ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 21 Αυγούστου 2013
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΙΓΥΠΤΟΣ
Κλιμακώνεται η ενδοαστική σύγκρουση

Σύλληψη ηγετικού στελέχους των «Αδελφών Μουσουλμάνων»

Ο στρατός στους δρόμους των πόλεων της Αιγύπτου. Εδώ σε μπλόκο στο Κάιρο
Ο στρατός στους δρόμους των πόλεων της Αιγύπτου. Εδώ σε μπλόκο στο Κάιρο
Δείγμα της κλιμάκωσης της σύγκρουσης ανάμεσα στην ελεγχόμενη από το στρατό «μεταβατική κυβέρνηση» και τους οπαδούς των «Αδελφών Μουσουλμάνων» και του ανατραπέντος προέδρου Μούρσι, που και οι δύο πλευρές εκφράζουν τμήματα της αστικής τάξης της Αιγύπτου, αποτελεί η χτεσινή σύλληψη του πνευματικού ηγέτη των «Αδελφών Μουσουλμάνων», Μοχάμεντ Μπαντίε.

Η σύλληψη έγινε τα ξημερώματα της Τρίτης, στο διαμέρισμά του στην συνοικία Νασρ Σίτι στο βορειοανατολικό Κάιρο, λίγες μόλις μέρες μετά το θανάσιμο πυροβολισμό του γιου του, Αμάρ Μπαντίε σε διαδηλώσεις κοντά στην πλατεία «Ραμσί» της πρωτεύουσας. Ο Μπαντίε εμφανίζεται να συνελήφθη με την κατηγορία της υποκίνησης σε βία, με αποτέλεσμα το θάνατο οκτώ διαδηλωτών - πολέμιων των «Μουσουλμάνων», έξω από τα κεντρικά γραφεία της οργάνωσης στο Κάιρο, τον περασμένο Ιούνη. Οι «Μουσουλμάνοι» τοποθέτησαν χτες ως αντικαταστάτη του τον Μαχμούντ Εζάτ. Ο 69χρονος Εζάτ είναι γιατρός και έχει ήδη φυλακιστεί πολλές φορές, μαζί με τον Μπαντίε, τις δεκαετίες του 1960 και του 1970. Ο Μπαντίε κρατείται στη φυλακή Τόρα στο Κάιρο, όπου βρίσκονται οι δύο αναπληρωτές του, ο Χαϊράτ αλ Σάτερ και ο Ράσαντ Μπαγιούμι, μαζί με τους οποίους θα δικαστεί την Κυριακή για «υποκίνηση στο φόνο» διαδηλωτών κατά του Μούρσι.

Στην ίδια φυλακή κρατείται επίσης ο πρώην πρόεδρος Χόσνι Μουμπάρακ, και σήμερα αναμένεται το δικαστήριο να εξετάσει την αίτηση αποφυλάκισής του. Οι δικηγόροι του πιστεύουν ότι θα εκπέσουν οι κατηγορίες για διαφθορά και θα αφεθεί ελεύθερος.

Σε ισχύ η κατάσταση έκτακτης ανάγκης

Συνεχίζεται η απαγόρευση της κυκλοφορίας, με το στρατό να ελέγχει τις κύριες οδικές αρτηρίες της πρωτεύουσας, ενώ αναφέρονται πληροφορίες για συνεχείς συλλήψεις μελών των «Αδελφών Μουσουλμάνων» που υπολογίζονται σε εκατοντάδες.

Επίσης, ο επίσημος απολογισμός των νεκρών στις συγκρούσεις στην Αίγυπτο φτάνει τους 900 νεκρούς, θύματα της τυφλής σύγκρουσης και του εγκλωβισμού του λαού στις ενδοαστικές αντιθέσεις.

Ταυτόχρονα, συνεχίστηκε και χτες η ένταση στη χερσόνησο του Σινά, μετά το θάνατο 26 αστυνομικών σε δύο επιθέσεις ενόπλων τη Δευτέρα. Αναφέρθηκαν συγκρούσεις ανάμεσα σε άγνωστους ενόπλους και μέλη των δυνάμεων ασφαλείας στην ίδια περιοχή. Οι συγκρούσεις ακολούθησαν τη ρίψη ρουκέτας στα κεντρικά γραφεία των υπηρεσιών πληροφοριών του στρατού στην περιοχή. Οι ένοπλοι, αναφέρεται, ότι επιτέθηκαν επίσης σε ένα αστυνομικό τμήμα και σε μία φυλακή στην πόλη Αλ Αρίς.

Αντιδράσεις και σκοπιμότητες

Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, θέλοντας να εμπλακεί στη σύγκρουση στην Αίγυπτο (άλλωστε, στηρίζει ανοιχτά του «Αδελφούς Μουσουλμάνους»), υποστήριξε χτες με δηλώσεις του στην εφημερίδα «Ζαμάν» ότι το Ισραήλ βρίσκεται πίσω από την καθαίρεση στην Αίγυπτο του Προέδρου Μοχάμεντ Μούρσι από το στρατό.

Ο Ερντογάν ανέπτυξε τη θέση αυτή, υποστηρίζοντας πως, στη διάρκεια ενός φόρουμ στη Γαλλία, πριν από τις εκλογές του 2012 που οδήγησαν στη διακυβέρνηση τους «Αδελφούς Μουσουλμάνους» του Μούρσι, «ο (ισραηλινός) υπουργός Δικαιοσύνης και ένας Εβραίος διανοούμενος είχαν χρησιμοποιήσει αυτή τη διατύπωση: "Ακόμη κι αν οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι κερδίσουν τις εκλογές, δε θα βγουν νικητές, διότι η δημοκρατία δε στηρίζεται στις κάλπες"».

Πριν λίγες μέρες, η Τουρκία ανακάλεσε τον πρεσβευτή της από το Κάιρο και η Αίγυπτος απάντησε ανακαλώντας το δικό της πρεσβευτή από την Αγκυρα. Η αστική τάξη της Τουρκίας που θέλει να αναβαθμίσει τη θέση της στην ευρύτερη περιοχή και με την άνοδο των «Αδελφών Μουσουλμάνων» είδε ένα σημαντικό σύμμαχο, είναι φανερό ότι θα συνεχίσει τις παρεμβάσεις.

Οι ΗΠΑ δεν έχουν πάρει καμία απόφαση σχετικά με το ενδεχόμενο διακοπής της στρατιωτικής και οικονομικής βοήθειας που χορηγούν στην Αίγυπτο, ωστόσο, όπως ανέφερε σε ηλεκτρονικό μήνυμά της η αναπληρώτρια εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Μαρί Χαρφ, «το σύνολο της βοήθειάς μας προς τη Αίγυπτο αποτελεί θέμα μίας επαναξιολόγησης και θα εξετάσουμε τα προσεχή βήματά μας όταν θα το κρίνουμε απαραίτητο. Προς το παρόν, καμία επιπλέον απόφαση δεν έχει ληφθεί αναφορικά με τη βοήθεια αυτή, όμως η επανεξέταση έχει δρομολογηθεί ήδη». Ο αμερικανικός ιμπεριαλισμός χορηγεί σε ετήσια βάση 1,5 δισ. δολάρια στο στρατό της Αιγύπτου και την κυβέρνηση.

Σήμερα, επίσης, θα συνεδριάσουν στις Βρυξέλλες οι υπουργοί εξωτερικών της ΕΕ για να εξετάσουν την κατάσταση στην Αίγυπτο και να καταλήξουν σε κοινή θέση. Ωστόσο, έχουν διαφανεί αντιθέσεις που εκφράζουν και ιδιαίτερα συμφέροντα στην περιοχή.

ΣΥΡΙΑ
Αύξηση προσφύγων και συγκρούσεων

ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΒΑΓΔΑΤΗ.--

«Πλαφόν» στην είσοδο των χιλιάδων Κούρδων προσφύγων από τη Συρία που συρρέουν προς τα ιρακινά σύνορα αναζητώντας ασφαλές καταφύγιο από την ιμπεριαλιστική επέμβαση στη Συρία αποφάσισε να θέσει χτες η αυτόνομη κυβέρνηση των Κούρδων στο βόρειο Ιράκ βάζοντας ως όριο τα 3.000 άτομα που μπορούν να περνούν καθημερινά τα σύνορα και να εισέρχονται σε προσφυγικούς καταυλισμούς στην ευρύτερη περιοχή του Ερμπίλ.

Το ίδιο 24ωρο, η Διεθνής Αμνηστία κάλεσε την Ιορδανία να μην αρνείται την πρόσβαση στο έδαφός της σε Σύρους πρόσφυγες, επισημαίνοντας ότι οικογένειες με παιδιά αναγκάστηκαν να περιμένουν στα σύνορα τις τελευταίες ημέρες δίχως καν πρόσβαση σε απαραίτητες προμήθειες σε τρόφιμα, νερό, φάρμακα. Ο αναπληρωτής διευθυντής της ΜΚΟ για τη Μέση Ανατολή, Σαΐντ Μπουμέντουχα σημείωσε ότι οι ιορδανικές αρχές έχουν υποχρέωση, «βάσει του διεθνούς δικαίου, να διασφαλίζουν ότι τα σύνορά της παραμένουν ανοιχτά στους πρόσφυγες» και ότι αυτές οι αρχές παραβιάστηκαν χτες όταν εμποδίστηκε η είσοδος Σύρων προσφύγων από το μεθοριακό πέρασμα Νάσιμπ στο οποίο τους χορηγήθηκαν μεν βίζες αλλά τους είπαν ότι αυτές θα έχουν ισχύ...μετά από έναν μήνα!

Αυτά ενώ οι κλιμακώνονται οι σφοδρές συγκρούσεις ανάμεσα σε ισλαμιστές αντικαθεστωτικούς και μέλη της κυριότερης κουρδικής πολιτοφυλακής στην ανατολική Συρία, όπως στην επαρχία Χασάκε, στα βορειοανατολικά της Συρίας όπου μαίνονται μάχες ανάμεσα στις «Επιτροπές Προστασίας του Κουρδικού Λαού» (YPG) με ένοπλους αντικαθεστωτικούς εξτρεμιστές «της Αλ Κάιντα για Ισλαμικό Κράτος σε Ιράκ και Λεβάντε» (ΙΚΙΛ) και του «Μετώπου Αλ Νόσρα»...

Σε πεδία σκληρών συγκρούσεων μετατρέπονται και περιοχές στις κοινότητες Νταρντάρα, Χμέιντ και Τζάφα, καθώς και σε εκείνες που περιβάλλουν την στρατηγικής σημασίας πόλη Ρας Αλ Αϊν, κοντά στα σύνορα με την Τουρκία.

ΗΠΑ
Παραδοχή της CIA για το πραξικόπημα του 1953 στο Ιράν

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Η 60ή επέτειος από το αμερικανοκινούμενο πραξικόπημα κατά του Ιρανού πρωθπυπουργού Μοχάμεντ Μοσαντέχ με βασική αιτία την απόφασή του να εθνικοποιήσει τον πετρελαϊκό πλούτο της χώρας για να μη γίνει βορά από την Αγγλο-Ιρανική Εταιρεία Πετρελαίου (νυν ΒΡ) συνέπεσε με την επίσημη παραδοχή των ΗΠΑ πως η CIA βρισκόταν πίσω από την ενορχήστρωση του πραξικοπήματος της 18ης Αυγούστου 1953.

Σε απόρρητα αμερικανικά κρατικά έγγραφα που δημοσιοποιήθηκαν χτες σημειώνεται πως «το στρατιωτικό πραξικόπημα που ανέτρεψε τον Μοσαντέχ και το Υπουργικό Συμβούλιο του Εθνικού Συμβουλίου, έγινε υπό τη διεύθυνση της CIA σε μια πράξη εξωτερικής πολιτικής».

Σύμφωνα με την ίδια πηγή εγγράφων, που επικαλείται η βρετανική εφημερίδα «Independent», το πραξικόπημα ανατροπής του Μοσαντέχ είχε εγκριθεί προηγουμένως από τον Βρετανό, τότε πρωθυπουργό, Ουίνστον Τσόρτσιλ και τον Αμερικανό, τότε πρόεδρο, Ντουάιτ Αϊζενχάουερ, φέροντας την κωδική ονομασία «TPAJAX» ή «Επιχείρηση Μπότα».

Στο πλαίσιο των προσπαθειών ανατροπής του Μοσαντέχ, αναφέρονται επακριβώς μέθοδοι όπως εξαγορά και «στρατολόγηση» Ιρανών βουλευτών από τη CIA, επιχειρήσεις προπαγάνδας με το τύπωμα και διανομή αντικυβερνητικών φυλλαδίων, χρήση εξαγορασμένων «αντικυβερνητικών διαδηλωτών» με στόχο την πρόκληση επεισοδίων κ.ά.

Μετά το πραξικόπημα του 1953, ακολούθησαν οι συλλήψεις και οι δολοφονίες εκατοντάδων υποστηρικτών της ανατραπείσας κυβέρνησης, ο ίδιος ο Μοσαντέχ συνελήφθη και φυλακίστηκε για τρία χρόνια με την κατηγορία της «προδοσίας» και στη συνέχεια τέθηκε σε κατ' οίκον περιορισμό ώσπου πέθανε το 1967.

ΙΣΡΑΗΛ - ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΟΙ
Νέος γύρος διαπραγμάτευσης

TEΛ ΑΒΙΒ.--

Το Ισραήλ θα πρέπει να πάρει «δραματικές αποφάσεις» προκειμένου να καταστεί εφικτή μία τελική ειρηνευτική συμφωνία με τους Παλαιστίνιους σημείωσε χτες μιλώντας στο ισραηλινό ραδιόφωνο η ισραηλινή υπουργός Δικαιοσύνης και επικεφαλής της ισραηλινής ομάδας διαπραγματευτών Τζίπι Λίβνι με αφορμή την 20ή επέτειο από τις υποτιθέμενες «ειρηνευτικές» συμφωνίες του Οσλο για το Μεσανατολικό και το νέο γύρο διαπραγμάτευσης που πραγματοποίησε χτες σε άγνωστο χρόνο και τόπο με τους Παλαιστίνιους διαπραγματευτές, Σαέμπ Ερεκάτ και Μοχάμαντ Σάγεντ...

Η Λίβνι άφησε αιχμές για τα εμπόδια, όπως σημείωσε, που ορθώνουν στις προσπάθειες διαπραγμάτευσης μέλη της κυβέρνησης του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπέντζαμιν Νετανιάχου, όπως ο υπουργός Οικονομίας Ναφταλί Μπένετ που ηγείται του ακροδεξιού εβραϊκού κόμματος «Μπαγίτ Γεχουντί» και ο οποίος αντιτίθεται, όπως είπε η υπουργός, στην «ύπαρξη δύο ανεξάρτητων κρατών για δύο λαούς».

Η Ισραηλινή υπουργός Δικαιοσύνης αρνήθηκε να αναφερθεί στο περιεχόμενο των υπό εξέλιξη διαπραγματεύσεων, λέγοντας ότι θα πρέπει να μείνουν μακριά από το φως της δημοσιότητας προκειμένου να οικοδομηθεί εμπιστοσύνη ανάμεσα στις δύο πλευρές διαπραγμάτευσης.

Νωρίτερα Ισραηλινοί στρατιώτες εισέβαλαν σε προσφυγικό καταυλισμό στη Τζενίν της Δ. Οχθης όπου έπεσε νεκρός από τα ισραηλινά πυρά ένας 22χρονος Παλαιστίνιος.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ