ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 14 Αυγούστου 2013
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ
Ενημερώνει επισκέπτες αρχαιολογικών χώρων για τη διαθεσιμότητα

Ο αρχαιολογικός χώρος της Φαιστού
Ο αρχαιολογικός χώρος της Φαιστού
Ενημερωτικά φυλλάδια στους επισκέπτες για τις δραματικές επιπτώσεις στον Πολιτισμό και τον Αθλητισμό από τις επικείμενες απολύσεις του εξειδικευμένου και έμπειρου προσωπικού θα διανέμουν, σήμερα, στους Αρχαιολογικούς Χώρους της Κρήτης (Κνωσός, Φαιστός, Μουσεία Ηρακλείου, Ρεθύμνου και Χανίων), η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Υπουργείου Πολιτισμού (ΠΟΕ-ΥΠΠΟ) μαζί με κλιμάκια συνδικαλιστών από τα πρωτοβάθμια σωματεία μέλη της (Πανελλήνια Ενωση Συντηρητών Αρχαιοτήτων, Πανελλήνιος Σύλλογος Εργατοτεχνιτών, Πανελλήνια Ενωση Φυλάξεως Αρχαιοτήτων).

Θυμίζουμε ότι η κυβέρνηση προωθεί τη «διαθεσιμότητα» 500 εργαζομένων στο υπουργείο Πολιτισμού έως το Σεπτέμβρη (σ.σ. θα οδηγήσει μεγάλο μέρος από αυτούς στην απόλυση), ενώ σύμφωνα με πληροφορίες ετοιμάζονται στη συνέχεια για άλλες 200. Κι αυτό την ώρα που τα διαχρονικά και μεγάλα προβλήματα στο ΥΠΠΟ είναι η υποστελέχωση και η υποχρηματοδότηση! Σε αναλυτικό υπόμνημα προς την πολιτική ηγεσία του ΥΠΠΟ για τις «διαθεσιμότητες» και το νέο οργανόγραμμα του υπουργείου, ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων σημειώνει χαρακτηριστικά: «Το προσωπικό που υπηρετεί σήμερα στον τομέα Πολιτισμού του ΥΠΠΟ ούτε καν προσεγγίζει τις 7.000: 6.672 εργαζόμενοι όλων των ειδικοτήτων για 210 Μουσεία και Συλλογές προϊστορικών, κλασικών και βυζαντινών αρχαιοτήτων, 250 οργανωμένους αρχαιολογικούς χώρους, 19.000 κηρυγμένους αρχαιολογικούς χώρους και ιστορικά μνημεία, εκατοντάδες εν εξελίξει ανασκαφές στο πλαίσιο κατασκευής δημόσιων και ιδιωτικών τεχνικών έργων, καθώς και περισσότερα από 400 έργα ΕΣΠΑ σε εξέλιξη σε όλη τη χώρα!».

Η Ομοσπονδία των εργαζομένων στο ΥΠΠΟ (ΠΟΕ-ΥΠΠΟ) κάνει επίσης λόγο για «διάλυση» του υπουργείου «καθώς ήδη υπήρχαν 2.000 κενές θέσεις από το 2011, ενώ είναι γνωστό πως από την ίδια χρονιά μέχρι σήμερα πάνω από 1.000 συνάδελφοι έχουν αποχωρήσει λόγω συνταξιοδότησης». Μάλιστα, «μόνο οι συνταξιοδοτήσεις το 2014 εκτιμώνται ότι θα υπερβούν τον αριθμό των 500 συναδέλφων». Επιπλέον, στις 500 επερχόμενες απολύσεις «πρέπει να προσθέσουμε και άλλους 400 συναδέλφους που εργάζονται με ασφαλιστικά μέτρα και οδηγούνται στον Καιάδα (...)».

Μετά τη διαμαρτυρία τους στην Επίδαυρο οι εργαζόμενοι συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους και στην Κρήτη, διανέμοντας φυλλάδια (στα ελληνικά και τα αγγλικά), όπου τονίζεται ότι οι 6.672 υπάλληλοι όλων των ειδικοτήτων «ποτέ δεν υπήρξαν υψηλόμισθοι, ούτε υπεράριθμοι» και ότι αν μειωθούν με τις επικείμενες απολύσεις, τότε δεν θα επαρκούν για τη λειτουργία τους.

«Εμείς, όμως, οι εργαζόμενοι θέλουμε τα μνημεία, τα μουσεία μας και τα αθλητικά στάδια ανοιχτά για ολόκληρη την ανθρωπότητα. Εμείς πιστεύουμε ότι τα μνημεία έχουν φωνή και λένε: Σταματήστε εδώ και τώρα τις απολύσεις», καταλήγουν οι εργαζόμενοι του υπουργείου.

Παραδοσιακό μουσικό αφιέρωμα

Αύριο, στο πλαίσιο του 42ου Φεστιβάλ Ολύμπου, θα πραγματοποιηθεί στις 9 μ.μ., στο Βυζαντινό Ναό Παναγία, Κονταριώτισσα, παραδοσιακό μουσικό αφιέρωμα, με ελεύθερη είσοδο. Το δημοτικό τραγούδι και η παραδοσιακή μουσική αποτελούν την ιδιαίτερη έκφραση της ψυχής του ελληνικού λαού και κατέχουν ξεχωριστή θέση στη νεοελληνική λογοτεχνία. Αντικατοπτρίζουν κάθε στιγμή της ζωής του Εθνους, τα ήθη και τα έθιμα, την ιστορία και την παράδοση, τα συναισθήματα, τη σκέψη και τη διανόηση με πιστότητα και φραστική δύναμη. Αξιοσημείωτος είναι ο θαυμασμός που προκαλεί το δημοτικό τραγούδι, ιδιαίτερα για την πηγαία του έκφραση, το λιτό και πυκνό στίχο, τα ολοκληρωμένα νοήματα. Δημιουργός του δημοτικού τραγουδιού ο ίδιος ο λαός, ο άνθρωπος που ζει και δημιουργεί, αγωνίζεται, υποφέρει, γλεντά. Το δημοτικό τραγούδι και η παραδοσιακή μουσική μεταφέρονται από τόπο σε τόπο, από περιοχή σε περιοχή και ριζώνουν, όπου υπάρχει πρόσφορο έδαφος. Ενα από αυτά τα πρόσφορα εδάφη είναι και η Μακεδονία. Το παραδοσιακό τμήμα της δημοτικής χορωδίας Λιτοχώρου «Ιωάννης Σακελλαρίδης» αποδίδει σε έναν διάλογο μουσικής και ποίησης το δημοτικό τραγούδι και τα παραδοσιακά ακούσματα της Μακεδονίας.

Επιμέλεια κειμένων και τραγουδιών, Διεύθυνση χορωδίας και ορχήστρας: Μαρίκα Φωτοπούλου. Μουσικοί: Παναγιώτης Μπόρας - Δημοκράτης Τζιρίτης κλαρίνο, Δημήτρης Κατσίβελος τρομπέτα, Γιάννης Πούλιος βιολί, Νίκος Σιδηρόπουλος λαούτο, Γιάννης Γκραίκος κρουστά. Συμμετέχουν μαθητές από την τάξη κιθάρας του μουσικολόγου Μπελογιάννη Γιώργου και από την τάξη Βιολιού της Φωτοπούλου Μαρίκας: Μαυρίδης Κωνσταντίνος - κιθάρα, Ελένη Καρλέτσα - κιθάρα, Νεκταρία Πούλιου - κιθάρα, Δημήτριος Πιτσιλής - βιολί, Λυδία Φαργκάνη - βιολί, Ευθυμίου Ιωάννα - βιολί και Μαρία Αικατερίνη - βιολί.

Αφιέρωμα στον Βέρντι

Omega/Danilo Recalcati

Η Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης (ΚΟΘ) τιμά την επέτειο των 200 χρόνων από τη γέννηση του Τζουζέπε Βέρντι (1813-1901) με μια συναυλία - αφιέρωμα στο σπουδαίο οπερατικό του έργο, που παραμένει αγαπητό στο κοινό, στις 16 Αυγούστου, στο Αρχαίο Θέατρο Φιλίππων (9 μ.μ.) και στις 17 Αυγούστου (9.30 μ.μ.), στο Λόφο Σάνης.

Με την Ορχήστρα συμπράττουν δύο λυρικοί καλλιτέχνες διεθνούς φήμης, η σοπράνο Δήμητρα Θεοδοσίου και ο μπάσος Δημήτρης Καβράκος, υπό τη διεύθυνση του καλλιτεχνικού διευθυντή της Αλέξανδρου Μυράτ, παρουσιάζοντας γνωστές άριες, εισαγωγές και άλλα ορχηστρικά μέρη από δημοφιλείς όπερες του Ιταλού μουσουργού, όπως «Η δύναμη του πεπρωμένου», «Αΐντα», «Οθέλος», «Δον Κάρλος» κ.ά. Η εκδήλωση αποτελεί συνεργασία του 14ου Διεθνούς Φεστιβάλ «Γιάννη Α. Παπαϊωάννου» και του 56ου Διεθνούς Φεστιβάλ Φιλίππων - Θάσου.

Το ελληνικό σινεμά στο Τορόντο

Το 38ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Τορόντο, τιμά φέτος το ελληνικό σινεμά και υποδέχεται την Αθήνα ως τιμώμενη πόλη στην καθιερωμένη ενότητα «City to City». Συνολικά δέκα ελληνικές ταινίες θα προβληθούν στο Τορόντο (5 - 15 Σεπτέμβρη) σε μια συνεργασία του Διεθνούς Φεστιβάλ του Τορόντο, του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης και του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου.

Οι δέκα ελληνικές ταινίες που θα προβληθούν στο 38ο Φεστιβάλ Τορόντο είναι οι εξής: September της Πέννυς Παναγιωτοπούλου. Wasted Youth των Αργύρη Παπαδημητρόπουλου και Γιάν Φόγκελ. J.A.C.E. του Μενέλαου Καραμαγγιώλη. Wild Duck του Γιάννη Σακαρίδη. Miss Violence του Αλέξανδρου Αβρανά. Η αιώνια επιστροφή του Αντώνη Παρασκευά της Ελίνας Ψύκου. Στο λύκο των Χριστίνας Κουτσοσπύρου και Αριάν Χιουζ. Να κάθεσαι και να κοιτάς του Γιώργου Σερβετά. Αδικος Κόσμος του Φίλιππου Τσίτου. H κόρη του Θάνου Αναστόπουλου.

ΣΕ ΗΛΙΚΙΑ 70 ετών πέθανε ο σκηνοθέτης Γιώργος Κατακουζηνός, γνωστός κυρίως από την μεγάλη επιτυχία του στον κινηματογράφο με τον «Αγγελο» (1982), μια ταινία εμπνευσμένη από αληθινά γεγονότα. Ο Γ. Κατακουζηνός γεννήθηκε το 1943 στην Αλεξάνδρεια και μετά τις κινηματογραφικές σπουδές του στην Αθήνα και το Παρίσι εργάστηκε ως βοηθός σκηνοθέτη σε αρκετές ταινίες πριν υπογράψει την πρώτη δημιουργία του («Διωγμός», «Τα 201 καναρίνια», «Το μπλόκο» κ.ά.) Υπήρξε επίσης σκηνοθέτης ντοκιμαντέρ στην τηλεόραση. Η κηδεία του θα γίνει, σήμερα, από το Α' Νεκροταφείο, στις 11.30.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ