ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 21 Αυγούστου 2013
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Νεκρός φοιτητής μετά από 72 ώρες δουλειάς

ΛΟΝΔΙΝΟ. --

Γερμανός μεταπτυχιακός φοιτητής που έκανε πρακτική άσκηση σε τράπεζα πέθανε χτες στο Ανατολικό Λονδίνο, μετά από 72 ώρες συνεχούς εργασίας, σύμφωνα με χτεσινό δημοσίευμα της εφημερίδας Independent. Συγκάτοικος του νεαρού, το βρήκε νεκρό στην ντουζιέρα στο δωμάτιο της εστίας όπου έμενε.

O Mόριτζ Ερχαρντ, φοιτητής του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν 21 χρόνων, έκανε την πρακτική του στην Τράπεζα της Αμερικής (Bank of America) και άφησε την τελευταία του πνοή μία εβδομάδα πριν ολοκληρώσει την πρακτική του όπου εργαζόταν πολλές συνεχόμενες ώρες. Ο φοιτητής σύμφωνα με κάποιες πληροφορίες ήταν επιληπτικός, κάτι που πιθανά ήταν επιβαρυντικός παράγοντας μετά από εξαντλητική δουλειά.

Εκπρόσωποι της Τράπεζας δηλώνουν πως έχει διαταχθεί έρευνα για την αιτία θανάτου, ωστόσο στη συγκεκριμένη τράπεζα είναι δεδομένο να δουλεύουν πολλές ώρες όσοι κάνουν πρακτική, πράγμα που οι εκπρόσωποι της τράπεζας θεωρούν φυσιολογικό. Οπως καταγγέλλει υπάλληλος της τράπεζας όσοι κάνουν πρακτική αναγκάζονται να εργαστούν όσες ώρες τους ζητηθεί, και συνήθως από 100 έως 110 ώρες τη βδομάδα.

Ο θάνατος του νεαρού εργαζόμενου σε πρακτική έχει ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων, ιδιαίτερα από φοιτητές στην Αγγλία. Ενας από τους συμφοιτητές του, που είχε ολοκληρώσει την πρακτική του στην τράπεζα σχολιάζει τα σχετικά δημοσιεύματα, λέγοντας πως «η πρακτική ήταν η χειρότερη εμπειρία της ζωής μου».

Αυτή είναι η βαρβαρότητα του καπιταλισμού όπου το κέρδος των κεφαλαιοκρατών είναι πάνω απ' όλα, και την ίδια την ανθρώπινη ζωή.

ΚΟΛΟΜΒΙΑ
Χιλιάδες στους δρόμους παρά την καταστολή

Από τη λαϊκή κινητοποίηση χτες στην περιοχή του Βάγιε ντελ Κάουκα
Από τη λαϊκή κινητοποίηση χτες στην περιοχή του Βάγιε ντελ Κάουκα
Κινητοποιήσεις στα πλαίσια της δεύτερης μέρας της λεγόμενης αγροτικής απεργίας στην Κολομβία που προβάλλει σειρά αιτημάτων αναμένονταν χτες σε πολλές πόλεις της χώρας, την πρωτεύουσα Μπογκοτά και μεγάλες πόλεις στις περισσότερες επαρχίες. Τα αιτήματα της απεργίας που είναι διαρκείας, περιλαμβάνουν τον τερματισμό της κρατικής καταστολής κατά των λαϊκών οργανώσεων, μέτρα για την αγροτική παραγωγή και τους φτωχούς παραγωγούς που πλήττονται από τις πολυεθνικές της Ενέργειας και των τροφίμων και τη λεγόμενη Συμφωνία Ελεύθερου Εμπορίου που θέλει να υπογράψει η Κολομβιανή πλουτοκρατία με τις ΗΠΑ. Στις κινητοποιήσεις συμμετέχουν, εκτός από τους φτωχούς αγρότες και εργάτες γης, ανθρακωρύχοι, εργαζόμενοι στην Ενέργεια αλλά και εργαζόμενοι στην Υγεία, στην Παιδεία, μικροί μεταφορείς που διαμαρτύρονται για το υψηλό κόστος στη βενζίνη και στα διόδια, φοιτητές και σπουδαστές, εργάτες άλλων κλάδων. Την συμμετοχή στην απεργία έχει εξαγγείλει και η Ενωτική Συνομοσπονδία Εργατών Κολομβίας.

Η αντιδραστική κυβέρνηση του Μανουέλ Σάντος προχώρησε σε συλλήψεις τουλάχιστον 22 αγωνιστών του λαϊκού κινήματος και ταυτόχρονα έχει κινητοποιήσει ισχυρές δυνάμεις καταστολής, ενώ όπως καταγγέλουν λαϊκές οργανώσεις γίνεται προσπάθεια εξαγοράς ανθρώπων με υψηλές αμοιβές ώστε να καταδώσουν στο κράτος ηγέτες των οργανώσεων που διοργανώνουν την απεργία.

ΒΡΕΤΑΝΙΑ - ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ «ΓΚΑΡΝΤΙΑΝ»
Εκφοβισμός από μυστικές υπηρεσίες

ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Εκστρατεία τρομοκράτησης του Τύπου και ατόμων που σχετίζονται με τις αποκαλύψεις για τις μαζικές παρακολουθήσεις εκατομμυρίων πολιτών από τις μυστικές υπηρεσίες ΗΠΑ, Βρετανίας και άλλων χωρών δημοσιοποιείται με αφορμή την πρόσφατη πολύωρη κράτηση του 28χρονου Βραζιλιάνου Ντέιβιντ Μιράντα, συντρόφου του δημοσιογράφου της εφημερίδας «Γκάρντιαν» Γκλεν Γκρίνγουολντ, που δημοσιοποίησε τις αποκαλύψεις του Εντουαρντ Σνόουντεν, πρώην πράκτορα της Υπηρεσίας Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ.

Ο διευθυντής της «Γκάρντιαν», Αλαν Ράσμπριτζερ, δήλωσε χτες πως πράκτορες των βρετανικών μυστικών υπηρεσιών ανάγκασαν την εφημερίδα να καταστρέψει στο Λονδίνο ηλεκτρονικούς σκληρούς δίσκους με πληροφορίες που της είχε παραχωρήσει ο Αμερικανός πρώην υπάλληλος της CIA Εντουαρντ Σνόουντεν, εκβιάζοντας την εφημερίδα, σε αντίθετη περίπτωση, με δικαστικές διώξεις. Ο Ράσμπριτζερ, πάντως, υποστήριξε ότι η «Γκάρντιαν» δε θα υποχωρήσει και ότι θα συνεχίσει τις αποκαλύψεις και τα ρεπορτάζ με «υπομονή και επιμέλεια».

ΤΣΕΧΙΑ
Προς νέες πρόωρες εκλογές

Σε απόφαση διάλυσης της 200μελούς Βουλής της Τσεχίας προχώρησαν 140 βουλευτές και εφόσον - κάτι που αναμένεται - υπάρξει συμφωνία από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, η χώρα βαδίζει σε πρόωρες εκλογές, το πιθανότερο στα τέλη Οκτώβρη.

Το αστικό πολιτικό σύστημα στην Τσεχία αντιμετωπίζει το τελευταίο διάστημα και εν μέσω καπιταλιστικής κρίσης τριγμούς από διάφορα σκάνδαλα, επί της ουσίας όμως αυτοί δείχνουν τις δυσκολίες της διαχείρισης της κρίσης.

Την πρόταση διάλυσης της Βουλής και προσφυγής στις κάλπες υποστήριξαν οι σοσιαλδημοκράτες, οι συντηρητικοί του TOP 09 που προέκυψαν από το Δημοκρατικό Κόμμα των Πολιτών, το κόμμα «Δημόσιες Υποθέσεις» και το ΚΚ Βοημίας - Μοραβίας, ενώ οι «Δημοκράτες» απείχαν από την ψηφοφορία.

Θυμίζουμε ότι στις αρχές Ιούλη η τρικομματική κυβέρνηση συνεργασίας των «δεξιών» δυνάμεων παραιτήθηκε μετά από απόφαση του πρωθυπουργού, Πετρ Νέτσας, έπειτα από τις συλλήψεις δύο στενών συμβούλων του - ανάμεσά τους η 48χρονη Γιάνα Ναγκιόβα, που κατηγορείται πως δωροδόκησε τρεις πρώην βουλευτές του κόμματος του πρωθυπουργού πείθοντάς τους να παραιτηθούν με αντάλλαγμα ανώτερες διοικητικές θέσεις με υψηλές αποδοχές σε κρατικές εταιρείες. Τα σκάνδαλα αξιοποιούν και λεγόμενες «αριστερές» δυνάμεις, κυρίως οι σοσιαλδημοκράτες, για να πάρουν αυτοί τη διαχείριση του συστήματος στα χέρια τους.

ΠΑΚΙΣΤΑΝ
Κατηγορίες σε Μουσάραφ για τη δολοφονία Μπούτο

Κατηγορίες κατά του πρώην δικτάτορα και πρώην στρατηγού του Πακιστάν Περβέζ Μουσάραφ, για τη δολοφονία της πρώην πρωθυπουργού Μπεναζίρ Μπούτο το 2007, απήγγειλε δικαστήριο της χώρας.

Σύμφωνα με ειδησεογραφικά πρακτορεία, στον πρώην πρόεδρο απαγγέλθηκαν από τον εισαγγελέα τρεις κατηγορίες και συγκεκριμένα της δολοφονίας, της συνωμοσίας για δολοφονία και της διευκόλυνσης της δολοφονίας.

Ο Περβέζ Μουσάραφ, που ήταν παρών στη συνεδρίαση των δικαστών, αρνήθηκε όλες τις κατηγορίες εναντίον του, όπως δήλωσε ο εισαγγελέας Μοχάμαντ Αζχάρ.

Δεν επετράπη η παρουσία δημοσιογράφων στην αίθουσα του δικαστηρίου, ενώ εκατοντάδες αστυνομικοί είχαν αναπτυχθεί κατά μήκος του δρόμου που οδηγεί στο δικαστήριο και στις στέγες των σπιτιών κατά την άφιξη του αυτοκινήτου που μετέφερε τον Μουσάραφ.

Στις 6 Αυγούστου το δικαστήριο είχε αναβάλει τη συνεδρίαση για την απαγγελία των κατηγοριών κατά του Περβέζ Μουσάραφ, επειδή θεωρήθηκε ότι ήταν εξαιρετικά επικίνδυνη η παρουσία του στη συνεδρίαση εξαιτίας απειλών κατά της ζωής του.

ΗΠΑ - ΚΙΝΑ
Ανταγωνισμός και συνεργασία

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Παρά τη σταθερή βελτίωση των αμερικανο-σινικών σχέσεων σε στρατιωτικό επίπεδο με τις συνεχείς συναντήσεις και το διμερή διάλογο σε ανώτατο επίπεδο, ο Κινέζος υπουργός Αμυνας, Τσανγκ Γουανκάν, ξεκαθάρισε αργά το βράδυ της Δευτέρας σε συνέντευξη Τύπου στο Πεντάγωνο πως το Πεκίνο δεν πρόκειται να κάνει την παραμικρή παραχώρηση όσον αφορά στον «πυρήνα» των ζωτικών εθνικών συμφερόντων, σημειώνοντας ότι κανείς δε θα πρέπει να υποτιμήσει τη «θέληση και την αποφασιστικότητα» της Κίνας για την «προάσπιση του εδάφους μας, της κυριαρχίας μας και των δικαιωμάτων μας στη θάλασσα»...

Κατά τ' άλλα ο Κινέζος στρατηγός μετά την τρίωρη συνάντηση που είχε στο Πεντάγωνο με τον Αμερικανό ομόλογό του, Τσακ Χέιγκελ, εμφανίστηκε αισιόδοξος στη συνέντευξη Τύπου για την επίλυση των όποιων διαφορών ανάμεσα σε Πεκίνο και Ουάσιγκτον «μέσω διαλόγου και διαπραγμάτευσης»...

Ο Χέιγκελ, από την πλευρά του, προσπάθησε να ρίξει τους τόνους αφού αντιλαμβανόμενος πως ο Κινέζος ομόλογός του είχε σαφέστατα υπαινιχθεί τις εδαφικές διαφορές του Πεκίνου με την Ιαπωνία, τις Φιλιππίνες, το Βιετνάμ και άλλες χώρες στη Νότια και Ανατολική Κινεζική Θάλασσα, σημείωσε πως δήθεν η Ουάσιγκτον «παραμένει ουδέτερη σε ζητήματα κυριαρχίας», προσθέτοντας μόνο ότι οι όποιες διαφορές «θα πρέπει να λυθούν ειρηνικά, δίχως καταναγκασμούς». Πρόσθεσε ότι αποδέχθηκε «με ενθουσιασμό» την πρόσκληση του Κινέζου ομολόγου του για επίσημη επίσκεψη στην Κίνα μέσα στο 2014, ενώ ανακοινώθηκε και επίσημη επίσκεψη των Αμερικανών στρατηγών Μαρκ Γουέλς και Ρέιμοντ Οντιέρνο στην Κίνα ως το τέλος τρέχοντος έτους. Είχε προηγηθεί επίσκεψη του Κινέζου υπουργού και άλλων υψηλόβαθμων στρατιωτικών στα στρατηγεία διοίκησης του αμερικανικού στρατού.

ΙΑΠΩΝΙΑ
Νέα διαρροή στη Φουκουσίμα

TOKIO.--

Νέες δραματικές αποκαλύψεις για την παταγώδη αποτυχία του ιαπωνικού ενεργειακού κολοσσού TEPCO να ελέγξει στοιχειωδώς την τεράστια διαρροή ραδιενεργού ύδατος στο κατεστραμμένο πυρηνικό συγκρότημα της Φουκουσίμα βγήκαν, χτες, στο προσκήνιο της δημοσιότητας καθώς επιβεβαιώθηκε πως πάνω από 300 τόνοι ραδιενεργού ύδατος έχουν διαρρεύσει και από δεξαμενή αποθήκευσης στον πυρηνικό σταθμό...

Το ραδιενεργό νερό που εντοπίστηκε χτες «είναι πιθανό να έχει φθάσει στο έδαφος» και διέρρευσε από μια από τις δεξαμενές που έχουν εγκατασταθεί στον πυρηνικό σταθμό για την αποθήκευση του νερού που έχει εν μέρει απαλλαγεί από ορισμένα ραδιενεργά στοιχεία, αλλά παραμένει μολυσμένο.

  • Καύσωνας πλήτει την Ιαπωνία το τελευταίο διάστημα προκαλώντας μέσα σε ενάμιση μήνα το θάνατο τουλάχιστον 120 ανθρώπων και τη νοσηλεία περίπου 10.000 (κυρίως ηλικιωμένων)από θερμοπληξία.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ