φοβούνται την αλήθεια» του Δημήτρη Σέρβου, καθώς πολλά παιδιά από την περιοχή που κινδύνευαν από τον πόλεμο, το ανελέητο κυνηγητό των «μπουραντάδων» και τα «αναμορφωτήρια» της Φρειδερίκης βρήκαν φιλόξενη αγκαλιά στις σοσιαλιστικές χώρες.

-- Οι ΚΟ Αχαΐας του ΚΚΕ διοργανώνουν στα Σουδενά (Ανω Λουσούς) Καλαβρύτων, την Κυριακή 11/8, στις 11 π.μ., εκδήλωση τιμής και μνήμης για τους ηρωικούς μαχητές του ΕΑΜ/ΕΛΑΣ και του ΔΣΕ και τους εκτελεσμένους κομμουνιστές, που έπεσαν στον αγώνα για την απελευθέρωση της πατρίδας από τους ναζί κατακτητές και ενάντια στην ντόπια και ξένη αστική τάξη.

-- Η ΚΟΒ Καρλοβάσου της ΤΕ Σάμου του ΚΚΕ διοργανώνει την Κυριακή 11/8, στις 11 το πρωί, εκδήλωση μνήμης και τιμής για τους μαχητές του Δημοκρατικού Στρατού Σάμου (ΔΣΣ). Η εκδήλωση θα γίνει όπως κάθε χρόνο στο κοινοτάφιο του ΔΣΣ στην είσοδο του χωριού Λέκκα, εκεί όπου δολοφονήθηκαν άγρια και ρίχτηκαν σε ασβεστοκάμινο τρεις ηρωικοί αντάρτες από το ίδιο χωριό. Το κοινοτάφιο έχει στηθεί από την Κομματική Οργάνωση της περιοχής σε κτήμα που παραχώρησε φίλος του ΚΚΕ γι' αυτόν το σκοπό και φιλοξενεί τα οστά μαχητών του ΔΣΣ απ' όλη τη Σάμο.

-- Οι ΤΕ Αρκαδίας και Λακωνίας του ΚΚΕ διοργανώνουν εκδήλωση τιμής και μνήμης για την προσφορά των κατοίκων του Αγίου Βασιλείου και της ευρύτερης περιοχής στην αντίσταση και στο ΔΣΕ την Κυριακή 18/8, στις 11.30 π.μ., στο Ηρώο του χωριού Αγ. Βασιλείου.

-- Η ΤΕ Αρκαδίας του ΚΚΕ διοργανώνει εκδήλωση τιμής των μαχητών της 3ηςΜεραρχίας του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας (ΔΣΕ) στην Πελοπόννησο, με αποκαλυπτήρια μνημείου στον τόπο που έπεσε ο ταγματάρχης της και διοικητής του αρχηγείου Μαινάλου Δημήτρης Γιαννακούρας (Πέρδικας), το Σάββατο 24/8, στο Μαίναλο, πάνω από τα Λυκόχια. Στις 5 μ.μ. στο αλώνι του Πέρδικα. Στις 6 μ.μ. στα αποκαλυπτήρια του μνημείου, στον τόπο που έπεσε ο Πέρδικας. Στις 8 μ.μ. στα Λυκόχια στο λαϊκό αντάρτικο γλέντι.

-- Η ΚΟΒ Αγιάσου του ΚΚΕ διοργανώνει την Κυριακή 25/8, και ώρα 11 π.μ., στην αγροτική περιοχή «Μεγάλη Λίμνη» (στην επαρχιακή οδό Μυτιλήνης - Πολιχνίτου), πολιτική εκδήλωση στη μνήμη των μαχητών του Δημοκρατικού Στρατού Λέσβου Γιάννη Σπλιαδή, από την Αγιάσο, και Γιώργου Σαμίου, από το Κεράμι Καλλονής, που σκοτώθηκαν στη μάχη που έγινε εκεί στις 23 Γενάρη 1948.

ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ
Εκδηλώσεις για το Μπλόκο της Κοκκινιάς

Το Σάββατο 17 και την Κυριακή 25 Αυγούστου

Εκδηλώσεις τιμής και μνήμης για τους εκτελεσθέντες στο Μπλόκο της Κοκκινιάς το 1944 διοργανώνει το Σάββατο 17 Αυγούστου και την Κυριακή 25 Αυγούστου, το Παράρτημα Κοκκινιάς ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ.

  • Το Σάββατο 17/8, με αφετηρία την πλατεία Αγίου Νικολάου στις 6 μ.μ. και έπειτα από κατάθεση στεφανιών σε διάφορα σημεία της πόλης, συνδεδεμένα με τον αγώνα κατά των Γερμανών κατακτητών, στις 8.15 μ.μ. θα γίνει η κατάθεση στεφανιών στο χώρο της Μάνδρας, όπου θα μιλήσει εκπρόσωπος του Παραρτήματος Κοκκινιάς της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ. Στις 8.45 μ.μ. θα αρχίσει η εκδήλωση στο χώρο της Μάνδρας που συνδιοργανώνουν η ΚΟ Κοκκινιάς - Κορυδαλλού - Ρέντη του ΚΚΕ και η Διοικούσα Επιτροπή Κοκκινιάς της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ, με ομιλητή από την τοπική ΟΒ της ΚΝΕ. Η εκδήλωση θα ολοκληρωθεί με συναυλία.
  • Την Κυριακή 25/8, η κεντρική εκδήλωση θα γίνει στις 10 π.μ. στην πλατεία 17ης Αυγούστου 1944. Αμέσως μετά τις ομιλίες και την κατάθεση στεφανιών, θα γίνει πορεία στο χώρο του κοινοτάφιου του Γ' Νεκροταφείου, όπου θα χαιρετίσει εκπρόσωπος της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ, θα κατατεθεί στεφάνι και θα αναγνωστεί προσκλητήριο των νεκρών.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ