ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 18 Αυγούστου 2013
Σελ. /24
ΜΝΗΜΕΣ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ
ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΣΑΡΛΗΣ
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΣΑΡΛΗΣ
ΦΩΤΟ 2

Στη μνήμη των συντρόφων ΚΡΕΩΝΑ ΔΗΜΗΤΡΗ, από τον Εβρο, που «έφυγε» πρόσφατα από τη ζωή, και ΤΑΣΟΥ ΖΟΥΡΝΑΤΖΙΔΗ, από την Καβάλα, που συμπληρώθηκαν 2 χρόνια από το θάνατό του, σύντροφοί τους από την Καβάλα προσφέρουν 350 ευρώ στην ΤΟ Καβάλας.

***

ΦΩΤΟ 2

Στη μνήμη των ΣΑΡΛΗ ΔΗΜΗΤΡΗ και ΣΤΟΛΙΔΗ ΔΗΜΗΤΡΗ ο Γιάννης Σαμπάνης προσέφερε στην ΚΟ Νότιας Εύβοιας του ΚΚΕ το ποσό των 300 ευρώ.

***

ΦΩΤΟ 2

Στις 13 Αυγούστου συμπληρώθηκαν 2 χρόνια από τότε που απρόσμενα «έφυγε» ο σύντροφος ΣΥΓΟΥΡΟΣ ΝΙΚΟΣ. Στη μνήμη του, καθώς και στη μνήμη του συντρόφου ΠΑΠΠΑ ΛΟΥΚΑ ο οποίος «έφυγε» και αυτός νωρίς, πριν από ένα χρόνο, προσφέρω 50 ευρώ ως ενίσχυση στο ΚΚΕ.

Καΐλης Νικόλας

***

ΦΩΤΟ

Ο αγωνιστής ΚΩΣΤΑΣ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΙΔΗΣ, μέλος του ΚΚΕ που «έφυγε» από κοντά μας στις 4 Απρίλη 2002, γεννήθηκε το 1929 στη Βεργίνα Ημαθίας. Καταγόταν από φτωχή προσφυγική οικογένεια. Στην Κατοχή οργανώθηκε στην ΕΠΟΝ του χωριού του. Ο αγώνας της οικογένειας Χριστοδουλίδη για την απελευθέρωση της πατρίδας «πληρώθηκε» με διώξεις, τόσο του πατέρα του όσο και της μητέρας του. Ο Κώστας Χριστοδουλίδης διάλεξε και πάλι το δρόμο του αγώνα. Εντάχθηκε στο ΔΣΕ. Στον Εμφύλιο έχασε την αδελφή του, που ήταν επίσης μαχήτρια του ΔΣΕ. Από το φθινόπωρο του 1949 έζησε πολιτικός πρόσφυγας, στην αρχή στην Πολωνία και αργότερα στην Ουγγαρία και δούλεψε εργάτης. Επέστρεψε στην πατρίδα με την οικογένειά του το 1982 και συνέχισε να αγωνίζεται ως μέλος του ΚΚΕ.

Ολοι θα τον θυμούνται στην ΚΟΒ του Σιδηροδρομικού Σταθμού, της οποίας ήταν μέλος, για τις σταθερές και αταλάντευτες θέσεις του. Θα τον θυμούνται παρόντα, παρά την κακή κατάσταση της υγείας του, στις διαδηλώσεις, στις συνελεύσεις, στο μοίρασμα προκηρύξεων, στις οικονομικές εξορμήσεις. Παράλληλα, ήταν καθημερινός αναγνώστης του «Ριζοσπάστη».

Δημήτρης Κρεωνάς
Δημήτρης Κρεωνάς
Προσφέρουμε, στη μνήμη του, 800 ευρώ ενίσχυση στη ΝΕ Πιερίας του ΚΚΕ.

Η οικογένεια Χ. Χριστοδουλίδη και η σύζυγος Κίτσα.

***

ΦΩΤΟ

Την Κυριακή, 18 Αυγούστου, συμπληρώνονται 40 μέρες από την ημέρα που «έφυγε» από κοντά μας ο σύντροφος ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ ΒΑΣΙΛΗΣ, από το Ποδοχώρι Καβάλας. Στέλεχος του Κόμματος, Γραμματέας για πολλά χρόνια της Κομματικής Οργάνωσης Ποδοχωρίου.

Στη μνήμη του, σύντροφοι και φίλοι από το Ποδοχώρι προσφέρουν 300 ευρώστο «Ριζοσπάστη», μέσω της Τομεακής Οργάνωσης Καβάλας.

***

ΦΩΤΟ 2

Για τη συμπλήρωση 3 χρόνων από τον θάνατο της αξέχαστης θείας μου ΜΑΓΔΑΛΗΝΗΣ ΤΣΙΝΑΒΟΥ - ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΠΟΥΛΟΥ, η οποία αφιέρωσε τη ζωή της στο Κόμμα και γι' αυτό διώχθηκε, βασανίστηκε άγρια και φυλακίστηκε στις φυλακές Αβέρωφ, προσφέρω στη μνήμη της 100 ευρώ στο ΚΚΕ, μέσω της Κομματικής Οργάνωσης Θεσσαλονίκης.

Η ανιψιά της Παραπούρα Πόπη και οι κόρες της Λένα και Αλεξάνδρα

***

ΦΩΤΟ

Στη μνήμη του αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης ΣΠΥΡΟΥ ΑΥΓΙΚΟΥ, που «έφυγε» από τη ζωή στις 18 Μάη, προσφέρω μέσω της ΚΟΒ Υπάτης - Λαδικούς 50 ευρώ για την ενίσχυση του ΚΚΕ στο οποίο πίστεψε και έμεινε πιστός μέχρι το τέλος της ζωή στου.

Αυγίκος Θανάσης

***

ΦΩΤΟ 2

Στη μνήμη των γονιών μου ΟΛΓΑΣ και ΔΗΜΗΤΡΗ ΚΩΦΙΔΗ, αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης, της αντιδικτατορικής πάλης και των αγώνων για ειρήνη και δημοκρατία στη χώρα μας, καθώς και στη μνήμη του αδελφού μου ΓΙΑΝΝΗ ΚΩΦΙΔΗ και του συζύγου μου ΛΑΖΑΡΟΥ ΚΕΣΙΔΗ, προσφέρω 100 ευρώ στο «Ριζοσπάστη».

Νίνα Κωφίδου - Κεσίδου

***

ΦΩΤΟ

Πέρασε ένας χρόνος από τότε που «έφυγε» από κοντά μας ο σύντροφος ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΜΑΡΑΤΟΣ. Στη μνήμη του, προσφέρω μέσω ΚΟΒ Ν. Κόσμου - Κουκακίου 50 ευρώ στο Κόμμα μας, το τιμημένο ΚΚΕ.

ΚΩΦΙΔΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ
ΚΩΦΙΔΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ
Η συντρόφισσά του, Πάτρα

***

ΦΩΤΟ

Στη μνήμη του ΑΝΔΡΕΑ ΧΑΤΖΙΝΑ, πιστού φίλου του ΚΚΕ, αντί για στεφάνι, προσφέρω 30 ευρώ στο ΚΚΕ, μέσω της ΚΟΒ Λόφου Αξιωματικών Περιστερίου, για την οικονομική ενίσχυση του Κόμματος.

Ο φίλος του, σ. Νίκος Αμπατζίδης

***

ΦΩΤΟ

Την 1η Αυγούστου συμπληρώθηκαν 12 χρόνια από τότε που «έφυγε» από τη ζωή ο πατέρας μου ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΤΣΙΚΡΙΚΩΝΗΣ, αγωνιστής του ΚΚΕ, που ήταν για μένα ο καθοδηγητής μου. Στις 12 Αυγούστου «έφυγε» από τη ζωή και η θεία μου ΕΡΑΣΜΙΑ, αυτή που με μεγάλωσε γιατί μου στέρησαν τους γονείς μου, και στις 6 Δεκεμβρίου «έφυγε» και η μητέρα μου ΖΑΦΕΙΡΩ.

Θα τους θυμάμαι πάντα, ακολουθώντας το δρόμο που χάραξαν και το Κόμμα που στήριζαν μια ζωή. Στην μνήμη τους προσφέρουμε το ποσό των 100 ευρώ μέσω ΚΟΒ Κέντρου Καλαμαριάς.

Τα παιδιά: Ιωάννα - Ιωάννης

Τα εγγόνια: Αλκιβιάδης - Σούλα - Ρούλα

***

ΦΩΤΟ

Πριν από λίγες μέρες «έφυγε» από κοντά μας ο αγαπημένος μας θείος ΓΙΑΝΝΗΣ ΛΑΤΣΗΣ, ο αγωνιστής στη ζωή και στον αγώνα για καλύτερες μέρες στον τόπο μας, ο μαχητής του ΔΣΕ, ο άνθρωπος με τη δυνατή και καθαρή σκέψη που μας καθήλωνε με τον πλούτο των γνώσεών του, ο αγωνιστής θείος μας Γιάννης, που θα θυμόμαστε πάντα με συγκίνηση.

Στη μνήμη του, καθώς και στη μνήμη του αγαπημένου μας πατέρα και συζύγου ΠΕΤΡΟΥ ΚΟΤΤΗ που «έφυγε» από κοντά μας ξαφνικά και άδικα, 9 Αυγούστου 2000, προσφέρουμε για ενίσχυση του ΚΚΕ μέσω ΚΟΒ Αγ. Κων/νου Ηλιούπολης 150 ευρώ.

ΚΩΦΙΔΟΥ ΟΛΓΑ
ΚΩΦΙΔΟΥ ΟΛΓΑ
Οι οικογένειες: Φώτη Δρεκόλια - Γιάννη Βλάχου και Μαίρη Κοττή

* Στη μνήμη του αξέχαστου θείου και ανιψιού μας ΓΙΑΝΝΗ ΛΑΤΣΗ (Λατσόγιαννη), του αλύγιστου και αταλάντευτου μαχητή του ΔΣΕ, που «έφυγε» από κοντά μας στις 28.7.2013, καθώς και στη μνήμη του πατέρα του ΝΙΚΟΥ ΛΑΤΣΗ και του πεθερού του ΜΗΤΣΟΥ ΚΟΤΤΗ, αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης και του ΔΣΕ, στελεχών του ΚΚΕ, που έδωσαν τη ζωή τους το 1949 στον Πάρνωνα, προσφέρουμε για ενίσχυση του ΚΚΕ μέσω ΚΟΒ Αγ. Κων/νου Ηλιούπολης 100 ευρώ.

Λίτσα και Νίκος Γεωργ. Κοττή

***

ΦΩΤΟ

Στις 21 Αυγούστου συμπληρώνεται ένας χρόνος που «έφυγε» από κοντά μας η αγαπημένη μας μητέρα και γιαγιά ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΖΕΛΚΑ του γένους Καραγιάννη, μέλος του ΚΚΕ από το 1942, αγωνίστρια της Εθνικής Αντίστασης και μαχήτρια του ΔΣΕ.

Γεννήθηκε το 1922 στις Αμυγδαλές Γρεβενών από πολύτεκνη αγροτική οικογένεια με άλλα 11 παιδιά. Κατά τη δύσκολη περίοδο της κατοχής οργανώθηκε στο ΕΑΜ και πήρε ενεργό μέρος στην Εθνική Αντίσταση. Παντρεύτηκε τον πρώτο της σύζυγο Αθανάσιο Μπαμπανάτσα, επίσης αντιστασιακό, με τον οποίο απέκτησε έναν γιο, το Θωμά. Με το ξέσπασμα του εμφυλίου πολέμου χάνει πρόωρα το σύζυγό της. Κατατάχθηκε στο ΔΣΕ και υπηρέτησε στο νοσοκομείο στις Κάτω Αρρένες στο Γράμμο. Με την λήξη του εμφυλίου πέρασε στην Αλβανία και μαζί με τραυματισμένους μαχητές του ΔΣΕ μεταφέρθηκε με πλοίο στην Πολωνία.

ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΙΔΗΣ ΚΩΣΤΑΣ
ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΙΔΗΣ ΚΩΣΤΑΣ
Στα πρώτα χρόνια της προσφυγιάς εργάστηκε ως παιδοκόμος στον παιδικό σταθμό των Ελλήνων προσφυγόπουλων στην πόλη Ζγκόζελετς και μετά σε εργοστάσιο στο Στετίνο. Παντρεύτηκε για δεύτερη φορά με τον Σωτήριο Ζέλκα, μέλος του ΚΚΕ, μαχητή του ΕΛΑΣ και αξιωματικό του ΔΣΕ. Μαζί του απέκτησε άλλους δυο γιους, τον Κώστα και το Γιώργο. Εζησαν πολλά χρόνια πολιτικοί πρόσφυγες στην Πολωνία και μετέπειτα στη Ρουμανία.

Το 1981 επαναπατρίστηκε και εγκαταστάθηκε μόνιμα με την οικογένειά της στην Ελλάδα, στον Εύοσμο Θεσσαλονίκης. Εμεινε πάντα πιστή στα ιδανικά και τις αξίες για τις οποίες αγωνίστηκε σε όλη της τη ζωή. Εως και την ηλικία των 88 ετών που έπαθε εγκεφαλικό τιμούσε πάντα με την ψήφο της το ΚΚΕ.

Στην άσβεστη μνήμη της τα παιδιά της προσφέρουν 100 ευρώ για την ενίσχυση του ΚΚΕ.

***

ΦΩΤΟ

Πέρασαν 12 χρόνια από το θάνατο του ΑΝΔΡΕΑ ΒΑΛΑΧΗ, αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης και δημάρχου της Ν. Ιωνίας Μαγνησίας.

Ο Ανδρέας Βαλαχής γεννήθηκε το 1921 στο Εγγλεζονήσι της Μ. Ασίας και ένα χρόνο αργότερα ήρθε με την οικογένειά του και εγκαταστάθηκε στην Ν. Ιωνία. Μαγνησίας. Το 1943 έγινε κομματικό μέλος του ΚΚΕ και χρεώνεται με κομματική δουλειά στο στρατό. Συλλαμβάνεται για την παράνομη δράση του το 1946 και μετά από πολλά βασανιστήρια και εκπαραθύρωση από την Ασφάλεια (χτύπησε σοβαρά) μεταφέρθηκε με φορείο στις φυλακές της Λάρισας και στη συνέχεια πέρασε από πολλές εξορίες και φυλακές. Μετά την αποφυλάκισή του εκλέγεται δημοτικός σύμβουλος Ν. Ιωνίας αλλά η κοινωνική και πολιτική δράση του διακόπτεται από τη χούντα το 1967. Καθαιρείται από το Δημοτικό Συμβούλιο, συλλαμβάνεται και εκτοπίζεται στη Γυάρο και στη συνέχεια στη Λέρο. Αμέσως μετά τη χούντα εκλέγεται αρχικά δημοτικός σύμβουλος και στη συνέχεια και για τρεις τετραετίες δήμαρχος Ν. Ιωνίας.

ΒΑΛΑΧΗΣ ΑΝΔΡΕΑΣ
ΒΑΛΑΧΗΣ ΑΝΔΡΕΑΣ
Στη μνήμη του, η συντρόφισσα της ζωής του Αννα, προσφέρει 200 ευρώ, για την ενίσχυση του ΚΚΕ, μέσω της ΤΟ Βόλου.

***

ΦΩΤΟ

Στις 20-8-2013 κλείνουν τρεις μήνες από τότε που «έφυγε» από κοντά μας ο αγαπητός μας σύζυγος και πατέρας ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΚΑΣΣΙΔΗΣ, μέλος του ΚΚΕ και αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης και του ΔΣΕ. Είναι η μέρα που θα γιόρταζε τα 88 χρόνια του.

Στη μνήμη του, προσφέρω μέσω ΚΟΒ Ν. Ιωνίας Βόλου του ΚΚΕ 50 ευρώ στο Κόμμα που τόσο αγάπησε και αγωνίστηκε γι' αυτό.

Η σύζυγος Κυράτσα, τα παιδιά του, τα εγγόνια του

***

Αγαπημένα μου αδέλφια ΔΗΜΗΤΡΗ και ΜΙΧΑΛΗ (ΤΣΙΟΛΑ), ήμασταν μεγάλη οικογένεια στο χωριό Πεύκο Καστοριάς, ζούσαμε μια φτωχή ζωή. Το όνειρό σας ήταν μια ζωή ειρηνική, χωρίς εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο.

Γι' αυτό το 1947 βγήκατε στο Δημοκρατικό Στρατό Ελλάδας για τη δικαιοσύνη. Δώσατε τη ζωή σας στα 19 και 21 χρόνια σας στο Γράμμο και στο Βίτσι. Ο αγώνας σας ήταν δίκαιος και είναι δίκαιος.

Το όνειρό σας εγώ το έζησα το 1948 στους παιδικούς σταθμούς και μετά σαν εργαζόμενη έως το 1982 στη Σοσιαλιστική Δημοκρατία της Ουγγαρίας και στη Σοσιαλιστική Δημοκρατία της Τσεχοσλοβακίας. Δεν ξεχνώ ποτέ αυτό το όνειρο και γι' αυτό δεν ξεχνώ και εσάς.

Στη μνήμη τους, προσφέρω στο ΚΚΕ, μέσω ΚΟ Μαγνησίας, το ποσό των 150 ευρώ.

ΤΣΙΚΡΙΚΩΝΗΣ ΣΩΚΡΑΤΗΣ
ΤΣΙΚΡΙΚΩΝΗΣ ΣΩΚΡΑΤΗΣ
Η αδελφή σας

Ευανθία Τσιρώνη - Τσιόλα

***

ΦΩΤΟ

Την 1η Αυγούστου του 2013 πέθανε ο ΣΑΒΒΑΣ ΒΑΡΥΤΙΜΙΑΔΗΣ σε ηλικία 92 ετών.

Γεννήθηκε στην Τραπεζούντα του Πόντου το 1921. Με τον ξεριζωμό των Ποντίων, η οικογένειά του βρέθηκε καταρχάς στη Δραπετσώνα και μετέπειτα στο Χαϊδάρι. Παντρεύτηκε την Αγάπη Αντωνιάδου και απέκτησαν δύο γιους, το Γιάννη και το Λευτέρη.

Ο Σάββας ασπάστηκε την ιδεολογία του κομμουνισμού από νεαρή ηλικία και γι' αυτές του τις πεποιθήσεις φυλακίστηκε και κατόπιν εξορίστηκε στη Μακρόνησο. Μέχρι το τέλος της ζωής του παρέμεινε πιστός οπαδός του ΚΚΕ. Κάθε Κυριακή οι σύντροφοι του πήγαιναν το «Ριζοσπάστη». Κηδεύτηκε με την επιθυμία να έχει μαζί του συντροφιά το «Ριζοσπάστη».

Το παράρτημα της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ Χαϊδαρίου προσφέρει στη μνήμη του 50 ευρώ στο ΚΚΕ.

* Ο Τάσος Αντωνιάδης προσφέρει στη μνήμη του ΣΑΒΒΑ ΒΑΡΥΤΙΜΙΑΔΗ 20 ευρώ στο ΚΚΕ.

***

ΦΩΤΟ

Στις 17 Αυγούστου συμπληρώνεται ένας χρόνος που δεν είναι κοντά μας η σύζυγός μου ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΠΑΤΣΟΥΛΗ. Η λεβεντιά και η αγωνιστικότητά της θα μείνουν βαθιά χαραγμένες στη μνήμη των ανθρώπων που τη γνώρισαν, αφήνοντας κληρονομιά στα παιδιά και στα εγγόνια της τον αγώνα για το Σοσιαλισμό - Κομμουνσιμό.

Στη μνήμη της ο σύντροφός της στη ζωή και στους αγώνες, Χαράλαμπος Μπατσούλης, τα παιδιά και τα εγγόνια της αντί για μνημόσυνο προσφέρουν στο ΚΚΕ, του οποίου ήταν μέλος μέχρι το τέλος της ζωής της, το ποσό των 200 ευρώ μέσω της ΚΟΒ Λόφου Περιστερίου.

Μαγδαληνή Τσιναβού - Αλεξανδροπούλου
Μαγδαληνή Τσιναβού - Αλεξανδροπούλου
Θα τη θυμόμαστε πάντα.

***

ΦΩΤΟ

Για τη μνήμη του πολυαγαπημένου μας αγοριού ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΠΟΥΛΟΥ προσφέρουμε 100 ευρώ στο ΚΚΕ μέσω ΚΟΒ Αγίου Κηρύκου Ικαρίας.

Οι γονείς, Πολυξένη - Τριαντάφυλλος

Ο αδελφός, Στελιανός


ΤΑΣΟΣ ΖΟΥΡΝΑΤΖΙΔΗΣ
ΤΑΣΟΣ ΖΟΥΡΝΑΤΖΙΔΗΣ

ΝΙΚΟΣ ΣΥΓΟΥΡΟΣ
ΝΙΚΟΣ ΣΥΓΟΥΡΟΣ

ΜΗΤΣΟΣ ΣΤΟΛΙΔΗΣ
ΜΗΤΣΟΣ ΣΤΟΛΙΔΗΣ

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΜΑΡΑΤΟΣ
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΜΑΡΑΤΟΣ

ΛΟΥΚΑΣ ΠΑΠΠΑΣ
ΛΟΥΚΑΣ ΠΑΠΠΑΣ

ΖΕΛΚΑ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ
ΖΕΛΚΑ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ

ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ ΜΠΑΤΣΟΥΛΗ
ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ ΜΠΑΤΣΟΥΛΗ

ΘΟΔΩΡΟΣ ΚΑΣΙΔΗΣ
ΘΟΔΩΡΟΣ ΚΑΣΙΔΗΣ

ΑΥΓΙΚΟΣ ΣΠΥΡΟΣ
ΑΥΓΙΚΟΣ ΣΠΥΡΟΣ

ΛΑΤΣΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ
ΛΑΤΣΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ ΒΑΣΙΛΗΣ
ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ ΒΑΣΙΛΗΣ

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΠΟΥΛΟΣ
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΠΟΥΛΟΣ

ΣΑΒΒΑΣ ΒΑΡΥΤΙΜΙΑΔΗΣ
ΣΑΒΒΑΣ ΒΑΡΥΤΙΜΙΑΔΗΣ

ΑΝΔΡΕΑΣ ΧΑΤΖΙΝΑΣ
ΑΝΔΡΕΑΣ ΧΑΤΖΙΝΑΣ


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ