ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 18 Αυγούστου 2013
Σελ. /24
ΝΕΟΛΑΙΑ
Μεγάλο νεανικό πολιτικό - πολιτιστικό γεγονός

Στις 19, 20 και 21 Σεπτέμβρη κορυφώνεται το Φεστιβάλ στην Αθήνα

Με σύνθημα «Αλλαξε τον κόσμο, το έχει ανάγκη» και με τον μοναδικό πλούτο των εκδηλώσεών του, που δίκαια το έχουν αναγάγει στο μεγαλύτερο πολιτικό - πολιτιστικό θεσμό της νεολαίας, το Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή» διανύοντας τον 39ο χρόνο του οδεύει προς την κορύφωσή του. Περνάει με τις επιτυχημένες εκδηλώσεις του από μικρές πόλεις, χωριά και νησιά, ενώ ετοιμάζονται οι κεντρικές εκδηλώσεις του σε μεγάλες πόλεις και πρωτεύουσες νομών.

Ολη αυτή η καλοκαιρινή πορεία του θα κορυφωθεί στις 19, 20 και 21 Σεπτέμβρη στην Αθήνα, στο τριήμερο Φεστιβάλ που θα γίνει και φέτος στο Πάρκο Περιβαλλοντικής Ευαισθητοποίησης «Αντώνης Τρίτσης», στο Ιλιον.

Το Σάββατο 21 Σεπτέμβρη θα μιλήσει στο Φεστιβάλ ο Δημήτρης Κουτσούμπας, ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και θα χαιρετίσει ο Θοδωρής Χιώνης, Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ.

Μια βδομάδα νωρίτερα, στις 12, 13 και 14 Σεπτέμβρη, θα γίνει το Φεστιβάλ της Θεσσαλονίκης, στο χώρο του πρώην στρατοπέδου «Παύλου Μελά».

Κόκκινη νεανική πολιτεία

Ολες οι γνώριμες γωνιές του Φεστιβάλ για νέους κάθε ηλικίας θα ζωντανέψουν και φέτος στην Αθήνα, με το ιδιαίτερο δικό τους πρόγραμμα και τις δραστηριότητές τους.

Φέτος, σ' όλη τη διάρκεια του τριημέρου θα λειτουργεί έκθεση με θέμα «Αλήθειες και Ψέματα για το Σοσιαλισμό», βασισμένη στο υλικό από την ομώνυμη έκδοση του Κεντρικού Συμβουλίου της ΚΝΕ, με τις τρεις μπροσούρες εκ των οποίων η τελευταία κυκλοφόρησε στις αρχές του καλοκαιριού.


Ακόμα, θα λειτουργήσουν και φέτος εργαστήρια κρουστών, κατασκευής κούκλας και ομαδική εικαστική δράση.

Αναβαθμισμένη θα είναι σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια η λειτουργία του «Στεκιού των νέων εργαζομένων - νέων άνεργων» με πλούσια, πολύμορφη δραστηριότητα που αγκαλιάζει το σύνολο της ζωής των νέων εργατών και εργατριών, των μισοαπασχολούμενων, των νέων από τις σχολές μαθητείας και κατάρτισης. Ξεχωριστή θα είναι η παρουσία μουσικών συγκροτημάτων από σχολές κατάρτισης και μαθητείας, από χώρους δουλειάς, κλάδους, εργατογειτονιές, που θα παίξουν στο χώρο των νέων εργαζομένων/ανέργων. Στο «Στέκι» θα λειτουργεί και χώρος για τη συγκέντρωση τροφίμων, ρουχισμού τα οποία θα διατεθούν σε εργαζόμενους που βρίσκονται σε κινητοποιήσεις, που είναι μήνες απλήρωτοι, σε επιτροπές ανέργων.

Ακόμα, μετά την περσινή του επιτυχία θα λειτουργήσει και φέτος το Μαθητικό Στέκι με συναυλίες μαθητικών συγκροτημάτων από πολλές περιοχές της Αθήνας (Αγία Βαρβάρα, Αιγάλεω, Χαϊδάρι, Περιστέρι, Ιλιον, Γκράβα, Βύρωνα, Καισαριανή, Παγκράτι, Ν. Σμύρνη, Ν. Ηράκλειο), αλλά και άλλες δράσεις. Για παράδειγμα, στο πρόγραμμα της Παρασκευής που θα είναι αφιερωμένο στην πάλη ενάντια στο φασισμό προβλέπεται να γίνει συζήτηση μέσω Skype με Ελληνες μαθητές μετανάστες στη Γερμανία για τη μετανάστευση και το ρατσισμό, ανταλλάσσουμε πείρα για τη δράση και την αντιμετώπιση φασιστικών οργανώσεων και ομάδων. Ενώ την Πέμπτη, που θα είναι «Μέρα λαϊκής αλληλεγγύης» για το 39ο Φεστιβάλ, στο Μαθητικό στέκι θα γίνονται εγγραφές σε ενισχυτικά μαθήματα ταξικής αλληλεγγύης και θα συγκεντρώνονται σχολικά είδη για τα παιδιά οικογενειών που έχουν ανάγκη. Ολο το τριήμερο θα λειτουργεί χώρος graffiti και εργαστήρι stencil για τους μαθητές, θα υπάρχει χώρος με πινγκ πονγκ, επιτραπέζια και άλλα παιχνίδια και θα πραγματοποιούνται βιντεοπροβολές.

Από το Φεστιβάλ δε θα λείπει η γνωστή Διεθνούπολη, όπου αντιπροσωπείες ξένων νεολαιίστικων κομμουνιστικών και αντιιμπεριαλιστικών Οργανώσεων θα έχουν τα δικά τους περίπτερα. Εκεί θα διοργανωθεί φέτος συζήτηση για τις ευρωεκλογές και άλλες εκδηλώσεις, ενώ θα λειτουργεί και Κουβανέζικο μπαρ με δροσιστικά παραδοσιακά κοκτέιλ.

Για δεύτερη χρονιά φέτος θα διεξαχθεί, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ, Αθλητικό Camp, που θα διαρκέσει από τις 14 έως τις 21 Σεπτέμβρη στο Πάρκο «Αντ. Τρίτσης», στο Ιλιον. Το Αθλητικό Camp θα περιλαμβάνει σεμινάρια και συζητήσεις για νέους και γονείς, με θέμα τη φυσική αγωγή και τον αθλητισμό, προγράμματα γνωριμίας με αθλήματα, τουρνουά μπάσκετ «3 on 3», σκακιστικούς αγώνες, ποδηλατικό γύρο του πάρκου για παιδιά, καθώς και τον καθιερωμένο αγώνα δρόμου ενάντια σε όλα τα ναρκωτικά, που θα πραγματοποιηθεί για τέταρτη συνεχή χρονιά. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να δηλώνουν συμμετοχή από τώρα στα mail: kne@kne.gr και mail@odigitis.gr και στο τηλέφωνο: 6987.706.814.

Τα δικά του ραντεβού για το Φεστιβάλ μπορούν να κλείνουν και οι λιλιπούτειοι φίλοι της ΚΝΕ, που όπως πάντα θα έχουν το δικό τους χώρο, τον Παιδότοπο που φέτος θα έχει θέμα: «Ολος ο κόσμος μια γειτονιά». Σκοπός του είναι να περάσει το μήνυμα πως όλα τα παιδιά, ανεξάρτητα από το χρώμα και τη χώρα καταγωγής τους, έχουν τις ίδιες ανάγκες. Να μην επιτρέψει στα παιδιά να μολυνθούν με ρατσιστικές και φασιστικές αντιλήψεις και ιδέες. Τα πιτσιρίκια θα έχουν την ευκαιρία μέσα σε τρεις μέρες να παρακολουθήσουν μεταξύ άλλων παραστάσεις θεάτρου, κουκλοθεάτρου και καραγκιόζη, ενώ από τις 6 το απόγευμα θα λειτουργούν εργαστήρια, παιχνίδια και κατασκευές και δραστηριότητες ειδικά για παιδιά των πρώτων τάξεων του Δημοτικού. Επίσης, στον παιδότοπο θα συλλέγονται ρούχα και παιχνίδια για τα παιδιά οικογενειών που έχουν ανάγκη.


Το πρόγραμμα της Αθήνας
Πέμπτη, 19 Σεπτέμβρη

ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΚΗΝΗ

21.30 «Γενιές σημαδεμένες», ροκ όπερα σε κείμενα του Μπ. Μπρεχτ. Συνθέτης: Τάσος Γκρους. Συμμετέχουν: Καλλιόπη Βέττα, Kollektiva, «Anthis's Children Choir» και Μαρία Παπαγιαννάκη - Κόμη.

23.00 Συναυλία με τους Νίκο Πορτοκάλογλου - Φίλιππο Πλιάτσικα.

ΛΑΪΚΗ ΣΚΗΝΗ

21.00 Ελένη και Σουζάνα Βουγιουκλή.

21.45 Τραγούδια και χοροί από την Κάτω Ιταλία με τους Encardia.

23.00 Κρητικό γλέντι με τον Βασίλη Σκουλά.

ΜΑΘΗΤΙΚΟ ΣΤΕΚΙ

20.30 Συναυλία με μαθητικά συγκροτήματα.

22.30 Συναυλία με τους «Υπόγεια Ρεύματα» - Θάνο Ανεστόπουλο.

ΣΤΕΚΙ ΝΕΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ - ΝΕΩΝ ΑΝΕΡΓΩΝ

19.00 Εκδήλωση - συζήτηση με θέμα «Για τη σοσιαλιστική κοινωνία, που καταργεί τη μισθωτή σκλαβιά και την ανεργία, αξίζει να παλέψουμε».

20.30 Συναυλία από το συγκρότημα «Modifica» (από την ΕΠΑΣ Περάματος).

21.30 Συγκρότημα Νέων Υγειονομικών της ΚΝΕ.

ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΣΚΗΝΗ

19.30 «Μνήμες Μακρονήσου», από το μουσικό σύνολο «Ρωμιοσύνη», σε συνεργασία με την ΠΕΚΑΜ.

ΠΑΙΔΟΤΟΠΟΣ

19.30 Αφήγηση παραμυθιού.

20:30 «Λιχουδοχώρα», θεατρική παράσταση από την ομάδα της ΚΝΕ (για παιδιά 5 - 10 χρόνων).

21:30 Παράσταση καραγκιόζη από τον Θ. Λιούνη.

Παρασκευή, 20 Σεπτέμβρη

ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΚΗΝΗ

21.00 «Τέκνο της ανάγκης και της οργής», μουσικοθεατρική παράσταση αφιερωμένη στα 45 χρόνια της ΚΝΕ.

22.15 Μάρθα Φριτζήλα - «The Kubara Project».

23.30 Συναυλία με τους Λ. Μαχαιρίτσα - Μπ. Στόκα - Δ. Σταρόβα.

ΛΑΪΚΗ ΣΚΗΝΗ

19.30 Συζήτηση «Από τον πόλεμο των εκμεταλλευτών στην κατάργηση της εκμετάλλευσης».

21.30 Αφιέρωμα στην «Κυρά - Θάλασσα» του δημοτικού μας τραγουδιού, Δόμνα Σαμίου.

23.30 Λαϊκό Γλέντι με τους Βαγγέλη Κορακάκη - Γεράσιμο Ανδρεάτο.

ΜΑΘΗΤΙΚΟ ΣΤΕΚΙ

20.00 «Το φασισμό βαθιά κατάλαβε τον!», εκδήλωση και μεγάλη αντιφασιστική συναυλία.

22.30 Συναυλία με τους Φ. Ανδρικόπουλο - Δ. Καρρά - «Αντίπερα Οχθη».

23.30 Συναυλία με τους Πάνο Μουζουράκη και «Big Band Project».

ΣΤΕΚΙ ΝΕΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ - ΝΕΩΝ ΑΝΕΡΓΩΝ

19.00 Μουσικοθεατρική παράσταση «Ενα και ένα κάνουν δυο...», από την Τομεακή Οργάνωση Καλλιτεχνών της ΚΝΕ.

20.45 Συναυλία από το συγκρότημα «Κυνηγοί Ονείρων».

21.30 Κρητικό γλέντι με τους Ν. Δελέγκο, Κ. Φόβο, Κ. Γαλλιό, Σ. Κουτουζό.

ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΣΚΗΝΗ

19.30 «Ο τροχός της Ιστορίας», επιθεώρηση από τη θεατρική ομάδα της ΚΝΕ. Σκηνοθεσία: Γιώργος Αντωνακάκης.

ΠΑΙΔΟΤΟΠΟΣ

19.30 «Ο χαμένος θησαυρός», διαδραστικό θεατρικό παιχνίδι από ομάδα παιδαγωγών της ΚΝΕ (για παιδιά 2 - 6 ετών)

20.30 «Μια γιορτή στου Νουριάν», θεατρική παράσταση του Φ. Λούντβιγκ, σε σκηνοθεσία Π. Δεντάκη και Β. Κουκαλάνι (για ηλικίες 6 χρόνων και άνω).

Σάββατο, 21 Σεπτέμβρη

ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΚΗΝΗ

20.30 Χαιρετισμός του Γραμματέα του ΚΣ της ΚΝΕ, Θοδωρή Χιώνη.

20.45 Ομιλία από τον ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα.

21.30 «Για το αδύνατο ικανοί», αφιέρωμα στον Αλκη Αλκαίο. Ενορχήστρωση: Θύμιος Παπαδόπουλος. Συμμετέχουν οι: Θ. Μικρούτσικος, Μ. Μητσιάς, Ρ. Αντωνοπούλου, Μ. Πασχαλίδης, Χ. Θηβαίος.

23.30 Συναυλία με την Ελένη Βιτάλη.

ΛΑΪΚΗ ΣΚΗΝΗ

21.30 «Τραγούδια και σκοποί της στεριάς και της θάλασσας».

23.30 Λαϊκό γλέντι με τους Δ. Μυστακίδη - Ν. Τατασόπουλο - Μ. Κώττη.

ΜΑΘΗΤΙΚΟ ΣΤΕΚΙ

21.30 Συναυλία με μαθητικά συγκροτήματα.

22.30 Συναυλία με τους ΕΚΜΕΚ.

23.30 Συναυλία με τους Burger Project.

ΣΤΕΚΙ ΝΕΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ - ΝΕΩΝ ΑΝΕΡΓΩΝ

18.30 Συζήτηση με Επιτροπές ανέργων με θέμα «Με τον οργανωμένο αγώνα μας να στείλουμε τα μονοπώλια και την εξουσία τους στην ανεργία».

ΠΑΙΔΟΤΟΠΟΣ

19.30 «Τα τρία γουρουνάκια», θεατρική παράσταση σε σκηνοθεσία Ι. Μπόικο (για παιδιά 2 - 6 χρόνων).

21.30 «Ο Ψαροτρομάρας», παράσταση κουκλοθέατρου με την τεχνική του Μαύρου Θεάτρου από τον κουκλοθίασο ΚΟΥ-ΚΛΟ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ