ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 10 Αυγούστου 2013 - 1η έκδοση
Σελ. /24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΑΠΟ ΤΟ ΣΕΙΣΜΟ ΤΩΝ 5,1 ΡΙΧΤΕΡ ΣΤΗΝ ΑΜΦΙΚΛΕΙΑ
Ακατάλληλα να κατοικηθούν δεκάδες σπίτια

Νέοι ισχυροί μετασεισμοί χτες το μεσημέρι 4,9 και 4,7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ

Eurokinissi

Πολλά είναι τα σπίτια που χαρακτηρίζονται ακατάλληλα να κατοικηθούν σε χωριά της Φθιώτιδας, όπως προκύπτει μετά το σεισμό των 5,1 Ρίχτερ την περασμένη Τετάρτη, στην Αμφίκλεια. Πιο συγκεκριμένα, περισσότερα από 60 σπίτια χαρακτηρίστηκαν, μέσα σε μία μέρα, ως «κόκκινα» από τα συνεργεία των μηχανικών της Υπηρεσίας Αποκατάστασης Σεισμοπλήκτων, που έκαναν τις πρώτες αυτοψίες σε χωριά της Φθιώτιδας. Ηδη, έχει ζητηθεί ενίσχυση από μηχανικούς του ΤΕΕ Ανατολικής Στερεάς για να συγκροτήσουν περισσότερα συνεργεία ελέγχου.

Στο μεταξύ, χτες στις 2.49 το μεσημέρι σημειώθηκε σεισμική δόνηση 4,9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ και στις 4.10 το απόγευμα έγινε σεισμός 4,7 Ρίχτερ, με το ίδιο επίκεντρο με αυτό του σεισμού της Τετάρτης. Ο σεισμός εντοπίζεται 26 χιλιόμετρα δυτικά βορειοδυτικά της Αταλάντης, ενώ το εστιακό βάθος υπολογίζεται στα 10 χιλιόμετρα. Οι δονήσεις έγιναν ιδιαίτερα αισθητές και στην Αθήνα.

Προχτές Πέμπτη, οι μηχανικοί έκαναν αυτοψίες και στο Ρεγγίνι των Καμένων Βούρλων. Από τα 50 σπίτια στα οποία κλήθηκαν να κάνουν ελέγχους, τα 42, μεταξύ των οποίων και πολλές νέες οικοδομές, χαρακτηρίστηκαν «κόκκινα». Στο χωριό Δρυμαία το ίδιο απελπιστικά είναι τα ευρήματα. Οπως δήλωσε ο πρόεδρος του ΤΕΕ Ανατολικής Στερεάς: «Με βάση τα συγκεκριμένα στοιχεία, το 68% των οικοδομών που έχουν ελεγχθεί από τους μηχανικούς την πρώτη μέρα έχουν χαρακτηριστεί "κόκκινα" δηλαδή υποδεικνύεται στους ιδιοκτήτες τους ότι δεν θα πρέπει να μείνουν στα κτίσματα αυτά καθώς κρίνονται επικίνδυνα».

Τα συνεργεία των μηχανικών συνεχίζουν τους ελέγχους. Οι αυτοψίες θα συνεχιστούν και σε άλλα χωριά και στη συνέχεια θα ξεκινήσει η διαδικασία έκδοσης Κοινής Υπουργικής Απόφασης στην οποία θα προσδιορίζονται οι σεισμόπληκτες περιοχές, όπως επίσης και τα μέτρα για τους σεισμόπληκτους.

Δεκάδες οικογένειες στα χωριά που επλήγησαν περνούν τη νύχτα στην ύπαιθρο υπό το φόβο νέου σεισμού... Μεγάλες αυλές σπιτιών, προαύλια σχολείων και εκκλησιών αλλά και πλατείες γέμισαν με κρεβάτια. Στα χωριά Δρυμαία και Ρεγγίνι, που έχουν πάθει τις μεγαλύτερες καταστροφές, με παρεμβάσεις των δήμων και της περιφέρειας, αποκαταστάθηκαν οι βασικές τους λειτουργίες στο οδικό δίκτυο, τις τηλεπικοινωνίες και το δίκτυο ύδρευσης.

  • Σεισμός μεγέθους 4,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε στις 7.19 το πρωί της Παρασκευής κοντά στην Πάργα, σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών. Το επίκεντρο του σεισμού είναι περίπου 5 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της Πάργας και το εστιακό του βάθος στα 10 χιλιόμετρα. Η δόνηση έγινε αισθητή σε πολλές περιοχές της Θεσπρωτίας, αλλά και στην Πρέβεζα.
Μεγάλη πυρκαγιά στο Αλιβέρι

Φωτ. αρχείου

Phasma

Φωτ. αρχείου
Αλλη μία μεγάλη πυρκαγιά εκδηλώθηκε χτες το μεσημέρι στην Εύβοια και πιο συγκεκριμένα, στην περιοχή Χώματα Αλιβερίου. Οι φλόγες, έκαναν την εμφάνισή τους νότια και κοντά στο χωριό Βέλος και μέχρι αργά το βράδυ έκαιγαν αγροτοδασική έκταση. Μάλιστα,για αρκετή ώρα έκλεισε λόγω των καπνών ο δρόμος από το Αλιβέρι προς την Κάρυστο ενώ προς στιγμή κινδύνεψαν σπίτια στον οικισμό Αγία Σοφία όταν φλόγες «έγλυψαν» τις αυλές τους.

Από τις 12 το μεσημέρι, όταν και ξέσπασε, έσπευσαν στο μέτωπο 24 πυροσβέστες με 10 οχήματα και μία ομάδα πεζοπόρου τμήματος. Αργότερα, οι δυνάμεις ενισχύθηκαν και έφτασαν τους 35 πυροσβέστες με 15 οχήματα και 16 άτομα πεζοπόρο τμήμα, ενώ όπου χρειαζόταν βοηθούσαν και εθελοντές με υδροφόρες των όμορων δήμων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι αν και η Πυροσβεστική Υπηρεσία ενημέρωνε πως είχαν διατεθεί τέσσερα «Καναντέρ» για να πραγματοποιήσουν από την πρώτη στιγμή ρίψεις νερού από αέρος, πληροφορίες ανέφεραν πως μέχρι αργά το μεσημέρι μόνο ένα συμμετείχε.

Υπενθυμίζεται πως το βράδυ της 19ης Ιούνη, είχε ξεσπάσει άλλη μία μεγάλη πυρκαγιά, λίγα χιλιόμετρα μακριά από το σημείο της χτεσινής πυρκαγιάς και πιο συγκεκριμένα στην περιοχή Κάμπος Αργυρού και ο καπνός της οποίας είχε φτάσει μέχρι και την Αττική. Και αυτή η φωτιά είχε εκδηλωθεί σε μέρα όπου έπνεαν ισχυρότατοι άνεμοι.

Από την άλλη, υπό έλεγχο τέθηκαν χτες, οι πυρκαγιές στο Γεράκι Ηλείας (όπου φέρεται να κατέστρεψε 2.000 στρέμματα), στο Αυλάκι Αττικής, στα Πηγάδια Ερμιονίδας και στα Ρουπάκια Αχαΐας.

Για σήμερα, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας επισημαίνει πως υπάρχει υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς στους Νομούς Αττικής, Κορινθίας, Αργολίδας, Κυκλάδων, Δωδεκανήσου, Εβρου, στις βόρειες Σποράδες και σε νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου.

ΜΙΚΡΕΣ - ΜΙΚΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΠΥΡΚΑΓΙΑ που δεν πρόλαβε να λάβει ανησυχητικές διαστάσεις εκδηλώθηκε χτες το μεσημέρι σε ρετιρέ πολυκατοικίας επί της οδού Σκουφά 38 στο Κολωνάκι. Στο σημείο έσπευσαν πέντε οχήματα με 15 πυροσβέστες, ενώ κλήθηκε και γερανοφόρο για να παράσχει βοήθεια σε τυχόν εγκλωβισμένα άτομα. Τελικά, η φωτιά τέθηκε υπό έλεγχο 20 λεπτά της ώρας αργότερα χωρίς να τραυματιστεί κανείς και χωρίς να σημειωθούν μεγάλες υλικές ζημιές.

ΕΝΑΣ 65χρονος συνελήφθη από την Αστυνομία για παράνομη κατοχή όπλων και πυρομαχικών στο Χολαργό, καθώς σε διαμέρισμα 4ου ορόφου και στην αποθήκη ιδιοκτησίας του, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν, μεταξύ άλλων όπλα και χιλιάδες σφαίρες. Για την ίδια υπόθεση, αναζητείται και ο 67χρονος αδελφός του καθώς παρόμοια αντικείμενα βρέθηκαν στο σπίτι του στα Πετράλωνα. Ειδικότερα, εντοπίστηκαν και κατασχέθηκαν συνολικά 11.055 σφαίρες διαφόρων διαμετρημάτων, 50 άδειοι κάλυκες διαφόρων διαμετρημάτων, επτά γεμιστήρες διαφόρων τύπων όπλων, τρία πιστόλια, δύο περίστροφα, ένα δίκαννο, ένα μαχαίρι - στιλέτο, ένα ξίφος, 34 κροτίδες, δύο φωτοβολίδες, μία στρογγυλή σφραγίδα, δύο μεταλλικά βέλη, δύο ραβδωτές κάννες πιστολιού, δύο λαβές πιστολιών.

ΣΤΗ ΣΥΛΛΗΨΗ μίας 59χρονης Ελληνίδας προχώρησαν αστυνομικοί της Καβάλας καθώς στην κατοχή της βρέθηκαν και κατασχέθηκαν αρχαία αντικείμενα, σφαίρες, βιβλία και φωτογραφίες με αρχαία αντικείμενα, σπαθιά και βέλη. Η 59χρονη συνελήφθη σε χωριό της Καβάλας και συνολικά στην κατοχή της εντοπίστηκαν 553 αρχαία νομίσματα (ελληνικά, ρωμαϊκά, ελληνορωμαϊκά και βυζαντινά), 26 αρχαία χάλκινα και μολύβδινα μικροαντικείμενα, τρεις επιτύμβιες μαρμάρινες πλάκες, ένα τρίπτυχο χριστιανικής εικόνας, εννέα αγγεία (παλαιοχριστιανικών ή βυζαντινών χρόνων), ένας αμφορέας, ένα αρχαίο κύπελλο, ένα τμήμα μαρμάρινης επιτύμβιας στήλης, μία απόληξη επιτύμβιας στήλης, τέσσερα πήλινα ειδώλια, μία πήλινη γυναικεία προτομή, ένα πιστόλι κρότου, εννέα σφαίρες, μία γεμιστήρα, πέντε μαχαίρια, δύο σπάθες, δύο βαλλίστρες, 22 βέλη, ένα περίστροφο εκτόξευσης φωτοβολίδων και έξι φωτοβολίδες, μία συσκευή εκκένωσης ηλεκτρικού ρεύματος, μία συσκευή ανίχνευσης μετάλλων, μία πυξίδα, 337 φωτογραφίες αρχαίων νομισμάτων και βραχωδών περιοχών, 101 φωτοαντίγραφα χαρτών, 31 βιβλία με φωτογραφίες αρχαίων νομισμάτων, 21 χαρτονομίσματα από την πρώην Γιουγκοσλαβία, το ποσό των 1.400 ευρώ, τέσσερα κινητά τηλέφωνα και αρκετές ιδιόχειρες σημειώσεις.

Εκδηλώσεις Αντιστασιακών

-- Ο Σύλλογος των Απανταχού Σαϊδονιτών, σε συνεργασία με τον εκπρόσωπο της Σαϊδόνας στο Δήμο Δ. Μάνης, διοργανώνει, στη Σαϊδόνα Μεσσηνιακής Μάνης, στο χώρο του Μνημείου, την Κυριακή 11 Αυγούστου, ώρα 11 το πρωί, την καθιερωμένη εκδήλωση τιμής και μνήμης για τους πεσόντες αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης και του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας.

-- Το Παράρτημα Χανίων της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ διοργανώνει εκδήλωση τιμής για τους μαχητές του ΕΛΑΣ και τον αγώνα τους ενάντια στους φασίστες Γερμανούς κατακτητές, την Κυριακή 11 Αυγούστου και ώρα 7 το απόγευμα στον Αναβο, στα Φλώρια Σελίνου Χανίων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ